کاهو ، یک سبزی پر اهمیت در رژیم غذایی


به گزارش وب دا، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی گناباد گفت: کاهو از نظر ارزش تغذیه ای به ازای هر یکصد گرم دارای 13 کیلوکالری انرژی ،2/2 گرم کربوهیدرات ،1/1گرم فیبر ،2/0گرم چربی ،4/1 گرم پروتئین و 95 گرم آب است.
دکتر نوید عطار افزود: همچنین در هر یکصد گرم کاهو 166 میکروگرم ویتامین  A،73  میکروگرم فولات ( ویتامین B9 ) ،4 میلی گرم ویتامین C ،102 میکرو گرم ویتامین K ،2/1میلی گرم آهن و 238 میلی گرم پتاسیم وجود دارد.
وی با بیان اینکه عصاره کاهو اغلب به صورت کرم یا لوسیون جهت آفتاب سوختگی و خشکی پوست بکار می رود، افزود: جامعه پزشکی ادعا می کنند که جهت درمان سرفه و دردهای روماتیسمی ، کششی و عصبی نیز مفید است و گرچه شواهد علمی این فواید بر روی انسان ها هنوز اثبات نشده است، اما تأثیرات مشابه آن در موش ها و قورباغه ها به اثبات رسیده است.
وی با اشاره به اینکه کاهو دارای مقادیری از ویتامین  C ، کلسیم ، آهن و مس همراه با مواد معدنی در برگ های خود می باشد ، تصریح کرد: بسته به نوع کاهو ، این سبزی می تواند منبع خوبی برای ویتامین A و پتاسیم باشد و در کاهو هایی که دارای برگ های سبز تیره هستند غلظت ویتامین A بیشتر است.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی گناباد بر شستشوی کامل این سبزی قبل از مصرف تأکید و خاطر نشان کرد: کاهو در صورت عدم شستشوی کامل آن بخاطر وجود برخی از باکتری ها درون خود میتواند عامل برخی از بیماری ها شود.
 دکتر عطار تأکید کرد با رعایت بهداشت و شستشوی کامل این سبزی می توان آن را با خیال راحت مصرف کرد.

مصرف فست فود خطر سکته قلبی را افزایش می دهد



به گزارش وب دا، مدیرگروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه  تغذیه نامناسب به مصرف ناکافی و یا بیش از حد مواد غذایی گفته می شود که هر دو به سلامتی بدن آسیب می رسانند و  این موضوع می تواند موجب چاقی در کودکان و کاهش ضریب هوشی کودکان شود و زمینه ایجاد  بیماری هایی مانند دیابت و بیماری های قلبی و عروقی در بزرگسالی را به وجود آورد، اظهار داشت: ‌تغییر شیوه زندگی از سنتی به سمت مدرن و استفاده از غذاهای آماده و فست فودها مهمترین عامل بروز مشکلات تغذیه ای در جوامع به شمار می رود.
دکتر زهرا اباصلتی با بیان اینکه غذای مصرفی باید انرژی، املاح و ویتامین‌های مورد نیاز میلیون‌ها سلول متفاوت بدن  را تامین کند، اظهار داشت:‌ یکی از مهم ترین زیان های استفاده از فست فود، چاقی و اضافه وزن به خاطر چربی زیاد و شیرینی های موجود در این غذاهاست.
مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد استفاده از مواد چرب، آردهای سفید، مواد با ارزش غذایی کم اما ظاهری خوش مزه از  ویژگی غذاهای فست فود عنوان کرد و گفت: ‌بیماری های قلبی و عروقی، سکته قلبی، انواع دیابت و اضافه وزن از شایع ترین اثرات و عوارض استفاده از فست فود می باشدوبیش از 30 تا 35 درصد سکته های قلبی مربوط به استفاده از غذاهای کم ارزش و پرچرب آماده است.
دکتر زهرا اباصلتی با اشاره به اینکه غذاهای بومی از غذاهای فعلی ارزش غذایی بیشتری دارند و باید به چرخه ی تغذیه خانواده ها بازگردد و غذاهای بومی را بايد جایگزین غذاهای وارداتی کنیم، خاطر نشان کرد:‌ در همین راستا، اگر شناختی جامع از باورهای قدیمی و عادات غذایی گذشتگانمان به دست آوریم که از ريشه اي كهن برخوردار است و نقاط قوت غذاهاي محلی و منطقه ای را گسترش دهیم، نه ‌تنها از هدر رفتن هزینه‌های خانوار جلوگیری می‌کنیم بلکه به پیشگیری از بروز بیماری‌هاي مزمن کمک بزرگی کرده ایم.
وی آبگوشت مرزه، آش کماج، آش لَخشک، بلغور شیر، گُرماست، اشکنه گوجه و عدس، اشکنه تخم خربزه، اشکنه کشک، شولی، دمی بلغور شیر، کشک زرد، شله مشهدی، جوش بره، نرگسی،  قوروتی خرفه  و از شیرینی جات و نان ها نیز به نوعی تافتون به نام پِرکی و حلوای دو آرده و شیرینی گردویی را از غذاهای سنتی استان خراسان رضوی برشمرد و اظهار داشت: ‌تمامی این موادغذایی سرشار از ویتامین و ریز مغذهای مورد نیاز بدن است که نسل جدید به فراموشی سپرده است.

