نوبرانه‌های بهاری


نوشته : مهديه رشيدي‌نيا زير نظر: دكتر احمدرضا درستي 
با شروع فصل زیبای بهار، فروش میوه‌هایی نظیر گوجه سبز و چغاله بادام توسط میوه فروشان و همچنین فروشندگان دوره‌گرد رونق مي‌گیرد. این میوه‌ها دارای فواید و خواص بسیاری برای سلامتی ما هستند، اما اگر نشسته و آلوده باشند، احتمال ابتلا به بیماری‌های عفونی گوارشی از جمله حصبه و مسمومیت‌های غذایی را مطرح مي‌سازند.
گوجه سبز
درخت کوتاه قدی با میوه‌های کوچک هسته‌دار است که رنگ میوه‌ها قبل از رسیدن سبز و طعمشان ترش است، اما پس از رسیدن آبدار و شیرین و مایل به رنگ زرد مي‌شوند. درختان گوجه سبز در نواحی معتدل بهترین رشد را دارند و در آب و هوای ملایم به رنگ‌های ارغوانی، قرمز، نارنجی، زرد و سبز روشن در مي‌آیند. آب و هوای سرد باعث ایجاد رنگ قهوه‌ای و ظاهر نامطلوب میوه گوجه سبز مي‌شود. 

ویژگی‌های نبات


نوشته  : مهندس مسعود خبازی 
نبات از دیرباز در‌ایران نماد شادمانی و شادباش بوده وجزء جدانشدنی مهریه و سفره عقد در پیوند ازدواج مي‌باشد. نبات نوعی قند است که از نیشکر بدست مي‌آید و در اصطلاح به هر گونه گیاه (روییدنی) نیز نبات مي‌گویند. نبات را با رشد دادن بلورهای ریز قند ساکاروز (شکر) در داخل محلول غلیظ آن طی فرآیند کریستالیزاسیون تهیه مي‌کنند. به همین علت وسط نبات یک رشته نخ وجود دارد که نقش آن به عنوان سطح بستر برای رشد دادن کریستال‌ها و معلق نگه داشتن آن داخل محلول است. در برخی موارد به جای نخ ازچوب یا نی استفاده مي‌شود.

همه چيز پيرامون پنير

نوشته  : دکتر پيمان غلام‌نژاد
پنير فرآورده‌اي است که پس از انعقاد شير و خروج آب پنير از آن بدست مي‌‌آيد. محصولات تخميري شير از زمان‌هاي بسيار گذشته توليد و مصرف مي‌‌شده‌اند. تخمين زمان صحيح تهيه اين محصولات سخت است، ولي از وقتي که روش زندگي انسان اوليه از جمع‌آوري غذا به توليد غذا تغيير کرد، اين اتفاق رخ داد. پنير از محبوب‌ترين فرآورده‌ها‌‌ي تخميري لبنيات در سراسر جهان مي‌‌باشد. طبق يک داستان قديمي ‌‌مردي از خاورميانه مقداري شير را در کيسه‌اي که از معده گوساله درست کرده بود ريخت و به سفر رفت. در راه وقتي خواست براي رفع تشنگي شير بياشامد مشاهده کرد که شير لخته شده و بوي خاصي مي‌‌دهد.

بهبود دهنده‌های آرد


نوشته : مهندس وحیده شایگان 
بهبود دهنده‌ها موادی هستند که در آماده سازی خمیر به منظور متعادل ساختن نوسانات کیفی آرد و بدست آوردن خواص کیفی مطلوب خمیر و محصول نهايی بکار می‌روند. بهبود دهنده‌ها می‌توانند از آنزیم‌ها، مواد تورم دهنده، امولسیفایرها، مواد ثبات دهنده خمیر، مواد اکسید کننده (اسکوربیک اسید)، احیا کننده و یا مخلوطی از مواد فوق به دست آیند.

کاروتنوئیدها؛ رنگ‌هاي شفابخش


نوشته  : منيره دادخواه 
کاروتنوئیدها دسته‌ای از مولکول‌ها مي‌باشند که بطور گسترده در طبیعت یافت مي‌شوند. این ترکیبات همان پیگمان‌ها یا رنگدانه‌هایی هستند که رنگ‌های متنوع را در انواع میوه و سبزی ایجاد مي‌کنند. کاروتنوئیدها عمدتا به رنگ زرد، نارنجی و قرمز بوده، حتی سبزی‌های به رنگ سبز تیره نیز حاوی مقدار فراوانی از این رنگدانه‌ها مي‌باشند. تاکنون بیش از 600 نوع کاروتنوئید در انواع گیاهان، کپک‌ها، جلبک‌ها و باکتری‌ها شناخته شده است. از فراوان‌ترین کاروتنوئیدها در رژیم غذایی روزانه، مي‌توان به بتا کاروتن، آلفا کاروتن، گاما کاروتن، لیکوپن، لوتئین و بتاکریپتوگزانتین اشاره کرد. البته مصرف این مواد برای انسان جنبه حیاتی ندارد، به همین سبب نیز مثل انواع مواد مغذی (ویتامین‌ها، مواد معدنی و ...) برای آنها مقدار نیاز روزانه تعیین نشده است.

