رنگ های مجاز و غیرمجاز در مواد غذایی را بشناسید

 
رنگها يكي از مواد افزودني خوراكي هستند كه تنها براي جذاب كردن ظاهر مواد غذايي استفاده مي شوند در حالي كه ساير افزودني ها تا حدي مانع از فساد مواد غذايي مي شوند .
به گزارش وب دا، مدیر گروه بهداشت محیط وحرفه ای مرکز بهداشت نیشابور در مورد رنگهای مجاز وغیر مجاز در مواد غذایی گفت: رنگ ها به دو دسته تقسیم می شوند: مجاز و غیرمجاز. رنگ های غیرمجاز بيشتر جهت مصارف صنعتي به كار مي روند. مثل (رنگ کردن نخ قالی والياف) که، متاسفانه به علت ارزان بودن، توسط افراد سود جو در بین خوراکی ها ديده مي شوند.
مهندس معروفی در ادامه گفت: اما رنگ های مجاز، به سه دسته  تقسیم می شوند: دسته  اول، رنگ های طبیعی هستند که منشا آنها گیاهان و مواد طبیعی مختلف است. دسته دوم، گروه مشابه طبیعی که  فرمول شان شبیه رنگ های طبیعی است اما منشا شیمیایی دارند و دسته سوم، رنگ های شیمیایی که از پایه به صورت شیمیایی تهیه می شوند.
وی بیان داشت: استفاده مناسب ودرحد مجاز از رنگ های مورد تایید نمی تواند اثر نامطلوبی روی سلامت افراد بگذارد اما استفاده بیش از اندازه آنها می تواند عطر و طعم غذا را تحت تاثیر قرار دهد و سلامت مصرف کننده را به خطر بیندازد.
مدیر گروه بهداشت محیط وحرفه ای مرکز بهداشت نیشابور خاطرنشان کرد: برای تشخیص رنگ مجاز یا غیرمجاز خوراکی می توانید، مقداری از آن را در آب ولرم و در ظرف سرامیکی سفید رنگی حل کنید. اگر رنگ به سرعت حل شد و ظرف تغییر رنگ داد (یعنی پس از خالی کردن رنگ از ظرف، باقی مانده آن روی ظرف مانده باشد)  یعنی اینکه شما دارید از یک رنگ غیرمجاز استفاده می کنید.

كاهش احتمال به برخي سرطان ها با مصرف ویتامین D و كلسيم

 
 
افزایش مصرف ویتامین  D و کلسیم با کاهش احتمال ابتلا به برخي سرطانها ارتباط دارد.
دكتر پريسا ترابي كارشناس تغذيه در گفت وگو با خبرنگار وب دا، با بيان اين كه یک سوم از کل سرطانهای دنیا با حفظ وزن مطلوب، تغذیه صحیح و نکشیدن سیگار قابل پیشگیری است، اظهار داشت: امروزه سرطان بعد از بيماريهاي قلبي عروقي به عنوان مهمترین عامل مرگ و مير در كشورهای دنیا مطرح است و در دهههای آینده اولین عامل مرگ و میر به ویژه در کشورهای در حال توسعه خواهد بود.
وي افزود: ارتباط بروز سرطان  با مصرف برخی مواد غذایی به عنوان عوامل پیشگیری کننده يا بازدارنده بيانگر نقش کليدي تغذيه در ايجاد و يا پيشگيري از ايجاد سرطان، است.
دكتر ترابي در خصوص عوامل تغذیهای كه سبب پيشگيري از سرطان ميشوند، گفت: آنتیاکسیدانها يكي از اين گروه مواد غذايي هستند كه از ترکيبات در غذاها به شمار رفته و راديکالهاي آزاد را در بدن از بين ميبرند يا مانع از شکلگيري آنها ميشوند، راديکالهاي آزاد عامل ايجاد سرطان هستند.
اين متخصص تغذيه گفت: گروهی از ترکیبات در مواد غذایی هستند كه ميتوانند رادیکالهای آزاد را که عامل ايجاد سرطان و بسياري از بيماريهاي ديگر است را در بدن از بین ببرند و یا مانع از شکلگیری آنها شوند مهمترین آنتیاکسیدانهای بدن ویتامینهای A، C ،E سلنیوم، روي و منيزيم هستند.
وي تصريح كرد: برخي مرکبات، فلفل سبز، توت فرنگی، گوجه فرنگی و بروکلی. منابع غذایی غنی از ویتامین C ، ذرت، مغزها، زیتون، سبزیهای برگدار و سبز، روغنهای گیاهی و سبوس گندم منابع غذایی غنی از ویتامین E به شمار مي روند.

