اين
روزها همه جا صحبت از افراد چاقي است كه ميخواهند لاغر شوند و براي كاهش
وزنشان به انواع و اقسام روشها متوسل ميشوند. به طور قطع شما هم در
راديو و تلويزيون و مجلات و روزنامهها و وب سايتهاي گوناگون درباره اين
مقوله چيزهاي زيادي شنيدهايد و خواندهايد. چاقها از اينكه لاغر شدن خيلي
سخت است، هميشه شكايت دارند و بعضيها هم ميگويند كه به هيچ وجه لاغر
نميشوند و اگر آب هم بخورند چاق ميشوند، ولي گروه ديگري هم هستند كه درست
عكس دسته اول دوست دارند چاق شوند و به جاي اندامي تركهاي و ظريف، عضلاتي
ستبر و حجيم داشته باشند. لاغري بيش از اندازه هم خطراتي به دنبال دارد كه
افزايش خطر ابتلا به پوكي استخوان و طولاني شدن دوران نقاهت بعد از
بيماريها از جمله آنهاست. خوشبختانه ميتوان با يك رژيم غذايي صحيح و
برنامه ورزشي منظم و علمي وزن اين افراد را افزايش داد و حجم عضلاتشان را
هم بيشتر كرد. برخي از افراد لاغر كه دوست دارند چاق شوند، به طور طبيعي
لاغر هستند و چه خيلي غذا بخورند و چه كم، باز هم همچنان لاغرند. اين عده
هميشه باعث حسرت گروه اول هستند. شايد فكر كنيد كه كار اين دسته راحت است و
فقط كافي است حسابي بخورند تا چاق شوند و شايد هم آرزو كنيد جاي آنها
باشيد؛ ولي كار لاغرهايي كه ميخواهند چاق شوند هم خيلي آسان نيست. آنها
هم بايد از رژيم غذايي مناسبي پيروي كنند و به طور منظم و علمي تمرينات
ورزشي انجام دهند تا به تدريج بر وزن و حجم عضلاتشان افزوده شود. در
اينجا درباره اين روند و چگونگي موفقيت در انجام آن ميخوانيد.اگر بخواهيد
هفتهاي نيم كيلو وزن اضافه كنيد، بايد 3500 كيلو كالري مصرف نماييد، يعني
براي اينكه وزنتان درهفته نيم كيلو افزايش يابد، بايد هر روز 500
كيلوكالري اضافهتر دريافت كنيد.
آموزش تغذیه - خواص مواد خوراکی - بیماری ها در رابطه با تغذیه - گیاهان دارویی - رژیم های غذایی -ترکیبات مواد غذائی
آجيل و مغزها
نوشته : مينا ميران
بر
اساس شواهد میوههای مغزدار از 10000 سال قبل از میلاد مسیح به عنوان منبع
غذایی انسان بودهاند. اين میوهها حاوی مواد مغذی و ارزشمندی هستند که در
حفظ و سلامت بدن نقش دارند. امروزه بیش از 25 نوع از آنها در سراسر دنیا
میروید. این گروه از مواد غذیی سرشار از پروتئین، مواد معدنی و بسیاری از
ریزمغذیها میباشند. بر اساس آخرین پژوهشها، افرادی که روزانه 5/42 گرم
خشکبار در روز مصرف میکنند، بیماریهای قلبی و عروقی در آنها کاهش
مييابد. همچنین در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش بسزایی دارند. پژوهشگران
اعلام کردند، مصرف روزانه يك مکمل غذایی حاوی 200 میکروگرم سلنیوم، سرطان
پروستات، ریه و روده را حدود 50 درصد کاهش میدهد و از میزان ابتلا و
پیشرفت سرطان سینه در زنان جلوگیری میکند. آنها همچنین اعلام کردند،
افرادی که میوههای مغزدار را در برنامه غذایی خود گنجاندهاند، دو تا سه
سال بیشتر عمر میکنند. خشکبار سرشار از اسیدهای چرب لینولنیک و لینولئیک
است که برای رشد فیزیکی وذهنی ضروری است و به دلیل داشتن اسیدهای چرب
غیراشباع، کلسترول خون را بالا نمی برد. فسفر و کلسیم موجود در خشکبار به
ساخت استخوان و دندان و منیزیم آن به تعادل و عملکرد ماهیچهها و اعصاب کمک
میکند. خشکبار سرشار از چربی و پروتئین میباشد، به همين دليل احساس سیری
طولانی مدتی به شخص دست میدهد و دیرتر گرسنه ميشود. در ذیل به برخی خواص میوههای مغزدار اشاره شده است.
