مزاج هر انسانی چه می‌طلبد؟


38-22.jpg
یک متخصص طب سنتی با بیان اینکه اصول پیشگیری از بیماری در طب سنتی بر اساس علم مزاج‌شناسی است، افزود: هر فردی مزاج خاص خود را داشته و بر اساس آن باید از نحوه تغذیه مناسب خود پیروی کند.
دکتر نظام نهرینی – استاد جهاد دانشگاهی و عضو هیات علمی موسسه تحقیقات حجامت ایران در گفت‌وگو با خبرنگار «سلامت» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در این رابطه افزود: تفاوت بین انسان‌ها بر اثر ترکیب عناصر مختلف و به وجود آمدن مزاج‌های مختلف به وجود آمده است.
وی ادامه داد: قدما معتقد بودند که انسان‌ها از چهار عنصر آب، هوا، خاک و آتش به وجود آمده‌اند که کیفیت آب سرد و تر، خاک سرد و خشک، آتش گرم و خشک و کیفیت هوا گرم و ‌تر است.
به گفته وی، گرمی و سردی صورت‌هایی از انرژی هستند و منظور از خشکی جسم «جامد» و منظور از رطوبت جسم «سیال» است.
نهرینی افزود: خانم‌ها رطوبت بیشتری نسبت به آقایان دارند که باعث شده از لحاظ جسمی و روحی با آنها متفاوت باشند. طبع آقایان خشک‌تر از خانم‌ها بوده و نسبت به آنها پوست تیره‌تر و عضلات سفت‌تری دارند و از لحاظ احساسی نیز برخلاف خانم‌ها که احساساتی عمل می‌کنند بیشتر از عقل و منطق استفاده می‌کنند.

تغذیه در کنترل بیماری هپاتیت نقش موثری دارد

 
‌استفاده از روشهای صحیح تغذیه ای نقش موثری در کنترل بیماری هپاتیت به شمار می رود.
به گزارش وب دا، عضو مرکز تحقیقات بیوشیمی و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه در بیماران مبتلا به هپاتیت باید به دریافت مواد غذایی  کربوهیدرات توجه داشته باشند، اظهار داشت: همچنین در گذشته برای افراد ابتلا به هپاتیت رژیم غذایی با محدودیت‌های پروتئینی لحاظ می شد در حالی که  این نوع رژیم برای این افراد منسوخ شده است و باید به اندازه نیاز از پروتئین استفاده کنند.
دکتر مجید غیور مبرهن نیاز به کالری در این افراد را بالاتر از حد معمول عنوان کرد و گفت: در ناقلین ویروس هپاتیت ب، برخی از ریزمغذی ها همچون روی و منیزیم و همچنین آنتی اکسیدان ها به دلیل استفاده از داروها کاهش می یابد که می بایست در رژیم غذایی آنها لحاظ شود.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد مشهد با بیان اینکه هم اکنون افزون بر یک و نیم میلیون نفر در کشور ناقل ویروس هپاتیت ب هستند، افزود: کمتر از 10 درصد از ناقلین ویروس این بیماری به دلایل مختلف از جمله ضعف سیستم ایمنی به بیماریهای کبدی مبتلا می شوند.
وی شیوع ابتلا به هپاتیت ب در کشور را حدود دو درصد عنوان کرد و گفت: ابتلا به این ویروس در استان خراسان رضوی به یک و چهار دهم درصد کاهش یافته است.
دکتر غیور خاطر نشان کرد: ابتلا به ویروس هپاتیت ب با اقدامات انجام شده از جمله واکسیناسیون افراد زیر 20 سال و تشخیص و درمان افراد مبتلا، کاهش قابل ملاحظه ای در کشور داشته است.
این پزشک متخصص تغذیه راههای انتقال ویروس هپاتیت ب را از طریق مادر به فرزند، ارتباط جنسی غیر ایمن، حجامت های غیر بهداشتی، دندانپزشکی غیر بهداشتی و استفاده از سرنگ های مشترک و وسایل آلوده عنوان کرد.

