نوشته : تحريريه دنياي سلامت
پروتئينها
مولكولهاي بزرگي هستند كه شامل آمينواسيدها ميشوند و آمينواسيدها
مهمترين عامل براي عملكرد صحيح سلولهاي بدن ميباشند. ساختار بدن ما، نظم
سلولهاي بدن و كليه بافتها و ارگانها، بدون وجود پروتئين هرگز شكل
نميگيرند. ماهيچهها، پوست، استخوانها و بخشهاي زيادي از بدن حاوي مقدار
زيادي پروتئين هستند و به طور كلي ميتوان گفت كه اين ماده بيست درصد از
وزن بدن را تشكيل ميدهد. آنزيمها، هورمونها، آنتيباديها از پروتئين
ساخته شدهاند. پروتئينها انتقالدهنده عصبي هستند و به خون اكسيژن
ميرسانند. آنها مسوول ساختن تمام چيزهاي زنده، از ويروسها و باكتريها و
پروانهها و ستاره دريايي گرفته تا بدن انسان هستند. بدن انسان تقريباً از
صد تريليون سلول تشكيل شده است كه هر كدام عملكرد جداگانهاي دارند و از
هزاران نوع پروتئين ساخته شدهاند كه همگي در كنار هم به سلولها كمك
ميكنند تا وظايف خود را انجام دهند. پروتئينها ماشينهاي بسيار كوچكي
هستند كه در ميان سلولها مشغول كارند. آنها از آمينواسيدها تشكيل شدهاند و
آمينواسيدها ساختار اصلي پروتئينها را تشكيل ميدهند. در بدن ما حدود 20
نوع آمينواسيد وجود دارد كه عبارتند از: آلانين، آرچينين، آسپاراجين،
آسپارتيك اسيد، كيستين، اسيدگلوتاميك، گلوتامين، ايزولوسين، لوسين،
ليساين، ميتوناين، فنيل آلانين، پرولين، سرين، تريپتوفان، تايروسين و
والين. اين 20نوع آمينواسيد به ميليونها شكل مختلف در كنار هم قرار
ميگيرند و ميليونها شكل پروتئينها به وجود ميآورند كه هر يك عملكرد
خاصي در بدن دارند. آمينواسيدها، مولكولهاي اصلي هستند. آنها از كربن،
هيدروژن، اكسيژن، نيتروژن و گاه سولفور ساخته شدهاند.آموزش تغذیه - خواص مواد خوراکی - بیماری ها در رابطه با تغذیه - گیاهان دارویی - رژیم های غذایی -ترکیبات مواد غذائی
این سبزی، چربی خون را کاهش می دهد
استفاده از عصاره تخم شوید در كاهش كلسترول زیانبار خون، موثر است.
چند
تن از پژوهشگران دانشگاه علوم پزشكی شهید صدوقی یزد، تاثیر نوعی داروی
كاهنده چربی خون موسوم به لوواستاتین و عصاره تخم شوید را بر میزان چربی
های خون موش های آزمایشگاهی با هم مقایسه كردند.
بر
پایه این بررسی كه نتایج آن در مجله دانشگاه علوم پزشكی شهید صدوقی یزد
منتشر شد، هر كدام از این داروها به تنهایی كلسترول زیانبار و تری گلیسیرید
خون را كاهش می دهند.
این بررسی همچنین نشان می دهد، عصاره آبی تخم شوید میزان كلسترول زیانبار خون را از داروی لوواستاتین بیشتر كاهش می دهد.
پژوهشگران با توجه به این بررسی، عصاره تخم شوید را در كاهش چربی های خون، به ویژه كلسترول زیانبار موثر می دانند.
اختلال چربی های خون از مهم ترین عوامل خطرساز بیماری های قلبی عروقی است.
ارتباط مصرف نوشابه و سرطان
گیاه هایپریکوم پرفوراتوم(هایپیران) در درمان اضطراب موثر
بر اساس نتایج بدست آمده از یک پژوهش، گیاه هایپریکوم پرفوراتوم به عنوان یک درمان مکمل در کاهش اضطراب تاثیر مثبت دارد.