هشدار درباره یک اشتباه بزرگ درباره نوشابه




 بطری های پلاستیکی که اغلب از آنها برای نگهداری نوشابه ها استفاده می شود، سرطان زا هستند و نباید از این بطری ها به هیچ وجه استفاده شود.
آفتاب: ˈابراهیم رضیˈ روز سه شنبه در گفت وگو با ایرنا افزود: بسته بندی انواع نوشابه و آب معدنی ها در کشور نامناسب است که این مساله موجب بروز سمی خطرناک و ابتلا به انواع سرطان می شود.

وی با اشاره به افزایش انواع سرطان ها در کشور افزود: استفاده از انواع بطری های پلاستیکی برای نگهداری نوشابه ها در کشورهای اروپایی ممنوع است و آنها نوشابه های خود را فقط در بطری های شیشه ای نگهداری و بسته بندی می کنند؛ این در حالی است که درایران نوشابه ها در بطری های پلاستیکی بسته بندی می شوند.

رضی افزود: علاوه براین، مواد نگهدارنده ای که در تولید نوشابه ها به کار می رود، بسیار زیان آور است و احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.

وی با اشاره به عادت ناپسند برخی فروشندگان در نگهداری انواع نوشابه گفت: برخی فروشندگان عادت دارند تا نوشابه ها را بیرون فروشگاه خود و با چیدمان روی هم نگهداری کنند؛ این عادت غلط به دلیل تغییر دما و سرد و گرم شدن هوا سبب ایجاد یکسری واکنش های شیمیایی خطرناک درون نوشابه ها می شود که برای انسان خطرناک است.

به گزارش ایرنا،دکتر رضی به همه تولید کنندگان برای بسته بندی نامناسب و استفاده از بطری های پلاستیکی هشدار جدی داد.

عامل یک سوم سرطان‌ها در ایران: باقیمانده سموم و کودهای شیمیایی



عضو هیأت رئیسه مجلس با بیان اینکه میزان باقیمانده سموم و کودهای شیمیایی در محصولات کشاورزی بیش از حد مجاز است گفت: یک سوم عامل سرطان ها مربوط به باقیمانده سموم و کودهای شیمیایی در محصولات کشاورزی است و این یک هشدار برای دولت و مسئولان است زیرا دولت مسئول سلامت مردم است.
آفتاب: به گزارش خبرگزاری خانه ملت، محمد دهقان در نشست علنی امروز (یکشنبه ۳ دی ماه) مجلس شورای اسلامی به عنوان طرح سؤال از وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به توضیحات صادق خلیلیان اظهار داشت: آنچه که توسط وزارت جهاد کشاورزی و وزارت بهداشت و درمان انجام می شود بسیار کندتر و عقب تر از خطرات باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی است.

