آموزش تغذیه - خواص مواد خوراکی - بیماری ها در رابطه با تغذیه - گیاهان دارویی - رژیم های غذایی -ترکیبات مواد غذائی
ویتامین E
اسید اسکوربیک یا ویتامین C
ویتامین C، ویتامین محلول در آب است که از اجزای ضروری برای ساخت و نگهداری کلاژن و بافت محیطی بین سلولی است. مصرف این دارو سبب تقویت دستگاه ایمنی و افزایش سرعت بهبود زخم می شود، همچنین از تشکیل نیتروزآمینها و نیتروز اورههای سرطانزا جلوگیری می کند.
اسيد فوليك يا ويتامين B9
اسيد
فوليك كه به نامهاي فولات يا ويتامين B9 نيز خوانده ميشود، براي بسياري
از اعمال بدن از جمله سلامتي سيستم عصبي، خون و سلولها حياتي است. اين
ويتامين يك منبع انرژي غذايي است كه موجب ساخته شدن موادي در بدن ميشود.
فولات پس از خوردن ، از قسمت ابتداي روده جذب مي شود و توسط جريان خون به
کبد رفته ، در آنجا ذخيره مي گردد . ميزان اسيد فوليک موجود در کبد تأمين
کننده نياز ۴ تا ۵ ماه بدن است .
اين ماده تقريباً با بيست آنزيم مختلف همكاري ميكندتا DNA - يعني مادهاي كه حاوي رمز ژنتيكي بدن ميباشد- ، ساخته شود از طرفي وجود آن براي عملكرد طبيعي عصب نيز ضروري است.
اين ماده تقريباً با بيست آنزيم مختلف همكاري ميكندتا DNA - يعني مادهاي كه حاوي رمز ژنتيكي بدن ميباشد- ، ساخته شود از طرفي وجود آن براي عملكرد طبيعي عصب نيز ضروري است.
ویتامین B7 (بيوتين )

بيوتين يكي از ويتامينهاي B كمپلكس و تركيبي
از اتصال تتراهيدروتيوفن و حلقه هاي اوريدو با يك زنجيره جانبي اسيد
والريك است. با اتصال كووالان به آپوآنزيم, گروه پروستتيك (بيوسيتين) تشكيل
ميشود. اين عمل با تشكيل يك پيوند آميدي با استفاده از زنجيره جانبي اسيد
والريك و گروه 4 ـ آمين ليزين در آپوآنزيم همراه است. تشكيل بيوتين توسط
هولوآنزيم سنتتاز تسهيل ميشود. واكنشهاي كربوكسيلاسيون وابسته به ATP
توسط هولوآنزيمها (مثل استيل COA, پروپيونيل COA, متيل كروتونيل COA,
ژرانوئيل COA و پيرووات كربوكسيلاز) تسهيل ميشوند. اين آنزيمها در سوخت و
ساز كربوهيدرات, پروتئين, كلسترول و اسيدهاي چرب دخالت دارند. واسطه مركزي
در اين واكنشها آنزيم N كربوكسي بيوتينيل است. بخشي از ذخيره اين ويتامين
در كبد است.
ویتامین B6

آیا می دانید ویتامین B6 چه فوایدی دارد؟یکی از این فواید جلوگیری از پیری زود رس پوست و ....
ویتامین B6 از جمله ویتامینهای محلول در آب است که بعد از هضم غذا، از بدن دفع میشود.
واحد وزن این ویتامین، میلیگرم است و مقدار مصرف روزانه آن برای بزرگسالان 6/1 تا 2 میلیگرم است.
اِم اِس كنترل و سركوب علائم
اسكلروز چندگانه(مالتیپل اسكلروزیس) كه اختصارا به آن ام اس گفته میشود، نوعی بیماری مزمـن دستـگاه اعصـاب مركـزی(مغز و نخاع) است، كه در اثر تخـریب سلـولهای عصبـی ایجاد میگردد.
هر سلول عصبی یا نرون از بخشهایی به نام جسم سلولی، شاخهای بلند به نام اكسون و یک یا چند شاخه نازک و كوتاه به نام دندریت تشكیل شده است. اطراف اكسون و دندریتهای هر سلول عصبی با پوشش یا غلاف مخصوصی به طور كامل احاطه شده است، كه به غلاف میلین معروف میباشد. وظیفه این غلاف كه تقریبا مشابه پوشش عایق اطراف سیم برق است، محافظت و كمک به افزایش سرعت انتقال پیامهای الكتریكی است كه در سراسر سلولهای عصبی بدن جریان دارد. صدمه دیدن غلاف میلین در سلولهای عصبی مربوط به هر اندام بدن میتواند منجر به بروز علائم <ام اس> در آن قسمت گردد، به این شكل كه با آسیب دیدن پوشش میلین اطراف سلولهای عصبی، سرعت انتقال پیامهای الكتریكی بسیار كاهش یافته و این مسئله با بروز اختلال در كاركرد طبیعی آنها همراه میباشد.
هر سلول عصبی یا نرون از بخشهایی به نام جسم سلولی، شاخهای بلند به نام اكسون و یک یا چند شاخه نازک و كوتاه به نام دندریت تشكیل شده است. اطراف اكسون و دندریتهای هر سلول عصبی با پوشش یا غلاف مخصوصی به طور كامل احاطه شده است، كه به غلاف میلین معروف میباشد. وظیفه این غلاف كه تقریبا مشابه پوشش عایق اطراف سیم برق است، محافظت و كمک به افزایش سرعت انتقال پیامهای الكتریكی است كه در سراسر سلولهای عصبی بدن جریان دارد. صدمه دیدن غلاف میلین در سلولهای عصبی مربوط به هر اندام بدن میتواند منجر به بروز علائم <ام اس> در آن قسمت گردد، به این شكل كه با آسیب دیدن پوشش میلین اطراف سلولهای عصبی، سرعت انتقال پیامهای الكتریكی بسیار كاهش یافته و این مسئله با بروز اختلال در كاركرد طبیعی آنها همراه میباشد.
روغن های گیاهی حاوی اسید اولئیک بالا

