تاثیر ورزش بر کنترل قند خون و توده بدنی

سالهای طولانی است که ورزش به همراه رژیم غذایی و درمان دارویی به عنوان سه رکن اساسی در درمان و بهبود دیابت نوع 2 شناخته شده است.
انجام فعالیت های روزانه موجب میگردد از عوارض دیابت کاسته شود این امر در کنار بی هزینه بودن و نداشتن عوارض درمانی و دارویی موجب میگردد که تحرک بدنی و انجام کامل فعایت های روزانه بیشتر در معرض توجه قرار بگیرد.
همانطور که میدانید دو هدف عمده در مورد بیماران دیابتی کاهش میزان قند خون و توده چربی بدنشان و به عبارتی کاستن از وزنشان است.  چاقی و خصوصا چاقی شکمی اصولا به مقاومت نسبت به انسولین و بالارفتن میزان انسولین بدن و بالا رفتن میزان قند خون و افزایش فشار خون و افزایش چربی خون و ... همراه است.چربی خون بالا که از عوارض مستقیم چاقی است میتواند در دراز مدت موجب بروز آسیب در بافت هایی نظیر کلیه و چشم ها و اعصاب و کبد و رگ ها گردد.
تحقیقاتی که راجع به نقش حرکات ورزشی در دیابتی ها انجام شده است نشان میدهد که انجام حرکات ورزشی میتواند موجب کاهش قند خون شان گردد سوالی که پیش می آید این است که آیا انجام حرکات شدید ورزشی یا انجام طولانی مدت حرکات ورزشی هم برای دیابتی ها مفید است؟ و جواب ما این است. خیر . انجام حرکات ورزشی در دراز مدت و بصورت شدید علاوه بر آن که میتواند موجب بروز افت قند خون گردد حتی در حالت کنترل شده هم توصیه نمی شود زیرا نهایتا همان تاثیری را بر بدن میگذارد که قند خون کنترل نشده میتواند بر بدن یک فرد دیابتی بگذارد.
لذا توصیه ما به دیابتی ها این است که اولا ورزش های آرام و سبک را انجام دهند و ثانیا سعی کنند مثلا به جای یک بار ورزش در و به مدت نیم ساعت آنرا به سه بار و هر بار به مدت 10 دقیقه تغییر دهند. حرکات ورزشی آرام بهتر است یک ربع تا نیم ساعت پس از وعده های بزرگ غذایی مانند ناهار و شام صورت گیرد و نهایتا اینکه دوست عزیز انجام حرکات ورزشی هنگان غروب و شب برای شما بهتر از انجام حرکات ورزشی هنگام صبح است. 

منبع: تغذیه و دیابت

واقعا چه رژيم غذايي براي ديابتي ها مفيد است؟

در مورد رژیم غذایی افراد دیابتی به شما حق میدهم اگر سر در گم باشید متاسفانه در این زمینه اطلاعات کم نزد پزشکان متخصص و کادر واحد های درمانی کشور موجود است.
خود من هم در دو یا سه جایی که تا به حال در انها به عنوان مسئول تغذیه کار خود را آغاز نموده ام شاهد هستم که از یک رژیم غذایی مربوط به دو دهه قبل و بر پایه اطلاعاتی که هم اکنون مورد قبول علم تغذیه نیست استفاده میشود. و حتی پس از اطلاع رسانی در این زمینه باز هم مشاهده میکنم ترس از تغییر رژیم هنوز ها در پرسنل و پزشکان وجود دارد.حقیقت در مورد بیماران دیابتی این است که بدن این افراد تحمل میزان بالای قند خون را ندارد و به همین جهت باید وعده ها ی غذایی انها را بصورتی تنظیم نمود که در مدت زمانی کوتاه میزان قندی که وارد بدنشان میشود زیاد نباشد.
برای این منظور 3 راه پیشنهاد میشود.
1. کاهش میزان مصرف از مواد غذایی شیرین و حاوی مقدیر زیاد کربوهیدرات:موادی نظیر انواع مرباها و نوشابه ها – بجر مرباها و نوشابه های رژیمی – قند و شکر و بیسکوئیت های شیرین و شیرینی و ...
2. کم نمودن حجم غذای خورده شده در هر وعده : به عنوان مثال یک فرد دیابتی به جای انکه هر روز از سه وعده غذایی و سه میانوعده استفاده نماید لازم است از 3 وعده کم حجم و 5 یا شش میانوعده استفاده نماید که حتما یکی از انها باید قبل از خواب شود تا هنگام شب ار خواب نپرند و با دیدن انواع خواب های آشفته و کابوس دچار کم خوابی نشوند.
3. استفاده بیشتر از سبزیجات به همراه وعده های غذایی و همچنین استفاده از انواع میوه جات و غلات و حبوبات پوست گیری نشده .

