تغذيه و برونشــــيت


نوشته  : سالومه آرمين كارشناس ارشد علوم تغذيه انستيتو تحقيقات تغذيه‌اي و صنايع غذايي كشور 
علائم برونشيت و درمان متداول آن:
ترشح بيش از حد مخاط از غدد ترشح‌كننده مخاط در برونش‌ها كه سبب بروز سرفه مي‌گردد، خس‌خس هنگام تنفس و تنگي نفس از علائم رايج برونشيت هستند.
در برونشيت مزمن ساده، غدد ترشح‌كننده‌ي مخاط به طور دائمي بزرگ مي‌شوند. سرفه به مدت حداقل سه ماه ادامه مي‌يابد و علائم حداقل دو سال پايدار هستند. در برونشيت مزمن انسدادي، لوله‌هاي برونشيال در ريه‌ها متورم و در نهايت تنگ مي‌شوند. ممكن است تنگي نفس شديد و با سرفه‌هاي دائمي همراه باشد.
درمان متداول شامل تجويز انواع داروهاي سرفه، آنتي‌بيوتيك به منظور مقابله با عفونت‌هاي باكتريايي ثانويه و داروهايي به شكل اسپري براي باز كردن مسيرهاي عبور هواست. اسپري‌ها معمولا سبب رفع علائم برونشيت مزمن مي‌شوند. درمان پزشكي و دارويي در اين بيماري معمولا درازمدت است.
- مواد غذايي مفيد در پيشگيري و درمان برونشيت:
مطالعات جمعيتي در زمينه دريافت غذاي افراد و نوع بيماري‌هايي كه مبتلا مي‌شوند، نشان مي‌دهد افرادي كه بيشترين ميزان سبزيجات را مصرف مي‌كنند، كمترين خطر ابتلا به برونشيت مزمن را دارند. دريافت بالا به معني بيش از هفت واحد سبزيجات (هر واحد معادل يك ليوان خام يا نصف ليوان پخته) در هفته مي‌باشد.

- هويج، زردآلو، انبه و سبزيجات سبزرنگ از منابع خوب بتاكاروتن هستند. بر اساس تحقيقات ابتلا به برونشيت مزمن در افرادي كه ميزان بالايي بتاكاروتن دريافت مي‌كنند، كم است كه نشان مي‌دهد دريافت بيشتر سبزيجات مي‌تواند نقش حفاظتي در برابر اين بيماري داشته باشد.
- سبزيجات برگ سبز و غلات سبوس‌دار بهترين منابع ويتامين E هستند كه مي‌توانند از بروز برونشيت جلوگيري كنند. ويتامين E اثرات ضدالتهابي دارد و سيستم ايمني را تقويت و تحريك مي‌كند. ساير منابع اين ويتامين مغزها، دانه‌هاي روغني، روغن‌هاي گياهي و همچنين جوانه گندم هستند.
- ماهي، خصوصا ماهي‌هاي روغني، شير پرچربي، پنير و زرده‌ تخم‌مرغ سرشار از ويتامين A مي‌باشند. اگر سطح ويتامين A در بدن پايين باشد، بتاكاروتن در بدن تبديل به ويتامين A مي‌شود. مطالعه‌اي نشان داده است كه با اين وجود، افراد سيگاري دچار كمبود ويتامين A در مجاري تنفسي خود هستند؛ به همين دليل اين افراد بهتر است مقدار فراواني غذاهاي غني از ويتامين A مصرف كنند و همچنين دريافت منظمي از بتاكاروتن داشته باشند.
- ماهي‌هاي روغني، گردو، روغن كانولا و جوانه‌ گندم از منابع خوب اسيدهاي چرب امگا-3 هستند. اين اسيدهاي چرب با پاسخ‌هاي التهابي بدن تداخل كرده و شرايط التهابي را برطرف مي‌سازند. تحقيقات نشان مي‌دهد كه اسيدهاي چرب امگا-3 موجود در ماهي‌هاي روغني در برابر برونشيت مزمن و اختلال عملكرد ريه‌ها در افراد سيگاري داراي اثر حفاظتي است. اين اثر ممكن است ناشي از تداخل اسيدهاي چرب با تخريب التهابي باشد كه با سيگار كشيدن بروز مي‌كند.
- از چه غذاهايي پرهيز كنيم؟
از رژيم‌هاي غذايي كه تعادل صحيح نداشته و فاقد غذاهاي پروتئيني، سبزيجات و ميوه‌ها هستند بايد پرهيز شود. دريافت غذاهاي يكنواخت را كه تنوع كمي دارند، با طيف وسيعي از انواع غذاهاي تازه جايگزين كنيد.
- چند نكته:
- احتمال بروز برونشيت مزمن در افراد بزرگسالي كه هنگام تولد يا در يكسالگي كم‌وزن بوده‌اند و افرادي كه طي دو سال اول زندگي به عفونت مجاري تنفسي مبتلا شده‌اند، بيشتر است.
 رژيم غذايي متعادل در طول بارداري شامل مخلوط پروتئين‌هاي گياهي و حيواني، كربوهيدرات و چربي‌ها به اضافه انواع ميوه‌ها و سبزيجات، به كاهش خطر برونشيت مزمن در زندگي آتي نوزاد كمك مي‌كند.
- مصرف 500 ميلي‌گرم ويتامين ث در روز براي افراد مبتلا به برونشيت مزمن به عنوان مكمل مناسب مي‌باشد. منابع غذايي اين ويتامين: مركبات، انواع توت، فلفل دلمه‌اي، سبزيجات و ساير ميوه‌ها هستند.
- بخور اكاليپتوس مفيد است.
- ترك سيگار در سيگاري‌ها اولين قدم در پيشگيري و درمان مي‌باشد.



منبع: دنیای تغذیه  ش 79

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر