روزی چند وعده بخوریم؟


نوشته  : برليانت بزرگمهر محقق و مشاور تغذيه و رژيم درماني 
بسیاری از خوانندگان عزیز  كه دارای اضافه وزن هستند و یا بیم چاق شدن دارند، از برخی عادات غذایی خاص پیروی می‌كنند كه ممكن است از نظر سلامت مفید نباشد، یكی از این عادات معمول، حذف بعضی از وعده‌های اصلی غذایی است. بهتر است در این مقوله به بررسی این موضوع بپردازیم و دریابیم كه آ‌یا این عمل مفید است یا خیر و آ‌یا اصولا تاثیری در پیشگیری یا درمان چاقی دارد و یا كاری عبث و بیهوده است و مهم‌تر از همه اینكه به سلامت افراد لطمه وارد می‌سازد یا به حفظ سلامت آ‌نان كمك می‌كند.
به طور معمول برنامه غذایی افراد شامل سه وعده‌ی اصلی غذایی یعنی صبحانه، ناهار و شام و دو میان وعده یعنی میان‌وعده‌ی صبح (بین صبحانه و ناهار) و عصرانه (بین ناهار و شام) است.

ظروف فلزی، خواص و محدودیت‌ها


نوشته  : محمد حضوری دانشجوی دكترای تغذیه
ظروف فلزی


 از زمان‌های بسیار دور به چرخه تهیه، پخت و مصرف مواد غذایی وارد شده‌اند. این ظروف به دلایل متعددی نظیر انتقال حرارت سریع و مقاومت بالاتر آ‌نها در مقابل عواملی نظیر صدمه و ضربه‌ها از جایگاه ویژه‌ای در آ‌شپزخانه‌ها برخوردار می‌باشند. لازم به ذكر است كه انتقال حرارت سریع در این ظروف، به پخت سریع‌تر مواد غذایی منجر می‌شود. توجه عمومی به ظروف فلزی ادامه یافت تا اینكه ظروفی با فن آ‌وری جدید به بازار عرضه شدند كه علاوه بر انتقال حرارتی مناسب، سبك و قابل استفاده برای پخت در وسایل جدیدی نظیر مایكروویو بودند. از طرف دیگر بررسی‌های علمی در خصوص تاثیرات ظروف مواد غذایی بر حفظ كیفیت غذا و سلامتی افراد جامعه افزایش یافت و این تحقیقات نشانگر آ‌ن بود كه بیشتر ظروف فلزی می‌تواند بر كیفیت مواد غذایی تاثیراتی بر جای گذارند. البته این امر در طی سالیان نه چندان دور به اثبات رسیده بود. به عنوان مثال در دوران گذشته در حین پخت غذاهایی نظیر آ‌ش و سوپ، یك تكه آ‌هن را به یك تكه نخ وصل نموده و درون غذای در حال پخت قرار می‌دادند كه بر اساس برخی شواهد این امر موجب افزایش ذخایر آ‌هن در بدن افراد مصرف‌كننده آ‌ن ماده غذایی می‌شد.

تاثیر پروتئین های سویا بر چاقی


نوشته : دكتر پیمان غلام نژاد دامپزشک، كارشناس آ‌زمایشگاه كنترل مواد غذایی دانشگاه علوم پزشكی ایران 
مقدمه:
امروزه مشكل چاقی به عنوان یك همه‌گیری جهانی مطرح است و پیشگیری از آ‌ن در تمام جوامع و سنین مختلف به شدت اجرا می‌شود. چاقی یك چالش برای سلامت عمومی است، چراكه علامتی برای مرگ و میرهای زودرس است. همچنین معمولا به همراه عوامل خطرزای قلب و عروق مثل دیابت‌، فشارخون و اختلالات چربی دیده می‌شود. افزایش شیوع اضافه وزن و چاقی در چند دهه گذشته تا حدی به دلیل تغییر در شیوه زندگی و نوع تغذیه می‌باشد. افزایش مصرف غذاهای پرانرژی و كاهش فعالیت فیزیكی در بیشتر جوامع دیده می‌شود. چاقی یك اختلال متابولیك پیچیده است كه به دلیل عدم تعادل بین جذب انرژی و مصرف آ‌ن به‌وجود آ‌مده و در نتیجه، چربی در بافت‌های چربی و دیگر ارگان‌ها تجمع می‌یابد. ظهور چاقی با افزایش میزان انسولین خون، مقاومت به انسولین و اختلال در متابولیزم چربی همراه است.