به گزارش سرویس پژوهشی ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، اضطراب از شایعترین اختلالات روانی است. طب مکمل، امروزه بخشی از هر درمان شده و بسیاری از بیماران بهمنظور کاهش عوارض جانبی و هزینه درمانها تمایل به استفاده از آن دارند. هایپریکوم پرفوراتوم بهطور سنتی برای درمان بسیاری از بیماری های جسمی و روانی مورد استفاده قرار میگیرد، در همین راستا مطالعهای با هدف بررسی اثر هایپریکوم پرفوراتوم (هایپیران) بر اضطراب دانشجویان ساکن در خوابگاهها توسط نیلوفر عرفانی کارشنای ارشد پرستاری دانشگاه علوم پزشکی البرز انجام شد.
این مطالعه به صورت یک کارآزمایی بالینی تصادفی شاهددار انجام شد. ابزار مورد استفاده فرم مشخصات فردی و پرسشنامه اضطراب اشپیل برگر بود. پرسشنامه اضطراب اشپیل برگر جهت آزمون غربالگری اضطراب توسط دانشجویان تکمیل شد. پس از غربالگری بهطور تصادفی 180 دانشجو که معیار ورود به مطالعه را داشتند، به دو گروه مداخله و شاهد (در هر گروه 90 نفر) تقسیم شدند. افراد گروه مداخله روزانه 60 قطره هایپیران به مدت دو ماه دریافت کردند. اضطراب قبل و بعد از دو ماه در هر دو گروه ارزیابی شد. دادهها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمونهای آماری تی زوجی و تی برای گروههای مستقل تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری P<0.05 در نظر گرفته شد.
یافتهها نشان داد: میانگین نمره اضطراب در گروه مداخله بعد از دو ماه دریافت روزانه 60 قطره هایپیران کاهش یافته بود. اما در گروه شاهد کاهش نیافته بود. مقایسه دو گروه تفاوت آماری معنیداری در میانگین نمره اضطراب بعد از مداخله نشان داد.
نتایج بدست آمده براساس یافتههای این تحقیق حاکی از آن بود که هایپریکوم پرفوراتوم میتواند در درمان اضطراب موثر باشد.
گفتنی است، مشروح این پژوهش در مجله مراقبتهای نوین به چاپ رسیده است.
نوشیدنیهای شیرین، سرطان پروستات را افزایش میدهد
به گزارش سرویس پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه اصفهان، محققان به منظور درک رابطه بین نوشیدنیهای شیرین و خطر سرطان پروستات، هشت هزار مرد 45 تا 75 ساله را به مدت تقریبا 15 سال مورد بررسی قرار دادند.
بر اساس این گزارش، افرادی که روزانه 330 میلی لیتر نوشیدنی شیرین مصرف میکردند، 40 درصد بیش از سایرین در خطر ابتلا به نوع مزمن سرطان پروستات که مستلزم درمان است، قرار دارند.
مصرف رژیم غذایی غنی از برنج و پاستا خطر ابتلا به نوع خفیفتر این بیماری را که نیازی به درمان ندارد، 31 درصد و مصرف بالای غلات صبحانهای شیرین این درصد را به 38 درصد افزایش میدهد.
به گفته "ایزابل دریک" محقق دانشگاه لوند و سرپرست این پژوهش، گرچه تحقیقات بیشتری برای هرگونه رهنمودهای غذایی لازم است اما باید در نظر داشت که دلایل کافی و بسیاری برای عدم مصرف نوشیدنیهای شیرین وجود دارد.
تحقیقات پیشین نشان داده است چینیها و ژاپنیهای مهاجر به آمریکا، بیش از سایر همتایان خود که در کشورشان زندگی می کنند به سرطان پروستات مبتلا میشوند.
"دریک" در این رابطه میگوید: " مطالعات بیشتری برای درک تاثیر رژیمهای غذایی متفاوت بر ژنها لازم است تا بتوان برای گروههای خاص پر خطر رهنمودهای غذایی و نوشیدنی را در نظر گرفت."
این پژوهش در مجله "the American Journal of Clinical Nutrition " منتشر شده است.
