هفت توصيه ضروري براي بيماران ديابتي در فصل گرما


4-12.jpg
تابستان امسال كارشناسان و پزشكان اتحاديه كنترل و پيشگيري از ديابت در گروه سلامت "يونايتد هلت" آمريكا يادآور شدند كه بيماران ديابتي بيش از افراد سالم در معرض خطر ابتلا به مشكلات و بيماري‌هاي ناشي از افزايش دماي هوا هستند و به منظور آن كه در اين فصل، دچار مشكل جدي نشوند بايد چند توصيه ضروري را به كار بندند.
به گزارش سرويس «سلامت» ايسنا، دنين ووجتا معاون ارشد و مسول ارشد امور باليني در اين اتحاديه خاطرنشان ساخت: بيماران ديابتي براي پيشگيري از مشكلات و امراض جدي ناشي از گرم شدن هوا، بايد مراقبت‌هاي بيشتري انجام دهند چون ديابت مي‌تواند به توان بدني اين بيماران در رابطه با فرآيند تعريق آسيب برساند و نيز عواملي چون گرما و رطوبت هوا ممكن است به شيوه‌اي خطرناك توان جسمي اين بيماران را در تنظيم قند خون، كاهش دهد.

كافئين براي حفظ سلامت پوست مفيد است


getty-1.jpg
در يك آزمايش جديد معلوم شد كافئين موجود در نوشيدني‌هاي مختلف شامل قهوه، چاي و كولا و يا حتي شكلات براي حفظ سلامت پوست نيز مفيد است.
به گزارش سرويس سلامت ايسنا، مجله تخصصي «مطالعات سرطان» در مقاله جديدي منتشر كرد كه مصرف كافئين مي‌تواند خطر ابتلا به يكي از انواع شايع سرطان‌هاي پوستي را كاهش دهد. در اين آزمايش مشخص شد نوشيدن قهوه كافئين دار خطر ابتلا به شايعترين نوع سرطان پوست موسوم به «كارسينوم سلول باسال» را كاهش مي‌دهد.

كم آبي بدن،عامل مهمي در ابتلا به سنگ‌هاي غدد بزاقي است

nanodrops-of-water.jpgيك جراح و متخصص گوش، گلو و بيني گفت: علت اصلي ابتلا به سنگ‌هاي غده بزاقي ناشناخته است البته كم‌آبي بدن عامل مهمي در دچار شدن به اين بيماري است.
دكتر عليرضا مصباحي در گفت‌وگو با خبرنگار سرويس «سلامت» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، افزود: بيماراني كه تحت اعمال جراحي مانند برخي اعمال جراحي دستگاه گوارش قرار مي‌گيرند و به مدت طولاني نبايد از طريق دهان غذا بخورند ممكن است دچار سنگ غده بزاقي شوند چون هر چه بزاق كمتر ترشح شود، احتمال ابتلا به سنگ‌هاي غده بزاقي افزايش مي‌يابد.

کاهو تقویت‌کننده معده، روده و ضد یبوست

سوسیس و کالباس باعث تشدید یبوست می‌شوند

کار‌شناس تغذیه مرکز تحقیقاتی و درمانی دیابت یزد گفت: «غذاهای پرچرب، شیرینی‌ها و خوراکی‌هایی مثل سوسیس و کالباس و غذای مانده و خوراکی‌هایی که در آن مواد نگه‌دارنده زده باشند، یبوست را تشدید کرده و معده را ضعیف می‌کند.»

ناهید برخورداری در گفت ‌و ‌گو با خبرنگار سینانیوز در یزد، در خصوص راه‌های درمانی یبوست اظهار داشت: «یبوست ممکن است بر اثر کمبود تراوش‌های کبدی و لوزالمعده و روده صورت گیرد.» 
وی ادامه داد: «برای رفع این عامل، غذاهای سلولزدار مثل آرد سبوس‌دار و سبزی‌های تازه مفید است. ساعات خوردن غذا و منظم خوردن نیز در رفع یبوست موثر است به طوریکه پرخوری و نامرتب خوردن و پر نمودن معده بسیار زیان آور است.» 
برخورداری افزود: «استراحت دادن به معده و نخوردن حتی به مدت کوتاه، باعث می‌شود که دستگاه گوارش استراحت نموده و کار خود را خوب انجام دهد. همچنین غذاهای پرچرب و شیرینی‌ها و موادی مثل سوسیس و کالباس، غذاهایی که مدتی می‌ماند و خوراکی‌هایی که در آن مواد نگه‌دارنده زده باشند، یبوست را تشدید نموده و معده را ضعیف می‌کنند.» 
این کار‌شناس تغذیه در ادامه افزود: «سبزیجات و داروهای گیاهی علاوه بر فعال نمودن معده، در هضم غذا بسیار مفید است.» 
وی با اشاره به اینکه کاهو تقویت کننده معده و روده و ضد یبوست است، گفت: «به منظور درمان یبوست بهتر است کاهو همراه با روغن زیتون مصرف شود، البته برگ‌های تیره خاصیت بیشتری دارند. همچنین به منظور رفع یبوست بهتر است کاهو همراه با آبلیموی تازه و روغن زیتون مصرف گردد.» 
این کار‌شناس تغذیه در ادامه با اشاره به روش‌های دیگر درمان یبوست متذکرشد: «گشنیز تقویت کننده معده و ضد باکتری معده و روده می‌باشد. همچنین برای جلوگیری از یبوست می‌توان روزی ۲۰گرم سبزی گشنیز را خردکرده و میل کرد.» 
کار‌شناس تغذیه مرکز تحقیقاتی و درمانی دیابت یزد در پایان توصیه کرد: «مبتلایان به یبوست روزی ۴-۵ عدد انجیر یا آلومشهدی را که شب قبل در آب خیس خورده است، ناشتا مصرف کنند چرا که این کار کمک زیادی به کاهش یبوست در افراد می‌کند.»