انجام مداخلات درمانی زیبایی و لاغری در مراکز غیر مجاز عوارض جبران ناپذیری دارد

  
‌انجام مداخلات درمانی زیبایی و لاغری در مراکز غیر مجاز موجب بروز عوارض جبران ناپذیر جسمی و روحی در فرد می شود.
به گزارش وب دا، مدیر نظارت و اعتبار بخشی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه برخی از آرایشگاهها و مراکز ورزشی خارج از حیطه تعریف شده فعالیت خود اقدام به ارائه خدمات درمانی از جمله لاغری، برداشتن خال، ‌جوان سازی پوست، تزریق بوتاکس و ژل می کنند، اظهارداشت: ‌انجام این اقدامات تنها باید در مراکز زیر پوشش و دارای مجوز وزارت بهداشت انجام شود و خارج از این سیستم موجب بروز عوارض برای فرد می شود.
دکتر حمید رضا اسلامی با اشاره به اینکه در برخی از داروهای لاغری که در مراکز غیر مجاز عرضه می شود، مواد مخدر از جمله شیشه و کریستال بوده است، گفت: همچنین در داروهای مربوط به برداشتن خال اسید سولفوریک مشاهده شده است.
وی تاکید کرد: ‌گسترش برنامه های اطلاع رسانی و آگاه سازی جامعه مهمترین راهکار در پیشگیری از عوارض استفاده از این روشهای غیر مجاز به شمار می رود.
مدیر نظارت و اعتبار بخشی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: ‌اگر مرکزی خود را عضو انجمن و یا مرکز بین المللی معرفی کرد تا زمانی که مجوز وزارت بهداشت را نداشته باشد، شهروندان به وی اعتماد نکرده و خود را برای درمان در اختیار این افراد قرار ندهند.
دکتر اسلامی با اشاره به اینکه برخی از مطب های پزشکان نیز بدون داشتن مجوز و تنها با گذراندن دوره های کوتاه مدت آموزشی اقدام به استفاده از روشهای درمانی از جمله لیزر، رفع اسکار، تزریق ژل، کاشت ابرو، برجسته کردن لب و گونه و لاغری با استفاده از دستگاه می کنند، خاطر نشان کرد: صرف ‌گذراندن دوره های کوتاه مدت آموزشی، دلیل بر کسب دانش و مهارت علمی نیست و این افراد باید دارای مجوز وزارت بهداشت در این زمینه باشند.

كاهش مصرف روغن حيواني و فست فود ها در پیشگیری از سرطان روده بزرگ موثر است



يك فوق تخصص گوارش و كبد رعايت رژيم غذايي حاوي فيبر همچون ميوه و سبزي، كاهش چربي هاي حيواني و كاهش مصرف غذهاي اماده و فست فود را از مهمترين روشهاي پيشگيري از بروز سرطان روده بزرگ برشمرد.

