افزايش سطح پلاسمايي -LDLكلسترول از ريسك فاكتورهاي اصلي بيماريهاي قلبي‑عروقي است كه منجر به مرگ و مير در بسياري از جوامع ميگردد. دستورالعملهاي رژيميدر پيشگيري از بيماريهاي قلبي - عروقي بر مصرف غذاهاي كم كلسترول و يا استفاده از غذاهايي تاكيد دارد كه كاهشدهنده كلسترول باشند. در حال حاضر به استفاده از متابوليتهاي ثانويه گياهي در جلوگيري از بيماريهاي قلبي - عروقي توصيه ميشود. فيتواسترولها (استرولهاي گياهي) جذب پاييني داشته و با جذب كلسترول تداخل دارند و در دهه اخير به عنوان عامل طبيعي كاهشدهنده كلسترول شناخته شدهاند.
ساختمان شيميايي فيتواسترولها:
استرولها تركيبات اصلي اجزاي سلولي ميباشند وهم در گياهان وهم در حيوانات توليد ميشوند. وجود حلقه استرولي در تمامي استرولها مشترك ميباشد و وجه تمايز آنها در زنجيرههاي جانبي متفاوت است. كلسترول تنها استرول حيواني است، ولي بيش از 40 استرول گياهي يا فيتواسترول شناسايي شده كه عمدهترين آنها بتاسيتواسترول، كامپسترول و استيگما استرول ميباشد. اين سه استرول از نظر ساختماني شبيه كلسترول هستند، ولي در كربن 4 فاقد گروه متيل ميباشند.
ساختمان شيميايي فيتواسترولها:
استرولها تركيبات اصلي اجزاي سلولي ميباشند وهم در گياهان وهم در حيوانات توليد ميشوند. وجود حلقه استرولي در تمامي استرولها مشترك ميباشد و وجه تمايز آنها در زنجيرههاي جانبي متفاوت است. كلسترول تنها استرول حيواني است، ولي بيش از 40 استرول گياهي يا فيتواسترول شناسايي شده كه عمدهترين آنها بتاسيتواسترول، كامپسترول و استيگما استرول ميباشد. اين سه استرول از نظر ساختماني شبيه كلسترول هستند، ولي در كربن 4 فاقد گروه متيل ميباشند.