مصرف فست فود بر ضریب هوشی کودکان تاثیر منفی دارد
نتایج یک پژوهش نشان می دهد
میزان تاثیر نوع تغذیه ( بخصوص انتخاب فست فود به جای غذاهای تازه ) در
آینده فرزندان می تواند بیش از ثروت خانواده و یا موقعیت اجتماعی والدین
باشد.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ، این تحقیقات که بر روی کودکان
اسکاتلند انجام شده نشان می دهد، کودکانی که بیشتر از فست فود استفاده می
کنند، نسبت به دیگر کودکانی که غذای سالم می خورند ضریب هوشی پایین تری
دارند.غذای اصلی کودک بر رشد و توانایی های ذهنی او تاثیر بلند مدت می گذارد و کودکانی که دراین میان دائما از فست فود و غذاهای آماده استفاده کنند شانس کمتری برای بالا رفتن بهره هوشی دارند.
این تحقیق روی بیش از ۴هزار کودک ۴ تا ۵ساله اسکاتلندی انجام و تاثیر مصرف فست فود و غذاهای تازه روی سلامت کودکان مقایسه شده است.
محققین می گویند والدینی که با تحصیلات دانشگاهی بالاتر نگران شیوه تغذیه کودکشان بودند و سعی می کردند بیشتر غذاهای تازه برای وعده اصلی او تدارک ببینند، موجب تاثیرات مثبتی روی بهره هوشی آنها شدند.
در عوض کودکان خانواده هایی که چندان شرایط مالی خوبی نداشتند در اکثر روزها به فرزندانشان غذاهای آماده ویا فست فود می دادندو این مسئله روی بهره هوشی آنها تاثیر منفی داشت.
دکتر سوفی فون اشتام رییس تیم تحقیق دانشگاه لندن در مورد این موضوع گفت : برخی والدین زمان کافی برای مهیا کردن غذای تازه برای فرزندانشان ندارند و تکرار این قضیه در بلند مدت سبب کاهش بهره هوشی و مشکلات تحصیلی برای فرزندانشان می شود.
به گفته محققان، نوع غذا روی رشد مغزی کودکان تاثیر می گذارد.این یافته نشان می دهد تازگی و کیفیت ماده غذایی به ویژه در سن رشد از میزان مصرف موادغذایی مهم تر است.
مصرف غذاهایی مانند چیپس، پیتزا و شیرینی قبل از ۳ سالگی با کاهش آی کیوی کودکان در ارتباط است.
همچنین بر اساس تحقیق مشابهی که در دانشگاه آدلاید در استرالیا صورت گرفته ، فاصله بهره هوشی کودکان با تغذیه سالم وفست فود با بالا رفتن سن بیشتر می شود و می تواند تاثیراتش را تا اواخر دهه دوم زندگی افراد نشان دهد.
پژوهشگران تاکید دارند، لازم است مدارس در مناطقی که کودکان خانواده های فقیر را پذیرا هستند، روی رژیم غذایی دانش آموزان نظارت بیشتری داشته باشند .
داروهايتان را با آبميوه مصرف نکنيد!
برخی
آبمیوه ها یا نوشیدنی ها، ممکن است برای سلامتی مفید و حتی ضروری باشند.
اما چنانچه افراد در حال مصرف دارو باشند، مصرف همزمان داروها و این
نوشیدنی های مفید در اثرگذاری داروها تغییری ایجاد مي کند.
به گزارش خبرنگار کلينيک باشگاه خبرنگاران؛
نتایج تحقیقات مختلف نشان داده نوشیدنی هایی مانند آبمیوه ها، شیر، چای و …
می توانند در تاثیرگذاری داروهای مصرفی افراد تداخل ایجاد کنند، اثر دارو
را کاهش دهند و حتی خطراتی را برای فرد به همراه داشته باشند.
آب گریپ فروت: نوشیدن آب گریپ فروت می تواند بر روی بعضی داروها تاثیرگذار باشد. بدین ترتیب که در اغلب موارد، سطح دارو را در خون افزایش می دهد. این امر می تواند ریسک عوارض جانبی را بالا برده و یا به طور کل، اثر دارو را تغییر دهد. گریپ فروت همچنین ‘فعالیتهای آنزیمی’ که بدن برای پردازش بیش از ۵۰ دارو به آن نیاز دارد را کاهش می دهد.
