مصرف میوه و سبزی می تواند 20تا 30 درصد از ابتلا به انواع سرطان را پیشگیری کند

صندوق جهانی پژوهش ˈسرطانˈ تخمین زد که با خوردن حداقل 5 وعده میوه و سبزیجات در روز می توان حداقل به میزان 20 درصد از ابتلاء به انواع سرطانها پیشگیری کرد .

به اعتقاد متخصصان تغذیه ، حدود یک سوم از کل مرگ های ناشی از سرطان با داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل به ویژه با خوردن میوه ها ، سبزیجات ، غلات کامل و حبوبات و نیز حفظ وزن مناسب قابل پیشگیری است و باید روزانه حداقل یکی از غذاهای فوق را در رژیم غذایی گنجاند .

مصرف سبزی ها و میوه ها
سبزیجات و میوه ها حاوی ویتامین ها ، مواد معدنی ، فیبر و صدها فیتوکمیکال مفید هستند که ثابت شده این مواد خاصیت ضد سرطان دارند و در پیشگیری از سرطان مفید هستند.
به عنوان مثال بعضی از فیتوکمیکال ها D NA را از آسیب حفظ می نماید و به ترمیم آن کمک می کنند .

کاهش غذاهای چرب
رژیم های غذایی غنی از چربی های اشباع پر کالری هستند و با ایجاد چاقی افزایش خطر انواع سرطان ها را می تواند به همراه داشته باشد، از این رو مصرف رژیم غذایی کم چربی ، محدودیت میزان مصرف گوشت قرمز و جایگزین کردن گوشت ماهی بسیار با اهمیت است.

ذرت مکزیکی

پختن ذرت موجب افزایش مقدار اسیدفرولیک و خاصیت آنتی ‌اکسیدانی آن می‌‌شود.

افراد چاق در خوردن زیاده روی نکنند

ذرت مکزیکی میان وعده مورد تایید متخصصان تغذیه

منیره زارع زاده

کارشناس تغذیه مرکز تحقیقاتی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی یزد با تاکید بر این که مصرف بیش از حد ذرت مکزیکی برای سلامتی مضر است، گفت: «این در حالی است که مصرف کافی و بهداشتی آن می‌‌تواند این ماده غذایی را به یک تنقل خوب تبدیل کند.»

ناهید برخورداری کارشناس تغذیه مرکز تحقیقاتی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی یزد در گفت‌وگو با خبرنگار سینانیوز با بیان این مطلب که ذرت مکزیکی چند سالی است که در سبد غذایی مردم جای خود را باز کرده و بیشتر به ‌عنوان یک میان وعده غذایی از آن استفاده می‌‌کنند، ادامه داد: «ذرت مکزیکی در صورتی که به شکل صحیح، تهیه و مصرف شود می‌‌تواند جای مواد غذایی مضر مانند چیپس و پفک را در میان وعده‌های غذایی روزانه مورد مصرف مردم را بگیرد.»

وی ادامه داد: «بهتر است این ماده غذایی بدون نمک و یا خیلی کم نمک تهیه شود و به جای کره و روغن جامد به آن روغن مایع افزوده و مصرف شود.»

خوردن صبحانه بر یادگیری تاثیر مستقیم دارد

مطالعات دهه اخير نشان داده است كه تغذيه صحيح در قدرت يادگيري كودكان مؤثر است و نخوردن صبحانه مي تواند اثرات منفي بر يادگيري آنها داشته باشد.
کارشناس مسوول واحد سلامت نوجوانان، جوانان و مدارس معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی فسا با بیان اینکه در شرايط ناشتايي كوتاه مدت طبيعي، مكانيسم هموستاتيك، گلوكز خون را در سطحي ثابت نگه مي دارد كه بر عملكرد طبيعي مغز لطمه وارد نشود، اظهار داشت : اگر مدت زمان ناشتايي طولاني تر باشد، نگهداري قند خون در سطحي كه مغز قادر به فعاليت طبيعي خود باشد، دشوارتر شده ويادگيري وتمركز حواس مختل مي شود .
محترم تشکر افزود: بررسي سالهاي اخير نشان داده است كه افزايش نسبي قند خون موجب بهبود عملكرد مغز و يادگيري كودكان مدرسه اي مي شود. يكي از دلايل افزايش يادگيري به علت بالا رفتن قند خون، ساخته شدن استيل كولين است كه بعنوان يك نوروترانسميتور نقش آن در تقويت حافظه به اثبات رسيده است كودكاني كه از خوردن صبحانه امتناع مي ورزند، در انجام تكاليف رياضي كارايي كمتري دارند و قدرت خلاقيت وابتكار آنها كاهش مي يابد.
وی گفت: نخوردن صبحانه در صورتي كه تداوم يابد و تبديل به عادت شود، خود علاوه بر عوارض فوق موجب كمبود دريافت مواد مغذي روزانه مورد نياز فرد مي شود كه در وعده هاي ديگر جايگزين نخواهد شد و در نتيجه موجب كمبود كالري و ويتامين ها واملاح مي شود.
این کارشناس مسئول اظهار داشت: براي اينكه كودكان سنين مدرسه اشتهاي كافي براي خوردن صبحانه داشته باشند بايد شام را در ساعات ابتداي شب صرف كنند و حتي الامكان شب  در ساعت معيني بخوابند تا صبح ها بتوانند زودتر بيدار شده و وقت كافي براي خوردن صبحانه داشته باشند.
وی در پایان گفت: اگر والدين صبحانه را بعنوان يك وعده غذايي مهم تلقي كنند وهر روز دور سفره صبحانه بنشينند خود مشوق كودكان براي صرف صبحانه خواهند بود.