نماینده مردم چناران و طرقبه در ادامه افزود: برای روشن شدن وضعیت به اسناد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همایش هایی که در خصوص بیماری ها برگزار شده رجوع کنیم متوجه می شویم که متأسفانه در کشور ما به اندازه تلاش هایی که برای تولید محصولات کشاورزی انجام می شود برای امنیت غذایی برنامه ریزی و اهتمام وجود ندارد.

وی با بیان اینکه باقیمانده سموم و کودهای شیمیایی و فلزات سنگین در محصولات کشاورزی بیش از حد مجاز است، تصریح کرد: آزمایشاتی که انجام شده و همچنین تعداد مبتلایان به سرطان طبق آمار رسمی وزارت بهداشت بیانگر این است که یک سوم عامل سرطان ها مربوط به باقیمانده سموم و کودهای شیمیایی در محصولات کشاورزی است و این یک هشدار برای دولت و مسئولان است زیرا دولت مسئول سلامت مردم است.

ویتامین‌ها واملاح رفع خستگی




خستگی یکی از آن آفت‌هایی است که اکثر ما مجبوریم با آن کنار بیاییم. از آن جایی که علائم این مشکل چندان آشکار نیست، افراد برای مبارزه با آن اقدام خاصی نمی‌کنند، اما در عین حال بخش اعظمی از لذت‌های زندگی خود را به دلیل ضعف و خستگی جسمانی از دست می‌دهند. احساس بی‌حالی و کمبود انرژی هنگام برخاستن از خواب، خستگی هنگامی ‌که در جامعه مشغول به فعالیت هستید، بی‌رمقی هنگام دیدن فیلم‌ها یا خواندن کتاب‌ها و بسیاری از فعالیت‌های دیگر از مصادیق این مشکل هستند.
آفتاب: این یک واقعیت در رابطه با خستگی و بی‌حالی است و افرادی که دچار این مشکل هستند می‌دانند که تأثیرات آن بر زندگی‌شان تا چه حد جدی و ناخوشایند است. علل بالقوه زیادی برای این مشکل ذکر شده است، طیف وسیع آن‌ها شامل علل روانی تا انواع بیماری‌های جسمانی می‌شود. از میان این علل، گاه احساس خستگی به دلیل کمبود برخی ویتامین‌ها و املاح ایجاد می‌شود و یا حتی اگر علت ایجاد آن کمبود این مواد نباشد، می‌توان این مشکل را با افزایش ویتامین و املاح دریافتی رفع کرد. در این قسمت به چند راه اشاره می‌کنیم که از طریق آن‌ها می‌توان با مصرف ویتامین‌ها و املاح انرژی بدن را افزایش داد.

آهن

کم‌خونی شرایطی است که در آن میزان آهن موجود در خون فرد کاهش یافته است. از آنجا که خون برای ایجاد گلبول‌های قرمز، که اکسیژن را در بدن حمل و جا به جا می‌کنند، بسیار لازم است، این شرایط (کم خونی) منجر به کمبود اکسیژن و در نهایت کمبود انرژی می‌شود (مخصوصاً انرژی هوازی). در نتیجه افزایش مصرف آهن به شما اکسیژن و نهایتاً انرژی بیشتری می‌دهد.

بیشترین باقیمانده سموم در میوه‌های وارداتی است


خبرگزاری فارس: بیشترین باقیمانده سموم در میوه‌های وارداتی استخبرگزاری فارس: رئیس مرکز سلامت محیط وزارت بهداشت با اعلام کاهش ۴۰ درصدی مصرف سموم کشاورزی بعد از هدفمندی یارانه‌ها در کشور گفت: در بین میوه‌ها و سبزی‌های بازار، بیشترین میزان باقیمانده سموم در میوه‌های وارداتی است.