منبع: تغذیه ودیابت

گلايسميك ايندكس ( انديس گلايسمي يا شاخص قندي) چيست

گلايسميك ايندكس در حقيقت درجه بندي مواد غذايي داراي كربوهيدرات بر اساس ميزان تاثيرشان بر روي قند خون در فاصله زماني كوتاهي پس از غذا خوردن است.
كربوهيدرات هايي كه در طول چرخه هضم سريعتر شكسته و جذب ميشوند باعث افزايش گلايسميك ايندكس غذاها مي‌شوند.
اما كربوهيدرات هايي كه طي مراحل مختلف هضم آرام تر شكسته و جذب ميشوند باعث ميگردند تا قند به آرامي وارد جريان خون شده و در نتيجه گلايسميك ايندكس غذاهاي حاوي اين دسته از كربوهيدرات ها پائين است.
نكاتي در مورد گلايسميك ايندكس:
· گلايسميك ايندكس پائين يك غذا بدان معني است كه پس از خوردن آن غذا قند خون به ميزان كمي افزايش پيدا ميكند.
· رژيم غذايي حاوي غذاهاي داراي گلايسميك ايندكس پائين ميتواند براي افرادي كه قصد كاهش وزن دارند مفيد باشد.
· رژيم غذايي حاوي غذاهاي داراي گلايسميك ايندكس پائين ميتواند در بهبود حساسيت بدن نسبت به انسولين موثر باشد.
· رژيم غذايي حاوي غذاهاي داراي گلايسميك ايندكس بالا مي‌تواند ورزشكاران را در بازيابي ذخاير قندي بدنشان پس از انجام ورزش ياري رساند.
· رژيم غذايي حاوي غذاهاي داراي گلايسمسك ايندكس پائين ميتواند براي بيماران ديابتي مفيد باشد.
· رژيم غذايي حاوي غذاهاي داراي گلايسميك ايندكس پائين ميتواند براي مدت زمان طولاني تري احساس سيري در شما ايجاد نمايد.
· رژيم غذايي حاوي غذاهاي داراي گلايسميك ايندكس پائين ميتواند مقاومت فيزيكي بدن شما را افزايش دهد.
گلايسميك لود (Glycemic Load)چيست؟

كافئين و قند خون

تحقيقات نشان داده است كه مصرف مقادير زياد كافئين در طول دوران كوتاهي مي‌تواند قند خون را افزايش دهد . اما خبر خوب براي ديابتي‌ها اين است كه مصرف متعادل كافئين تاثيري بر ميزان قند خون نخواهد گذاشت.
اين تاثير كافئين به علت اثري است كه بر ترشح دو هورمون گلوكاگون و آدرنالين مي‌گذارد و اين دو هورمون نيز به نوبه خود ميزان قند خون را افزايش مي‌دهد.
كافئين مي‌تواند ميزان جذب آهن در بدن را كاهش دهد و از سويي مصرف زياد آن موجب ميشود كه مقداري از آن از طريق جفت يا شير از بدن مادر به بدن نوزاد يا جنين وارد گردد.
كافئين همچنين يك ديورتيك است يعني اينكه حجم ادرار را افزايش مي‌دهد.
كافئين يكي از گسترده‌ترين دارو‌ها است . اين ماده به دليل توانايي‌اش در بالا بردن سطح قند خون در مقادير بالا بر روي سيستم عصبي تاثير گذاشته و موجب بروز احساس سرخوشي مي‌گردد و در شب زنده‌داري‌هاي شب امتحان دانشجويان حتي از ترس مردود شدن هم موثرتر است.
تحقيقات زيادي نشان داده است كه كافئين درمان بيماري‌هاي قلبي و عروقي و سرطان‌ها و بهبود متابوليسم و جبران از دست دهي استخوان‌ها نقش دارد.
عوارض مصرف بسيار بالاي كافئين عبارتند از : سردرد ، عدم تمركز ، تحريك پذيري و عصبانيت .