ماست و عملكرد دستگاه گوارش


نوشته شده توسط : دكتر محمد رضا وفا متخصص تغذیه و رژیم درمانی استادیار دانشگاه علوم پزشكی ایران ( 23 فروردين 1390 )
كمبودلاكتاز و سوء هضم لاکتوز

كمبود لاكتاز در بین افراد بزرگسال شایع ترین نوع كمبود آ‌نزیمی محسوب می شود. بالغ بر نیمی از بزرگسالان در دنیا به عدم تحمل لاكتوز مبتلا  هستند. از دیدگاه تكاملی، این شرایط به عنوان ناهنجاری شناخته نمی شود. زیرا در بین پستانداران تنها انسان است كه فعالیت لا كتاز در روده كوچک را پس از دوران از شیرگیری حفظ می كند. در شرایط عدم تحمل لا كتوز، قند هضم نشده در روده ی كوچک باقی می ماند و به كولون می رسد و در آ‌نجا توسط باكتری های كولون تخمیر می شود. در نتیجه ی این تخمیر، اسید های چرب كوتاه زنجیر مانند لا كتات، بوتیرات، استات و پروپیونات به وجود می آ‌ید. این اسید های چرب همراه با الكترولیت ها، فشار اسمزی ایجاد می كنند كه در آ‌خر منجر به بروز اسهال می شود. به علا وه تخمیر لا كتوز توسط باكتری های كولون موجب تولید متان، هیدروژن و دی اكسید كربن می شود كه منجر به ایجاد نفخ خواهد شد. برای بسیاری از افرادی كه دچار عدم تحمل لا كتوز هستند، فرآ‌ورده های لبنی تخمیری نسبت به انواع غیر تخمیری بسیار راحت تر تحمل می شوند. دلا یل بسیاری برای این تفاوت وجود دارد. به هنگام تخمیر شیر، لا كتوز تا حدودی هیدرولیز می شود. به عبارت دیگر لا كتوز ماست كمتر از شیر است اما این كاهش مقدار لا كتوز ممكن است قابل توجه نباشد، زیرا در طی فرآ‌یند تهیه ی ماست، مقداری شیر خشک نیز اضافه می شود.

كوآ‌نزیم T10 محافظ پوست، حامی قلب


نوشته  : تهیه و تنظیم: مسعود نصیری كارشناس تغذیه، دانشگاه رازی كرمانشاه 
مقدمه

این كوآنزیم، ماده ای ویتامینی یا شبه ویتامینی است كه در دامنه ی وسیعی از غذاها یافت شده و علا وه بر آن در بدن نیز سنتز می شود. كوآنزیم  ۱۰تتنها آنتی اكسیدان محلول در چربی است كه در بدن ما سنتز می شود.
بیوسنتز  ۱۰ت طی چندین مرحله ( ۱۷ مرحله) با كمک حداقل ۸ ویتامین و چندین عنصر معدنی از اسید آمینه ی تیروزین انجام می شود. كوآنزیم ۱۰ت در مركز زنجیره ی تنفسی در بخش جدار داخلی میتوكندریایی سلول (در واقع مركز ثقل جمع آوری الكترون های احیاء كننده در كمپلكس ها) حضور دارد. عملیات انتقال الكترون و پروتون توسط حلقه ی كینون، اصل حیاتی در كلیه اشكال حیات است، كه در حیوانات و جانداران به شكل یوبی كینون میتوكندریایی و در گیاهان تحت عنوان پلا ستوكینون در كلروپلا ست و مونوكینون در باكتری هاست. واژه ی بیوانرژیتیک توصیف كننده ی محدوده ی خاصی از تولید انرژی سلولی در بیوشیمی سلول زنده است.


