مصرف روزانه 10 گرم فیبر طبیعی خطر بیماری گوارشی را کاهش می‌دهد



خبرگزاری فارس: تحقیقات علمی در اروپا نشان می‌دهد که مصرف روزانه 10 میلی گرم فیبر طبیعی خطر ابتلا به بیماریهای گوارشی را کاهش می‌دهد.
خبرگزاری فارس: مصرف روزانه 10 گرم فیبر طبیعی خطر بیماری گوارشی را کاهش می‌دهد

به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس، محققان اروپایی بر اساس نتایج تحقیقات علمی اخیر خود که در مجله هفتگی فرانسوی "Le Farm actuelle" منتشر شد، گفتند: مصرف بیش از 10 گرم فیبر طبیعی در روز، کاهش خطر ابتلا به بیماریهای دستگاه گوارش، گردش خون و التهابهای مختلف را تضمین می‌کند.
این تحقیقات افزود: این فیبرها در سبزیها، دانه‌های غذایی مثل جو، ذرت و برنج وجود دارد و بهتر از نوع موجود در میوه‌ها است و مصرف آن زندگی را طولانی تر می‌کند.

چرا مصرف نمک زیاد بیماری‌زا است؟



پزشکان آمریکایی در یک مطالعه جدید تاکید کردند که مصرف زیاد نمک به استخوان‌ها آسیب می‌رساند و همچنین به راز بیماری‌زایی مصرف زیاد این املاح پی برده‌اند.
به گزارش ایسنا، جامعه پزشکی همواره توصیه می‌کنند که مصرف زیاد نمک در رژیم غذایی روزانه خطر ابتلا به مشکلات پزشکی و بیماری‌هایی نظیر سنگ کلیه و پوکی استخوان را تشدید می‌کند. این بار نیز کارشناسان علوم پزشکی دانشگاه آلبرتا در یک آزمایش جدید دریافته‌اند که مصرف نمک زیاد چگونه می‌تواند به بافت‌های استخوانی آسیب جدی وارد کند.
دکتر تود الکساندر و تیم کارشناسی وی در آزمایشات اخیر دریافته‌اند که ظاهرا دو عنصر سدیم و کلسیم هر دو با یک مولکول مشابه در بدن تنظیم می‌شوند. وقتی مصرف سدیم بیش از اندازه و زیاد باشد، بدن تلاش می‌کند تا مقدار اضافی این عنصر را از طریق ادرار دفع کند و چون مقدار هر دو عنصر با کمک یک مولکول تنظیم می‌شود در نتیجه کلسیم نیز همراه سدیم از بدن خارج می‌شود. در نهایت این فرآیند موجب تخلیه ذخایر کلسیم از بدن می‌شود.
به گزارش روزنامه بمبئی میرور، به همین ترتیب افزایش میزان کلسیم در ادرار منجر به بروز سنگ‌های کلیوی می‌شود. از سوی دیگر بهم خوردن تعادل سطح کلیه در بدن باعث ضعیف شدن استخوان‌ها و کاهش تراکم استخوانی شده و فرد را در معرض ابتلا به پوکی استخوان قرار می‌دهد.

وقتی که غذا به کمک شیر مادر می آید


وقتی دادن غذای کمکی در پایان ۶ ماهگی آغاز شود باز هم باید تا پایان یک سالگی غذای اصلی شیر باشد. به مادران توصیه می شود نه تنها وعده های دادن شیر را کم نکنند بلکه با زیاد کردن آن باعث شوند تولید شیر بیشتر شود.
وقتی که غذا به کمک شیر مادر می آیدوقتی دادن غذای کمکی در پایان ۶ ماهگی آغاز شود باز هم باید تا پایان یک سالگی غذای اصلی شیر باشد. به مادران توصیه می شود نه تنها وعده های دادن شیر را کم نکنند بلکه با زیاد کردن آن باعث شوند تولید شیر بیشتر شود. اگر مادر به شیرخوار غذای کمکی بیشتری بدهد، بچه برای مدت بیشتری می خوابد، دفعات مکیدن پستان کمتر می شود و شیر مادر کاهش می یابد. بهتر است تا پایان یک سالگی غذای اصلی شیر باشد.
● مولتی ویتامین و قطره آهن در کنار تغذیه تکمیلی
متخصصان اطفال معمولا برای شیرخواران مولتی ویتامین و قطره آهن تجویز می کنند. ویتامین D اگر در کشوری مانند کشور ما به صورت جداگانه وجود نداشته باشد به صورت مولتی ویتامین یا ویتامین A+D تجویز می شود.
از نظر آهن باید گفت در بدن نوزادی که به دنیا می آید مقداری ذخیره آهن وجود دارد در شیر مادر هم مقداری آهن وجود دارد و گرچه مقدار آن کم است ولی جذب بسیار خوبی دارد و تا حدود زیادی مجموعه ذخیره آهن بدن نوزاد و آنچه در شیر مادر است تا حدود ۹ ماهگی برای شیرخواران کفایت می کند.

