بهبود تنگي شريان‌ها با مصرف گوجه‌فرنگي‌هاي مهندسي شده

 به كارگيري مهندسي ژنتيك در گوجه فرنگي توانست روند تشكيل پلاك در شريان گروهي از موش‌هاي آزمايشگاهي را كاهش دهد.
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه ساينس ديلي، محققان براي اولين بار توانستند با استفاده از مهندسي ژنتيك در گياه گوجه فرنگي در آنها توليد پپتيد نمايند كه هنگام مصرف مي‌تواند نقش كلسترول خوب را در بدن تقليد كند.
براساس اين گزارش محققان با بهره‌گيري از مهندسي ژنتيك در گوجه فرنگي، پپتيدهاي كوچكي به نام 6F‌ را در آنها ايجاد كردند كه عملي مشابه عملكرد آپوليپوپروتئين A-1 و پروتئين موجود در كلسترول خوب يا HDL‌ دارد و با خوراندن آن به موش‌هايي كه فاقد توانايي لازم در خون خود براي حذف كلسترول بد يا LDL  هنگام مصرف غذاهاي پرچرب هستند، مشاهده كردند مصرف اين گوجه فرنگي‌ها در موش‌هاي مورد مطالعه باعث ايجاد التهابات كمتر و كاهش تشكيل پلاك در شريان‌ها مي‌شود.
نتايج حاصل از اين گزارش افزود: موش‌هايي كه تحت تجويز اين نوع گوجه فرنگي مهندسي شده قرار گرفتند ضمن بروز سطوح پايين‌تر التهاب در خون، در معرض افزايش سطوح كلسترول خوب، افزايش فعاليت آنزيم آنتي‌اكسيدان‌هاي مرتبط با كلسترول خوب و كاهنده وقوع بيماري‌هاي قلبي به نام آنزيم پاراكسوناز، كاهش اسيد ليزوفسفاتيديك كه تسريع كننده ساخت پلاك در سرخرگ مدل حيواني است و در نهايت با تجمع كمتر پلاك در ديواره شريان‌ها مواجه شدند.
نتايج ديگر اين مطالعه افزود: اين روش يك راه جديد و عملي براي ايجاد يك پپتيد است كه مانند پروتئين اصلي در كلسترول خوب HDL‌ عمل مي‌كند و ضمن بروز تأثيرات بيشتر با خوردن محصولي گياهي حاصل مي‌شود.

سالم ترین نان، نان سبوسدار است

 
نانی که از آرد کامل و سبوسدار تهیه می شود و با خمیر مایه و بدون جوش شیرین به عمل می آید و با حرارتی ملایم، یکنواخت و شعله غیر مستقیم پخته می شود، سالمترین نان است.
به گزارش وب دا، کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان تصریح کرد: مصرف نان سبوسدار موجب کاهش انواع نارسایی های جسمی و روحی به ویژه نارسایی های روده ای، چاقی، بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت و همچنین انواع سرطانها می شود.
صغری فاتحی افزود: بهتر است نانی را خریداری کنیم که از آرد سبوسدار تهیه شده و به این نکته توجه داشته باشیم که ارزش غذایی و کیفیت نان مهمتر از ظاهر آن است.
وی با بیان اینکه نان در حال حاضر اهمیت ویژه ای در سبد مصرفی خانواده ها دارد، عنوان کرد: میانگین مصرف روزانه نان در کشورمان 450 گرم و در استان کرمان 462 گرم است.
فاتحی بیان داشت: نان تامین کننده بخشی از انرژی، پروتئین، سبوس، ویتامین ها و املاح مورد نیاز روزانه بدن است البته مقدار سبوس، ویتامین ها و املاح موجود در آن بستگی با این دارد که نان سبوسدار باشد یا نباشد.
کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان  با اظهار اینکه با وجود مزایای زیادی که سبوس گندم دارد متاسفانه در سالهای اخیر نانوائیها اقدام به استفاده از آرد سبوس گیری شده ( آرد سفید ) در تهیه نان کرده اند، تأکید کرد: هر چند این کار باعث بهبود رنگ نان و مشتری پسندی بیشتر آن می گردد اما در درازمدت اثرات جبران ناپذیری بر سلامت جامعه خواهد گذاشت.
فاتحی افزود: در نان سبوس دار به طور میانگین دو برابر ویتامین، مواد معدنی و سبوس نسبت به نان سفید وجود دارد.