كودكان چاق نسبت به تبليغات مواد غذايي آسيب‌پذيرترند


در مقايسه با كودكان با وزن نرمال، كودكان چاق كمتر مي‌توانند نسبت به تبليغات مواد غذايي از خود مقاومت نشان دهند.
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه طب اطفال، تيمي از محققان با نشان دادن 60 آرم مواد غذايي و 60 آرم متفرقه به تعدادي از كودكان 10 تا 14 ساله چاق و همچنين كودكان با وزن متعادل و بررسي اسكن مغز آنها با بهره‌گيري از تصويربرداري عملكردي رزونانس مغناطيسي (FMRI)‌ دريافتند كودكان چاق در برخي از مناطق مغز خود عكس‌العمل بيشتري نسبت به بقيه كودكان نشان مي‌دهند.
نتايج حاصل از اين گزارش حاكي است به طور كلي در اين شرايط خاص افراد با وزن طبيعي بيشتر مي‌توانند فعاليت‌ها و واكنش‌هاي مغزي مرتبط با اين موقعيت‌ها را در خود كنترل كنند.
نتايج ديگر اين مطالعه مي‌افزايد نرخ چاقي در دوران كودكي نسبت به 30 سال گذشته 3 برابر شده است كه در اين ميان بازاريابي مواد غذايي به عنوان عاملي بسيار مهم در اين روند افزايش دخيل است و طبق آمارهاي به دست آمده 98 درصد از محصولات غذايي تبليغ شده براي كودكان در تلويزيون داروي مقادير زيادي چربي، شكر و يا نمك است.
به گفته محققان با توجه به اين كه كودكان چاق نسبت به كودكان طبيعي وزن بيشتر در معرض خطر عوارض ناشي از آگهي‌هاي محصولات غذايي پركالري و مضر قرار مي‌گيرند، يكي از عواملي كه مي‌تواند در ايجاد تصميم‌گيري‌هاي مرتبط با سلامتي در آنها مؤثر واقع شود. تقويت توانايي آنها در بهبود بخشيدن به شرايط كنترلي و آموزش‌هايي در اين زمينه است كه اميد است اين مداخلات سلامت رفتاري بتواند باعث موفقيت بيشتري در كاهش وزن و ايجاد منافعي براي چاقي در آنها باشد.

فوايد يك عنصر حياتي در دورانهاي مختلف زندگي

روي

نوشته  : صديقه قدرت كارشناس ارشد تغذيه زير نظر دكتر سعيد حسيني 
حافظه و هوش
مطالعات بسياري در جهان نشان داده‌اند كه كودكاني كه سابقه سوءتغذيه داشته‌‌اند، در مقايسه با آنهايي كه اين مشكل را ندارند از تست‌هاي هوش، نمرات كمتري را كسب مي‌كنند. "روي" ضروري‌ترين ماده غذايي براي رشد سيستم عصبي مركزي محسوب مي‌شود: 1) آنزيم‌هاي وابسته به "روي" در رشد مغز دخالت دارند. 2) پروتئين‌هاي Zinc-Finger در ساختار مغزي و نوروترانسميترها شركت مي‌كنند. 3) نوروترانسميترهاي وابسته به "روي" به عملكرد حافظه در مغز مرتبط مي‌شوند. 4) متالوتيونين-III پروتئيني است كه در روي نورون‌ها با روي باند مي‌شود. مشكلاتي در تست حافظه و يادگيري در بچه‌هاي متولد شده از حيوانات با كمبود "روي" كشف شده است.