اسفناج با ماست؛ آري يا خير!؟


نوشته  : دکتر تیرنگ نیستانی 
آن قدیم‌ها هم تعداد کانال‌های تلویزیون کم بود و هم ساعت پخش برنامه‌هایش... حوالی ساعت 5/4 بعد از ظهر که از مدرسه می‌آمدیم تازه یک ساعت بعد برنامه‌های تلویزیون شروع مي‌شد. گاهی آنقدر بی تاب بودیم که از یک ربع قبل تلویزیون را روشن مي‌کردیم تا لامپ آن گرم شود و ما بتوانیم سر وقت و از اول برنامه‌ها را ببینیم ... یکی از کارتون‌هایی که خیلی دوست داشتیم، قهرمانی داشت به اسم «پاپای» که ملوانی بود با چهره‌ای که به پیرمردها مي‌مانست، با بازوانی لاغر ولی ساعدهایی پهن که انگار بادشان کرده بودند، همیشه هم یک پیپ به دهان داشت که هر وقت سرکیف مي‌آمد، یکی دوتا در آن مي‌دمید و از آن صدایی شبیه به بوق در مي‌آمد. بعدها که کارتون‌ها را به فارسی دوبله کردند و بنا به یک قانون نانوشته برای همه شخصیت‌های کارتونی یک صفت بلا و ناقلا و ظالم بلا و از این جور چیزها گذاشتند، به ناچار «پاپای» هم قبول کرد که نام خود را به «ملوان زبل» تغییر بدهد تا همچنان بتواند بزرگ‌ترها را با یادآوری خاطرات کودکیشان، دلشاد کند.

توت‌فرنگی محافظ سلامت بدن


توت‌فرنگی با نام علمی Fragaria متعلق به تیره گل سرخ یکی از گیاهان دو لپه می‌باشد. توت‌فرنگی میوه‌ای شبیه توت است، ولی کمی درشت‌تر، رنگش قرمز و طعم آن ترش و مطبوع است. بوته‌اش کوتاه و دارای برگ‌هایی درشت و ساقه‌هایی باریک و خزنده است که روی زمین می‌خوابد و ریشه می‌دواند. توت‌فرنگی به صورت وحشی و اهلی می‌روید. توت‌فرنگی به اسامی چپلک، چپالک، شالکه و چلم خوانده می‌شود. این میوه به حالت خودرو در بعضی نواحی شمالی ایران وجود دارد. بعضی اوقات به دلیل خوش طعمی میوه آن را بطور مصنوعی پرورش می‌دهند. 

9 دلیل خوب برای مصرف بیشتر روغن زیتون


9 دلیل خوب برای مصرف بیشتر روغن زیتونتغذیه > موادغذائی  - همشهری آنلاین:
همه‌ افرادی که مشتری دائم روغن زیتون هستند کمابیش با خواص آن نیز آشنا هستند. این مطلب بیشتر برای افرادی است که لب به این روغن نمی‌زنند و یا این که تازه شروع به مصرف آن کرده‌اند.
برای اینکه بدانید چرا باید روغن زیتون بیشتری مصرف کنید با ما همراه باشید.
1. روغن زیتون: ضددرد طبیعی
محققان آمریکایی ثابت کرده‌اند که روغن زیتون صد در صد طبیعی دارای خواص ضدالتهابی مشابه ایبوپروفن است. برای همین اگر سردرد شدید و طولانی مدت رهایتان نمی‌کند روغن زیتون بخورید. این خاصیت روغن زیتون مدیون ترکیبات ضدالتهابی آن است.

چند روش آسان و سریع برای مصرف سبزی‌جات


چند روش آسان و سریع برای مصرف سبزی‌جات تغذیه > میوه و سبزی  - همشهری آنلاین:
یکی از عواملی که موجب می‌‌شود مردم این مواد غذایی مفید را به اندازه کافی مصرف نکنند این است که نمی‌‌‌دانند چگونه آن‌ها را در برنامه غذایی روزانه ‌شان قرار دهند.
این سبزی‌‌ها به دو صورت در برنامه غذایی روزانه ما قرار می‌گیرند:

ساکاروز، خوراکی موثر بر درد واکسیناسیون کودکان



ساکاروز، خوراکی موثر بر درد واکسیناسیون کودکانمحققان دانشگاهی دریافتند: ساکاروز با غلظت های ۵۰ درصد می تواند به طور موثری درد ناشی از واکسیناسیون را بکاهد.
به گزارش خبرنگار پژوهشی ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، درد کنترل نشده در نوزادان منجر به آسیب های دائمی در اجزای رشد و تکامل شناختی و تغییر در پاسخ به محرکات دردناک بعدی می شود.
فاطمه مرادی از دانشکده پرستاری و پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی سمنان، مطالعه ای را با هدف مقایسه تاثیر ساکاروز خوراکی ۲۰ و ۵۰ درصد بر درد ناشی از تزریق واکسن هپاتیت B در نوزادان ترم انجام داده است.