عصاره دانه انگور در كاهش عفونت‌هاي ويروسي مؤثر است

 
نتايج يك تحقيقات نشان داد عصاره دانه انگور مي‌تواند عفونت گوارشي حاصل از نورو ويروس‌ها را كاهش دهد.
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه ساينس ديلي محققان با انجام آزمايشات خود در مدلي از موش‌ها دريافتند عصاره دانه انگور مي‌تواند عفونت حاصل از عوامل جانشيني نورو ويروس‌ها كه ويژگي‌هاي  پاتولوژيكي و بيولوژيكي را با نورو ويروس‌هاي انساني به اشتراك مي‌گذارند، تا حدود زيادي كاهش دهد.
براساس اين گزارش محققان افزودند: شواهدي وجود دارد كه عصاره هسته انگور به طور مؤثر مي‌تواند به پروتئين كپسيد (پوشش نورو ويروس) آسيب رساند و براين اساس با غيرفعال كردن آن توانايي اتصال ويروس و عفونت‌هاي حاصل از آن را كاهش دهد.
نتايج حاصل از اين گزارش ضمن بيان اين كه نورو ويروس‌ها علت بيش از نيمي از بيماري‌هاي گوارشي ناشي از مواد غذايي در آمريكا و دومين منبع بزرگ علت شيوع اين بيماري در اروپا هستند افزود: اگرچه مهم‌ترين انتقال اين ويروس‌ها و ايجاد گاستروانتريت حاد، انسان به انسان است ولي آنها عمدتاً به صورت دهاني – مدفوعي منتقل مي‌شوند و غذاها، آب و سطوح آلوده از منابع مهم شناسايي شده انتقال آن هستند.
به گفته محققان تنها تعداد، 10 تا 100 عدد از ذرات اين ويروس‌ها براي انتقال بيماري كافي است و علائم بررسي شده شامل بي‌حالي و كسالت، استفراغ، اسهال و دردهاي شكمي است.

صرف انار ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و سرطان را کاهش می دهد

 
انار آنتي‌اكسيدان زيادي دارد و به همين دليل در كاهش ريسك بيماري‌هاي قلبي و عروقي و سرطان پروستات و سرطان سينه و سرطان‌هاي ديگر بسيار موثر است.
به گزارش وب دا، يك متخصص تغذيه گفت: يك انار متوسط به وزن 280 گرم حاوي ميزان زيادي كربوهيدرات است و مقدار بسيار كمي نيز چربي دارد. همچنين يك انار با اين وزن حاوي 230 كيلو كالري انرژي است.
 دكتر دردانه حسين افزود: انار سرشار از ويتامين Cاست و به همين دليل مصرف آن در دوران سرماخوردگي مفيد است و نيز اين ميوه ويتامين Kو پتاسيم زيادي دارد.
وي افزود: مصرف انار ميزان فشار خون و كلسترول را نيز كاهش مي‌دهد. انار براي بيماران ديابتي نيز در حد مجاز مشكلي ايجاد نمي‌كند.
وی تصريح كرد: برخي از مردم تصور مي‌كنند كه انار آهن زيادي دارد در حالي كه اين گونه نيست و آهن موجود در اين ميوه زياد نيست. از ميان مواد معدني موجود در انار، ميزان كلسيم زياد است و داراي مقداري آهن، منيزيم و مس نيز هست.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز گفت: انار سرشار از ويتامينC  است و مي‌تواند در كاهش ريسك بيماري‌هاي قلبي موثر باشد.
وي ادامه داد: آب انار نيز همه اين خواص را دارد ولي رب‌انار با حرارت ديدن، ميزان زيادي از ويتامين c و املاح خود را از دست مي‌دهد و مصرف آن به صورت تازه بيشتر توصيه مي‌شود.