دوران  بــــارداري
چگونگي تغذيه مادر، تعيين‌كننده مهم سلامت نوزاد پس از زايمان و در دوره نوزادي است. برنامه‌هاي غذايي بسياري براي پيشگيري از كمبود آهن در دوره بارداري ترتيب داده شده است ولي در مورد عنصر روي كه براي بقاي مادر و نوزاد بسيار حائز اهميت است، اصلا برنامه‌اي در نظر گرفته نشده است. معمولا 82 درصد از زنان باردار در بسياري از نقاط جهان به صورت عادي، جذب "روي" كمي داشته و به احتمال زياد، از پيامدهاي ناشي از كمبود اين عنصر، سلامتشان در معرض خطر است.

خواص ميوه‌هاي خشك


نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
ميوه‌هاي خشك اثرات درمانی موثر و مفیدی دارند، بدون اینکه عوارض جانبی داشته باشند. مغذی هستند و انرژی لازم را برای بدن تامین می‌کنند. در حقیقت می‌توان گفت میوه‌های خشک مانند یک کپسول طبیعی برای حفظ سلامتی بدن عمل می‌کنند. هر فردی باید مراقب سلامتی خود باشد. برای داشتن بدنی سالم باید به تغذیه مناسبی داشته باشیم و به مقدار کافی ورزش کنیم. مصرف مواد غذایی طبیعی مانند آجیل و خشکبار، میوه‌ها، سبزی‌ها و غلات در حفظ سلامتی بسیار موثر است. میوه‌های خشک سرشار از مواد مغذی مورد نیاز بدن مانند ویتامین‌ها، املاح و آنزیم‌ها هستند. به راحتی هضم می‌شوند و باعث تصفیه خون و پاکسازی معده و روده می‌گردند. بیماری‌هایی که در اثر مصرف غذاهای مصنوعی به وجود می‌آیند، با مصرف میوه‌ها بهبود مي‌یابند. میوه‌های خشک و آجیل، هر چند از نظر اندازه کوچكند، ولی بسیار مقوی هستند و اثرات درمانی فراواني دارند.
میوه‌ها به دو صورت خشک می‌شوند:

 1-‌ به طور طبیعی  2- با دستگاه، خشک‌کن.
کشمش، خرما و آلو خشک نمونه‌هایی از این ميوه‌ها هستند. سایر میوه‌هایی که می‌توان آنها را خشک کرد عبارتند از: سیب، زردآلو، موز، توت، کیوی، انجیر، انبه، هلو، گلابی، آناناس، توت‌فرنگی، گوجه‌فرنگی و خرمالو. میوه‌های خشک را می‌توان برای مدت زمان طولانی نگهداری کرد؛ بنابراین جایگزین مناسبی برای میوه تازه در خارج از فصل مي‌باشند؛ مانند آلو یا آلبالو خشک در زمستان. خشک کردن میوه، راه مناسبی برای نگهداری آن در خارج از یخچال است. اين میوه‌ها منبعي غنی از ویتامین‌های A، B1، B2، B3، B6 و پانتوتنیک اسید و نیز املاحی مثل کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم، مس و منگنز هستند. هر 100 گرم میوه خشک تقریباً 250 کالری انرژی و 1 تا 5 گرم پروتئین دارد.  در اثر کاهش آب موجود در میوه در طی فرآیند خشک کردن (تقریباً 7 قسمت از 8 قسمت آب آن از بین می‌رود)، اما بايد توجه داشت كه حرارت تا حدود زيادي موجب از بين رفتن ويتامين C موجود در ميوه مي‌شود. به میوه‌هایی که در خارج از منزل خشک می‌شوند، (به‌طور صنعتي يا در مغازه‌ها) ماده‌ای بنام اکسیدسولفور اضافه می‌کنند که می‌تواند باعث بروز آسم در افراد حساس شود. برای تثبیت رنگ میوه به آن سولفور می‌زنند.

نوشيدني هميشه متهم!


نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
امروزه مصرف نوشابه‌های گازدار به طور فزاینده در میان مردم دنیا، بخصوص ایرانیان که رکورددار مصرف آن هستند، رایج گردیده است. مصرف مداوم وبیش از اندازه این فرآورده عوارضی به دنبال دارد و تهدیدی برای سلامتی به شمار می‌آید. این مقاله به اختصار به معرفی نوشابه‌های گازدار، انواع آن و مضرات آنها می‌پردازد.

