وقتي اسيد معده كم ترشح مي‌شود


نوشته شده توسط : سهيل عباسي زير نظر دكتر آزيتا حكمت دوست
همانطور که همه می‌دانید یکی و شاید هم مهم‌ترین جزء ترشحات معده، اسید معده یا همان اسید کلریدریک می‌باشد که علاوه بر نقش مهمی که در هضم مواد غذایی به طور مستقیم دارد، در تبدیل آنزیم پپسینوژن به شکل فعال خود یعنی پپسین (یک آنزیم پروتئولیتیک، يعني هضم کننده پروتئین‌ها) هم نقش یکتا و یگانه‌ای دارد ...


اثر آنتی‌اسیدها بر سلامت معده
بدن انسان همانطور که در طول تاریخ رو به تکامل پیش می‌رود، خود را برای مقابله با بیماری‌ها و هر عاملی که سلامت را تهدید مي‌كند، آماده و مقاوم می‌نمايد. با این تفاسیر هر عامل خارجی که این تعادل ناشی از تکامل را بر هم بزند، به نوعی سلامت بدن را نیز تهدید می‌کند. این مساله در مورد دستگاه گوارش هم صادق است، استفاده از آنتی‌اسید‌ها هم، چون موجب کاهش ترشح اسید از سلول‌های حاشیه‌ای می‌شوند، محیطی مناسب برای رشد باکتری‌ها و از جمله مهم‌ترین آنها یعنی «هلیکوباکتر» را فراهم می‌کنند. رشد این باکتری‌ها در معده می‌تواند عوارض جدی و یا حتی بدخیمی‌ها را موجب شود.

سالاد بخوريد تا سالم بمانيد


نوشته شده توسط : برليانت بزرگمهر 
يكي از پيش غذاهايي كه طرفداران زيادي در بين بعضي از افراد دارد و خيلي‌ها عادت‌ به خوردن آن همراه غذا دارند سالاد است. اين دسته از افراد معتقدند كه سالاد غذا را خوشمزه‌تر و متنوع‌تر مي‌كند و ضمناً مصرف آن فوايد زيادي هم از نظر تغذيه و سلامت به عهده دارد. برعكس عده‌اي ديگر معتقد به مصرف سالاد نيستند و بر اين باورند كه نيازهاي تغذيه‌اي خود را مي‌توان با مصرف غذا تأمين كرد و ديگر نيازي به خوردن سالاد و انباشتن معده با اين پيش غذا نيست.
گروهي ديگر، پا را از اين نيز فراتر مي‌گذارند و عقيده دارند كه خوردن سالاد نه تنها مفيد نيست، بلكه موجب حجيم شدن معده و در نتيجه، پرخوري و چاقي مي‌شود. كدام عقيده صحيح است؟ آيا اصولاً خوردن سالاد به همراه غذا مفيد است يا خير؟ از آنجايي كه در كشورمان انواع مختلف سالاد تهيه و مصرف مي‌شود بهتر است بررسي داشته باشيم در مورد اينكه اصولاً كدام يك از انواع سالاد مفيدتر است. 

تغذيه درماني در بيماري‌هاي كبدي


نوشته شده توسط : دكتر احمدرضا درستی 
در ادامه مقالات قبلي، به بررسي ساير مشكلات مرتبط با كبد و كيسه صفرا مي‌پردازيم:
التهاب کيسه صفرا
التهاب کيسه صفرا مي‌تواند به صورت حاد يا مزمن باشد و در علم تغذيه آن را کوله‌سيستيت مي‌نامند. اين بيماری معمولا در اثر مسدود شدن مجاری صفراوی بوسيله سنگ‌های صفرا (calculous cholecystitis) حادث مي‌شود که اين مسدود شدن خود منجر به برگشت صفرا مي‌گردد. بيلي‌روبين رنگدانه اصلی صفرا است که به آن رنگ سبز مي‌بخشد. وقتی انسداد مجاری صفراوی مانع رسيدن بيلي‌روبين به روده گردد، اين ماده به جريان خون بر می‌گردد. بيلي‌روبين به بافت‌های الاستيکی گرايش دارد بنابراين با افزايش مقدار آن در جريان خون، رنگ پوست به زردی گراييده و چشم‌ها هم‌رنگ مشخصه زردی را پيدا مي‌کنند.