به گزارش وب دا، دكتر اصغر خوشنود سرطان روده بزرگ را از شايعترين سرطانها در كشورهاي غربي دانست و گفت: آمار دقيقي از نظر ميزان شيوع اين بيماري در كشور وجود ندارد.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي يزد ژنتيك و رژيم غذايي نامناسب را از علل زمينه ساز و مستعد كننده اين بيماري عنوان كرد و افزود: با توجه به افزايش رژيم غذايي پرچرب در افراد جامعه احتمال اين كه اين بيماري جزء شايعترين سرطانها در كشور تبديل شود وجود دارد.
دكتر خوشنود ادامه داد: اين نوع از  سرطان برعكس تمام سرطانها بين مرحله اول تا مرحله چهارم از لحاظ طول عمر افراد اختلاف زيادي وجود دارد به عبارت ديگر در صورتي كه اين بيماري در مراحل اوليه كشف و زود تشخيص داده شود ضايعه برداشته مي شود و طول عمر فرد تقريبا شبيه افراد عادي مي باشد.
اين فوق تخصص گوارش در ادامه با اشاره به علائم و نشانه هاي اين بيماري، دفع خون از مقعد را از مهمترين علامت سرطان روده بزرگ عنوان كرد و گفت: افراد بالای 45 تا 50 سال حتی در مبتلايان به هموروئيد يا بواسير و شقاق بايد از نظر روده بررسي شوند همچنين توصيه مي شود افراد هرگونه علامت يا بروز هموروئيد را جدي گرفته و به پزشك مراجعه كنند.
وي توصيه كرد: افراد عادي و بدون علامت در سنين بالاتر از 50 سال هر 10 سال يك مرتبه بايد از نظر روده بررسي شوند همچنين افراد داراي سابقه خانوادگي كولون از سنين 35 تا 40 سالگي برای بررسي روده به پزشك مراجعه و چكاپ شوند.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي يزد رعايت رژيم غذايي حاوي فيبر همچون ميوه و سبزي، كاهش چربي هاي حيواني و كاهش مصرف غذهاي آماده و فست فود را از مهمترين روشهاي پيشگيري از بروز سرطان روزده بزرگ برشمرد و متذكرشد: در برخي موارد مصرف برخي داروها از جمله آسپرين از بروز سرطان كولون نيز پيشگيري مي كند.

مبتلایان به دیابت بارداری، هر هفته به پزشک مراجعه کنند




با توجه به لزوم سنجش مداوم میزان قند خون در طول روز برای زنان مبتلا به دیابت بارداری، این افراد باید به صورت هفتگی به پزشک مراجعه کنند.
به گزارش وب دا، مدیرگروه مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ضمن بیان این مطلب افزود: فشارخون بالا، عفونت ادراری، ابتلا به دیابت باداری در حاملگی های بعدی و نقایص مادرزادی کودک، مهم ترین عوارض دیابت بارداری هستند.
ظفرپریسایی با اشاره به دسته بندی مبتلایان به دیابت بارداری، اظهار کرد: دیابت بارداری در برخی از زنان با نشانه هایی مانند احساس تشنگی، تکرر ادرار، افزایش وزن، افزایش اشتها، گیجی، استفراغ و ابتلا به عفونت های مختلف همراه است که این افراد در گروه علامت دار دسته بندی می شوند.
وی ادامه داد: دسته دیگر، افراد بدون علامت هستند که غالب مبتلایان بیماری دیابت بارداری را تشکیل داده و این امر لزوم توجه به آزمایش های غربالگری دوران بارداری را ضروری می سازد.
پریسایی رژیم غذایی مناسب، ورزش و در مواردی نیز انسولین درمانی را برای کنترل میزان قند خون مبتلایان به دیابت بارداری موثر دانست و تاکید کرد: افرادی که مبتلا به دیابت بارداری هستند، 6 هفته پس از زایمان به پزشک مراجعه نموده و شرایط جسمی خود را بررسی کنند.