# كمبود كوآ‌نزیم  ۱۰ت
محققین فراوانی تا به حال این كوآ‌نزیم را در خون و بافت های افراد مختلف ارزیابی نموده اند. مقادیر كاسته شده ی آ‌ن در بدن حین بیماری های گوناگون در انسان و حیوان مورد بررسی قرار گرفته است. كمبود این فاكتور معمولا  به سه شكل خود را نمایان می سازد. ابتدا كمبود این عامل در رژیم غذایی افراد، دوم نقص در بیوسنتز كوآ‌نزیم در بدن و در نهایت مصرف بیش از حد كوآ‌نزیم توسط سلول ها یا عواملی كه سبب دفع یا مهار آ‌ن از بدن شوند. بدیهی است در برخی موارد تركیبی از عوامل فوق می توانند نقش داشته باشند.
در برخی موارد، افراد دچار سوء تغذیه یا افراد كاشكتیک، كمبود كوآ‌نزیم ۱۰ت را تجربه می كنند و در بعضـی مـوارد برخـی تركیبات دارویی مهاركننده، با مهار برخی آ‌نزیم ها می تواند بیوسنتز ۱۰ت-رٴ را نیز مهار نماید. بنابراین در چنین شرایطی بایستی برای دوری از اثرات مضر، مصرف خوراكی ۱۰ت-رٴ به شكل مكمل توصیه شود.
گاهی شرایط خاص مثل شوک حاد و وضعیت بیش متابولیكی برای بدن می تواند مقادیر قابل توجه  ۱۰ت-رٴرا از بدن دفع نماید.


# ژن، آ‌نزیم، بیوسنتز  ت
امروزه تمركز اصلی تحقیقات بر نقش های فیزیولوژیک ت در سطوح مولكولی است. در بررسی های انجام شده مشخص شده كه ژنی كه منجر به افزایش طول عمر می شود در بیوسنتز  تضروری است و در واقع روند افزایش سن با سطوح  تبدن مرتبط است. همچنین اثـرات قطعی آ‌نتی اكسیدان بودن  ۲بت/تدر مطالعه روی مخمرها مشخص شد. 


# نقش كوآ‌نزیم  ۱۰ت در بیماری های قلبی
با توجه به ماهیت سلول های قلبی و مصرف انرژی فراوان توسط آ‌نها مقادیر تغلیظ یافته ی كوآ‌نزیم ۱۰ت در ماهیچه های قلبی قابل شناسایی است. بطور كلی در ۱۴ سال گذشته حجم بالا ی آ‌زمایشات كلینیكی روی اثر كوآ‌نزیم ۱۰ت در بیماری های قلبی تمركز داشته است. بطور خاص نارسایی احتقانی قلب بطور قابل ملا حظه ای با سطوح پایین كوآ‌نزیم ۱۰ت همبستگی دارد. در واقع این نقصان می تواند به عنوان اولین فاكتور علت شناسی در انواع مشكلا ت عملكردی قلب نمایان شود. در عین حال در صورت عدم پیگیری علل كاهش این فاكتور روند رو به رشد نارسایی قلبی ادامه خواهد داشت. اولین گروه بیماران، افرادی بودند كه تاٴثیر كمبود كوآ‌نزیم ۱۰ت را روی نارسایی قلبی خود به دلیلـی نامشخـص به شكـل ضعـف ماهیچه ی قلب  )شخژچررشذرخحزچٴ ححژچدخح حخخژچررخحخ( تجربه نموده بودند.
چندین آ‌زمایش عملی با كمک مكمل  ۱۰ت-رٴو دارونما  )رچححچدر(بر عملكرد قلبی بیماران و پایش همزمان اكوكاردیوگرافی در آ‌نها صورت گرفت. ۱۰ت-رٴ داده شده به شكل خوراكی در مقادیر تقسیم شده در طول روز بشكل قرص جویدنی همراه یک وعده غذای چرب یا یک كپسول روغنی ژلا تینی مورد استفاده قرار گرفت. شاخص های قابل توجه بهبودی در علا ئم این بیماران از جمله خستگی، تنگی نفس، درد قفسه ی سینه و تپش قلب مشاهده گردید. در عین حال اغلب این موارد بطور چشمگیری در افرادی كه مدت كوتاهی پس از عارضه ی نارسایی احتقانی قلب شروع به مصرف ۱۰ت نموده بودند قابل توجه تر بود. در بسیاری از تحقیقات، تاثیر مطلوب و موöثر كوآ‌نزیم ۱۰ت در درمان اشكال اولیه و ثانویه كاردیومیوپاتی نارسایی قلبی شناخته شده است.
در ارتباط با مقادیر مصرفی كوآ‌نزیم ۱۰ت می توان گفت آ‌زمایشات كلینیكی طی ۲۰ سال گذشته مقادیر مصرف آ‌نرا به میزان كم (۴۵- ۳۰ میلی گرم در روز) و ارزیابی عكس العمل كلینیكی آ‌ن پس از مصرف در بیماران با نارسایی قلبی توصیه می كند.
توجه اخیر محققین به طور خاص بر نقش كوآ‌نزیم ۱۰ت در تبدیل انرژی (جفت نمودن جریان الكترون ها و پروتون ها) در بخش داخلی جدار میتوكندریال سلول ها و خواص آ‌نتی اكسیدانی آ‌ن تمركز یافته است. 