کاظم ندافی در گفت‌و‌گو با خبرنگار بهداشت‌ودرمان فارس، در پاسخ به این پرسش که میزان باقیمانده سموم کشاورزی در میوه‌ها و سبزی‌ها چقدر است، گفت: این صحیح نیست که بگوییم همه میوه‌ها و سبزیهای موجود در بازار دارای باقیمانده سموم بیش از حد مجاز هستند و شاید کمتر از 5 درصد این اقلام دارای میزان بیش از حد مجاز سموم و قابل آشکار سازی میزان سم باشند.
وی ادامه داد: برای آزمایش وجود یک نوع سم در یک محموله کشاورزی باید 120 هزار تومان هزینه شود و با توجه به اینکه حدود 10 نوع سم کشاورزی در کشور ما مصرف می‌شود؛ اگر بخواهیم آزمایش همه این نوع سموم را برای یک محموله انجام دهیم باید یک میلیون و 200 هزار تومان برای تست هر محموله هزینه کنیم.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت گفت: چنین اعتباری در وزارت بهداشت وجود ندارد به خصوص اینکه محموله‌های کشاورزی هیچ شناسنامه و کد رهگیری ندارند و محصولات یک مرزعه در محموعه‌های مختلف به اقصی نقاط کشور حمل می‌شود و امکان رهگیری آ‌نها وجود ندارد. در عین حال نمی‌شود برای هر محموله همه آزمایشها را انجام داد.
وی افزد:‌ راه حل اساسی این است که به همت وزارت جهاد کشاورزی تمام محصولات کشاورزی در کشور یک کد شناسایی داشته باشند که البته وزارت کشاورزی اعلام کرده است که برنامه کدگذاری تمام محموله‌های کشاورزی به صورت یک کد 10 رقمی را در آینده نزدیک اجرا می‌کند که امیدواریم دیرتر از سال آینده نباشد.

تخم مرغ منبع بسیار غنی غذایی است


تخم مرغ منبع بسیارغنی پروتئین است. ارزش بیولوژیکی پروتئین تخم مرغ بسیار بالاست و نسبت به سایر منابع پروتئینی مثل لبنیات، گوشت ها و حبوبات غنی تر است. پروتئین تخم مرغ دارای تمامی اسیدآمینه های ضروری برای سلامتی بدن می باشد.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز، تخم مرغ یک ماده غذایی بی نظیر و سرشار از پروتئین، مواد معدنی و ویتامین های مورد نیاز بدن است که کمبود برخی از آنها موجب بروز بیماریهای مختلف از جمله بیماریهای ذهنی، پوستی و چشم می شود.
بنابراین مصرف تخم مرغ با سایر موادغذایی که از نظر پروتئین و بعضی ویتامین ها و املاح فقیر هستند مانند نان ، برنج و غلات، باعث تکمیل ارزش پروتئینی غذا می شود.
تخم‌مرغ منبع بسیار خوب ید و فسفر است که ید برای ساخت هورمون تیروئیدی و فسفر برای رشد بهتر و سلامتی استخوان‌های بدن لازم است.
تخم‌مرغ منبع خوبی از پروتئین، ویتامین‌ها و املاح ضروریست و می‌تواند به عنوان یک ماده غذایی مهم در برنامه غذایی افراد وجود داشته باشد.
البته نیازهای تغذیه‌ای افراد بر حسب جنس و سنشان متفاوت است.
ارزش انرژی زایی تخم‌مرغ:
یک عدد تخم‌مرغ متوسط ‌٧۶ کالری انرژی دارد و مصرف روزانه یک عدد تخم‌مرغ، ‌٣ درصد نیاز انرژی یک مرد بالغ و ‌۴ درصد نیاز انرژی یک زن بالغ را تامین می‌کند.
پروتئین:
تخم‌مرغ منبع بسیار غنی پروتئین است. ارزش بیولوژیکی پروتئین تخم‌مرغ بسیار بالاست و نسبت به سایر منابع پروتئینی مثل لبنیات، گوشت‌ها و حبوبات غنی‌ترست. پروتئین تخم‌مرغ دارای تمامی اسید آمینه‌های ضروری برای سلامتی بدن است.