الفباي مشاوره در تغذيه و كاهش وزن


نوشته شده توسط : دكتر سيدضياءالدين مظهري
در ادامه مطالب شماره‌هاي گذشته به بررسي افرادي كه به كد (05) تعلق دارند، مي‌پردازيم. افرادي كه در گذشته سيگاري بوده و به آن معتاد شده بودند و تحت تأثير يك رخداد تأثيرگذار كشيدن سيگار را ترك مي‌نمايند اغلب دچار افزايش وزن مي‌گردند. اين گروه از معتادان سابق به كشيدن سيگار، قليان، پيپ و ... در گروهي قرار داده شده‌اند كه به آنها كد 05 را اختصاص داده‌ايم. قبل از آنكه سرنوشت و پيامدهاي كنار گذاشتن كشيدن سيگار را مورد تجزيه و تحليل قرار بدهم از شما بزرگواران نازنين كه در گذشته سيگار، قليان و پيپ مي‌كشيديد، دعوت مي‌نمايم كه با پر كردن چك ليست روبرو وضعيت واقعي خودتان را مشخص نماييد.
تفسير يافته‌ها

اگر شما تمام پرسش‌ها را با خير پاسخ گفته‌ايد خوش‌به حالتان، چرا كه شما از جمله تدخين‌كنندگان غيرمعتاد تلقي مي‌شويد، ولي اگر حتي به يكي از سوالات جواب بلي داده‌ايد، شما از معتادان به اين سم مهلك مي‌باشيد كه هر جواب مثبت اضافي ديگر شدت اعتياد شما را نمايان‌تر مي‌سازد و لزوم توجه به اين موضوع را در جهت كاهش وزن‌تان بايد مدنظر داشته باشيد.

آشنایی با پنج خاصیت میگو


میگومیگوی سرخ یا سوخاری شده، میزان کالری دریافتی را افزایش می‌دهد در حالی که می‌توان با بخارپز کردن این منبع پروتئینی و اضافه کردن چاشنی‌ای مانند آب لیموترش تازه به آن، وعده غذایی کم‌کالری و در عین حال مغذی‌ای داشت. یکی از عادت‌های خوب غذایی که متخصصان تغذیه آن را توصیه می‌کنند، مصرف هفتگی فرآورده‌های دریایی از انواع ماهی گرفته تا میگوست، اما خیلی‌ها می‌گویند میگو کلسترول دارد و باید از خوردن آن اجتناب کرد، اما آیا این باور درست است یا این که حقیقت چیز دیگری است؟ به غیر از این موضوع، عادت به مصرف میگو چه فواید و چه زیان‌هایی دارد؟ این‌ها همان مواردی هستند که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است.
1- ضد فشارخون
میگو از منابع اسیدهای چربی از خانواده امگا ۳ است که دریافت آن به کنترل فشارخون کمک می‌کند. البته توصیه می‌شود این ماده غذایی در هنگام تهیه با حداقل روغن و نمک طبخ شود، در این صورت به گزینه‌ای مناسب برای کاهش سطح فشارخون تبدیل خواهد شد زیرا سرخ کردن آن در روغن، کالری بیشتر به بدن می‌رساند و باعث افزایش وزن می‌شود که خود از عوامل بروز فشارخون است.

سه قدم موثر در کاهش وزن



سه قدم موثر در کاهش وزنکاهش وزن و حتی لاغری از مواردی است که بسیاری افراد در آرزوی رسیدن به آن هستند. در مورد راه های رسیدن به وزن ایده آل در سالم زی مطالب زیادی خواهید خواند، اما قبل از اینکه در مورد جزئیات کاهش وزن بخوانید بهتر است از قدم های اصلی و موثری که شما را به وزن مورد نظر خود نزدیک می کند آگاه باشید.
وقتی که قصد سفر می کنید، مطمئناً باید مقصدی مناسب و دست یافتنی برای سفر خود تعیین کنید تا در کمترین زمان ممکن بتوانید به مقصد معین برسید.
کم کردن وزن نیز از همین قانون پیروی می کند. در صورتی که می خواهید به وزن ایده آل خود برسید باید واقع بین باشید. اینکه دوست دارید طی چه مدت زمانی به چه وزنی برسید باید به صورت منطقی امکان پذیر باشد. پس هدف گذاری خود هم منطقی و البته جدی انجام دهید.

ویتامینK و منابع غذایی آن



ویتامینK و منابع غذایی آنویتامین K از ویتامین های ضروری بدن و محلول در چربی است که برای جذب پروتئین و انعقاد خون در بدن به آن نیاز است.
نقش ویتامین K در کمک به انعقاد خون و نیز جلوگیری از انعقاد به خوبی شناخته شده است. ویتامین K همچنین در سلامت استخوان ها نقش دارد.
گفتنی است که این ویتامین خطر خونریزی در بیماری های کبدی، یرقان، سوءجذب و یا خطر خونریزی در اثر مصرف بلندمدت آسپرین و آنتی بیوتیک را کاهش می دهد.
گاهی اوقات به نوزادانی که زودتر از موعد متولد می شوند، به این خاطر که ممکن است در معرض خطر خونریزی باشند، بلافاصله پس از تولد ویتامین K تزریق می شود.