هندوانه قند خون را به شدت افزایش می دهد

 توصیه های یلدایی برای دیابتی ها؛

بیماران دیابتی در مصرف میوه جات و شیرینی جات مخصوص شب یلدا نهایت وقت را بکار ببرند.
به گزارش وب دا، پزشک مرکز بهداشت استان مرکزی گفت: ممکن است مصرف خارج از محاسبه غذاها و تنقلات مخصوص شب یلدا و نیز مصرف بی رویه میوه جات به ویژه موز، هندوانه و انگور با احتمال زیاد بیماران دیابتی را روانه بیمارستان کند.
دکتر احمد مرادی اظهار داشت: بهتر است بیماران دیابتی از میوه هایی مثل گریپ فروت،سیب،برگه زردآلو،آلو خشک به جای هندوانه و انگور استفاده کنند.
پزشک برنامه دیابت مرکز بهداشت استان مرکزی بیان کرد: هندوانه از جمله میوه هایی است که قند موجود در آن به سرعت منجر به افزایش قند خون می شود لذا به بیماران دیابتی توصیه می شود به میزان خیلی کم هندوانه مصرف کنند.
وی خاطرنشان کرد: در صورت مصرف هندوانه نیز یه یاد داشته باشند که 400 گرم هندوانه حاوی 15 گرم قند یا یک واحد قند است و با مصرف این مقدار یک واحد از غذاهای قنددار خود را مصرف کرده اند.
دکتر مرادی در ادامه توصیه کرد: بیماران باید با مشاوره پزشک معالج در صورت مصرف اضافی به ازای مصرف هر 10 تا 15 گرم قند به سرعت یک واحد انسولین تزریق کنند. همچنین بیماران دیابتی مقداری از قندی را که در وعده شام مجاز به مصرف آن هستند به شیرینی جات شب یلدا اختصاص دهند در این صورت مقدار قند مصرفی روزانه آنها تغییر کرد.
وی ادامه داد: مصرف آجیل بی نمک منعی ندارد و همچنین مصرف آجیل حاوی گردوی زیاد تاثیرات فیزیولوژکی مفیدی برای بیماران دارد.
پزشک برنامه دیابت مرکز بهداشت استان مرکزی گفت: در مصرف انار نباید افراط کنیم چرا که مجموع گروه های غذایی حاوی قند در وعده شام و بعد از شام افراد دیابتی نباید از 7 واحد بیشتر شود به طوریکه از بین گروه های غذایی، شیر، میوه، غلات و قندها تقریباً حاوی 15 گرم قند می باشند و بقیه گرده های غذایی یعنی سبزیجات (شامل انواع سبزی،خیار،گوجه) و گوشت ها(شامل انواع گوشت ها،تخم مرغ و پنیر) و چربی ها (شامل انواع روغن ها و نیز پسته، بادام، گردو، فندق، انواع تخمه ها، زیتون و شیر نارگیل) کربوهیدرات و قند بسیار کمی دارند.
وی درباره تغذیه غذایی دیابتی ها نیز خاطرنشان کرد: تعداد وعده های غذایی روزانه آنها باید به 6 واحد افزایش یابد.
دکتر مرادی افزود: مردان در وعده های اصلی از 4 تا 5 واحد و زنان 3 تا 4 واحد گروه های غذایی حاوی قند بیشتر استفاده نکنند.
این پزشک در پایان گفت: میزان مصرف گروهای غذایی حاوی قند در میان وعده ها در هر دو جنس،زن و مرد از 1 تا 2 واحد نباید بیشتر باشد.