تاثیر پودر کتان در کاهش عوارض دوران یائسگی

 پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی مشهد در تحقیقی تاثیر استفاده از پودر کتان را بر گر گرفتگی ناشی از دوران یائسگی مورد بررسی قرار دادند.
به گزارش وب دا، در بخشی از این تحقیق آمده است: گرگرفتگي و ازوموتور يكي از شايعترين مشكلات زنان حول و حوش يائسگي است و امروزه هورمون درماني، استاندارد طلايي درمان آن است؛ اما مطالعات نشان داده است استفاده از داروهای هورمونی حتی در مدت کوتاه موجب بروز عوارض و مخاطرات جدی برای فرد می شود. 
براساس این تحقیق آمده است:  اخیراً تمایل به استفاده از منابع گیاهی، جهت درمان گرگرفتگی افزایش یافته است. دانه كتان منبعي غني از ليگنان‌ها مي‌باشد و زنان تمايل زیادی به مصرف آن دارند و این مطالعه با هدف كلي تعيين اثر پودر دانه كتان بر گرگرفتگی وازوموتور زنان حول وحوش يائسگي انجام شد.
این تحقیق بر روی 62 زن حداقل 41 ساله با حداقل 5 مرتبه گرگرفتگی روزانه متوسط تا شدید و واجد شرايط مطالعه، در قالب دو گروه 31 نفری انجام شد و به مدت شش هفته روزانه 40 گرم پودر دانه کتان و دارو نما به این افراد خورانده شد.
برپایه این تحقیق، نتایج نشان داد که با مصرف پودر دانه كتان، شدت و مدت گرگرفتگيهاي روزانه، شدت تعريق هاي شبانه و نمره اختلال در خواب در مقايسه با دارونما كاهش بيشتري داشت (به ترتيب (009/0p=، 045/0p=، 005/0 p=و 028/0p=) ولي از نظر دفعات گرگرفتگي روزانه و تعريق‌هاي شبانه تفاوت آماري معني‌داری مشاهده نشد. با اين حال با مصرف پودر دانه كتان، ميانگين دفعات گرگرفتگي روزانه‌ افرادي كه در ابتداي مطالعه داراي 5 تا 7 مرتبه گرگرفتگي روزانه بودند و نیز دفعات تعريق شبانه آنان كمتر یا مساوي 2 مرتبه بود نسبت به دارونما،کاهش آماری معنی داري نشان داد (001/0p<).

مولتي ويتامين‌ها تأثيري در پيشگيري از بيماري‌هاي قلبي عروقي ندارند

مصرف مولتي‌ويتامين‌هاي روزانه درميان مردان، خطر وقوع عمده بيماري‌هاي قلبي عروقي را كاهش نمي‌دهد. 
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه جاما، گروهي از محققان با انجام يك مطالعه تصادفي روي حدود 15000 پزشك مرد ميانسال در مطالعه بهداشت پزشكان  به مدت بيش از 10 سال دريافتند استفاده از مولتي‌ويتامين‌هاي روزانه، تأثيري در كاهش بروز وقايع عمده قلبي عروقي، حملات قلبي، سكته‌هاي مغزي و يا مرگ و مير ناشي از بيماري‌هاي قلبي عروقي ندارد.
نتايج حاصل از اين گزارش همچنين افزود هيچ اثر قابل توجهي از مصرف مولتي ويتامين‌هاي روزانه و كاهش ميزان نارسايي احتقاني قلب و آنژين صدري در گروه مورد مطالعه مشاهده نشده است و نيز هيچ منافع خاصي درخصوص ارتباط بين استفاده از اين مولتي ويتامين‌هاي روزانه و وقوع سكته‌هاي قلبي و مغزي در مرداني كه در شروع مطالعه مبتلا به بيماري‌هاي قلبي عروقي و يا غير مبتلا به اين بيماري‌ها بودند ديده نشده است.
براساس اين گزارش محققان افزودند با وجود عدم قطعيت در مورد منافع درازمدت سلامتي از مصرف ويتامين‌ها، بسياري از افراد مستعد ابتلا به بيماري‌هاي قلبي عروقي و يا افرادي كه سابقه ابتلا به سكته‌هاي قلبي عروقي و ديگر بيماري‌هايي از اين قبيل را دارند به اين اميد كه در آينده از وقوع انفاركتوس ميوكارد و سكته مغزي در خود جلوگيري كنند به طور منظم از ويتامين‌ها و ساير مكمل‌هاي غذايي استفاده مي‌كنند اما همچنان يك زندگي بي‌تحرك دارند، فست فود مي‌خورند، سيگار مي‌كشند و از مصرف داروهاي تجويز شده خودداري مي‌كنند كه اين شيوه صحيح نيست.
به گفته محققان، بيماري‌هاي قلبي عروقي تا حد زيادي قابل پيشگيري است و آن را مي‌توان با خوردن غذاهاي سالم، انجام ورزش منظم و اجتناب از فرآورده‌هاي تنباكويي به دست آورد و براي كساني كه در معرض ريسك بالاتري از وقوع اين بيماري‌ها قرار دارند و يا سابقه اين بيماري‌ها را دارند، مصرف داروهاي تجويز شده امن و مؤثر اثبات شده است.