خواص گريپ فروت
گريپ فروت ميوهاي تو پُر، خوشطعم و مغذي است كه:
- سرشار از ویتامین C و پتاسیم ميباشد.
- منبعی غنی از فولات، آهن، كلسیم و سایر مواد معدنی است.
- انواع سرخ و صورتی آن سرشار از بتاكاروتن است كه بدن آن را به ویتامین A تبدیل ميكند.
- فیبر گیاهی گريپ فروت، فراوان است، ولی كالری كمي دارد.
- دارای بیوفلاوونوئید و شماری دیگر از مواد گیاهی است كه از ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی جلوگيري ميكند.
نكته:
گريپ فروت ممكن است در افراد حساس به مركبات، واكنش حساسیتزا ایجاد كند. نصف گریپ فروت، افزون بر 50 درصد مقدار مجاز خوراكی توصیه شده حاوي ویتامین C، 325 گرم پتاسیم، 25 میكروگرم فولات، 40 میلیگرم كلسیم و 1 میلیگرم آهن است. یك فنجان گریپ فروت شیریننشده( بدون شكر) حاوي مقدار 95 میلیگرم ویتامین C و بیش از 150 درصد مقدار مجاز خوراكی توصیه شده ميباشد. همچنین بسیاری ديگر از مواد مغذی در آن وجود دارد. در گذشته، بسیاری از افراد از خوردن گریپ فروت بدون شكر، به دليل عصاره تلخ و ترش آن، خودداری میكردند، ولی به طور معمول با آمیختن آب گریپ فروت سرخ یا صورتی با سفید، مزه شیرین حاصل میشود. اگر آب پرتقال و گریپ فروت را با هم تركيب كنيد، نوشابه نیروبخشی به دست میآید كه نیاز به شیرین كردن ندارد. براساس برنامههای رژیم غذایی كه طی سالها از سوی سازمان نظارت بر مواد غذایی و دارویی آمریكا تنظیم شده، معلوم شده است كه گریپ فروت قدرت بینظیری در سوزاندن و از بین بردن چربیها دارد.گریپ فروت، میوهای مفید برای متعادل ساختن وزن بدن است و فیبر گیاهی فراوان آن گرسنگی را فرو مینشاند.
- سرشار از ویتامین C و پتاسیم ميباشد.
- منبعی غنی از فولات، آهن، كلسیم و سایر مواد معدنی است.
- انواع سرخ و صورتی آن سرشار از بتاكاروتن است كه بدن آن را به ویتامین A تبدیل ميكند.
- فیبر گیاهی گريپ فروت، فراوان است، ولی كالری كمي دارد.
- دارای بیوفلاوونوئید و شماری دیگر از مواد گیاهی است كه از ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی جلوگيري ميكند.
نكته:
گريپ فروت ممكن است در افراد حساس به مركبات، واكنش حساسیتزا ایجاد كند. نصف گریپ فروت، افزون بر 50 درصد مقدار مجاز خوراكی توصیه شده حاوي ویتامین C، 325 گرم پتاسیم، 25 میكروگرم فولات، 40 میلیگرم كلسیم و 1 میلیگرم آهن است. یك فنجان گریپ فروت شیریننشده( بدون شكر) حاوي مقدار 95 میلیگرم ویتامین C و بیش از 150 درصد مقدار مجاز خوراكی توصیه شده ميباشد. همچنین بسیاری ديگر از مواد مغذی در آن وجود دارد. در گذشته، بسیاری از افراد از خوردن گریپ فروت بدون شكر، به دليل عصاره تلخ و ترش آن، خودداری میكردند، ولی به طور معمول با آمیختن آب گریپ فروت سرخ یا صورتی با سفید، مزه شیرین حاصل میشود. اگر آب پرتقال و گریپ فروت را با هم تركيب كنيد، نوشابه نیروبخشی به دست میآید كه نیاز به شیرین كردن ندارد. براساس برنامههای رژیم غذایی كه طی سالها از سوی سازمان نظارت بر مواد غذایی و دارویی آمریكا تنظیم شده، معلوم شده است كه گریپ فروت قدرت بینظیری در سوزاندن و از بین بردن چربیها دارد.گریپ فروت، میوهای مفید برای متعادل ساختن وزن بدن است و فیبر گیاهی فراوان آن گرسنگی را فرو مینشاند.
