نوشته : دکتر صديقه نوبان متخصص بيو شيمي فيزيک
آكريلاميد يك ماده اسيدي سرطانزا است كه هنگام سوختن، برشته شدن يا پختن مواد كربوهيدراتي غلات در درجه حرارت بالا در محصولاتي چون نان، بيسكويت، كلوچه، برنج و سيبزميني ايجاد ميشود. آكريلاميد در مقايسه با ديگر مواد سمي شناخته شده در غذاهاي مختلف ميتواند براي انسانها تا 100 برابر خطرناكتر باشد. مقدار اين ماده در سيبزميني سرخ شده و چيپس بيشتر است، اما در كشور ما بيشترين نگراني از حجم توليد و مصرف آكريلاميد در نان است.
آكريلاميد در نان زماني خود را نمايان ميكند كه نان بر اثر حرارت زياد و مستقيم تغيير حالت داده و میسوزد و رنگ آن قهوهاي يا سياه میشود و اين مشكل اصلي نانهاي مصرفي ماست كه اغلب به صورت سنتي در تنور تهيه و در حرارت زياد و مستقيم پخته ميشوند.