چاقی باسنی (گلابی شکل) و چاقی شکمی (سیبی شکل) می تواند عمر انسان را کوتاه کند


پژوهشگران علوم پزشکی تاکید می کنند که اهمیت توزیع بافت چربی در بدن در پیش بینی ابتلا به دیابت و بیماری‌های قلبی عروقی اهمیت بیشتری نسبت به میزان چربی کل بدن دارد.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز،   هرگاه انرژی دریافتی افراد بیش از انرژی مصرفی‌شان باشد، ضمن برهم خوردن تعادل قد و وزن، با انباشت توده‌های چربی در ناحیه باسن یا شکم، چاقی باسنی ( گلابی شکل) یا چاقی شکمی ( سیبی شکل) و در مواردی هر دو چاقی بروز می‌کند.
البته بافت چربی توزیع یکنواختی در بدن ندارد. مهمترین محل ذخیره شدن چربی در بدن در ناحیه زیر پوست است.
در حالات چاقی و غیر چاقی، تفاوت‌های ویژه‌ای در بافت چربی زیرپوستی زنان و مردان مشاهده می‌شود.
زنانی که چاق نیستند از بافت چربی زیر پوستی بیشتری در ناحیه سرینی – رانی برخوردارند، در حالی که در مردانی که چاق نیستند چربی زیرپوستی به شکلی یکدست در تمام بدن توزیع شده است.
در مردان چاق، چربی زیر پوست شکم بیشتر جمع می شود. به این نوع چاقی، نوع مرکزی، بالاتنه، مردانه و یا چاقی سیبی شکل گفته می‌شود.
در زنان، چربی بیشتری در نواحی پایین شکم و لگن و ران‌ها جمع می‌شود. به این نوع چاقی، چاقی محیطی، زنانه یا گلابی شکل می‌گویند.
ارتباط بین جنسیت و چاقی ناحیه‌ای یا موضعی قطعی نیست. شماری از مردان به چاقی محیطی گرفتار می‌شوند.
بعد از ناحیه زیر پوست، چربی در احشاء، پشت صفاق، دور کلیه‌ها و در ناحیه چشمخانه جمع می‌شود. میزان سوخت و ساز این چربی‌ها بیش از شکم و ناحیه سرینی و ران‌هاست. این ترتیب اهمیتی خاص از نظر سوخت‌و‌سازی دارد.
علوم پزشکی ثابت کرده است که تنها چربی تجمع یافته در اعضای داخلی بدن و احشاء مسیر مستقیمی به کبد دارد و در فعالیت بدنی هم چربی احشایی بیشتر از سایر قسمت‌ها به عنوان سوخت مصرف می‌شود.