تست خوراکي حاملگي



ترجمه: ياسمين ثريا/از بخور نخورهاي بارداري چه مي‌دانيد؟

تا به ‌حال بارها در مورد رژيم غذايي سالم دوران بارداري گفته‌ايم و اگر از خوانندگان «سلامت» بوده ‌باشيد، حتما ديگر مي‌دانيد در اين دوران حساس نبايد پرخوري کنيد اما لازم است همه گروه‌هاي غذايي را به ميزان مورد نياز در برنامه غذايي‌تان بگنجانيد....
به‌‌طور کلي خانمي که مشکل وزني يا بيماري به‌خصوصي ندارد، در دوران بارداري بايد روزانه 4-3 ليوان شير و فرآورده لبني، 180-120 گرم گوشت بدون چربي، مرغ يا ماهي، 5-3 ليوان سبزي خام (1 ليوان پخته)، 4-3 عدد ميوه و 320-210 گرم غلات مصرف کند اما عمل به اين توصيه‌ها روزهاي بارداري را صددرصد بدون خطر نمي‌کند. براي داشتن تغذيه سالم در دوران بارداري تبعيت از چند نکته ظريف توصيه مي‌شود که با پاسخ به سوال‌هاي اين آزمون و مطالعه پاسخ‌ها آنها را درخواهيد يافت.

1. ويار به کدام ماده ‌غذايي نشان‌دهنده کمبود يک ماده غذايي مهم در بدن است؟
الف) شکلات 
ب) هويج
ج) يخ
د) چيزبرگر
2. اگر در دوران بارداري زياد هويج بخوريد، فرزندتان به هويج علاقه‌مند مي‌شود.
الف) درست ب) نادرست
3. خوردن غذاهاي تند، باعث شروع درد زايمان مي‌شود.
الف) درست ب) نادرست
4. در دوران بارداري نبايد مواد کافئين‌دار مصرف کرد.
الف) درست
ب) نادرست
5. دمنوش‌هاي گياهي کافئين‌ ندارند پس جايگزين خوبي براي قهوه هستند.
الف) درست 
ب) نادرست

پيازداغ را منجمد نکنيد



نگاه متخصص تغذيه و رژيم‌درماني/ دکتر محمدرضا وفا/ دانشيار دانشگاه علوم پزشكي تهران

اين روزها خيلي از خانم‌هاي خانه‌دار يا شاغل، اقدام به سرخ کردن پياز يا حتي سير در حجم زياد و نگهداري آن در فريزر مي‌کنند تا مجبور نباشند هر روز براي تهيه غذاهاي مختلف پيازداغ و سيرداغ درست كنند...
 هر فرايندي روي مواد غذايي و خوراکي تازه‌ انجام شود، باعث مي‌شود ميزان مواد مغذي موجود در آن کاهش ‌يابد. هرچقدر اين فرايند بيشتر و شديدتر باشد، افت ارزش تغذيه‌اي آن خوراکي خاص بيشتر خواهد بود. اين موضوع در مورد سير و پياز هم صدق مي‌كند؛ وقتي يک بار سير يا پياز خام و تازه سرخ شود، بخش مهمي از موادمغذي، ويتامين‌ها و املاح آن از بين مي‌رود و وقتي که پيازداغ و سيرداغ براي مدت طولاني فريز شوند و پس از مدتي براي مصرف دوباره، از حالت يخي خارج شوند، بخش ديگري از موادمغذي موجود در آنها از بين مي‌رود. پيازداغ‌ها و سيرداغ‌هايي که براي استفاده ماهانه فريز مي‌شوند، فقط کمي از عطر پياز و سير را در خود نگه مي‌دارند و موادمغذي آنها نسبت به پياز و سير تازه يا حتي آنهايي که تازه به تازه سرخ و مصرف مي‌شوند، به شدت پايين مي‌آيد. ضمن اينکه عطر و طعم اين محصولات يخي هم با انواع تازه‌شان تفاوت چشمگيري دارد. اگر سير و پيازي که قرار است سرخ و فريز شوند، سالم باشند و با روش صحيحي سرخ و فريز شوند، هيچ ماده سمي و مضري در آنها آزاد نخواهد شد اما مصرف چنين محصولاتي ديگر ارزش تغذيه‌اي خاصي براي بدن نخواهد داشت.

