نوشته : زهرا فرهناک کارشناس ارشد تغذیه
در بيشتر مهمانیها و پیکنیکهای خانوادگی، تهیه غذا بر روی آتش و به اصطلاح " کباب کردن" امری مرسوم و بسیار لذتبخش ميباشد، اما چگونگی تهیه انواع و اقسام گوشتهاي کبابی بسیار مهم است. زیاده از حد در معرض آتش مستقیم بودن این مواد غذایی و در واقع سوخته شدن آنها منجر به بروز مشکلات سلامتی برای افراد میشود. مطالعات نشان دادهاند که خطر بعضی از انواع سرطانها خصوصا سرطان سینه و کولورکتال با مصرف زیاده از حد مواد غذایی تهیه شده به این صورت در ارتباط است.
چه مواد مضری در گوشتهای کبابی وجود دارد؟
دو گروه از کارسینوژنها (مواد سرطانزا) در گوشتهای کبابی و گریل شده وجود دارد:
یک گروه آمینهای هتروسیکلیک هستند که زمانی تشکیل میشوند که گوشتها (گوشت گاو، گوسفند، مرغ و ماهی) در حرارت خیلی بالا پخته یا در واقع کبابی شوند.
یک گروه دیگر از کارسینوژنها، هیدروکربنهای آروماتیک پلیسیکلیک هستند که بر روی سطح گوشتها به وسیله دود یا شعله آتش تشکیل میشوند. این اتفاق زمانی میافتد که چربی یا آب گوشت بر آتش ریخته میشود و با واکنشی که با آتش و دود میدهند، منجر به تولید چنین ترکیبات سرطانزایی در سطح گوشت میشوند.
چه مواد مضری در گوشتهای کبابی وجود دارد؟
دو گروه از کارسینوژنها (مواد سرطانزا) در گوشتهای کبابی و گریل شده وجود دارد:
یک گروه آمینهای هتروسیکلیک هستند که زمانی تشکیل میشوند که گوشتها (گوشت گاو، گوسفند، مرغ و ماهی) در حرارت خیلی بالا پخته یا در واقع کبابی شوند.
یک گروه دیگر از کارسینوژنها، هیدروکربنهای آروماتیک پلیسیکلیک هستند که بر روی سطح گوشتها به وسیله دود یا شعله آتش تشکیل میشوند. این اتفاق زمانی میافتد که چربی یا آب گوشت بر آتش ریخته میشود و با واکنشی که با آتش و دود میدهند، منجر به تولید چنین ترکیبات سرطانزایی در سطح گوشت میشوند.