نوشابه ها و آب ميوه ها جايگزين مناسبي براي دريافت مايعات روزانه نيست

 نوشابههاي گازدار، آبميوهها و شربتهاي صنعتي و تجاري جايگزين مناسبي براي دريافت مايعات روزانه نيست.
دكتر پريسا ترابي متخصص تغذيه در گفت وگو با خبرنگار وب دا، اظهار داشت: لازم است افراد روزانه 6 تا 8 ليوان آب ساده و سالم بنوشند و مصرف انواع نوشابههاي گازدار و آبميوههاي صنعتي را به دليل داشتن گاز، مواد رنگي، مواد نگهدارنده و شكر محدود كنند.
وي افزود: شير پاستوريزه به دليل داشتن درصد بالاي آب، كلسيم و پروتئین يك نوشيدني بسيار خوب محسوب مي شود همچنين نوشيدن انواع دوغ كم نمك يا ترجيحاً دوغ كفير، شربتهاي خانگي كمشيرين علاوه برداشتن ارزش غذايي و رفع تشنگي ميتواند مقداري از نياز روزانه بدن را به مايعات تامين كند.
دكتر ترابي تأكيد كرد: افراد بايد از نوشيدن چاي، قهوه يا هر نوع دم نوش گياهي بلافاصه قبل و يا بعد از غذا به دليل كاهش جذب آهن غذا خودداري كنند.
كارشناس دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت گفت: نوشابههاي گازدار، آبميوهها و شربتهاي صنعتي و تجاري جايگزين مناسبي براي دريافت مايعات روزانه نيست و اگر شاغل هستند همواره يك پارچ يا بطری آب روي ميز كار خود داشته باشند و به طور مرتب آب بنوشند.

سلامت روان افراد چاق پایین‌تر است


329-1.jpg
نتایج یک مطالعه جدید توسط پژوهشگران کشورمان نشان داد: افراد چاق معمولا سطوح پایین سلامتی جسمی و روانی، بخصوص سطوح پایین احساس خوب بودن جسمی و اجتماعی را تجربه می‌کنند.

به گزارش خبرنگار پژوهشی ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، چاقی یک مشکل شایع سلامتی عمومی است که به یکی از نگرانی‌های عمده سلامتی جهانی تبدیل شده است، مطالعات زیادی ارتباط بین چاقی را با احتمال خطر بیماری های متعدد چون دیابت و ... مطرح کرده اند.

افراد چاق اختلالاتی را در کیفیت زندگی خود نیز تجربه می‌کنند. لذا مطالعه‌ای به منظور مقایسه کیفیت زندگی زنان چاق و دارای وزن طبیعی توسط امیر ضیایی، دانشیار بیماری های غدد و متابولیک از دانشگاه علوم پزشکی قزوین و همکارانش در شهر قزوین انجام شد.

این مطالعه مورد– شاهدی در دانشگاه علوم پزشکی قزوین بر 115 زن چاق (30BMI≥) به عنوان گروه مورد و 114 زن با وزن طبیعی (20BMI<24) به عنوان گروه شاهد که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند انجام شد. برای تعیین کیفیت زندگی از پرسش نامه کیفیت زندگی SF-36 و برای تعیین چاقی از BMI استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و فاصله اطمینان 95درصد تحلیل شد.

یافته‌ها حاکی از آن است که زنان چاق در مقایسه با زنان با وزن طبیعی در شش بعد از هشت بعد کیفیت زندگی (عملکرد جسمانی، محدودیت نقش کاری، درد جسمانی، سلامت عمومی، نشاط و عملکرد اجتماعی به طور معنی داری دچار اختلال کیفیت زندگی بودند.

نتایج این مطالعه نشان داد: افراد چاق معمولا سطوح پایین سلامتی جسمی و روانی، بخصوص سطوح پایین احساس خوب بودن جسمی و اجتماعی را تجربه می کنند.