دیابتی ها غذاهای سبک مصرف کنند

 
تناول پیوسته و غذاهای سبک و مناسب بهترین شیوه تغذیه برای بیماران دیابتی است.
به گزارش وب دا، یک فوق تخصص غدد و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مازندران ضمن بیان این مطلب افزود: ورزش کردن نیز به کنترل وزن افراد دیابتی کمک  می کند و سلولها را به مصرف قند وادار می کند و از بیماریهای قلبی  نیز جلوگیری می کند. 
دکتر عذرا اخی با بیان اینکه جمعیت بیماران دیابتی در سال 1997 حدود 124 میلیون نفر برآورد شد، افزود: بر اساس پیش بینی سازمان جهانی بهداشت انتظار می رود تعداد بزرگسالان مبتلا به دیابت در سال 2025 میلادی به 300 میلیون نفر برسد.
وی ضمن اشاره به اینکه سازمان بهداشت جهانی و فدراسیون بین المللی دیابت از سال 2009 آموزش و پیشگیری از دیابت را در یک دوره 5 ساله سرلوحه کار خود قرار دادند، تصریح کرد: انجمن دیابت ایران تحت عنوان ادا، از سال 1369 با هدف ارایه برنامه های آموزشی و افزایش آگاهی جامعه نسبت به این بیماری تاسیس شد.
این فوق تخصص غدد، شکل گیری و توسعه پدیده شهرنشینی، تغییر الگوی غذایی، کاهش تحرک و فعالیت بدنی مناسب  را از دلایل افزایش میزان قند خون و ابتلا به بیماری دیابت دانست و اظهار داشت: این بیماری از نظر جغرافیایی پراکندگی بسیار متفاوتی در جهان دارد، به طوری که بالاترین شیوع آن در کشورهای هند، چین و ایالات متحده آمریکا گزارش شده است.
دکتر اخی، اشکال در سیستم سوخت رسانی بدن که به دلیل کمبود و یا مقاومت به انسولین به وجود می آید را دیابت خواند و افزود: این بیمار دارای 4 نوع متفاوت است.

مكمل ها را جايگزين غذا نكنيد

 
مكمل ها نبايد جايگزين ورزش كردن و مصرف غذاهاي مناسب شود.
كارشناس دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در گفت وگو با خبرنگار وب دا، با بيان اين مطلب اظهار داشت: در سال هاي اخير مكمل هاي غذايي براي بهبود و ارتقاي سلامتي، تبليغ و توصيه مي شوند ولي از نظر علمي واقعيت اين است كه در شرايط معمول، بهترين راه بهبود سلامت و كاهش خطر بيماري ها، مصرف غذاهاي سالم و متنوع با استفاده از گروه هاي متنوع غذايي است.
سعيده معاني افزود:‌ مواد مغذي و ضروري اين مكمل ها در ميوه ها، سبزي ها، حبوبات، ماهي و ساير غذاهاي سالم به طور طبيعي وجود دارند با اين وجود در برخي موارد ممكن است مصرف پروتئين، ويتامين و مواد معدني اضافي به سلامت برخي از افراد كمك كند به شرط آن كه اين امر توسط يك فرد متخصص تاييد و توصيه شود، زيرا مصرف بي دليل يا نابجاي مكمل ها مي تواند اثرات مضر داشته باشد.
وي تصريح كرد: برخي افراد به بهانه عضلاني شدن يا ورزش هايي از قبيل پرورش اندام، وزنه برداري و كشتي به مصرف مكمل ها روي مي آورند كه بعضي از آنها حتي مضر هستند و در حالت عادي و بدون تجويز پزشك، متخصص يا كارشناس تغذيه نبايد مصرف شوند.