آب پرتقال: چنانچه دارویی که مصرف می کنید سطح پتاسیم خون را بالا می برد از نوشیدن آب پرتقال به همراه آن خودداری کنید. آب پرتقال درصد افزایش پتاسیم در خون را افزایش می دهد. بالا رفتن بیش از حد پتاسیم در بدن نیز منجر به بروز علائمی همچون گرفتگی عضلات و یا تپش قلب می شود
آب گریپ فروت: نوشیدن آب گریپ فروت می تواند بر روی بعضی داروها تاثیرگذار باشد. بدین ترتیب که در اغلب موارد، سطح دارو را در خون افزایش می دهد. این امر می تواند ریسک عوارض جانبی را بالا برده و یا به طور کل، اثر دارو را تغییر دهد. گریپ فروت همچنین ‘فعالیتهای آنزیمی’ که بدن برای پردازش بیش از ۵۰ دارو به آن نیاز دارد را کاهش می دهد.
آب پرتقال: چنانچه دارویی که مصرف می کنید سطح پتاسیم خون را بالا می برد از نوشیدن آب پرتقال به همراه آن خودداری کنید. آب پرتقال درصد افزایش پتاسیم در خون را افزایش می دهد. بالا رفتن بیش از حد پتاسیم در بدن نیز منجر به بروز علائمی همچون گرفتگی عضلات و یا تپش قلب می شود
برنامه کاهش وزن: ورزش يا رژيم؟
آنهايي که ميخواهند وزن کم کنند معمولاً يک سوال مشترک دارند: کدام مهمتر
است: ورزش يا رژيم؟ عقل سليم ميگويد هر دوي آنها نقش مهمي در لاغر شدن
دارند اما علم چه ميگويد؟ آيا در روند پيشرفت لاغر شدن يکي بر ديگري برتري
دارد؟
وقتي مي خواهيد بين ورزش و رژيم انتخاب کنيد، چند مسئله مهم را بايد در نظر داشته باشيد. قصدمان اين نيست که نشان دهيم يکي از اين دو روش بر ديگري ارجحيت دارد. هدفمان اين است که کمکتان کنيم تعادل لازم بين ورزش و رژيم را پيدا کنيد تا بتوانيد به اهداف شخصيتان دست پيدا کنيد.
پس براي اين منظور اجازه بدهيد هر دو آنها را برايتان توضيح دهيم.
بله قانون کاهش وزن به همين سادگي است، اما اينکه چطور به آنجا برسيد کمي پيچيده است.
وقتي مي خواهيد بين ورزش و رژيم انتخاب کنيد، چند مسئله مهم را بايد در نظر داشته باشيد. قصدمان اين نيست که نشان دهيم يکي از اين دو روش بر ديگري ارجحيت دارد. هدفمان اين است که کمکتان کنيم تعادل لازم بين ورزش و رژيم را پيدا کنيد تا بتوانيد به اهداف شخصيتان دست پيدا کنيد.
پس براي اين منظور اجازه بدهيد هر دو آنها را برايتان توضيح دهيم.
قانون کاهش وزن
قانون کاهش وزن بايد مدنظر قرار گيرد. اين قانون ميگويد که براي اينکه از حجم بدنتان کم کنيد، بايد تا پايان روز کمبود کالري داشته باشيد. اگر کالري مصرفي روزانهتان در پايان روز اضافه باشد، وزنتان زياد خواهد شد.بله قانون کاهش وزن به همين سادگي است، اما اينکه چطور به آنجا برسيد کمي پيچيده است.
کاهش ابتلا به بيماريهای قلبی و سرطان ها با آنتی اکسیدان ها
افرادی
که روزانه ميوه و سبزيجات می خورند منبع خوبی از آنتی اکسيدان ها را
دريافت می کنند و احتمال ابتلا به بيماريهای مانند قلبی و سرطان ها کاهش می
دهند.
به
گزارش وب دا، کارشناس مسئول واحد تغذيه شبکه بهداشت و درمان شهرستان علی
آباد استان گلستان در خصوص نقش آنتی اکسيدان ها در بدن گفت: آنتی اکسيدان
مولکولی است که نسبت به مولکولهای دارای الکترون آزاد در بدن واکنش داده و
آنها را خنثی می کند و با اين عمل از اکسيداسيون ساير مولکولها در خارج يا
داخل سلولهای بدن و از شروع يکسری واکنشهای زنجيره ای اکسيداسيون اسيب رسان
به سلولها جلوگيری می کند.
وی وجود و توليد راديکالهای آزاد در بدن را طبيعي عنوان کرد و افزود: این رادیکالهای آزاد شده با فعل و انفعالاتي مانند عمل تنفس و يا همراه غذاهايي مانند فست فودها و سرخ کردنی ها وارد بدن می شوند.