تعاریف
نوشابه گازدار فرآورده‌ای است که از اختلاط آب، گاز کربنیک، مواد افزودنی مجاز خوراکی، شکر و سایر شیرین‌کننده‌ها تهیه می‌شود.
نوشابه‌های رژیمی بدون قند: نوشیدنی‌هایی هستند که در فرمولاسیون آن‌ها به جای شکر از شیرین‌کننده مصنوعی (در حال حاضر اسپارتام) استفاده می‌شود.
نوشابه‌های کم‌کالری (نیمه رژیمی): نوشیدنی‌هایی هستند که در فرمولاسیون آنها از شکر و شیرین‌کننده‌های مصنوعی به طور همزمان استفاده می‌شود.
نوشابه‌های انرژی زا: در این نوشیدنی‌ها به طور خاص از کافئین وشکر استفاده می‌شود. به طور كلي نوشابه‌های گازدار در انواع کولا، طعم‌دار رنگی، طعم‌دار بی‌رنگ، نوشابه‌های گازدار میوه‌ای و نوشابه‌های گازدار بدون طعم و رنگ (سودا‌ها) وجود دارند.


مواد اولیه
مواد اولیه اين نوشابه‌ها شامل آب، شیرین‌کننده‌های طبیعی، شیرین‌کننده‌های مصنوعی، افزودنی‌های خوراکی، طعم‌دهنده‌ها، اسیدی‌کننده‌ها، نگهدارنده‌ها، آنتی‌اکسیدان‌ها، ضدکف، ابری‌کننده‌ها، بافر‌ها، مواد پایدارکننده، ریزمغذی‌ها و عصاره می‌باشد.

آجيل واقعاً مشكل‌گشاست!


نوشته  : آتنا رمضانی کارشناس ارشد علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی 
بر اساس آخرین پژوهش‌ها، آجیل و مغزها مانند فندق، گردو، پسته، بادام و بادام زميني نقش مهمی در تامین سلامتی بدن دارند و برخلاف تصور عوام منابع سرشاری از پروتئین، مواد معدنی و ویتامین‌های آنتی‌اکسیدانی هستند. مطالعات نشان می‌دهد مغزها یکی از مهمترین منابع غنی سلنیوم هستند که این ریز مغذی برای تامین سلامت سیستم ایمنی بدن ضروری است و همچنین خواص ضد سرطانی دارد. دانشمندان دانشگاه ایلینویز در آمریکا دریافته‌اند که یک مکمل غذایی حاوی ۲۰۰ میکروگرم سلنیوم در روز، میزان ابتلا به سرطان‌های پروستات، ریه و روده را در حدود ۵۰ درصد کاهش می‌دهد. همچنین از پیشرفت سرطان سینه در زنان و بروز مشکلات پروستات در مردان جلوگیری می‌کند. این دانه‌های خوراکی سرشار از فسفر هستند که این ماده معدنی به ساخت استخوان‌ها و دندان‌ها کمک می‌کند. منیزیم که باعث تعادل در عملکرد ماهیچه‌ها و اعصاب مي‌شود نيز يكي از عناصر تشكيل‌دهنده مغزهاست. همچنین وجود اسیدلینولنیک در این دانه‌های خوراکی می‌تواند برای حفظ سلامت پوست و ایجاد تعادل هورمونی مفید باشد. در ذیل تاثیرات مثبت برخی از این دانه‌ها ذکر شده است:

خواص پسته
پسته در واقع گران‌ترين آجيل و البته با ارزش غذايي فراوان است. ارزش غذايي پسته به نسبت ساير آجيل‌ها و نيز مواد ‏پروتئيني همانند گوشت، شير، تخم مرغ، و نيز حبوبات در خور اهميت و توجه مي‌باشد. مغز پسته در بين بيش از دويست ماده ‏خوراكي شامل انواع آجيل‌ها، حبوبات، سبزي‌ها، ميوه‌هاي خشك و تر، لبنيات، انواع گوشت و ده‌ها نوع خوراكي ديگر ‏بيشترين ميزان آهن قابل جذب بدن را دارا مي‌باشد.

