نوشته : دكتر محمد حضوری عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی قم
از
آنجا که مصرف سبزیها، میوهها، غلات و مغزدانهها بر ارتقای سطح سلامتی
تاثیر دارد، تحقیقات وسیعی در مورد عملگرا بودن این مواد غذایی انجام شده
است. اغلب اثرات مواد غذایی گیاهی بر ارتقا و بهبود وضعیت سلامتی افراد، به
محتوای فیبر و برخی ترکیبات مشتق از گیاهان (فیتونوترینتها و
فیتوکِمیکالها) با خاصیت آنتیاکسیدانی و اثرات تحریکی و یا مهاری این
مواد غذایی بر آنزیمها نسبت داده میشود. برخی از ترکیبات فیتوکِمیکال
تاثیرات خود را بر سلامتی با تغییر بیان ژن انجام میدهند. به عنوان مثال،
کاروتنوئیدها در تولید یک پروتئین خاص (کانکسین 43) نقش دارند که این
پروتئین در تنظیم ارتباط بین سلولی مؤثر است. اثرات حفاظتی مصرف
کاروتنوئیدها بر پیشرفت سرطانها بیش از آنکه به خصوصیات آنتیاکسیدانی
آنها و یا تبدیل این ترکیبات به رتینول مرتبط باشد، به توانایی تولید این
پروتئین مربوط است.