تحقیقات اخیر نشان داده است كه به روغن های گیاهی حاوی اسید اولئیک باید توجه بیشتری شود. محققان ثابت كرده اند كه رژیم های غذایی حاوی مقادیر بالا ئی از چربی بد ( اسید های چرب ترانس و اشباع ) احتمال بیماری های قلبی عروقی را افزایش داده و بر عكس مصرف رژیم های حاوی مقادیر بالا از چربی خوب (اسید اولئیک ™اسید های چرب غیر اشباع با یک باند دوگانه ) با كاهش خطر این بیماری ها همراه می باشد.
به واسطه این تحقیقات، آكادمی ملی علوم توصیه به مصرف كمتری از اسید های چرب اشباع و ترانس را تا حد امكان می كند. اخیرا مقامات بهداشتی كانادا مقررات جدید و الزامی در خصوص نحوه بر چسب گذاری اسید چرب ترانس (نوشتن حداكثر میزان چربی های ترانس بر روی برچسب فرآورده، به گرم ) بر روی بسیاری از مواد غذایی منتشر كرده اند. سازمان غذا و داروی آمریكا نیز در این خصوص نظر مشابهی دارد كه شرایط برای تولید روغن های گیاهی با اسید اولئیک بالا را فراهم می كند.
به واسطه این تحقیقات، آكادمی ملی علوم توصیه به مصرف كمتری از اسید های چرب اشباع و ترانس را تا حد امكان می كند. اخیرا مقامات بهداشتی كانادا مقررات جدید و الزامی در خصوص نحوه بر چسب گذاری اسید چرب ترانس (نوشتن حداكثر میزان چربی های ترانس بر روی برچسب فرآورده، به گرم ) بر روی بسیاری از مواد غذایی منتشر كرده اند. سازمان غذا و داروی آمریكا نیز در این خصوص نظر مشابهی دارد كه شرایط برای تولید روغن های گیاهی با اسید اولئیک بالا را فراهم می كند.
آشنایی با پرتودهی غذاها

چرا بایستی در مورد بیماریهای غذازاد نگران باشیم؟
پیش درآمد
بیماریهای غذازاد چیزی بیش از یک دل بهم خوردگی ساده میباشند و میتوانند منشاء بروز بیماریهای مزمن و دائمی شوند و حتی به مرگ نیز بیانجامند. كودكان، افراد مسن، زنان باردار و افرادی با سیستم ایمنی ضعیف عموما جزو گروههای آسیبپذیر در مقابل بیماریهای غذازاد میباشند. برخی از غذاها جایگاههای مناسبی برای حمل باكتریهای مضر میباشند. به عنوان مثال غذاهایی با منشاء حیوانی كه به صورت خام فروخته میشوند (نظیر گوشت، مرغ خام و صدف خام) در مقایسه با غذاهای پخته شده بیشتر مستعد انتقال باكتریها هستند. گوشت چرخ شده در مقایسه با تكههای درشت گوشت، باكتریهای مضر بیشتری را در خود جای میدهد. تنها یک مرحله از بین بری (نظیر پاستوریزه كردن شیر و تخممرغ، پختن كامل گوشت چرخ كرده، یا پرتودهی به غذها) میتواند سبب حذف باكتریهای مضر گردد; البته روش پرتودهی به غذاها در كشور ما رایج نیست ولی در سایر كشورها از این روش برای از بین بردن باكتریها، استفاده میشود.
پیش درآمد
بیماریهای غذازاد چیزی بیش از یک دل بهم خوردگی ساده میباشند و میتوانند منشاء بروز بیماریهای مزمن و دائمی شوند و حتی به مرگ نیز بیانجامند. كودكان، افراد مسن، زنان باردار و افرادی با سیستم ایمنی ضعیف عموما جزو گروههای آسیبپذیر در مقابل بیماریهای غذازاد میباشند. برخی از غذاها جایگاههای مناسبی برای حمل باكتریهای مضر میباشند. به عنوان مثال غذاهایی با منشاء حیوانی كه به صورت خام فروخته میشوند (نظیر گوشت، مرغ خام و صدف خام) در مقایسه با غذاهای پخته شده بیشتر مستعد انتقال باكتریها هستند. گوشت چرخ شده در مقایسه با تكههای درشت گوشت، باكتریهای مضر بیشتری را در خود جای میدهد. تنها یک مرحله از بین بری (نظیر پاستوریزه كردن شیر و تخممرغ، پختن كامل گوشت چرخ كرده، یا پرتودهی به غذها) میتواند سبب حذف باكتریهای مضر گردد; البته روش پرتودهی به غذاها در كشور ما رایج نیست ولی در سایر كشورها از این روش برای از بین بردن باكتریها، استفاده میشود.
ليپتين زنگ سيري بدن