شیرینی جات را در یک وعده مصرف کنید نه چند وعده متوالی

 برای پیشگیری از پوسیدگی دندان انجام دهید؛
 

مصرف شیرینی جات در یک وعده موجب می شود که یکبار محیط 
PH دهان پایین بیاید و ایجاد پوسیدگی در دندان ها نکند.
به گزارش وب دا، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، افزود: اگر مواد قندی به تناوب مصرف شود احتمال پوسیدگی را بالاتر می برد زیرا اگر دهان به صورت دایمی اسیدی بماند، احتمال پوسیدگی را بالا می برد که این نکته به خصوص در مصرف مواد قندی توسط بچه-ها مهمتر است.
دکتر فاطمه کوه پیما اظهار داشت: در مجموع برای پیشگیری از پوسیدگی دندان ها مواد غذایی شامل کربوهیدرات ها و مواد قندی که احتمال پوسیدگی را بالا می برد باید کمتر مصرف شود.
وی بیان کرد: تخصص ترمیمی در دندان پزشکی علم و هنر شناخت، پیشگیری و درمان بیماری پوسیدگی دندان هاست که در سال های اخیر، موارد درمان زیبایی دندان ها نیز به آن اضافه شده است.
وی گفت : آموزش نگهداری از دندان ها باید از مراحل ابتدایی آموزش بهداشت دهان و دندان صورت گیرد که از آموختن شیوه صحیح مسواک زدن و کشیدن نخ دندان همراه با رعایت کردن بهداشت دهان آغاز می شود.
دکتر کوه پیما تصریح کرد: ارایه این گونه آموزش ها که از پوسیدگی دندان ها جلوگیری می کند باید از سنین کودکی مورد توجه جدی قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه تغییر رنگ در دندان ها که به راحتی قابل مشاهده باشد و پیشرفته تر از آن شکستگی دندان ها که توجه بیمار به آن جلب می شود از نشانه های پوسیدگی دندان می باشد، اظهارداشت: شکستگی از نشانه هایی است که احتمال رسیدن به عصب یا نزدیک به آن را نشان می دهد.
دکتر کوه پیما گفت: متخصص ترمیمی برای تشخیص دقیق به تشخیص کلینیکی که توسط معاینه صورت می گیرد و بعد از آن تشخیص پاراکلینیکی که عکس رادیولوژی را به همراه دارد، نیاز دارد در غیر این صورت تشخیص دقیقی نمی توان انجام داد.
وی بیان کرد: ترمیمی در سطوح مختلف یک سطحی، دو سطحی، بازسازی و کاورکردن کل سطح دندان انجام می شود و بیماران باید به این نکته توجه داشته باشند که دندان های ترمیم شده نیاز به مراقبت دارد و نخ دندان، مسواک زدن و نخوردن غذاهای سخت لازم و ضروری می باشد.
دکتر کوه پیما در پایان کلید طلایی نگهداری دندان ها را مراجعه سالانه به دندان پزشک برای تشخیص پوسیدگی و بیماری های دندان ذکر کرد.

مصرف گوشت زیان‌آور است

مصرف گوشت قرمز خطر سکته قلبی و ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد

“مصرف گوشت برای سلامتی انسان زیان‌آور است و کره‌ی زمین را به نابودی می‌کشاند.“ شاید در آینده بر روی بسته‌های گوشت ‌نیز، همچون بسته‌های سیگار، چنین شعارهای هشداردهنده‌ای نوشته شوند.

مصرف گوشت قرمز خطر سکته قلبی و ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد
نتایج تحقیقات تازه‌ای که از سوی متخصصان موسسه‌ی ملی مبارزه با سرطان در آمریکا منتشر شده، در مورد استفاده از گوشت قرمز هشدار می‌دهند. تیم تحقیقاتی این موسسه برنامه‌ی غذائی بیش از ۵۰۰ هزار نفر از مردم آمریکا را در سال ۱۹۹۵ ثبت کرد. این تیم سپس وضعیت سلامتی این افراد را طی سال‌های گذشته زیر نظر قرار داد. نتایج بدست آمده از تحقیقات حاکی از این هستند که مصرف گوشت قرمز (گاو، گوسفند، خوک و بز) در میان افرادی که وضعیت مشا‌بهی دارند، به مراتب بیشتر سبب بروز سکته‌ی قلبی و سرطان می‌شود.
طبق این پژوهش، کسانی «مصرف کننده‌ی حداکثر» مقدار گوشت قرمز تلقی شده‌اند که روزانه به طور متوسط ۱۶۰ گرم گوشت مصرف می کرده‌اند و رژیم غذایی «مصرف کنندگان حداقل» هر روز شامل حدود ۲۵ گرم گوشت قرمز بوده است. پژوهشگران به این نتیجه رسیده‌اند که اگر همه‌ی میزان مصرف گوشت قرمز خود را به سطح میزان مصرف‌کنندگان حداقل برسانند، یعنی ۲۵ گرم در روز، آنگاه خطر سکته‌ی قلبی و ابتلا به سرطان در بین مردان ۱۱ درصد و در بین زنان ۱۶ درصد کاهش می‌یابد.