# كوآ‌نزیم ۱۰ت، محافظت كننده پوست در مقابل انواع رادیكال ها
بدون شک با افزایش سن، پوست دچار تغییراتی در سطح سلولی شده كه با تخلیه انرژی همراه است . از طرفی محافظت پوست در مقابل رادیكال های آ‌زاد و استرس  های اكسیدكننده نیاز واقعی آ‌ن را در دریافت تركیبی منحصر به فرد در ارتقاء تولید انرژی سلولی مشهود می سازد.
بدیهی است كه عملكرد مناسب مواد تشكیل دهنده پوست ضامن سلا مت و زیبایی آ‌ن خواهد بود به همین دلیل حفظ و نگهداری طراوت آ‌ن و كند نمودن روند پیری از مهمترین مراقبت   های آ‌ن محسوب می شود. در این راستا فرآ‌یند مكمل رسانی و ویتامینه كردن پوست در جهت محافظت آ‌ن ضروری است.
با توجه به ناپایدار بودن رادیكال  های آ‌زاد، واكنش  های مضر فراوانی در سطح پوست انجام گرفته كه منجر به پیر شدن آ‌ن در قالب پدیدار شدن چین و چروک، تیرگی و لكه دار شدن پوست می گردد.
بدون شک پوست سالم نیازمند انرژی كافی جهت مبارزه با روند پیری است. به همین دلیل بیشتر شركت  های تولید كننده مواد بهداشتی در پی به كارگیری محصولا تی با قدرت ضد پیری بالا  حاوی كوآ‌نزیم ۱۰ت می باشند. اخیرا تركیب بخصوصی از یک سرم محافظت كننده حاوی كاروتنوئید های بدون رنگ و ویتامین ٴ و ئ به همراه شكل فعال كوآ‌نزیم ۱۰ت فرمولا سیون بهینه ای را در جوان ماندن پوست ارائه نموده است. 


 # نقش كوآ‌نزیم  ۱۰تدر انواع بیماری  ها
نتایج تحقیقات از چندین مركز علمی‑پژوهشی نشان داد كه تجویز كوآ‌نزیم  ۱۰تدر بهبود و كاهش روند از بین رفتن سلول   های عصبی مغز یعنی پاركینسون، با بهبود بخشیدن عملكرد میتوكندریال سلولی در تنظیم انرژی موöثر واقع شد. از طرفی تحقیقات امیدواركننده ی دیگری در مطالعات انسانی در خصوص كاهش علا ئم بیماری آ‌لزایمر و به تعویق انداختن آ‌ن دیده شد. در مطالعاتی دیگر كاهش خفیف فشارخون در افراد مبتلا  به پرفشاری خون با مصرف مكمل كوانزیم مشخص شد، همچنین در تحقیقات دیگر مبنی بر ارتباط مصرف مكمل كوآ‌نزیم  ۱۰تو بهبود یا به تاٴخیر انداختن برخی بیماری  ها از جمله لثه و دندان، كاهش عوارض حاصل از دارو  های شیمی درمانی، كاردیومیوپاتی، نارسایـی قلبـی، حمایت قلب حین جراحـی، ایدز، نارسایی كلیه ها، افزایش شمارش اسپرم   ها، میگرن، بیماری  های میتوكندریال سلول، دیستروفی ماهیچه   ها، دیابت، بیماری   هانتینگتون نقش خـود را نشان داده است. همچنین كـوآ‌نزیم  ۱۰تدر بـدن زنانی كه مبتلا  به سرطان سینه بود ه اند كاهش یافته و مصرف مكمل آ‌ن حین بیماری موöثر شناخته شده است.



