سرخ کردن سالم را تجربه كنيد


نوشته  : مریم آریافر كارشناس تغذيه، كارشناس ارشد صنايع غذايي 
پخت موادغذايي روشي براي تهيه غذا و از ضروريات زندگي بشر مي‌باشد، به طوري كه اكنون انواع مختلف روش‌هاي پخت موادغذايي مانند آبپزكردن، پخت موادغذايي با بخار، سرخ كردن، برشته كردن و روش‌هاي جديد استفاده از امواج ماكروويو (ماكروفرها) مورد استفاده قرار مي‌گيرد.
روش‌ها و ظروف گوناگون مورد استفاده در طبخ غذا بر ماهيت غذا و ارزش غذايي آن و در نتيجه در تامين سلامت، بسيار تاثيرگذار است. اكثر روش‌هاي پخت باعث كاهش چشمگير مواد مغذي در موادغذايي مي‌شوند. همچنين بر طعم، رنگ و مزه ماده غذايي تاثير مي‌گذارند كه ناشي از واكنش‌هاي شيميايي است كه در درون غذا رخ مي‌دهد. در حين پخت تغييراتي در ميزان مواد مغذي موجود در ماده‌غذايي رخ مي‌دهد كه به روش پخت و حالت فيزيكي ماده غذايي بستگي دارد. روش‌هاي مختلف پخت به دليل اينكه در دماهاي مختلف انجام مي‌شوند، واكنش‌هاي شيميايي متفاوتي در پي دارند.

وزن مناسب با نوشیدنی‌های سالم


نوشته  : مونا ارباب ها کارشناس تغذیه
بالانس نگه داشتن آب بدن به وسیله نوشیدنی‌های سالم، تاثیر زیادی بر روی سلامت و فعالیت‌های ذهنی و فکری شما دارد. انتخاب نوشیدنی‌های سالم مثل آب، شیر و آبمیوه‌های طبیعی به جای نوشیدنی‌های گازدار و آبمیوه‌های شکردار می‌تواند همزمان کمک زیادی به نگه داشتن وزن سالم و رفع عطش نمايد.
حتما صبح ناشتا بنوشید: 1 لیوان شیر یا آبمیوه طبیعی و یا آب
قبل از ترک منزل زمانی‌که ناشتا هستید، حتما صبح خود را با 1 لیوان از نوشیدنی‌های بالا آغاز نمایید.
تمام روز آب بنوشید: بطری آب را دم دستتان قرار دهید
همیشه بطری آب را در ماشین، محل کار، مدرسه، دانشگاه، و يا... به همراه داشته باشید و در طول روز هر زمان که خالی شد، دوباره آن را از آب پر کنید. برای رفع عطش زیاد و حتی برای تغییر طعم آب می‌توانید از مقدار کمی آب پرتقال یا لیموی تازه در آن استفاده کنید.


دانش غذايي مادران كليد سلامت خانواده


نوشته  : برليانت بزرگمهر مشاور تغذيه و رژيم درماني
تحقيقات علمي گسترده در كشورهاي مختلف جهان، اين واقعيت را به اثبات رسانده‌اند كه تغذيه نقش بسيار مهمي در حفظ سلامت، پيشگيري از بيماري‌ها و طول عمر انسان برعهده دارد. البته عوامل ديگري هم در اين مورد موثرند، ولي تغذيه در اين ارتباط از اهميت ويژه‌اي برخوردار است.
با پيشرفت علم، دانشمندان به تازه‌هاي شگفت‌انگيزي در مورد تاثير تغذيه در حفظ سلامت انسان دست يافته‌اند، بنابراين در جهان امروز كه اطلاعات به سرعت به كشورها و ممالك مختلف انتقال مي‌يابد، قاعدتا بايد بسياري از بيماري‌هاي شايع در جوامع مختلف، ريشه‌كن شود و مردم از سلامت بيشتري برخوردار باشند، در حالي كه شواهد و نتايج حاصل از تحقيقات گوناگون در اقصي نقاط جهان، خلاف اين امر را نشان مي‌دهند و حتي امروزه شاهد بروز و شيوع بسياري از بيماري‌هاي مزمن از قبيل اختلالات قلبي – عروقي و سكته‌هاي گسترده ناشي از آن، سرطان، ديابت، افزايش فشارخون، چربي‌هاي نامطلوب خون و... در جوامع مختلف هستيم.