چاقي عمدهترين عامل خطر بسياري از بيماريهاي شايع درجهان از جمله ديابت، بيماريهاي قلبي وعروقي، پرفشاري خون و سنگهاي كيسه صفراوي است. علل چاقي تا به امروز به طور كامل مشخص نشده است اما پاتوفيزيولوژي آن بواسطه كشف برخي از هورمونها به عنوان يك موضوع تحقيقاتي مورد توجه زيادي ميباشد، به طوري كه در دو دهه گذشته علاقه دانشمندان به مطالعه بيشتر در مورد بافت آديپوز و مكانيسمهاي دخيل درآن بيشتر شده است. در افراد چاق بيان mRNA ژنob (چاقي) در سلولهاي چربي بيشتر بوده و در نتيجه اين افراد سطح لپتين بالاتري نسبت به افراد لاغر دارند . بافت آديپوز ارگان درون ريز فعالي است كه در توليد لپتين، TNF-a، متابوليسم چربي (هيدروليز تري گلسيريد و آزاد سازي اسيدهاي چرب) نقش دارد. لپتين هورمون16 كيلو دالتوني محصول ژنob بوده كه براي تنظيم وزن طبيعي و كاهش وزن ضروري ميباشد. محل اصلي ساخته شدن لپتين، بافت چربي سفيد است، اما مقدار كمي نيز در اپيتليوم روده، جفت، عضلات و مغز ساخته ميشود. لپتين پس از ترشح به صورت آزاد يا متصل به پروتئينهاي حامل در خون پخش ميشود و با اتصال به گيرندههايي در هيپوتالاموس سبب تغيير بيان ژن نروپپتيدهاي كنترل كننده دريافت و مصرف انرژي ميشود.
تغذيه در مسير تند باد دارو

تاثير دارو بر مواد معدني
داروها و مواد غذايي قادرند در جذب، متابوليسم يا عملكرد يكديگر دخالت كنند. تداخل داروها با مواد مغذي مانند املاح و ويتامينها، ممكن است مفيد بوده، در درمان بيماري به كار رود و يا از عوارض جانبي و ناخواسته داروها باشد. طبيعي است اگر اين تداخل مفيد باشد، ميتوان از آن بهره جست، اما اگر اين تغييرات از عوارض جانبي مضر دارو باشند، بايد مورد پيشبيني و پايش مناسب قرار گيرند.
در اين شماره اثراتي كه برخي از داروها ميتوانند بر روي املاح ايجاد كنند، ذكر ميشود و در شماره آينده به بحث در مورد ويتامينها خواهيم پرداخت.
آنتياسيدها:
آنتياسيدهاي حاوي آلومينيوم، كلسيم، منيزيم و سديم به صورتهاي كربنات، بيكربنات و هيدروكسايد عرضه ميشوند. از اين داروها در درمان سوء هاضمه، گاستريت حاد، ازوفاژيت (التهاب مري)، افزايش اسيد معده، اولسرهاي معده و دئودنوم استفاده ميشود. از آنجا كه آنتياسيدها موجب افزايش PH معده ميشوند، ممكن است زيست دسترسي برخي از ويتامينها و املاح را تغيير دهند.
دريافت آنتي اسيدهاي حاوي بيكربنات سديم، ممكن است موجب افزايش سديم خون گردد. بنابراين به ويژه زماني كه فرد مبتلا به فشارخون، نارسايي كليه يا بيماري قلبي است، بايد در مصرف آنتياسيدهاي حاوي سديم احتياط شود.
اشتراک در:
پستها (Atom)