۱۱ ماده ی غذایی برای کاهش سریع و آسان وزن



۱۱ ماده ی غذایی برای کاهش سریع و آسان وزناضافه وزن همواره معضلی برای بسیاری از مردم بوده است. راه های زیادی برای کاهش وزن وجود دارد، اما اگر بدانید بدون کم کردن مقدار وعده های غذایی هم می توانید با سرعت و راحتی بیشتری، به کاهش وزن خود کمک کنید، مطمئناً دیگر گرسنگی های بی مورد را تحمل نمی کنید. در ادامه مطلب غذاها و سبزیجات خوشمزه و خوش رنگی را به شما معرفی می کنیم تا بدون محدودیت در خوردن و نگرانی از افزایش وزن، آنها را جایگزین غذاهای دیگر نمایید.
● ماست
ماست از غنی ترین محصولاتی است که از لبنیات به دست می آید. این محصول سبک سرشار از کلسیم است که علاوه بر جذب سریع، منجر به کاهش سرعت در اضافه وزن می شود.

تغذیه سالمندان را جدی بگیریم

سلامت نیوز :  همین نخوردن‌ها زمینه بیماری‌های آینده را فراهم كرد و وقتی چند سال بعد، او را می‌دیدی محال بود بشناسی. او كاملا فرتوت و تكیده شده بود.

به عقیده كارشناسان تغذیه، در سالمندی رعایت اصل تنوع در برنامه ریزی غذایی و در عین حال توجه به عادات غذایی و شیوه زندگی فرد سالمند بسیار اهمیت دارد.به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم  ؛ رژیم غذایی سالمند باید دارای مواد غذایی غنی از ویتامین‌ها و املاح بویژه كلسیم و آهن باشد. بی‌دلیل نیست كه در برنامه غذایی سالمندان باید لبنیات ، غذاهای گوشتی، سبزی‌ها و میوه‌ها گنجانده شود.

كم‌بخور، همیشه بخور
نادر رحمتی، كارشناس تغذیه و رژیم‌های درمانی درباره بی‌اشتهایی سالمندان و علاج آن می‌گوید: قدیمی‌ها نصیحت خوبی می​کردند كه می‌گفتند: كم‌بخور، همیشه بخور. رعایت این پند قدیمی، راز سلامت​ سالمندان است.وی به سالمندان توصیه می‌كند سه وعده غذایی و دو میان‌وعده را همیشه میل كنند، اما به میزان محدود و كنترل شده و متشكل از تمامی گروه‌های غذایی.

مصرف فست‌فودها در ماه رمضان رفلاکس معده را افزایش می‌دهد


ناصر ابراهیمی دریانی در گفت‌وگو با فارس در مورد دلایل شایع ترش‌کردن هنگام افطار اظهار داشت: یکی از علل شایع ترش کردن، رفلاکس معده است چرا که دریچه‌ایی بین مری و معده به نام «کاردیاک» وجود دارد که با بسته شدن این دریچه از برگشت اسید معده به مری جلوگیری می‌شود.
وی ادامه داد: بد‌خوری و پرخوری در ماه رمضان یکی از دلایل ترش کردن است و از طرفی روزه‌داران به ویژه جوانان افطار خود را با نوشیدنی‌های نامناسب مانند نوشابه خنک گازدار باز می‌کنند و در عین حال مواد چرب را به مقدار فراوان مصرف می‌کنند.عضو مرکز تحقیقات گوارش و کبد اذعان داشت: دیده می‌شود که روزه‌دار هنگام افطار حلیم می‌خورد به دنبالش زولبیا و بامیه فراوان که مقدار زیادی شکر و روغن دارد و بعد از آن آش رشته شامل کشک و حبوبات که همه اینها سبب باز شدن بیشتر دریچه کاردیاک می‌شود.
وی گفت: اگر چه ما یک وعده غذایی را در ماه رمضان حذف می‌کنیم ولی گاهی اوقات به دلیل پرخوری در بدخوری رفلاکس معده تشدید می‌شود.ابراهیمی دریانی به روزداران توصیه کرد: هنگام افطار روزه خود را با یک عدد خرما و چای نه چندان داغ باز کنند و در پی آن می‌توانند از نان و پنیر و سبزی و یک سوپ سبک میل کنند.این فوق تخصص گوارش افزود: نباید وسط غذا از نوشابه گازدار استفاده کرد چون این مسئله ترش کردن را تشدید می‌کند.وی استفاده از غذاهای فست‌فود مانند سوسیس و کالباس به عنوان یک وعده غذایی در ماه رمضان را نامناسب خواند و گفت: در داخل پیتزا علاوه بر سوسیس و کالباس مقدار زیادی پنیر چرب وجود دارد و از آن طرف سس گوجه فرنگی به همراه نوشابه می‌تواند ترش کردن را در شخص روزه‌دار افزایش دهد.