گــام‌هاي كوچك و مهم در تقويت سيستم ايمني


نوشته  : مريم سالک زمانی کارشناس ارشد علوم تغذيه 
يک سيستم ايمنی قوی، بهترين دفاع بدنی در مقابله با عفونت‌های باکتريايی و ويروسی است و در حفاظت از بدن در مقابل بيماری‌هايی مانند آرتريت و بعضی از انواع سرطان‌ها موثر است. تغذيه‌ خوب، اساس حفظ توانايی‌های سيستم ايمنی برای انجام اين عملکردها می‌باشد.
با برداشتن چند گام کوچک می‌توان عادات غذايی مناسب را ايجاد کرد و زندگي توام با سلامتی داشت.
گام اول : روز خود را با يک صبحانه سالم آغاز کنيد.
با مصرف صبحانه می‌توان اميدوار بود که دريافت مواد مغذی مناسب برای بقيه‌ روز با موفقيت انجام خواهد شد. صبحانه‌ای متشکل از غلات کامل، شير و آب پرتقال می‌تواند تامين کننده‌ 100 درصد ويتامين C، 33 درصد کلسيم و منبعی خوب از فولات و ساير مواد مغذی برای روز باشد.

چرا برخي از غذاها بيماريزا مي‌شوند؟

نگاهي متفاوت به ظروف آشپزخانه
نوشته  : دكتر سيدضياءالدين مظهري متخصص تغذيه و رژيم درماني دانشيار دانشگاه علوم پزشكي ايران 
به طور قطع، بارها با مصرف غذاهاي مشابه مورد علاقه در محيط خانواده، عوارض مختلفي (از قبيل خشكي دهان، تغيير رنگ زبان، احساس پري، دل‌ پيچه و دل درد و دفع سريع و انفجاري و يا گاهي سرگيجه و خواب آلودگي، دل بهم خوردگي و حالت تهوع يا گرگرفتگي و احساس ناآرامي و اضطراب) را تجربه نموده‌ايد.
گرچه شما بانوان گرانقدر و ارزشمند كه سكان سلامت جسمي و توان فعاليت‌هاي بدني و فكري و تامين آرامش روان و آسايش اعضاي خانواده را به دست با كفايت خود گرفته‌ايد و همچون يك فرمانده مدير و مدبر از تمام نيروي فكري و قدرت بدني خود براي تامين رضايت خانواده و خنثي‌سازي عوامل مخرب و زيان‌بار در تمام اركان امور خانواده استفاده نموده‌ايد و در چارچوب امكانات اقتصادي خود، در جهت تهيه خوشمزه‌ترين غذاها، براي پاسخگويي به خواسته‌ها و نيازهاي اعضاي خانواده، سعي كافي و تلاش وافي مبذول داشته و مي‌داريد،

ژله استخوان‌ساز است؟



پرسش از متخصص تغذيه و رژيم درماني/ دکتر سيدضياءالدين مظهري/ استاد دانشگاه علوم پزشکي تهران

اين روزها کودکان در محيط بسيار آلوده‏اي زندگي مي‏کنند و در معرض تماس با فلزات سنگيني چون سرب، جيوه و کاديوم هستند که به مرور زمان در بدن آنها جمع مي‌شود...
 اين تجمع مي‏تواند باعث بروز مشکلاتي مانند ناتواني در يادگيري، بيش‏فعالي و افسردگي در آنها شود، بنابراين در برهه‏اي از زمان که رشد کودک سريع‌تر مي‌شود، بايد به مساله تنوع و تعادل در برنامه غذايي آنها توجه بيشتري داشت و مراقب بود خوراکي‌هاي کم‌ارزش نخورند.