اين
کارشناس افزود: اگر غذای مصرفي ما به شکلی باشد که مدام غذاهايی حاوی اين
ملکولهای راديکالی مانند انواع سرخ کردنی ها بخوريم در روده بزرگ اين مواد
می تواند به غشای سلولها آسيب رساند و باعث سرطان روده بزرگ بشود.
وی
تصريح کرد: برای جلوگيری از عمل اين راديکالهای بدن بايد دارای يک سد
دفاعی از آنتی اکسيدان ها باشد و مصرف کافی آنتی اکسيدان ها باعث می شود که
بدن به راحتی راديکال های آزاد مضر را از بين ببرد.
وی
متذکر شد: افرادی که روزانه ميوه و سبزيجات می خورند منبع خوبی از آنتی
اکسيدان ها را دريافت می کنند و احتمال ابتلا به بيماريهای مانند قلبی و
سرطان ها کاهش می دهند.
کارشناس
مسئول واحد تغذيه شبکه بهداشت و درمان شهرستان علی آباد استان گلستان گفت:
مطالعات زيادی نشان داده است که رژيم غذايی سالم و غنی از ميوه و سبزيجات،
ورزش، کاهش مصرف غذاهای چرب و سرخ کردني ها می تواند بسياری از بيماريها
را کنترل و يا احتمال ايتلا را کاهش دهند.
چرا نبايد از مكملهاي غذايي استفاده كرد؟
در
صورتي كه سيستم گوارش اختلالي نداشته باشد، با غذاهاي معمولي و رژيم غذايي
معتدل ميتوان انرژي مورد نياز بدن را تامين كرد و نياز به استفاده از
مكملهايي كه ممكن است عوارضي هم داشته باشد، نيست.
به
گزارش وب دا، كارشناس ارشد دارويي معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكي
جندي شاپور اهواز گفت: اگر سيستم گوارش فرد سالم باشد و بتواند غذاها را
هضم و جذب كند، به راحتي ميتواند با رژيمهاي غذايي مواد غذايي مورد نياز
خود را تامين كند.
دكتر
اميرحسين بنياحمد افزود: افرادي كه دچار نقص در سيستم گوارشي هستند،
مجبورند براي جذب مواد غذايي از برخي مكملها استفاده كنند، ولي برخي افراد
با اينكه هيچ مشكلي در جذب غذا ندارند، ميخواهند بدون ورزش و رژيم غذايي
لازم، ره صد ساله را يك شبه طي كنند و به اندامي متناسب برسند و از برخي
مكملها استفاده ميكنند. براي اين افراد مكمل توصيه نميشود ولي استفاده
از آن نيز منع نميشود.
وی
تصريح كرد: مكملهاي غذايي انواع مختلفي دارند. برخي از آنها پايه
پروتئيني دارند و حاوي اسيد آمينه هستند. برخي از اين مكملها را از شير،
گوشت، سويا، پنير يا تخممرغ تهيه ميكنند و اين مواد را خالص كرده و در
اختيار ورزشكار قرار ميدهند.
اين
كارشناس ارشد دارويي گفت: با اين كه اين گونه مكملها ليبلهايي هم دارند
كه مورد تاييد وزارت بهداشت است و استفاده از آنها منعي هم ندارد ولي
مصرفشان توصيه نميشود.
وي
ادامه داد: استفاده از هر گونه مواد پروتئيني اضافه، موجب بار اضافي بر
كبد و كليهها ميشود و بنابراين ضرورتي ندارد كه استفاده شوند.
بني
احمد عنوان كرد: برخي داروها نيز مكمل نيستند كه تحت عنوان آنابوليكهاي
استروئيدي توسط ورزشكاران استفاده ميشود. اين مواد براي تحريك رشد در
افرادي كه نياز دارند استفاده ميشود. اين مواد اثرات جنسي نيز دارند و
عوارضي مانند ناباروري در مردان، مشكلات كبدي، رفتار خشن، آستانه تحمل
پايين، ايجاد موهاي زائد و تغيير تُن صدا، نازايي در زنان، اختلالات پوستي و
سركوب سيستم داخلي هورموني را ايجاد ميكند.
اشتراک در:
پستها (Atom)