در بطري شيشه‌اي شفاف آبميوه و شير نريزيد




نگاه دوم/ الناز خالق‌خواه/كارشناس ارشد صنايع غذايي

امروزه بطري‌هاي شيشه‌اي رنگي و طرح‌داري وارد بازار شده‌اند و بسياري خانم‌ها براي اينكه نوشيدني‌هاي مصرفي در يخچال نماي زيباتري داشته باشند، آنها را بعد از خريداري به اين بطري‌ها منتقل مي‌كنند...
 اصولا شيشه به دليل خنثي‌بودن، يكي از بهترين ظروف براي نگهداري موادغذايي است اما اگر شيشه شفاف باشد و نور را از خود عبور دهد، براي نگهداري بيشتر موادغذايي مناسب نيست.
آب را مي‌توان در شيشه شفاف نگهداري كرد اما مثلا منتقل‌كردن شير از بطري پلاستيكي يا پاکت به بطري شفاف باعث اكسيداسيون چربي‌هاي شير مي‌شود و زمينه فساد آن را فراهم مي‌كند. ويتامين c آبليمو نيز در صورتي كه اين مايع به شيشه‌هاي شفاف منتقل شود، به سرعت اكسيد و رنگ آن تيره مي‌شود و مزه‌اش تغيير مي‌كند. اين موضوع در مورد آبميوه‌ها نيز صدق مي‌كند. بسياري از ويتامين‌ها در مقابل نور مقاومت كمي دارند و از بين مي‌روند، بنابراين در صورتي كه مي‌خواهيد نوشيدني‌ها و ديگر مايعات را به ظروف شيشه‌اي منتقل كنيد، بهتر است از شيشه‌هاي رنگي و مات استفاده کنيد که نور را از خود عبور نمي‌دهند. البته تمام بطري‌‌هاي شيشه‌اي براي نگهداري مواد غذايي مناسب نيستند؛ خيلي از بطري‌هاي شيشه‌اي رنگي غير از سيليس‌ حاوي تركيب‌هاي رنگي و شيميايي ديگري هستند كه مناسب نگهداري موادغذايي نيستند. بهترين کار اين است مايعاتي كه بسته‌بندي مناسبي دارند، در ظرف بسته‌بندي‌ كارخانه‌اي خود نگهداري كنيم. مثلا شير بهتر است در پاكت خود در جاي مناسبي از يخچال قرار داده شود زيرا پاكت‌هاي چندلايه كه مقاوم به نور و اكسيژن هستند، بهترين ظروف براي نگهداري شير محسوب مي‌شوند.
اگر حين خريد ديديد موادي كه اسيديته بالايي دارند مثل سركه و آبليمو در ظروف پلاستيكي تهيه و نگهداري شده‌اند، يا بهتر است آنها را نخريد يا بعد از خريد آنها را به بطري‌هاي شيشه‌اي رنگي كه مصارف غذايي دارند، منتقل كنيد. حتي اگر اين‌گونه بطري‌ها در دسترس نبودند، مي‌توانيد از شيشه‌هاي شفاف استفاده كنيد و خارج بطري را با فويل آلومينيومي بپوشانيد.

معرفی سبد مطلوب غذایی خانوار


 رییس انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور از تدوین و معرفی سبد مطلوب غذایی خانوار ایرانی تا دو سال آینده و در صورت تامین منابع مالی لازم خبر داد و گفت: در حال حاضر پروپوزال انجام این طرح آماده و به وزارت بهداشت ارائه شده است.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا ؛ دکتر مجید حاجی فرجی در نشست خبری که در راستای اعلام نتایج بررسی «الگوی کمی و کیفی روغن مصرفی شهر تهران» برگزار شد، با بیان اینکه آخرین سبد غذایی خانوار در سال 83 بر اساس یافته‌های الگوی میزان مصرف تدوین شد، عنوان کرد: نمی‌توانیم سالانه سبد غذایی خانوار را ارائه کنیم.

وی ادامه داد: اجرای این طرح هر 10 سال یکبار امکان پذیر است، زیرا کار بسیار دشواری است. زیرا علاوه بر گزارش این سبد مطلوب در چهار فصل، بایستی درآمد خانوار، نرخ تورم، مسائل اقتصادی و اجتماعی هم باید لحاظ شود.