مصرف الکل خطر افزایش سایز دور کمر و چاقی شکمی را تشدید می‌کند



متخصصان تغذیه در بیمارستان Methodist هرستون کشور آمریکا در یک آزمایش جدید دریافتند مصرف الکل خطر افزایش سایز دور کمر و چاقی شکمی را تشدید می کند.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز،   چربی شکم و چاقی شکمی، موجب بیماریهای بسیاری می گردد . تحقیقات نشان داده است که چاقی شکمی حتی به میزان کم می تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهد.
این متخصصان می گویند افرادی که الکل مصرف می کنند حتی با وجود ورزش کردن و رژیم گرفتن باز هم نمی توانند وزن خود را کاهش دهند چون این نوشیدنی پرکالری موجب افزایش چاقی شکمی می شود.
متخصصان تغذیه تاکید کردند از آنجا که کالری های مایع نمی توانند احساس سیری ایجاد کنند، فرد به مصرف زیادتر آنها تمایل پیدا می کند و همین امر موجب افزایش وزن بیشتر می شود.
پیش از این پژوهشگران متوجه شده بودند که اعتیاد به الکل همان نقاطی از مغز را تحریک می‌کند که در مصرف افراطی نقش دارند و بنابراین این احتمال وجود دارد که اعتیاد به چنین موادی گرایش به پرخوری را برای فرد افزایش می‌دهد و خطر چاقی را در پی دارد.
افرادی که سابقه خانوادگی اعتیاد به الکل داشته‌اند، بیش از بقیه در خطر چاقی مفرط قرار دارند. محققان می‌افزایند که تغییرات محیطی نیز بر این موارد بی‌تاثیر نیستند. اعتیاد به الکل از نقاطی از مغز فرمان می‌گیرد که در واقع مسئول کنترل مصرف افراطی‌ هستند و همین مساله بر افزایش احتمال چاق شدن افرادی که سابقه اعتیاد به الکل دارند، صحه می‌گذارد.
لازم به ذکر است نوشیدنی های الکلی، بسته به نوع آنها و ماده‌ای که از آن تهیه می‌شود دارای مقادیر متفاوتی از الکل می‌باشند و اسامی‌ متفاوتی هم دارند اما چیزی که در پزشکی اهمیت دارد مقدار الکل خالص موجود در هر نوع نوشیدنی الکلی است . به طور مثال هر سیصد گرم آبجو در حدود چهار درصد الکل و ۱۵۰ کالری دارد.
پزشکان توصیه می کنند که اگر با دانستن تمام آسیب‌های ناشی از الکل، شما تصمیم به خوردن الکل گرفته‌اید، در خوردن آن زیاده روی نکنید و خود را با الکل مسموم نکنید .از نظر مقدار، شما نباید بیشتر از یک گیلاس الکل از هر نوع را روزانه مصرف کنید .

روغن خوب را بشناسيد


آيا مي‌توان از روغن‌هاي مايع براي سرخ‌كردن استفاده كرد؟ چه تفاوتي ميان اين روغن‌ها با روغن مخصوص سرخ‌كردن وجود دارد؟ حد مجاز استفاده از روغن‌ها چه ميزان است؟ روغن‌هايي كه اين روزها در رنگ‌هاي روشن و تيره به صورت نيمه‌جامد عرضه مي‌شود چه تفاوتي با يكديگر داشته و چگونه مي‌توان به كيفيت آنها پي برد؟ آيا اين روغن‌ها در مقايسه با روغن‌هاي جامدي كه در گذشته عرضه مي‌شد، سالم‌تر است؟

ميزان مجاز مصرف روغن‌ها به شرايط جسماني، سلامت، سن، جنس و تحرك فرد در روز بستگي دارد. به گفته متخصصان تغذيه هر فرد 25 تا 30 درصد انرژي خود را بايد از چربي‌ها دريافت كند. درصد بيشتر آن بايد از روغن‌هاي گياهي مايع و درصد كمتر آن از طريق چربي‌هاي با منبع حيواني از جمله گوشت، مرغ، ماهي و لبنيات باشد.

از روغن مايع براي سرخ‌كردن استفاده نكنيد
گاهي در برخي تبليغات گفته مي‌شود كه در ميان روغن‌هاي مايع انواعي از آنها كه نقطه دود بالاتري دارد براي سرخ‌كردن مناسب است.
از اين رو برخي خانواده‌ها پياز، سيب‌زميني، ناگت و كتلت را با اين روغن‌ها كه اغلب قيمت گراني دارد، سرخ كرده و اظهار مي‌كنند اين روغن‌ها قابليت هضم بهتري داشته و تا به حال تاثير نامطلوبي در سلامت آنها نداشته است.
اما بايد بدانيد هيچ‌كدام از روغن‌هاي مايع براي سرخ‌كردن مناسب نيست. حرارت زياد باعث مي‌شود كه اين روغن‌ها تمام خواص مفيد خود را از دست داده و اسيدهاي چرب غيراشباع آن اكسيد و تبديل به تركيبات سمي و سرطان‌زاي آكرولئين شود.