نقش مهار كننده‌هاي آميلاز و كنترل قند خون و وزن

مهار كننده‌هاي آميلاز يا Amylase Inhibitor دسته‌اي از مواد هستند كه از جذب كربوهيدرات‌هاي پيچيده در داخل بدن جلوگيري به عمل مي‌آورند.
كربوهيدرات‌هاي پيچيده براي جذب در داخل بدن ابتدا بايد يه قند‌هاي ساده شكسته شوند . قسمت اعظم اين تغيير در داخل دهان و بوسيله آنزيمي به نام آميلاز كه در داخل بزاق هر فردي موجود است انجام مي‌پذيرد.
مكمل‌هاي حاوي مهار كننده آميلاز با جلوگيري از توليد آميلاز عملا كربوهيدرات‌هاي پيچيده را بلوكه مي‌كنند.
اين دسته از مواد بطور طبيعي در انواع بقولات و گندم و لوبيا‌ها يافت مي‌شوند.
در سال‌هاي ابتدايي استفاده از اين مكمل‌ها توفيق چنداني از مصرف آنها حاصل نمي‌شد اما با پيشرفت روش‌هاي فرآوري و استخراج اين دسته از مواد عملا تاثيرگذاري آنها نيز افزايش پيدا كرد.
اگر چه هنوز هم شواهد علمي زيادي در اين زمينه در دسترس نيست اما شركت‌هاي توليد كننده اين دسته از مواد تاكيد زيادي دارند كه استفاده از ۱۵٠٠ تا ۶٠٠٠ ميلي‌گرم از مهار كننده‌هاي آميلاز قبل از مصرف غذا به علت جلوگيري از جذب كربوهيدرات‌ها مي‌تواند نقش مهمي در كنترل وزن و ميزان قند خون و همچنين جلوگيري از بروز نوسانات قند خون در افراد معمولي و ديابتي ايفا نمايد.
آنچه بايد دقت نمود اين است كه احتمال دارد وجود مقادير زياد كربوهيدرات‌هاي هضم نشده در داخل روده بزرگ كه معمولا بعد از مصرف اين دسته از مكمل‌ها بوجود مي‌آيد موجب بروز اسهال در بعضي از افراد گردد.

منبع: تغذیه و دیابت

محدود کردن نمک و افزایش ریسک ورزش برای دیابتی‌ها

تحقیقی که بر روی متابولیسم انجام شد نشان داد که محدودیت زیاد سدیم می‌تواند پاسخ سلول‌ها به انسولین را کاهش داده و منجر به دیابت شود. ۱۵۲ مرد و زن سالم برای مدت یک هفته در دو گروه برنامه غذایی کم‌نمک و پرنمک قرار گرفتند.
گروهی که از برنامه کم نمک استفاده می‌کردند سطح هورمون آلدوسترون، رنین و نوراپی‌نفرین – که فشار خون را بالا می‌برد- بالاتری داشته و توانایی شان در پاسخ به انسولین کمتر بود.
بسیاری از دکترها حتی به افرادی که فشار خون بالایی ندارند توصیه می‌کنند که نمک غذای‌شان را محدود نمایند. این توصیه احتمالا برای ورزشکاران مفید است اما کسانی که ورزش‌های سخت و شدید انجام می‌دهند می‌دانند که اگر نمک استفاده نکنند نمی‌توانند سدیمی که بدنشان از طریق عرق‌کردن از دست داده است را بازیافت نماید.  اگر نتوانید نمک از دست رفته را جبران نمایید- بالاخص اگر در هوای گرم ورزش کنید- زودتر خسته شده و ریسک کم‌آبی و گرفتگی‌های عضلانی و آسیب‌دیدگی افزایش می‌یابد. این تحقیق نشان داد که این‌امر شاید ریسک ابتلا به دیابت را در شما افزایش دهد. 

منبع:  http://www.drmirkin.com

اضافه وزن

یک نفر از هر سه کودک و نوجوان دو تا 19 ساله ایرانی اضافه وزن دارد

استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت : به‌طور تقریبی یک نفر از هر سه کودک و نوجوان دو تا 19ساله، یک نفر اضافه وزن دارد و براساس تحقیقات انجام شده 7 درصد کودکان زیر شش سال مشهد دچار اضافه وزن و یا چاقی هستند.

به گزارش دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، بر اساس تحقیقات انجام شده ،بیش از 70درصد کودکان چاق اگر به حال خود رها شوند، به بزرگسالان چاق تبدیل می‌شوند و این امر بدون شک یکی از معضلات اصلی جامعه‌در آینده نیز محسوب می‌شود.