شایان ذکر است این مطالعه در مجله علوم پزشکی مشهد منتشر شده است.

اسانس شوید خاصیت ضد باکتریایی دارد

470u.jpg
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان گفت: شوید گیاهی خواب‎آور است.

مهندس قربانی در گفت‌وگو با خبرنگار پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه لرستان، افزود: شوید(شبت) با نام علمی Anethum graveolens متعلق به خانواده چتریان (Apiaceae) می‎باشد؛ این گیاه در دسته سبزیجات برگی طبقه‎بندی شده و از نظر فصل رشد یک سبزی فصل سرد محسوب می‎شود.

وی بیان کرد: شبت گیاهی یکساله است و نسبت به زمین‎های آبگیر حساس بوده و زمین‎های نیمه سنگین با هوموس کافی برای کشت آن مناسب هستند.

این مقام مسئول ادامه داد: منشأ این گیاه جنوب اروپا بوده و از نظر گلدهی گیاهی روزبلند است؛ از طرف دیگر این گیاه در دسته گیاهان دارویی نیز طبقه‎بندی می‎شود.

قربانی اظهار کرد: اسانس این گیاه که از بذر و پیکره رویشی استخراج می‌شود، خاصیت ضد باکتریایی دارد؛ طول دوره رشد با توجه به منطقه بین 70 تا 80 روز به طول می‎انجامد.

وی خاطرنشان کرد: چنانچه بذور کاملاً رسیده در شرایط مناسب نگهداری در مکان مناسبی قرار گیرند، به مدت 2 الی 3 سال از قوه نامیه مناسبی برخوردار خواهند بود.

این کارشناس گیاهان دارویی با اشاره به اینکه حرارت مناسب برای رویش بذر 8 الی 10 درجه سانتیگراد است، بیان کرد: از نظر تناوب کاشت، چنانچه شبت برای استفاده از اندام رویشی مورد استفاده قرار گیرد قبل و پس از آن می‎توان هر نوع گیاهی را کشت نمود.

وی با بیان اینکه کشت شبت و تکثیر آن از طریق بذر صورت می‎گیرد، اذعان کرد: از بیماری‎های عمده این گیاه می‎توان ویروس C.M.V، ویروس موزاییک یونجه، قارچ فوزاریوم، پزودوموناس و زنگ شبت را نام برد.

بهبود سبک غذایی نوجوانان دارای سندروم پیش از قاعدگی ضروری است

نتایج یک پژوهش نشان داد: میانگین مصرف ماهیانه لبنیات (شیر، ماست، پنیر) و میوه و سبزیجات در گروه بدون علائم سندروم پیش از قاعدگی(PMS) به‌طور معناداری بیشتر از گروه دارای علائم PMS بود.

به گزارش خبرنگار پژوهشی ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، سندروم پیش از قاعدگی(PMS) یکی از شایع‌ترین اختلالات در زنان است. عوامل مختلفی در ارتباط با PMS مطرح شده است. بر اساس مطالعات اخیر سبک غذایی به‌طور قابل توجهی بر نشانه‌های PMS تأثیر دارد. لذا مطالعه‌ای با هدف بررسی ارتباط سبک غذایی نوجوانان و PMS توسط زهرا حسن زاده، کارشناس ارشد روانشناسی در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان و همکارانش انجام شد.

مطالعه توصیفی-تحلیلی حاضر روی ۱۴٩ نفر از دانش آموزان دبیرستانی زاهدان با دامنه سنی 14 تا 18 سال اجرا شد. شرکت‌کنندگان دو پرسشنامه سنجش علایم PMS و بسامد غذایی (FFQ) را تکمیل کردند. یافته‌ها با شاخص‌های توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، انحراف استاندارد) و آزمون t تجزیه و تحلیل شد.

یافته‌ها حاکی از آن است که افراد مورد بررسی 83.1 درصد ملاک‌های ACOG برای PMS را داشتند. میانگین مصرف ماهیانه لبنیات (شیر، ماست، پنیر) و میوه و سبزیجات در گروه بدون علائم PMS به‌طور معناداری بیشتر از گروه دارای علائم PMS بود.

با توجه به نتایج این پژوهش، بهبود سبک غذایی نوجوانان مخصوصا نوجوانانی با نشانه‌های پیش از قاعدگی ضروری به نظر می‌رسد.

شایان ذکر است این پژوهش در مجله علوم پزشکی مشهد منتشر شده است.