نوشيدن چاي سبز همراه با غذاهاي نشاسته‌دار، قند خون را كنترل مي‌كند

 
آنتي‌اكسيدان اپيگالوكاتچين 3 گالات موجود در چاي سبز به همراه غذاهاي نشاسته‌دار مي‌تواند باعث كاهش قند خون شود.
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه تغذيه مولكولي، محققان با قراردادن مدلي از موش‌ها تحت تجويز نشاسته ذرت و چاي سبز كه حاوي مقادير زياد آنتي‌اكسيدان اپيگالو كاتچين 3 گالات يا EGCG‌ است دريافتند EGCG  هنگامي كه با نشاسته ذرت به موش‌ها داده مي‌شود تا حد زيادي مي‌تواند ميزان قند خون را كه معمولاً به هنگام خوردن غذاهاي نشاسته‌اي مانند نان و شيريني افزايش مي‌يابد، كنترل كند.
نتايج حاصل از اين گزارش نشان داد كه در سطح قند خون موش‌هايي كه اين تركيب غذايي را دريافت كردند نسبت به گروه شاهد تا 50 درصد كاهش مشاهده مي‌شود.
نتايج ديگر اين مطالعه افزود: مكانيسم اين اثر ممكن است به دليل اين باشد كه EGCG‌ مي‌تواند توانايي آنزيم آلفا آميلاز را كه در دهان و لوزالمعده به شكستن نشاسته و تبديل به مالتوز و گلوكز كمك مي‌كند، مهار كند چرا كه محققان نشان داده‌اند EGCG‌ مي‌تواند فعاليت آلفا آميلاز را تا 34 درصد در پانكراس كاهش دهد.
به گفته محققان، چاي سبز و مواد نشاسته‌اي بايد به طور هم زمان مصرف شوند و مصرف يك فنجان چاي سبز بعد از خوردن يك تكه نان برشته احتمالاً تأثيري در تغيير ميزان قند خون نخواهد داشت.

چه توصیه‌هایی درباره نوشیدن آب درست هستند؟

water-bottle-capts1.jpg

همه‌ی ما آب را مایه‌ حیات می‌دانیم و هر روز برای رفع تشنگی از آن استفاده می‌کنیم. اما آیا واقعاً آن طور که لازم است آب را می‌شناسیم؟ آیا حتماً لازم است هر روز 8 لیوان آب بنوشیم؟ آیا آب باعث لاغری می‌شود؟ آیا مصرف بیش از اندازه‌ آن می‌تواند خطرناک باشد؟


به گزارش ایسنا به نقل از سایت تبیان اگر می‌خواهید جواب این سۆالات را بدانید مطالعه‌ این مطلب را از دست ندهید:
 

لازم نیست روزانه حتماً 8 لیوان آب بخورید

حتماً شما هم بارها شنیده‌اید که باید روزانه حداقل 8 لیوان آب نوشید. برای همین خیلی از مردم به زور خودشان را به آب می‌بندند. این توصیه غلط نیست اما باید بدانید که لازم نیست همه‌ ما الزاماً روزانه 8 لیوان یا بیشتر آب بخوریم. درست است که آب برای هیدراته کردن یعنی تأمین آب بدن یکی از دسترس‌ترین و ارزان‌ترین نوشیدنی‌های دنیاست. اما توجه داشته باشید که انستیتوی پزشکی ایالات متحده‌ی آمریکا اعلام کرده خانم‌ها باید روزانه حدود 8 لیوان و آقایان حدود 12 لیوان آب دریافت کنند اما نه الزاماً آب بلکه هر نوع مایعی.


حواستان باشد که مواد غذایی تازه مانند میوه و سبزیها حاوی میزان قابل توجهی آب هستند. به عنوان مثال هندوانه، توت فرنگی، هلو، گوجه فرنگی، خیار، پرتقال و غیره را در نظر بگیرید. حجم مایعاتی که در این مواد غذایی سرشار از آب وجود دارد بخشی از همان آب لیوان‌هایی را که باید نوشیده شود تأمین می‌کند. این مواد غذایی مزیت دیگری هم دارند. میوه و سبزیها علاوه بر تأمین آب بدن، سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن هستند.

