جگر ميل داريد؟!

نوشته : سالومه آرمين کارشناس ارشد علوم تغذيه 
معرفي
امعا و احشا به اندام‌هاي دروني بدن انسان و حيوانات نشخوارکننده، به ويژه دستگاه گوارش گفته مي‌شود و به طور کلي در نشخوارکنندگان شامل دل، جگر، قلوه، سيرابي و شيردان است. اين موادغذايي در گروه گوشت قرار مي‌گيرند. همان‌ گونه که مي‌دانيد يکي از گروه‌هاي مواد غذايي، گروه گوشت و جانشين‌هاي آن است و مواد غذايي، مانند گوشت قرمز، مرغ، ماهي، تخم‌مرغ و... در اين گروه طبقه‌بندي مي‌شوند. وي‍‍ژگي اصلي اين موادغذايي پروتئين بالا و با کيفيت آنهاست. پروتئين‌ها موادمغذي هستند که در رشد و ترميم و ساخت سلول‌ها و بافت‌هاي بدن نقش مهمي بر عهده دارند. مصرف پروتئين حيواني به مقدار لازم براي تمام گروه‌هاي سني توصيه مي‌شود. امعا و احشا از نظر ترکيب با بافت ماهيچه يا همان گوشت متفاوت هستند و اين بدين معنا است که ارزش تغذيه‌اي آنها، چه از نظر پروتئيني و چه از نظر چربي، ويتامين و املاح متفاوت است.

گوجه سبز نوبرانه بهاری

نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
گوجه سبز به میوه درختان مختلفی که متعلق به نژاد pruns از خانواده rose  هستند، اطلاق می‌شود. بر پایه نوشته‌های قدیمی، نژاد این گیاه قدمت 2000 ساله دارد و چینی‌ها اولین کسانی بودند که به کشت آن اقدام کردند. گفته می‌شود که این گیاه از طریق سوریه یا ایران به یونان برده شده است. از گوجه سبز به عنوان آلوچه سنگ، آلوچه آلنج و آلوی کوهی هم نام برده می‌شود. در بعضی از کتاب‌های پزشکی قدیم با اسامی نیسوق و نیشوق از گوجه سبز یاد شده است. درختان گوجه سبز در نواحی معتدل بهترین رشد را دارند و در آب و هوای ملایم به رنگ‌های ارغوانی، قرمز، نارنجی، زرد و سبز روشن در می‌آیند. آب و هوای سرد باعث ایجاد رنگ قهوه‌ای و ظاهر نامطلوب میوه گوجه سبز می‌شود.

کره بادام زمینی فوايد و هشدارها

نوشته  : آسیه محمدزاده کارشناس ارشد تغذیه 
فوايد کره بادام‌ زميني
کره بادام‌زميني جزء لذيذترين محصولات تهيه شده از بادام‌زميني است و حدود يک سوم بادام‌زميني کشت شده در سراسر دنيا، صرف تهيه کره آن مي‌شود. كره بادام زميني تقريبا همان خواص بادام زميني را دارد. بادام زميني حاوي پروتئين با كيفيت عالي و ميزان زيادي چربي است، اما ببينيم مصرف كره بادام زميني به چه کساني توصيه مي‌شود و براي چه افرادي ممنوع است.
كره بادام زميني و چربي خون
تحقیقات و بررسی‌های متعدد نشان داده‌اند، چربی بادام زمینی و كره بادام زمینی برای انسان مفید است و از ابتلا به بيماري‌هاي قلبي- عروقي پيشگيري مي‌كند، زيرا 85 درصد چربی موجود در بادام زمینی، چربی غیراشباع است. چربي‌های غیراشباع، كلسترول خون را پايین می‌آورند و از این طریق در سلامت قلب مؤثرند. بادام زميني و كره آن فاقد چربي‌هاي ترانس و كلسترول هستند.