دیابتیها باید ماهانه ویزیت شوند
یک فوق تخصص غدد به بیماران دیابتی توصیه کرد که ویزیت ماهانه خود
را فراموش نکنند و به صورت مرتب قند خون خود را آزمایش کنند. البته بیمهها
نیز باید هزینه ویزیت ماهانه، آموزش و مشاوره این بیماران را بپردازند تا
از عوارض شدید بعدی جلوگیری شود.
ایرج حیدری در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، افزود: اگر فرد
مبتلا به دیابت نوع یک باشد ممکن است که هر دو هفته یکبار به معاینه پزشکی
احتیاج داشته باشد اما اگر دیابت وی پایدار و از نوع 2 باشد معمولاً هر 3
ماه یکبار توصیه میشود که قند خون خود را کنترل کند.
وی ادامه داد: مراجعه بیماران دیابتی به چشم پزشک سالی یکبار از بدو تشخیص بیماری لازم است و این امر باید سالانه تکرار شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: عوارض کلیوی از دیگر
عوارضی است که بیماران مبتلا به دیابت را درگیر میکند بنابراین از بدو
تشخیص این بیماری سالانه باید به پزشک معالج مراجعه کنند و تست ادرار
بدهند.
حیدری گفت: زخم پا و عوارض پا از شایعترین بیماریهای دیابتی هاست که
بیماران دیابتی را مبتلا میکند بنابراین توصیه میشود که این
بیماران روزانه پای خود را چک کنند و هر ماه برای معاینه به پزشک مراجعه
کنند تا با دستگاهی ویژه اختلال حس را در پاهایشان تشخیص دهند.
حیدری معاینه سالانه قلب و انجام نوار قلب را از دیگر توصیههای ضروری به
بیماران دیابتی عنوان کرد و گفت: از مقولههای دیگری که باید در این زمینه
به آن توجه شود آموزش است که هر سال باید این آموزشها به بیماران داده
شود و چنانچه تکراری هم بود به صورت مداوم وجود داشته باشد.
نشانههای گرسنگی کاذب را بشناسید
وقتی معده شما شروع به سروصدا میکند، معمولا این سر و صداها به این معنی است که شما گرسنه هستید و بدنتان به مواد غذایی نیاز دارد.
به
گزارش ایسنا، گرسنگی روشی است که بدن به واسطه آن به شما اعلام میکند به
مواد مغذی احتیاج دارد تا بتواند به کارها و فعالیتهای خود بهتر ادامه
دهد. اما گاهی اوقات نشانهها و واکنشهای دیگری در بدن وجود دارند که اگر
آنها را به درستی درک نکنید ممکن است به هله هولهخوری و مصرف تنقلات ترغیب
شوید.
به
گزارش سایت اینترنتی هلث دی نیوز، آکادمی آمریکایی پزشکان خانواده در این
مقاله علائم «گرسنگی کاذب» را منتشر کرده که به قرار زیر است:
1- گاهی
تشنگی موجب میشود بیدلیل کالری وارد بدن خود کنید. برای ارضای این حس
کافی است یک لیوان آب بنوشید تا به مصرف نوشابههای مضر نیاز پیدا نکنید.
چطور باهوش، خوشحال، سبک و عضلانی باشید؟
ظرفیتهای آشپزخانهتان را بشناسید و برای همه نیازهای خود غذای مناسب را انتخاب كنید
برترین ها: ظرفیتهای آشپزخانهتان را بشناسید و برای همه نیازهای خود غذای مناسب را انتخاب كنید
پیاز
محققان پیشنهاد میكنند پیاز را برای طراوت ذهنی خود استفاده كنید. محققان ژاپنی دریافتهاند محتوای سولفور باعث خنثی شدن سمومی میشوند كه عملكرد ادراكی مغز را با محدودیت مواجه میكنند.پیشنهاد:میتوانید پیاز را با ادویه كاری بخورید.
ساردین
ماهیهای چرب به ویژه ساردین و سالمون را به دلیل ویتامین D آنها در برنامه غذایی خود بگنجانید. 80 گرم ماهی ساردین نیمی از ویتامین D مورد نیاز روزانه شما را تامین میكند. ویتامین D با محافظت از مسیرهای مغزی به تقویت حافظه كمك میكند. پیشنهاد: ماهی با نان تست داغ.
افراد مبتلا به پوکی استخوان بدون مشورت پزشک مکمل غذایی استفاده نکنند
دکتر اکبری فیزیوتراپیست در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران گفت: پوکی استخوان روندی است که به چند فاکتور بستگی دارد؛ فعالیت فیزیکی، تغذیه مناسب، قرار نگرفتن درمعرض آفتاب بستگی دارد.
