رب انار، عقیق معجزه‌گر

نوشته  : آميتيس آسايي زير نظر دكتر احمدرضا درستي 
انار یکی از میوه‌های بومی آسیای جنوبی و ازجمله کشور ایران است که سابقه آن به چهار هزار سال می‌رسد. همه ساله درصد قابل توجهی از محصول انار به علت‌های ریز بودن، ترک‌خوردگی، آفت‌زدگی و آفتاب‌سوختگی در باغ‌ها از بین می‌رود و یا به قیمت ناچیز به بازار عرضه می‌شود و مقدار مختصری نیز با روش سنتی به رب انار تبدیل می‌گردد. به  هر حال رب انار تولید شده به روش سنتی، کیفیت مناسبی ندارد و به دلیل کاربرد و مصرف محدود، از بازار خوبی نیز برخوردار نیست. در صورت بهبود بخشیدن روش تولید رب انار می‌توان ضمن فرآوری با کیفیت و کمیت مناسب، با فراهم نمودن موارد استفاده بهتر و بیشتر این فرآورده، بازار مصرف آن را بهبود بخشید.

دنياي شيرين ترشي‌ها

نوشته  : مريم آريافر 

تهيه ترشي‌جات سابقه طولاني دارد و يك روش نگهداري مواد غذايي بدون نياز به يخچال مي‌باشد. اين روش معمولا به منظور ذخيره مواد غذايي در طي فصولي از سال كه امكان دسترسي به مواد غذايي تازه نمي‌باشد (مانند زمستان) به كار مي‌رود و مي‌توان از اين طريق انواع ميوه و سبزي و حتي در برخي از كشورها گوشت و ماهي را هم نگهداري نمود.
همانگونه كه مي‌دانيد در فرآيند تهيه اين‌گونه محصولات از نمك و انواع اسيدهاي متداول خوراكي استفاده مي‌شود و بعد از طي يك دوره تخمير با استفاده از ارگانيسم‌هاي لاكتوباسيل، فرآورده آماده مصرف مي‌شود. هر سه مورد ياد شده مي‌توانند در ايمن‌سازي محصول از حمله ميكروارگانيسم‌هاي بيماريزا موثر باشند.

ويژگي‌هاي شکر قهوه‌ای

نوشته : لادن گیاهی
شكر قهوه‌ای که امروزه بیشتر در دسترس است و به صورت صنعتی تولید مي‌شود در واقع همان شكر (ساکاروز) تصفیه شده‌ای‌ است كه با درصدهای متفاوتی از ملاس پوشیده شده است. ملاس محصول فرعی بسیار چسبناک و قهوه‌ای رنگ است که به هنگام تهیه شکر از نیشکر، چغندر قند و انگور بدست مي‌آید. کیفیت ملاس به میزان رسیدگی نیشکر یا چغندر قند، میزان شکر استخراج شده از آنها و روش استخراج آن بستگی دارد و به طورکلی طعم ملاس تهیه شده از نیشکر به ملاس حاصل از چغندر قند ارجحیت دارد.

لوتئين، سلطان آنتي اكسيدان‌ها

نوشته  : دكترسيد مسعود كيمياگر
لوتئين به عنوان يك آنتي‌اكسيدان در برخي مواد غذايي مثل سبزيجات برگدار و تيره‌رنگ مانند كلم برگ و كاهو با برگ‌هاي سبز تيره يافت مي‌شود. لوتئين در زرده تخم‌مرغ و ذرت نيز يافت مي‌شود. اين ماده مفيد علاوه بر مقابله با بيماري‌هاي مهلكي مثل سرطان و تنگي عروق به پيشگيري از بيماري‌هاي چشمي و پوستي نيز كمك مي‌كند. لوتئين به عنوان يك آنتي‌اكسيدان، راديكال‌هاي آزادي را كه دائما در بدن شما به سلول‌ها آسيب مي‌رسانند خنثي مي‌كند. براي دستيابي به حداكثر فايده، غذاهاي غني از لوتئين را به ميزان كافي مصرف كنيد تا اطمينان حاصل شود كه بين 6 تا 10 ميلي‌گرم لوتئين در روز دريافت داشته‌ايد.

4الکترولیت مهم

نوشته  : تحریریه دنیای تغذیه 
الکترولیت‌ها به گردش آب در بدن و فعالیت ماهیچه‌ها کمک می‌کنند و مقدار بازهای بدن را تنظیم می‌کنند. عرق کردن، اسهال و استفراغ باعث می‌شوند شما  بخشی از الکترولیت‌های بدنتان را از دست بدهید، اما شما می‌توانید این کمبود را با خوردن غذا‌ها و نوشیدن مایعات سرشار از الکترولیت جبران کنید. چهار الکترولیت اولیه شامل سدیم، پتاسیم، منیزیم و کلسیم هستند.
ســدیـم:
سدیم به ثابت ماندن حجم مایعات بیرونی و تنظیم عملکرد سلولی کمک می‌کند. شما می‌توانید به راحتی به سدیم دسترسی پیدا کنید، چرا که به اکثر غذاهای طبخ شده نوعی سدیم اضافه می‌شود، مثل سدیم کلراید، فسفات و نمک‌ها و سایر منابع سدیم شامل آجیل، کره، مارگارین، گوشت‌های نمک زده شده و نمک خانگی است.