ماست، منبع عالی کلسیم

کارشناس صنایع غذایی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یزد با بیان این‌که ماست یک منبع عالی کلسیم است، افزود: یک بسته 250 گرمی ماست حاوی یک سوم میزان کلسیم لازم روزانه است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا "اکبر کمالی" اظهار کرد: ماست با برآوردن نیاز مصرف‌کننده به غذاهای سالم، غذایی سریع، ساده و مطبوع برای اغلب افراد است.
وی ادامه داد: برای یافتن سالم‌ترین ماست که چربی و قند کمی داشته باشد، باید برچسب تغذیه‌ای روی آن را چک کنید به عبارتی افراد باید به یاد داشته باشند که قند در این برچسب شامل قندهای افزوده شده و لاکتوز، قند طبیعی شیر است.
کمالی تصریح کرد: یک وعده ماست ساده حاوی هشت تا دوازده گرم قند لاکتوز بدون قندهای اضافی است. در صورتی که ماست‌ها حاوی میوه،‌ عصاره میوه، شربت ذرت پر فروکتوز، شربت نیشکر یا سایر شیرین‌کننده‌ها باشند، قند آنها را نیز باید نظر بگیرید.
وی اضافه کرد: ماست غنی از پروتئین، کلسیم و ویتامین‌های گروه B است و در بسیاری از موارد با ویتامین D نیز غنی می‌شود.
او با اشاره به اینکه ماست نسبت به میزان مشابه از شیر گاو اندکی بیشتر کلسیم دارد، ادامه داد: ماست همچنین منبعی غنی از پتاسیم، ریبوفلاووین، ویتامین B12 و فسفر است.
کمالی توصیه کرد: چند وعده خوردن ماست کم‌چربی یا بی‌چربی در روز می‌تواند کمبودی که اغلب کودکان و بزرگسالان در میزان لازم روزانه کلسیم، پتاسیم، و ویتامین D دارند را برطرف کند.
وی اضافه کرد: ماست تازه حاوی باکتری‌های مفیدی است که دل‌آشوبه را برطرف می‌کند و به حرکات معده نظم می‌دهند و ایمنی بدن را تقویت می‌کنند بنابراین به منظور تأمین مزیت‌های فوق از ماست‌هایی استفاده کنید که پس از فرآیند تخمیر گرما داده نشده‌ باشند، چرا که حرارت اغلب باکتری‌های مفید فعال را می‌کشد.
این کارشناس صنایع غذایی در پایان متذکر شد: افرادی که دچار عدم تحمل به لاکتوز هستند و نمی‌توانند شیر بخورند، ممکن است ماست‌های تازه که حاوی باکتری‌های فعال هستند را تحمل کنند، زیرا فرآیند تخمیر تا حدی به هضم لاکتوز کمک می‌کند و آن را برای این افراد قابل‌هضم‌تر می‌کند.

لزوم انتخاب یک الگوی تغذیه‌ای مناسب پس از چهل سالگی

متخصصان تغذیه و سلامت می‌گویند، زمانی که به سن 40 سالگی می‌رسیم روش مواجهه بدنمان با مواد غذایی مختلفی که می‌خوریم، تغییر می‌کند و همین امر موجب می‌شود که خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و دیابت از این سن به بعد افزایش پیدا کند.
به نوشته روزنامه دیلی‌ میل، این متخصصان توصیه می‌کنند که افراد از سن 40 سالگی به بعد می‌توانند با انتخاب یک الگوی غذایی مناسب و سالم تا حد زیادی با این قبیل نگرانی‌ها و بیماری‌ها مبارزه کنند. برای مثال، مصرف جو در انواع غذاها توصیه می‌شود. گیاه جو حاوی نوعی فیبر محلول در آب موسوم به بتا-گلوکانز است که به کاهش سطح کلسترول بد (LDL) کمک می‌کند.
انواع توت‌ها نیز برای پیشگیری و مقابله با بیماریهای شایع دوران میانسالی نظیر آرتریت و نقرس مفید هستند. توت‌ها سرشار از نوعی آنتی اکسیدان موسوم به آنتوسیانین هستند که در پیشگیری از این قبیل بیماریها نقش چشمگیری دارند.
بادام نیز از خوردنی‌هایی است که برای افراد در این سن بسیار مفید است و خواص متعددی از جمله بهبود سطح قند خون و کاهش کلسترول دارد.
هم چنین مصرف سویا، اسیدهای چرب امگا -3، گوجه فرنگی و گوشت مرغ که منبع غنی پروتئین است البته به میزان متعادل برای این گروه سنی توصیه می‌شود.