چاقي، معضل كودكان امروز

نوشته  : سارا عالميان ودكتر منصور شهركي 
در سراسر دنیا چاقی و اضافه وزن کودکان به عنوان یک اپیدمی مهم و مشکل جدی در سلامت و بهداشت جامعه مطرح شده است.
اضافه وزن کودکان از طرق مختلف قابل اندازه‌گیری می‌باشد. اولین راه تشخیص اضافه وزن کودک بر اساس نمودار رشد قدی و وزنی کودک است.
بر اساس گزارش موسسه بررسی سلامت و  تغذیه ملی (NHANES)، کودکان دارای  اضافه وزن با BMI بین صدک 85-95، 6/23 درصد و همچنین کودکان چاق با BMI بالاتر از صدک 95 درصد، 1/17 درصد کل کودکان در سطح دنیا را تشکیل می‌دهند.
در حال حاضر بالغ بر 42 میلیون کودک چاق در کل دنیا دیده می‌شود که تنها 35 میلیون نفر آنها در کشورهای پیشرفته زندگی می‌کنند. باید توجه داشت که چاقی تدریجا در کشورهای کم درآمد و درآمد متوسط  نیز به موازات کشورهای صنعتی خصوصا در شهرها تبدیل به معضل جهانی شده است.

4 ویتامین مهم براي دوران بارداری

نوشته  : دکتر مجید حاجی فرجی 
ویتامین C
ویتامین C که اسیداسکوربیک نیز نامید مي‌‌شود برای ساخت و ترمیم بافت‌ها، التیام زخم، رشد استخوان و سلامت پوست لازم است. ویتامین C برای دفاع در برابر عفونت‌ها لازم بوده و از سلول‌ها در برابر آسیب محافظت مي‌‌کند. از سویی این ویتامین به جذب بهتر آهن نیز کمک مي‌‌کند و بهتر است که همراه وعده‌های غذایی نهار و شام از مواد غذایی حاوی ویتامین C مانند سالاد استفاده شود. مقدار توصیه شده ویتامین C در بارداری 10 میلی‌گرم در روز بیش از قبل بارداری است. بیشترین مقدار قابل تحمل این ویتامین 2000 میلی‌گرم در روز است. مصرف بیش از اندازه ویتامین C در مکمل‌ها ممکن است خطر تولد نوزاد نارس را افزایش دهد. بهترین راه تامین این ویتامین، مصرف مقدار کافی میوه و سبزی در روز است. اگر مادر باردار 5 واحد میوه در روز مصرف کند نیاز ویتامین C او تامین خواهد شد. مرکبات غنی از ویتامین C هستند. سبزیجات برگ سبز و بسیاری از میوه‌ها و سبزی‌های دیگر مانند کیوی، انواع کلم و فلفل دلمه نیز منابع خوب این ویتامین محسوب مي‌‌شوند. گرما ویتامین C را از بین مي‌‌برد، بنابراین بهتر است مواد غذایی حاوی ویتامین C تازه مصرف شود.

تغذيه و زخم مري

نوشته  : سهيل عباسي زير نظر دكتر آزيتا حكمت دوست 
همانطور که از نام زخم مري پیدا است ایجاد زخم در ناحیه مری مي‌باشد، یعنی از حلق تا اسفنگتر فوقانی معده. وجود این زخم‌ها موجب احساس درد در ناحیه زیر و پشت استخوان‌های دنده و جناغ سینه می‌شود و بسته به عامل ایجاد کننده آن ممکن است از انواع داروهای آنتی اسید کاهش دهنده ترشح اسید معده یا سایر داروها و نیز رژیم‌های مخصوص غذایی برای کاهش این درد استفاده شود. این درد در برخی مواقع با درد ناشی از بیماری‌های قلب یا ریه اشتباه گرفته می‌شود.
 