وی در ادامه عنوان کرد: اگر بدن کمبودی از این سه عامل در خود احساس کند فرد در معرض ابتلا به پوکی استخوان قرار می گیرد.
دکتر اکبری در مورد مقاوت فرد در برابر هورمونهای بدن بیان داشت: در دوران مونوپوز که در سن 45 تا 50 سالگی که فعالیت ماهیانه در زنان کمتر می شود ترشح و هورمونهای کاهش پیدا می کند و فرد به این بیماری دچار می شود.
وی افزود: همچنین در آقایان بالای 50 سال وقتی که فعالیت فیزیکی با کاهش روبرو می شود،
شرایط برای پوکی استخوان یا Osteoprosis ایجاد می شود.
وی تاکید کرد: بهتر است افراد مبتلا به پوکی استخوان بعد از ثابت شدن Osteoprosis از قرص های مکمل به صورت مرتب استفاده کنند در غیر این صورت مصرف خود سرانه این داروها به سیستمهای گوارشی و کلیوی فشار غیر متعارف وارد می کند.
دکتر اکبری در پایان افزود: سنجش استخوان محدودیت خاصی ندارد و فرد مراجعه کننده به پزشک علامتهایی را ذکر می کند و با تشخیص پزشک بیمار به تراکم استخوان رجوع می کند.
وی در ادامه عنوان کرد: اگر بدن کمبودی از این سه عامل در خود احساس کند فرد در معرض ابتلا به پوکی استخوان قرار می گیرد.
دکتر اکبری در مورد مقاوت فرد در برابر هورمونهای بدن بیان داشت: در دوران مونوپوز که در سن 45 تا 50 سالگی که فعالیت ماهیانه در زنان کمتر می شود ترشح و هورمونهای کاهش پیدا می کند و فرد به این بیماری دچار می شود.
وی افزود: همچنین در آقایان بالای 50 سال وقتی که فعالیت فیزیکی با کاهش روبرو می شود،
شرایط برای پوکی استخوان یا Osteoprosis ایجاد می شود.
وی تاکید کرد: بهتر است افراد مبتلا به پوکی استخوان بعد از ثابت شدن Osteoprosis از قرص های مکمل به صورت مرتب استفاده کنند در غیر این صورت مصرف خود سرانه این داروها به سیستمهای گوارشی و کلیوی فشار غیر متعارف وارد می کند.
دکتر اکبری در پایان افزود: سنجش استخوان محدودیت خاصی ندارد و فرد مراجعه کننده به پزشک علامتهایی را ذکر می کند و با تشخیص پزشک بیمار به تراکم استخوان رجوع می کند.
خوردن مواد غذايي خشك در پيشگيري از تهوع صبحگاهي زنان باردار مؤثر است
حدود
نيمي از زنان حامله در طي حاملگي دچار تهوع و استفراغ مي شوند و خوردن
مواد غذايي خشك در پيشگيري از تهوع صبحگاهي زنان باردار مؤثر است.
به
گزارش خبرنگار وب دا، متخصص زنان و زايمان با بيان اين مطلب گفت: تهوع و
استفراغ يكي از شكايت هاي شايع زنان در نيمه اول حاملگي است و معمولا بين
اولين و دومين عادت ماهانه فراموش شده، آغاز مي شود تا حدود هفته 14 تا 16 بارداري ادامه مي يابد.
دكتر
فرناز اهدايي وند با بيان اين كه اين حالت در ابتداي صبح بيشتر است،تصريح
كرد: تهوع صبحگاهي درمان قطعي ندارد و علت آن احتمالا تغييرات هومرموني و
مشكلات روحي است.
وي
ابراز داشت: خانم هاي باردار مي توانند جهت كاهش و كنترل اين عارضه صبح ها
قبل از برخاستن از رختخواب مقداري مواد عذايي خشك مانند يك تكه نان،
بيسكوييت يا كلوچه مصرف كنند.
اين
متخصص زنان و زايمان به زنان باردار توصیه کرد: تا آنجا كه ممكن است معده
در هيچ زماني خالي نباشد يعني به مدت طولاني گرسنه نمانند و از مصرف غذاهاي
چرب، سرخ كرده و پر ادويه خودداري كنند.
دكتر
اهدايي وند يادآور شد: دوره هاي استراحت در روز را افزايش داده و از
مايعات بين وعده هاي غذايي استفاده نكنيد همچنين در زمان بروز اين عارضه
حمايت روحي و رواني همسر نيز كمك كننده است.