بررسي آثار رژيم‌هاي غذايي روي پوست پوست؛ قرباني رژيم‌هاي غذايي


نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
يك رژيم غذايي مناسب و متعادل از تركيب سبزيجات، ميوه‌‌ها، كربوهيدرات‌ها و پروتئين‌ها تشكيل مي‌شود تا هم ويتامين‌ها، املاح و مواد مغذي مورد نياز بدن را تامين كند و هم باعث افزايش سلامت پوست شود. بيشتر مردم روزي سه بار مقداري پروتئين و چربي جذب بدن خود مي‌كنند، اما به اندازه كافي به خوردن سبزيجات و ميوه‌ها اهميت نمي‌دهند. در صورتي كه هر يك از مواد مغذي مورد نياز بدن ما تامين نشود، آن ماده به خون نمي‌رسد، پوست اكسيژن كافي دريافت نمي‌كند، حفظ و نگهداري بافت‌هاي بدن كاهش مي‌يابد، رنگ پوست عوض مي‌شود و توان بدن براي مقابله با انواع عفونت‌ها كاهش مي‌يابد. در عوض، يك رژيم غذايي خوب و متناسب، كمك به انجام تمام موارد فوق مي‌كند. يك رژيم غذايي خوب باعث كاهش سطح استرس بدن و كاهش توليد بيش از اندازه هورمون‌ها مي‌شود. اين مساله بسيار مهم است؛ زيرا دليل اصلي ايجاد آكنه همين مورد است. مصرف زياد، چه از طريق غذا و چه دارو، به پيدايش آكنه روي سطح پوست دامن مي‌زند.

براي كاهش ميزان يد در رژيم غذايي چه بايد كرد؟وقتي كه يد وارد بدن شده و همراه با خون در تمام بدن پخش مي‌شود، مقدار اضافه آن از طريق غدد چربي دفع مي‌گردد. به هنگام دفع يد، منافذ پوست دچار سوزش مي‌شوند و به همين سادگي آكنه به وجود مي‌آيد. بنابراين دقت داشته باشيد كه مصرف زياد يد منجر به جوش زدن مي‌شود.


نمك:
چند سال پيش متخصصان تغذيه از كمبود يد در بدن مردم نگران بودند؛ خصوصا در مناطقي كه كمتر از غذاهاي دريايي استفاده مي‌شد. آنها مي‌خواستند از شيوع گواتر و بزرگ شدن غده تيروئيد كه نتيجه كمبود يد در بدن مي‌باشد، جلوگيري كنند؛ بنابراين نمك‌هاي يددار را به فهرست مواد غذايي اضافه كردند. 

چگونه چاقي را تشخيص داده و درمان كنيم لاغر شويد، بي درد سر


نوشته  : دكتر پگاه مهدي پور داروساز 
تعريف چاقي:
به‌طور كلى چاقى عبارت است از عدم تعادل بین انرژى دریافتى و انرژى مصرفى، كه با ذخیره بیش از حد چربى نمایان مي‌شود. در حقیقت براى تجمع چربى در بدن هیچ ظرفیت محدود و معینى وجود ندارد. جالب است بدانید نه تنها ميزان چاقى بلكه محل توزیع و تجمع چربى در بدن نیز مى‌تواند در ابتلا به بیمارى‌هاى وابسته به چاقى مؤثر باشد.


سبب‌شناسی چاقی:
گرچه شناختن مسیرهای مولکولی تعادل انرژی، آغاز شده، ولی علل چاقی هنوز مبهم باقی مانده است. این مسئله تا حدودی بازتاب این واقعیت است که چاقی مجموعه‌اي از چندین اختلال است. با آنكه تعيين همه عوامل دخيل در چاقي (عوامل مؤثر بر سيستم‌هاي نوراندوكرين و متابوليك) در انسان امري دشوار است، اما چاقي در يك تعريف ساده نتيجه بالا بودن مصرف طولاني مدت مواد غذايي نسبت به مقدار انرژي مصرفي مي‌باشد.


 ارزیابی چاقی:
رایج‌ترین روشی که برای اندازه‌گیری چاقی به کار می‌رود. هرچند که معیار مستقیمی برای اندازه‌گیری بافت چربی محسوب نمی‌شود- اندازه‌گیری شاخص توده بدن (BMI) است. سایر روش‌های بررسی میزان چاقی عبارتند از: آنتروپومتری (ضخامت چین‌هاي پوست)، دانسیتومتری (وزن کردن زیر آب)، CT یا MRI و امپدانس الکتریکی.

 عواقب پاتولوژیک چاقی:
امروزه چاقي به‌‌عنوان يكي از شاخص‌ترين بيماري‌هايي به حساب مي‌آيد كه همگام با صنعتي شدن جوامع و تغيير شيوه زندگي، رشد روزافزوني در سراسر دنيا يافته است. چاقی اثرات سوء عمده‌ای بر سلامتی دارد. در افرادی که دچار چاقی عارضه‌دار هستند میزان مرگ و میر 12 برابر افزایش می‌یابد. از جمله بیماری‌هایی که در اثر چاقی بروز می‌نمایند می‌توان به بیماری‌های قلبی عروقی، دیابت، اختلالات تولید مثل، سنگ‌های صفراوی، بعضی از انواع سرطان‌ها، مشکلات استخوانی، مفصلی و نقرس اشاره کرد. در كل میزان مرگ و میر با افزایش چاقی افزایش می‌یابد.