عوامل ایجاد کننده اینگونه زخم‌ها
 در ایجاد زخم مری عوامل متعدد و گسترده‌ای می‌توانند دخالت داشته باشند که از جمله آنها می‌توان به برگشت اسید از معده (ریفلاکس معده)، اشاره نمود که این بازگشت اسید به تنهایی یا همراه با غذا به داخل مری موجب التهاب مری (ازوفاژیت) و سپس ایجاد زخم در آن می‌شود که خود آن هم می‌تواند ناشی از شل شدن اسفنگتر فوقانی معده به هر علت باشد. مواد خورنده و سوزاننده غیر خوراکی سمی مثل محلول‌های لوله بازکنی، برخی اسیدها که در منزل نگه‌داری می‌شوند و ...، یا حتی خوراکی در مقادیر و دوزهای بالا و نیز خوردن و گیر کردن قرص در مری باشد.

اين بار براي لاغرها...

نوشته  : برليانت بزرگمهر
يكي از شكايت‌هاي بسيار معمولي و شايع افراد به شكل افزايش وزن و چاقي است. مقدار زيادي از هموطنان‌مان در پي يافتن راهي هستند كه وزن خود را كاهش دهند، اما آيا تاكنون با افرادي برخورد كرده‌ايد كه از كمبود وزن و لاغري رنج ببرند؟ آيا هيچ‌گونه شكايتي درباره اضافه نشدن وزن و مشكلات ناشي از لاغري شنيده‌ايد؟ با وجود آنكه شيوع لاغري در كشور، كمتر از چاقي است، اما اين بدان مفهوم نيست كه در بين هموطنان مشكل لاغري وجود ندارد.
متأسفانه به علت شيوع چاقي در كشورمان، اين مسئله مشكل لاغري را تحت‌الشعاع قرار داده و پزشكان و متخصصين تغذيه، كمتر به اين مفهوم در رسانه‌ها پرداخته‌اند. لاغري اختلالي است كه تبعات وسيعي در بر دارد و بخصوص از نظر رواني، شخص مبتلا را در معرض آزار و احساس نارضايتي از خود قرار مي‌دهد.
بهتر است در اين شماره مجله به بررسي لاغري، عوامل ايجاد كننده آن، عوارض اين اختلال و راه‌هاي درمان تغذيه‌اي آن بپردازيم.

علت ‌شناسي لاغري
لاغري به دلايل مختلف ممكن است بروز نمايد از جمله:
 علت تغذيه‌اي، علت هورموني، ارث، اختلالات گوارشي، عوامل رواني (اختلال در هضم و جذب مواد غذايي) و تحرك خيلي شديد.
 بطور كلي لاغري در شرايطي ايجاد مي‌شود كه مقدار انرژي دريافتي از غذا كمتر از مصرف آن در بدن باشد.

خوراك‌هاي رژيمی ويژه تالاسمي‌

نوشته  : نرگس كرباسچيان زير نظر لادن گياهي
تالاسمي‌يك بيماري ژنتيكي است كه در آن ساختار هموگلوبين دچار تغيير شده و در نتيجه اكسيژن‌رساني به بافت‌هاي بدن دچار اختلال مي‌شود. تالاسمي‌ به دو نوع آلفا تالاسمي‌و بتا تالاسمي‌ تقسيم مي‌شود.
 آلفا تالاسمی به علت حذف یک یا چند ژن سازنده زنجیره آلفا ایجاد می‌شود. بر اساس تعداد ژن‌های حذف شده آلفا تالاسمی به چهار گروه تقسیم می‌شود: 1- آلفاتالاسمی ماژور که در آن هر چهار ژن آلفا حذف شده و وخیم‌ترین نوع تالاسمی است. 2- بیماری هموگلوبین h که به دلیل حذف سه ژن اتفاق می‌افتد. این بیماران دچار کمخونی بوده و بزرگی طحال در آنها دیده می‌شود. 3- نوع خفیف و ملایم آلفا تالاسمی که در آن دو ژن آلفا حذف شده و از هر لحاظ شبیه بتا تالاسمی مینور است. 4- نوع خاموش که در آن یک ژن آلفا حذف شده و خاموش و بدون علامت است.
 بتا تالاسمي‌خود به سه نوع تالاسمي ‌خفيف (مينور)، متوسط و شديد (ماژور) تقسيم‌بندي مي‌شود. به تالاسمی ماژور آنمی کولی یا مدیترانه‌ای می‌گویند.

خوراك‌هاي رژيمی ويژه تقويت هوش و حافظه

نوشته  : بهارک آقاپور دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه


تاثیر تغذیه بر هوش انسان
امروزه تحقیقات گسترده‌ای در کشورهای مختلف از جمله ایران انجام شده که تاثیر مهم و قابل توجه تغذیه را در افزایش بازدهی هوشی، قدرت یادگیری و تمرکز به اثبات رسانده‌اند. داشتن تغذیه مناسب، همواره لازم است تا سلول‌های خاكستری مغز بتوانند به درستی وظایف خود را انجام دهند. اصولا تعادل، تنوع و کفایت تغذیه تاثیر مهمی در حفظ عملکرد مناسب سیستم عصبی و بازده آن که شامل قدرت یادگیری، تمرکز و حافظه است، دارد.