ژله يکي از همين خوراکي‌هاي کم‌ارزش است ولي بيشتر والدين با اين تصور اشتباه که در استحکام استخوان‌ها تاثير دارد، آن را به عنوان دسر در برنامه غذايي فرزندان خود مي‏گنجانند

هر نمکی را نخرید


هشدار دکتر بهروز جنت درباره نمک های قاچاق
همه چیز برای مهیا شدن یک سفره رنگین آماده است. سالاد، ماست، یک پارچ آب، نان و از همه مهم تر، غذا که قورمه سبزی است. یک چیزی را فراموش کردم، نمکدان....
هر نمکی را نخریداگر نمکدان سر سفره نباشد، بچه ها غذا نمی خورند و می گویند غذا بی مزه است. تازه همسرم هم که اعتقاد به رژیم غذایی سالم دارد، اگر غذا خوش نمک نباشد، لب به آن نمی زند. وقتی برنج را می چشم، احساس می کنم نمکش اندازه نیست، قبل از اینکه شام را بخوریم، به اعضای خانواده ام اعلام می کنم:

راهی برای میوه خوراندن به کودکان




اگر فرزندتان اهل میوه خوردن نیست، برایش ژله میوه ای درست کنید
چند روز پیش که در جمع دوستانم بودم، از اینکه عسل دخترم لب به میوه نمی زند، گفتم و اینکه دیگر نمی دانم چه باید بکنم....
راهی برای میوه خوراندن به کودکاناعضای جمع هر یک پیشنهادی دادند؛ یکی گفت باید به زور هم که شده به او، میوه بدهی! مگر می شود بچه میوه نخورد؟ دیگری معتقد بود اگر چند روزی به این موضوع بی اعتنا باشم، بالاخره خود عسل سراغ سبد میوه می آید، اما یکی از دوستانم پیشنهادی کرد که به نظرم به امتحان کردنش می ارزید.

هندوانه از گرفتگی عضلات شكم در بارداری جلوگیری می كند



هندوانه یكی از میوه های مخصوص و مورد علاقه در تابستان و یك میوه چند منظوره و سرشار از انرژی به حساب می آید. در ظرف سالاد آبدارتر و پرطراوت تر از گوجه فرنگی است و یك پیش زمینه شیرین برای نوشیدنی هایی مثل اسموتی و یخ در بهشت است.

خوردن هندوانه باعث كاهش عرق و سوزش سر معده در خانم های باردار می شود. شكر و آب موجود (92 درصد) در هندانه، حالت تهوع خانم ها را تا حد زیادی كاهش می دهد و از كم شدن آب بدن آنها جلوگیری می كند. مواد معدنی موجود در این میوه به جلوگیری از گرفتگی و انقباض عضلات شكم در 3 ماه سوم بارداری كمك می كند. خبر خوب دیگر برای خانم های باردار این است كه هندوانه حاوی مقدار زیادی از ماده لایكوبین است و این ماده مانع از ورم شدید بدن در طول بارداری می شود.

زیاده روی در مصرف نمک به رگها آسیب می‌رساند


تحقیقات جدید نشان داد که زیاده روی افراد در مصرف نمک به رگهای خونی آنها زیان وارد می‌کند.

 تحقیقات جدید حاکی است: پیروی از رژیم غذایی سرشار از نمک چه بسا به رگهای خونی آسیب می‌رساند و خطر افزایش فشار خون را که از فاکتورهای خطرساز ابتلا به بیماریهای قلبی است، افزایش می‌دهد.

پژوهشگر جان فورمن از مدرسه پزشکی هاروارد در بوستن و همکارانش مصرف نمک در 5556 مرد و زن هولندی را زیر نظر گرفته و از ادرار آنها برای اندازه‌گیری سطح نمک چند بار در روز نمونه برداری کردند.