میگو،تحفه دريا!

نوشته : شیوا طباطبایی 
میگو جزء پر‌مصرف‌ترین و محبوب‌ترین غذاهای دریایی در سراسر جهان است و پرورش انواع گونه‌های آن با افزایش مصرف افزایش چشمگیری داشته است. بطور کلی انواع گونه‌های میگو به دو دسته میگوي آب سرد و میگوي آب گرم تقسیم بندی مي‌شوند. میگوهای آب سرد معمولاً صورتی رنگ و کوچک هستند و شیرین‌تر از میگوهای آب گرم که اندازه بزرگ‌تری دارند مي‌باشند. هنگام خرید میگو باید دقت نمود که میگوها سفت باشند. از خرید میگو‌هایی که بوی آمونیاک مي‌دهند و دانه‌های سیاه رنگ روی آنها مشاهده مي‌شود باید پرهیز نمود.

سلولیت، نشانگان پوست پرتقال


نوشته  : دکتر تیرنگ نیستانی 


سلوليت چيست؟
سلولیت (cellulite) عبارت است از تغییرات ظاهری پوست که در اغلب خانم‌ها پس از بلوغ رخ می‌دهند. این تغییرات که به شکل «گودرفتگی» و «گرهی شدن» چربی‌های موضعی عمدتاً در نواحی لگنی، اندام‌های تحتانی (به ویژه در ناحیه ران‌ها) و شکم تظاهر می‌یابند، ناشی از فتقی شدن چربی زیر پوستی به درون بافت همبند رشته‌ای (فیبروتیک) است. ماحصل این تغییرات به پوست ظاهری شبیه به «پوست پرتقال» می‌دهد و هم از این روست که این بیماری، «نشانگان پوست پرتقال» نیز نامیده شده است. این بیماری را نباید با سلولایتیس cellulitis اشتباه کرد که التهاب منتشر بافت همبند همراه با آماس پوست و بافت‌های زیرجلدی و معمولاً ناشی از عوامل میکروبی است.

تغذيه درماني در بيـماری‌هاي کبدي

نوشته : دكتر احمدرضا درستی 
در بخش‌های قبل گفتيم که کبد نقش بسيار پراهميتی در حفظ سلامت و طول عمر انسان بعهده دارد و تغييرات مقتضی را در مواد مغذی دريافتی بدن ايجاد کرده و همچنين ترکيبات مواد مختلف خون را به نحو مناسب تنظيم مي‌نمايد. بسياری از مواد مغذی از قبيل ويتامين‌ها و برخی مواد معدنی در کبد ذخيره مي‌شوند و به هنگام نياز، در اختيار بافت‌های بدن قرار مي‌گيرند. در عين حال، مواد سمي‌ نيز از طريق خون به کبد رفته و در آنجا خنثی سازی شده و در نهايت از بدن بصورت غيرفعال شده همراه ادرار دفع مي‌شوند. همچنين باکتری‌ها و ذرات زائد موجود در جريان خون نيز توسط سلول‌های کوپفر کبدی فيلتر شده و از بدن دفع مي‌گردند.

الفباي مشاوره در تغذيه و كاهش وزن

نوشته : دكتر سيدضياءالدين مظهري  
 هشدار: براي دستيابي به اندام موزون و رهايي از كيلوهاي اضافي انباشته شده در اعضا و ارگان‌ها گرچه ايجاد بيلان منفي انرژي دريافتي نسبت به مصرف روزمره لازم است، ولي كافي نمي‌باشد. پيچيدگي عملكرد سيستم‌‌هاي متنوع و متعدد دنياي دروني افراد بسيار شگفت‌انگيز و حيرت‌آور بوده و هر روزي كه مي‌گذرد دانش پژوهان و متخصصين سخت‌كوش در گستره گيتي با پژوهش‌هاي عجيب و غريب خود به كشفيات تازه‌اي در قبال حفظ حيات توام با عمر طولاني و عاري از درد و رنج و مرض بني نوع بشر دست مي‌يابند.

گوشت ماهی جزء گوشت‌های سفید بوده و یک منبع غنی از پروتئین به حساب می‌آید...

با خواص گوشت ماهی بیشتر آشنا شویمذاهای دریایی دارای پروتئین بالا، چربی کم، کلسترول کم و همین طور دارای ویتامین ها و املاح می باشند. توجه داشته باشید که میگو دارای کلسترول زیادی می باشد، اما با این حال مقدار کلسترول در میگو کمتر از مقدار آن در گوشت قرمز است.

گوشت ماهی دارای ویتامین های B، A و D ، کلسیم و فسفر و دارای مقدار کمی آهن، مس و سلنیوم می باشد. ماهی هایی که در آب های شور زندگی می کنند، دارای مقدار زیادی یُد می باشند. لازم به ذکر است که ماهی دارای مقدار بسیار کمی سدیم می باشد و به همین خاطر برای رژیم های کم نمک توصیه می شود.