منبع: دنیای تغذیه ش 73

تغذیه در دام بلایای طبیعی

نوشته  : دكتر محمد انصاری پور مسئول واحد آموزش و پژوهش مركز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشكی استان اصفهان گیت 
بحران دوره  ای موقتی است كه زندگی و سلا مت مردم در این شرایط به خطر افتاده و آنها نیازمند كمک های فوری می  شوند. بیشتر بلا یا در كشورهای در حال توسعه رخ می دهد. كشور ایران جزو ده كشور بلا خیز جهان است و در قاره آسیا از نظر بروز بلا یای طبیعی مقام چهارم را داراست. یكی از مهم ترین محدودیت ها در شرایط بحران و بلا یا محدودیت منابع غذایی است. تخریب منابع تولید مواد غذایی، اختلا ل در روند تولید غذا، از بین رفتن مراكز ذخیره مواد غذایی، از بین رفتن وسایل نگهداری مواد غذایی، آلوده شدن آب های لوله كشی و آشفته شدن وضع مالی خانواده ها از عوارض زیان بار بلا یا در روند تغذیه ی جوامع می باشد.

عادت‌های زندگی سوز در تغذیه كودک


نوشته  : دكتر سید ضیاء الدین مظهری متخصص تغذیه و رژیم درمانی از دانشگاه آ‌لمان دانشیار دانشگاه علوم پزشكی ایران 
حتم دارم شما مادر عزیز نیز مثل هزاران مادر دیگر در برابر عكس‌العمل‌های طبیعی فرزند دلبندتان در قبال عدم رغبت به میل كردن غذایی كه با ذوق و شوق برایش تهیه كرده‌اید، سوالات زیادی در ذهن خود ساخته و پرداخته‌اید. به خصوص مادران جوان در مورد كاهش میل و رغبت فرزند دو یا سه ساله‌ی خود نگرانی عمیقی پیدا كرده و تعجب می‌كنند چرا بچه این چنین بی‌اشتها شده و مثل سابق، با میل غذا نمی‌خورد; اغلب بدون اتمام غذای اختصاص داده شده، از ادامه‌ی خوردن سر باز می‌زند و تلاش و تقلای طاقت‌فرسای مادر را عقیم و بی‌اثر می‌سازد; باور اشتباه مادران در مورد بی‌اشتهایی فرزندان، چنان آ‌نها را نگران و هراسناك می‌سازد كه گاهی دست به اقداماتی می‌زنند كه نه صلاح است و نه راه‌گشا، چرا كه این كاهش طبیعی مقدار غذای دریافتی كودك كه ناشی از كندتر شدن روند سرعت رشد می‌باشد را حمل بر بیماری یا اختلالات ایجاد شده، می‌دانند و به شدت دل‌نگران سلامتی و رشد فرزندان شده و دست به اقداماتی می‌زنند كه اثرات زیان‌بار و عوارض جبران‌‌ناپذیری را در جسم، روح، فكر و اندیشه‌ی كودك موجب می‌شود. هر گونه اقدام احساسی شما در قبال وادار كردن بچه به خوردن غذای بیشتر یا مواد خاص كه فكر می‌كنید بسیار مفید و ارزشمند می‌باشد نتیجه‌بخش نبوده و اثر عكس دارد.

بيماران کليوي با احتياط آلبالو بخورند

نگاه متخصص تغذيه و رژيم درماني/ دكتر محمدحسن انتظاري/ دانشيار دانشگاه علوم پزشكي اصفهان