رژیم غذایی پر پروتئین بهتر از رژیم غذایی پرکربوهیدرات‌ به کاهش وزن کمک کند

پژوهشگران علوم پزشکی در دانشگاه استرالیای جنوبی در آدلاید می گویند افرادی که رژیم غذایی حاوی غذاها و میان‌وعده‌های پر پروتئین دارند ممکن است در شرایط یکسان نسبت به افرادی که رژیم کم پروتئین و پرکربوهیدرات‌ دارند، میزان بیشتری وزن از دست بدهند.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز،   پژوهشگران در یک بررسی دریافتند که در طول مدت زمان میانگین ۱۲ هفته، افرادی که به طور اتفاقی بر روی یک رژیم غذایی پرپروتئین قرار گرفته‌ بودند نسبت به آنهایی که رژیم غذایی با میزان استاندارد پروتئین داشتند، ۰٫۸ کیلوگرم بیشتر وزن از دست داده بودند.
البته بر مبنای محتوای پروتئین رژیم غذایی تفاوتی از لحاط میزان میزان تغییر در فشار خون، میزان کلسترول یا شاخص خطر دیابت میان دو گروه وجود نداشت.
توماس ویچرلی ، سرپرست این پژوهش می‌گوید این کاهش وزن بیشتر در گروه با رژیم غذایی پرپروتئین “چندان زیاد نبود”، با این حال ممکن است “در سطح جمعیتی اهمیت بالینی داشته باشد.”
او در این بررسی او و همکارانش ۲۴ کارآزمایی را که شامل ۱۰۶۳ نفر می‌شد، تجزیه و تحلیل کردند.
افراد مورد بررسی بر روی یک رژیم غذایی کم‌کالری و کم‌چربی قرار گرفته بودند. برای حدود نیمی از این افراد گونه پرپروتئین رژیم غذایی تجویز شده بود که حاوی ۸۵ گرم پرپروتئین در روز برای یک فرد ۷۰ کیلوگرمی بود- و نیمی دیگر از افراد رژیم غذایی با میزان استاندارد پروتئین به طور میانگین ۴۹ گرم در روز برای یک فرد ۷۰ کیلوگرمی را دریافت می‌کردند.
هر دوی این رژیم‌های غذایی مقدار کالری مشابهی داشتند. بر اساس یافته‌های این بررسی که در جورنال تغذیه بالینی آمریکا منتشر شده است، افراد مورد بررسی به طور میانگین میان یک کیلوگرم تا ۱۱٫۳ کیلوگرم وزن کم کردند.

برای تغذیه کودکتان برنامه ریزی کنید

تغذیه کودک
فرقی نمی کند که فرزند شما چه سنی دارد، کودک نو پاست، مدرسه می رود و یا نوجوان است، تشویق کردن او به خوردن مواد غذایی مفید و ضروری، برای والدین یک مشکل بزرگ به نظر می رسد.
 
راهنمایی کودکان برای داشتن یک الگوی غذایی صحیح نیاز به کمی زحمت دارد، اما سلامتی کودکان شما به این دردسر می ارزد.

کودکان به چه غذاهایی نیاز دارند؟

نیازهای تغذیه ای در سنین مختلف کمی متفاوت است، اما صرف نظر از سن، همه کودکان به غلات سبوس دار، میوه ها و سبزیجات، لبنیات و گوشت ها نیاز دارند. 
دقت کنید که در تنظیم برنامه غذایی کودکان همه گروه های غذایی را در نظر بگیرید.

ذخیره  مواد غذایی خانه را اصلاح کنید.
 
یک اصل خوب و مهم این است که اگر مایلید کودک شما ماده غذایی خاصی را نخورد، آن را در منزل نگهداری نکنید. در هنگام خرید، غلات کامل مانند نان های سبوس دار (مثلا نان سنگک)، مغزها، میوه های تازه و خشک و سبزیجات برای میان وعده ها، لبنیات کم چرب به جای لبنیات طعم دار و شیرین شده و گوشت های کم چرب را انتخاب کنید. اگر در منزل شکلات، شیرینی و آب میوه های آماده دارید، آنها را دور از دید و دسترس کودکان قرار دهید.