حاجی‌ فرجی با اشاره به اینکه سعی می‌کنیم سبد جامع مطلوب غذایی افراد را حداکثر تا دو سال آینده در صورت تامین منابع مالی تدوین کنیم، عنوان کرد: پروپوزال اجرای این طرح ماه گذشته تدوین و به وزارت بهداشت ارائه شده است.

رییس دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه ضمن تاکید بر لزوم تعامل متخصصان و کارشناسان تغذیه با بخش صنعت اظهار کرد: این تعامل دو جانبه و هم اندیشی موجب ارتقای وضعیت تغذیه‌ای در کشور خواهد بود. در حال حاضر این انستیتو 10 تفاهم نامه با بخش صنعت امضا کرده و سعی در گسترش این روابط دارد.

رییس انجمن علمی تغذیه ایران با بیان اینکه مطابق مطالعه انجام شده در سطح شهر تهران میزان مصرف روغن زیتون زیر یک گرم است، عنوان کرد: روغن زیتون به عنوان چاشنی مورد مصرف قرار می‌گیرد، البته با وجود اینکه پیش از این بسیار مظلوم واقع شده بود با پیشرفتی که حاصل شده وارد سفره‌های خانوار ایرانی شده است.


وی افزود: مردم دریافتند که استفاده از این دست روغن‌ها نظیر روغن زیتون، ذرت و کانولا در سلامتی‌شان نقش دارد. البته نباید انتظار داشته باشیم جایگاهی که روغن‌های نباتی برای طبخ دارند، پیدا کنند. اما می‌شود این فرهنگ را تقویت کرد.رییس انجمن علمی تغذیه ایران در پایان تاکید کرد: اگر پروزنی در کشور کاهش یابد می‌توان ادعا کرد که جامعه سالمی داریم.

کمتر از 30 درصد چربی در روز مصرف کنید/بیماران قلبی کله پاچه و سوسیس، کالباس نخورند


یک متخصص تغذیه گفت: برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی - عروقی، چربی دریافتی بدن باید به کمتر از 30 درصد کاهش یابد و اسیدهای چرب اشباع نیز نباید به بیش از یک سوم کل چربی برسد.


دکتر لیلی ناظمی در گفت وگو با ایسنا ، اظهار داشت: بیماری کرونر قلبی در اثر کاهش جریان خون در عروق کرونر ایجاد می‌شود که یکی از علل آن پلاک‌های آترواسکلروزیس است که از سلول‌ها و لیپیدهایی شامل کلسترول، تری گلیسیرید، پلاکت‌ها، مونوسیت‌ها، آنوترا، فیبروبلاست‌ها و سلول‌های عضلات صاف تشکیل شده است.

وی افزود: تجمع پلاک‌های آترواسکلروزیس در جدار رگ‌ها باعث سکته و نارسایی‌های قلبی عروقی می‌شود بنابراین باید از طریق رژیم‌های غذایی و رسیدن به وزن ایده آل از تشکیل این پلاک‌ها در جدار رگ‌ها جلوگیری کرد.

این متخصص تغذیه با تاکید بر لزوم تعدیل در سطح لیپیدهای سرم گفت: تعدیل در سرم های خونی به ویژه کلسترول و تری گلیسیرید باید به نحوی باشد که مصرف این سرم‌ها به بیش از 200 تا 250 میلی گرم در دسی لیتر نرسد و کلسترول LDL در آن کاهش و HDL آن افزایش یابد به طوریکه نسبت ایده‌ال HDL به LDL ،35 به 65 درصد باشد.

دکتر ناظمی با بیان اینکه تعدیل و اصلاح مقادیر بالای هموسیستنین یکی دیگر ازعوامل جلوگیری از به وجود آمدن پلاک‌ها است، اظهار داشت: تامین تغذیه مناسب و کافی مانع از تشکیل و افزایش پلاک‌های خون و سکته‌های قلبی می‌شود بنابراین دقت در انتخاب غذاها در خصوص افراد مبتلا به بیماری قلبی بسیار ضروری است.

وی خاطرنشان کرد: رژیم غذایی باید با توجه به نیاز غذایی بیماران قلبی در روز بر اساس جداولRDA و DRI تعیین شود بطوریکه تامین انرژی موجب تامین نیازهای بدنی فرد و مانع افزایش وزن بیمار شود.