آلبالو يكي از ميوه‌هاي فصل تابستان است که هم تازه خورده مي‌شود و هم از آن در تهيه انواع دسرها، شربت و شيريني‌ها و غذاها استفاده مي‌كنند و غني از ويتامين‌ها به‌خصوص ويتامين C، انواع آنتي‌اكسيدان‌، منيزيم، پتاسيم و مس است...
از آنجا كه انواع ميوه و سبزي‌هاي رنگي، به‌خصوص به رنگ‌هاي قرمز، بنفش يا حتي سبزتيره مانند آلبالو، انگورسياه و قرمز، آلوسياه، توت‌فرنگي، كلم‌قرمز، برگ تربچه و اسفناج، آنتي‌‌اكسيدان‌هاي فراواني دارند، مصرفشان به خصوص در فصل خود، در پيشگيري از ابتلا به بيماري‌هاي مختلف از جمله بيماري‌هاي قلبي – عروقي و انواع سرطان‌ها موثر است.
آلبالو ارزش غذايي فراواني دارد و ميزان قند آن پايين است و مصرفش به تمام گروه‌هاي سني، به‌خصوص افراد مبتلا به چاقي، چربي و فشارخون بالا توصيه مي‌شود زيرا كاهش‌دهنده چربي و فشارخون است و اشتها را کم مي‌کند. البته بهترين زمان مصرف آلبالو قبل از غذا يا همراه با غذاست.
گرچه تاكيد متخصصان بر مصرف انواع ميوه و سبزي‌هاي تازه است، اما به افرادي كه از بيماري كليوي رنج مي‌برند و بايد از يک رژيم غذايي کم‌پتاسيم پيروي كنند، توصيه مي‌شود در مصرف ميوه‌هايي مانند آلبالو جانب احتياط را رعايت كنند و از زياده‌روي در خوردن اين ميوه بپرهيزند.
البته نبايد فراموش کرد که با توجه به آبدار بودن آلبالو، مصرف اين ميوه براي دفع سنگ كليه و رفع مشكل سنگ كيسه صفرا سودمند است.
با آنكه تاكيد همه متخصصان تغذيه بر اين است كه ميوه‌ها به صورت تازه مصرف شوند و از آنها در تهيه مربا استفاده نشود، اما اگر به هر دليلي قصد داريد از اين ميوه‌ در تهيه مربا استفاده كنيد، بهتر است مقدار كمي شكر به آن بيفزاييد تا هم از ارزش غذايي آن کاسته نشود و هم بيش از اندازه انرژي به بدن نرساند.
با اينكه هنگام پختن ميوه‌ها مقداري از ويتامين C موجود در آنها كاهش مي‌يابد، استفاده از اين ميوه در آلبالوپلو باعث افزايش ارزش غذايي برنج مي‌شود و كاهش اشتها را نيز براي مصرف‌کننده به دنبال دارد.

منبع: هفته نامه سلامت

غـلـظـت خـون داريـد؟ گـيـاهـخـوار شـويـد!

 دکتر محمدرضا وفا/متخصص تغذيه و رژيم درماني/ دانشيار دانشگاه علوم پزشکي تهران


از نظر پزشکي، دلايل متعددي در افزايش غلظت يا رقت خون موثر هستند که بخشي از آنها ژنتيکي و بخشي ديگر به علت ابتلاي فرد به بيماري‏هاي گوناگون است...
 افزايش غلظت خون زماني بروز مي‌کند که سطح هموگلوبين و هماتوکريت خون بالا مي‌رود، بنابراين کساني كه غلظت خونشان بالاست، درواقع هموگلوبين و هماتوکريت خونشان از افراد عادي بيشتر است. كاهش هموگلوبين و هماتوکريت خون باعث کم‏خوني مي‏شود كه مردم به اشتباه از آن به عنوان «رقت خون» ياد مي‌كنند. علل متفاوتي در بروز کم‏خوني موثر هستند که از مهم‌ترين آنها مي‌توان به دلايل تغذيه‌اي اشاره کرد. مثلا شايع‌ترين نوع کم‏خوني در تمام دنيا و به خصوص در كشور ما، كم‌خوني فقر آهن است كه در زنان و دخترانمان شيوع دارد.

عادت به خوردن ماهي، سرطان روده بزرگ را كاهش مي‌دهد


مطالعات نشان مي‌دهد كه مصرف ماهي به طور مداوم مي‌تواند از ابتلا به سرطان روده بزرگ جلوگيري كند.

به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه پزشكي، با انجام عملكردهاي ساده در رژيم غذايي مانند خوردن ماهي مي‌توان از سرطان پيشگيري كرد و به بهبودي رسيد.
براساس گزارشي كه دانشمندان روي 41 مطالعه در مورد مصرف ماهي و ابتلا به سرطان كولوركتال انجام دادند، مصرف ماهي عاملي براي پيشگيري از سرطان است.
اين گزارش مي‌افزايد كه اثر حفاظتي مصرف ماهي در سرطان ركتوم بيشتر از سرطان روده بزرگ است. با توجه به آمار به دست آمده از اين گزارش، خوردن ماهي خطر ابتلا به سرطان ركتوم را 21 درصد كاهش مي‌دهد و اين در حالي است كه با مصرف ماهي سرطان روده بزرگ 4 درصد كاهش مي‌يابد.
شايان ذكر است كه سرطان كولوركتال، سومين علت عمده مرگ ناشي از سرطان در جهان غرب است.