وي خاطرنشان كرد: در صورت عدم بهبودي زير نظر پزشك تجويز ويتامين B6 در درمان تهوع و استفراغ مؤثر است و در موارد شديد و غير قابل كنترل نياز به بستري و تجويز داروي ضد استفراغ است.
25 ميليون نفر از ايرانيان، چاق هستند
یک متخصص تغذیه گفت: 1/1 ميليارد نفر در جهان دچار اضافه وزن و چاق هستند كه 25 ميليون نفر از آنها را ايرانيان تشكيل ميدهند.
به گزارش وب دا، دکتر محسن تقی زاده با اشاره به اینکه 30 تا 50 درصد افراد بالاي 20 سال و 60درصد
از افراد بالاي 30 سال در ايران دچار افزايش وزن و چاقي هستند، افزود:
همچنين 12 تا 18 درصد از نوجوانان ايراني اضافه وزن دارند که مستعد چاق شدن
در آینده هستند.
وی
تصریح کرد: زندگی ماشینی در شهرها باعث شده است که اکثر شهرنشینها خوردن
غذا در رستوران ها و نيز خوردن غذاهای پرکالری و چرب مانند فست فودها را به
عنوان تفریح در برنامه زندگی خود قرار دهند و به دلیل کمبود وقت و بی
حوصلگی ناشی از سختی کار، تفریحات با فعاليت زياد بدني را کنار بگذارند.
این
متخصص با بیان اینکه کمبود وقت برای پختن غذا نیز به تدریح باعث تغییر
عادات غذایی مردم کشور شده است، اذعان داشت: مصرف غذاهای نیمه آماده و
آماده، انواع سوسیس، کالباس و فست فودها، انواع سس های چرب و مواد خوراکی
سیر کننده و پر کالری بیش از پیش بین خانوادهای ایرانی رواج یافته است و می
توان گفت الگوی غذایی مردم ایران تا حدود زیادی تغییر کرده است.
وی
افزود: متاسفانه مصرف لبنیات، سبزیجات و ميوه ها که نقش مهمی در کنترل وزن
و رساندن مواد لازم به بدن را ایفا می کنند از سبد تغذیه خانواده ها کنار
گذاشته شده است.
به
گفته وی، رواج بازیهای کم تحرک به ویژه بازیهای کامپیوتری بین گروه سنی
کودک، نوجوان و حتی جوانان و کنار گذاشتن بازیهای پرتحرک و تفریحات دسته
جمعي باعث افزایش چاقی در این گروه سنی شده است و این روند همچنان رو به
افزایش است.
دکتر
تقی زاده در پایان یادآور شد: انجام فعاليتهاي بدني و ورزش از مهمترين
عوامل تسهيل كننده كاهش وزن در افراد چاق است و مهمترين نقش را در پيشگيري
از افزايش وزن افراد و بهبود وضعيت چربيهاي خون دارد.
با روغن زيتون بهجنگ چاقي برويد
ساكنان نواحي مديترانه قرنهاست روغن زيتون را در برنامه غذايي خود گنجاندهاند و از ويژگيهاي شگفتانگيز آن بهره بردهاند.
خوشبختانه پژوهشهاي
صورت گرفته در دانش پزشكي امروزي نيز مهر تائيدي بر اين تجربه كهن است.
روغن زيتون، سرشار از اسيدهاي چرب غيراشباع مونو (MUFA) است و با كاهش
كلسترول بد (LDL) و بدون كاهش كلسترول خوب (HDL)، سلامت قلب را افزايش
ميدهد.
شفابخش نامرئي درون اين
ماده غذايي ارزشمند از سرطان و التهاب جلوگيري كرده و حتي ميتواند نقش
مفيدي در ديابت و كاهش وزن داشته باشد.
پژوهشها نشان ميدهد، جايگزيني انواع ديگر چربيها با چربيهاي غيراشباع مونو بويژه روغن زيتون به كاهش وزن كمك ميكند.
همچنين بررسيها نشان
داده هنگامي كه افراد روغن زيتون غني از اسيدهاي چرب غيراشباع مونو را
جايگزين چربيهاي اشباع ميكنند، غذاي كمتري ميخورند و وزن خود را حفظ
كرده يا كاهش وزن پيدا ميكنند.
پژوهشهاي ديگر نيز حاكي از آن است كه چربيهاي غيراشباع سبب تسريع مصرف چربيهاي ذخيرهشده بدن ميشود.
در كنار اين ويژگيهاي
ارزنده، روغن زيتون منبع خوبي از ويتامين E، كاروتينوئيد و تركيبات
پليفنلي است كه همگي آنها براي بدن بسيار مفيد است.
اشتراک در:
پستها (Atom)