مصرف ماهي افسردگي پس از زايمان را كاهش مي‌دهد

  سطوح پايين مقادير امگا 3 مي‌تواند علتي براي بروز افسردگي پس از زايمان در زنان باشد.   
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه روان‌پزشكي كانادا، نتايج يك تحقيق توسط محققان دانشگاه مونترال نشان دادن ميان بارداري، مصرف روغن امگا 3 و واكنش‌هاي شيميايي كه سروتين را براي تنظيم خلق و خو در مغز منتشر مي‌كنند، ارتباط مستقيمي نهفته است.
براساس اين گزارش محققان افزودند: از آنجا كه امگا 3 از مادر به جنين او منتقل مي‌شود و سپس از تغذيه با شير مادر به نوزاد انتقال مي‌يابد، سطوح آن در دوران بارداري كاهش يافته و اين كاهش حداقل به مدت 6 هفته پس از تولد نيز تداوم دارد و علاوه بر اين، شرايط خاص بيولوژيكي در برخي از زنان باردار نشان داده است كه بسياري از آنها مقادير كافي امگا 3 را دريافت نمي‌كنند و متعاقباً بيشتر از بقيه در معرض خطر ابتلا به افسردگي پس از زايمان قرار مي‌گيرند.
نتايج حاصل از اين گزارش حاكي است زنان در طول سال‌هاي باروري و زايمان در معرض بالاترين خطر ابتلا به افسردگي هستند و تولد يك كودك ممكن است باعث ايجاد افسردگي در زنان آسيب‌پذير باشد كه اين بيماري ضمن كاهش سلامت مادر و كودك، مشكلاتي درخصوص رشد فرزند را نيز به همراه مي‌آورد.
به گفته محققان اين يافته‌ها نشان مي‌دهند كه استراتژي‌هاي غربالگري و شيوه‌هاي پيشگيري از خطرات مانند مصرف ماهي و غذاهاي غني از اسيدهاي چرب امگا 3 در دوران بارداري مفيد بوده و خطر بروز افسردگي پس از زايمان را كاهش مي‌دهند و البته تحقيقات بيشتري براي روشن شدن بهتر اين ارتباطات و شناسايي دلايل آن مورد نياز است. 

چاقي شكمي خطرناک‌ترین نوع چاقی

 اندازه دور کمر بیش از ۱۰۲ سانتیمتردر آقایان و بیش از ۸۸ سانتی‌متر در خانم‌ها پرخطر محسوب می‌شود بنابراین باید اندازه دور کمر آقایان به کمتر از ۹۴ و در خانم‌ها به کمتر از ۸۰ سانتی‌متر رسانده شود.
به گزارش وب دا، مديرگروه تغذيه معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي يزد با بيان اين كه دریافت انرژی بیش از حد نیاز موجب چاقی می‌شود، گفت: افزایش وزن و چاقی یکی از عوامل مهم ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی است چرا كه افزایش وزن سبب افزایش کار قلب می‌شود، همچنین فشارخون بر اثر وزن اضافی بالا می‌رود و ممکن است میزان کلسترول بد و تری‌گلیسیرید نیز افزایش یابد.
يوسف نقيايي با اشاره به اين كه خطرناک‌ترین نوع چاقی تجمع چربی در ناحیه شکم است خاطرنشان كرد: برنامه‌های پیشگیری از چاقی باید در سنین کودکی و در زیر ۱۲ سالگی شروع شود گفت: ممكن است افراد چاق یا دارای اضافه وزن برای کاهش وزن خود مشکلات زیادی داشته باشند اما این افراد باید به یاد داشته باشند که حتی کاهش مقدار کمی از وزن بدن به آن‌ها در کاهش احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی کمک خواهد کرد.
اين كارشناس ارشد تغذيه ادامه داد: افرادی که چربی اضافی در بدن به خصوص در ناحیه شکمی دارند، برای ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی مستعدترند حتی اگر هیچ کدام از عوامل خطر دیگر در آن‌ها وجود نداشته باشد.
نقيايي با بيان اين كه کاهش وزن در افرادی که دارای اضافه وزن و چاقی هستند موجب کاهش کلسترول بد و همچنین کاهش فشار خون می‌شود، متذكرشد: بهترین راه برای دستیابی به وزن دلخواه داشتن رژیم غذایی کامل و سالم است همچنين بهترین روش کاهش وزن کاهش دریافت مواد قندی و چربی می‌باشد.
وي در ادامه افزود: روغن ماهی، زیتون و مغز‌ها ازمنابع خوب روغن هستند ولی نباید بیشتر از نیاز مصرف شوند چون باعث چاقی می‌شوند چرا كه مصرف بیش از حد هرگونه روغن می‌تواند باعث چاقی شود.