آیا افراد گیاه‌خوار بیشتر عمر می‌کنند؟


گیاه‌خواران همواره شهرت دارند به اینکه رژیم غذایی سالم‌تری نسبت به دیگران دارند و طولانی‌تر زندگی می‌کنند. اما بنا بر پژوهش‌های مختلف در این زمینه، دلیل عمر طولانی‌ گیاه‌خواران تنها از رژیم غذائی آنها نشأت نمی‌گیرد.

افراد گیاه‌خوار به این می‌بالند که رژیم غذایی سالم‌تری نسبت به دیگران دارند. تحقیقات پیشین در این زمینه هم نشان می‌دادند که پرهیز از خوردن گوشت کلید داشتن زندگی‌ای طولانی است.
البته این، حقیقت دارد. به طور مثال به دلیل پرهیز از مصرف فراورده‌های حیوانی، سطح کلسترول خون افراد گیاه‌خوار پائین‌است و این امر آنها را از ابتلا به بیماری‌هایی مانند فشار خون، انسداد عروق و بیماری‌های قلبی مصون نگه می‌دارد. از طرفی دیگر کمبود چربی در رژیم غذایی گیاه‌خواری از چاقی و بالا رفتن چربی خون نیز جلوگیری می‌کند. اما اینجا این پرسش پیش می‌آید که آیا سالم‌تر بودن گیاه‌خواران نسبت به افرادی که در رژیم غذایی خود از خوردن گوشت صرف نظر نمی‌کنند، تنها به دلیل گیاه‌خوار بودن آنها است؟

بررسی ۱۲ ساله رژیم غذایی مبتنی بر گیاه‌خواری

مرکز تحقیقاتی بیماری‌های سرطانی در آلمان به مدت ۱۲ سال تغذیه شماری از گیاه‌خواران را زیر نظر داشته است. در میان این افراد انواع مختلف گیاه‌خواران حضور داشته‌اند، از جمله کسانی که از تمام فراورده‌های گوشتی حتی تخم‌مرغ، شیر و عسل پرهیز می‌کنند و همینطور کسانی که رژیم غذایی میانه‌رو دارند و گاهی گوشت مصرف می‌کنند.

آیا زندگی بدون مصرف گوشت امکان‌پذیر است؟

عبارت مشهوری در توصیف میزان ضرورت وجود گوشت در رژیم غذایی روزانه می‌گوید: گوشت غذای حیات‌بخش است. اما آیا این حقیقت دارد؟ یا اینکه انسان بدون اینکه ضرری متوجه او شود، می‌تواند برنامه‌غذایی بدون گوشت داشته باشد؟

هر چند که خطر ابتلا به بیماری‌های خطرناک مانند جنون ‌گاوی از راه مصرف گوشت، منجر به افزایش شمار کسانی که به گیاه‌خواری روی می‌آورند شده است، اما همچنان بیشتر افراد تمایل زیادی به مصرف گوشت دارند.
به گزارش وبسایت اشپیگل آنلاین، تنها در آلمان مصرف سرانه گوشت هر نفر حدود ۶۰ کیلوگرم در سال است و تازه در آمریکا ۳۰ کیلوگرم هم بیشتر است. با نگاهی به این آمار و ارقام این پرسش پیش می‌آید که آیا اینگونه تمایل به مصرف گوشت از روی عادت است یا نتیجه تبلیغات هوشمندانه گسترده است که ما را به سمت گوشت‌خواری سوق می‌دهد؟
انسان اصالتا گوشت‌خوار بوده است
با توجه به پژوهش‌های متعدد علمی، در اینکه انسان اصالتا گوشت‌خوار بوده تقریبا شکی وجود ندارد. دانشمندان با کمک اشعه لیزر دندان‌های فسیل قدیمی‌ترین انسان‌تباران با نام «جنوبی‌کپی» (Australopithecus) را مورد بررسی قرار داده‌اند. آنها متوجه شده‌اند که برنامه‌ی غذایی نیاکان ما حاوی انواع برگ، میوه، تخم و ریشه گیاهان و همینطور گوشت بوده است.