تغییر در شیوه زندگی ، افزایش زندگی های آپارتمانی و تغییر الگوی بازیهای پرجست و خیز کودکانه به سمت بازیهای رایانه ای در سال‌های اخیر سن ابتلا به این بیماری را بسیار کاهش و شمار کودکان و نوجوانان چاق در کشور را افزایش داده است.

کارشناس مسئول واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت استان خراسان رضوی در این زمینه اظهار داشت : بر اساس تحقیقات انجام شده 7 درصد کودکان زیر شش سال مشهد دچار اضافه وزن و یا چاقی هستند.

خاصیت‌هایی كه پاستیل ندارد

پاستیل از تنقلاتی است كه با شكل‌های متنوع و رنگ‌های فریبنده، بزرگ و كوچك را به خود جذب كرده و گرچه برخی انواع آن طعم خوبی ندارد، اما بافت كش‌سان منحصربه‌فرد آن در زمان جویدن چنان احساس مطلوبی در مصرف‌كننده ایجاد می‌كند كه در همه جنس‌های این محصول نظیر ژله و مارشمالو (نوعی آبنبات اسفنجی) نمی‌توان یافت و این همان عامل اصلی پرطرفدار شدن پاستیل است اما باید بدانیم این قبیل ویژگی‌ها نمی‌تواند دلیل مغذی بودن این محصول باشد.

متاسفانه امروزه اغلب افراد با این تصور كه ژلاتین پاستیل تامین‌كننده كلسیم بدن است و انواع میوه‌ای آن منبع غنی از ویتامین‌هاست آن را به‌عنوان یكی از تنقلات مغذی و گاهی درمانی در برنامه غذایی روزانه خود یا دانش‌آموزشان می‌گنجانند. اما آیا این موضوع واقعیت دارد؟

پاستیل به اندازه ژلاتین خاصیت ندارد

پاستیل از گروه آبنبات‌های لاستیكی است و از مخلوط شكر، آب، ژلاتین، مواد رنگی، اسانس و برخی اسیدها تهیه می‌شود. ژلاتین آن اگر حیوانی باشد، از جوشاندن پوست و استخوان گاو و بندرت ماهی طی فرآیندی با افزودن محلولی اسیدی به دست می‌آید.

آدامس جرقه ای و چربی سوز ، شیشه دارد

سلامت نیوز: یک استادیار دانشگاه اعلام کرد: آدامس موسوم به "جرقه ای"، حاوی مواد مخدر است.

دکتر مسعود حاج رسولی در همایش تبیین ورزشهای بومی و سنتی در تالار لاله شهرکرد افزود: این آدامس ها که هم اینک در بازار وجود دارد، دارای عناصر تشکیل دهنده مواد مخدر است.

وی با ارائه مقاله ای در این همایش گفت: همچنین قرص های چربی سوز موجود در بازار حاوی مواد مخدرشیشه است.

به گفته وی، قرص هایی که با عنوان قرص چربی سوز در بازار وجود دارد، حاوی آمفتامین و مت آمفتامین است.

این فیزیولوژیست تصریح کرد: آمفتامین و مت آمفتامین با تاثیر بر قسمت کناری غده هیپوتالاموس موجب جلوگیری از گرسنگی می شود و مصرف کننده را دچار بی اشتهایی شدید می کند، به شکلی که ساعتها و حتی روزها اشتها به غذا در فرد به وجود نمی آید.

نوشابه‌ها ژن‌ چاقی را فعال می‌کنند

مصرف نوشیدنی‌های گازدار ژن‌های چاقی مفرط  را فعال می‌کند و به این ترتیب باعث اضافه وزن می‌شود.

 اگر از مشتریان دائم نوشیدنی‌های گازدار هستید حواستان را جمع کنید. نوشابه‌ها شما را چاق می‌کنند.

 کشف ژن‌ها به سرعت این باور را تقویت کردند که ژن‌ها می‌توانند آینده‌ی ما را از قبل تعیین کنند.

 در واقع محققان اکنون به این کشف رسیده‌اند که ژن‌های ما متناسب با محیط زیست، فعال یا غیر فعال می‌شوند. نتایج یک پژوهش جدید نشان می‌دهد این موضوع در مورد چاقی نیز صدق می‌کند.

 محققان مدرسه‌ی سلامت عمومی دانشگاه هاروارد ایالات متحده‌ی آمریکا ارتباط بین پتانسیل‌های ژنتیکی، چاقی و مصرف نوشیدنی‌های گازدار را مورد بررسی قرار دادند.