كرفس، سبزي معجزه آسا

نوشته : تحريريه دنياي تغذيه 
كرفس يك گياه دوساله و متعلق به خانواده چتريان مي‌باشد. اين گياه از برگ‌هايي در بالاي ساقه كه به شكل مخروطي مي‌باشد، تشكيل شده است. كرفسي كه امروزه مصرف مي‌شود، از گونه وحشي آن متمايز شده و منشاء اصلي آن نواحي مديترانه از شمال آفريقا و جنوب اروپا مي‌باشد.
نقش كرفس در سلامتي:
اين گياه منبع غني ويتامين C مي‌باشد كه اين ويتامين در تقويت سيستم ايمني نقش دارد. ويتامين C به كاهش علايم سرماخوردگي يا شدت آن كمك مي‌نمايد.
نقش ديگر ويتامين C، كاهش شدت وضعيت‌هاي التهابي مانند آسم، استئوآرتريت و آرتريت روماتوئيد مي‌باشد. ويتامين C از آسيب راديكال‌هاي آزاد جلوگيري مي‌نمايد. راديكال‌هاي آزاد موجب اكسيد شدن كلسترول مي‌شوند كه نتيجه آن توليد پلاك مي‌باشد. اين وضعيت موجب بروز حملات قلبي و سكته مي‌شود.

خواص بورانی کنگر

نوشته  : حوریه دانش بدی دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه از دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد 
بورانی کنگر كه هم به صورت دسر و هم به عنوان غذای اصلی استفاده می‌شود، غذای بسیار مناسبی برای کلیه مزاج‌هاست و برای افراد مستعد پوکی استخوان مفيد می‌باشد، به طور مثال در زنان یائسه به دلیل کاهش سطح استروژن، خطر بروز پوکی استخوان افزایش می‌یابد. استفاده از پیاز داغ در بورانی دلخواه است، ولی اگر تمایل به اضافه کردن پیاز داغ داشتید، بهتر است از روغن مخصوص سرخ کردن استفاده کنید، زیرا روغن‌های دیگر در حرارت بالا رادیکال آزاد سرطانزا تولید می‌کنند، ولی در حرارت‌های پایین توصیه مي‌شود از روغن کلزا (كانولا) برای پخت غذا استفاده گردد، زیرا روغن کانولا حاوی اسیدهای چرب امگا-3 (اسید لینولنیک) می‌باشد. مصرف منابع غذايي حاوي اسيدهاي چرب امگا-3 به دلیل تحریک تولید نوع ضعیف لوکوتری ان‌ها و ترومبوکسان‌ها  برای افراد مبتلا به آسم، آرتریت روماتوئید و لوپوس اریترولوز می‌تواند مفید باشد، چون واکنش‌های التهابی را کاهش می‌دهد.

براي آنهايي كه غذاي فوري مي‌خورند

نوشته  : آرزو حقيقيان رودسري کارشناس ارشد علوم تغذيه دانشکده تغذيه، دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي 
فَست‌فود یا غذای سریع عنوانی است برای غذاهایی که به سرعت طبخ و آماده می‌شوند. واژه "فست فود" در مورد غذاهای خانگی به کار نمی‌رود، بلکه بیشتر به غذاهایی اشاره می‌کند که در رستوران‌ها تهیه می‌شوند.
غذاهای آماده، غذاهایی هستند که تهیه آنها بسيار آسان و سريع است و در رستوران‌ها با همین نام عرضه می‌شوند. این غذاها پس از سفارش خیلی سریع آماده شده و با حداقل امکانات به مشتری ارائه می‌شوند. معمولا این غذاها را در رستوران‌ها در حجم زیاد تولید مي‌كنند و گرم نگه مي‌دارند و یا پس از سفارش مشتری دوباره گرم می‌شوند. این غذاها عبارتند از پیتزا، انواع ساندویچ،‌هات داگ، سمبوسه، چیپس و پنیر و مرغ سرخکرده که معمولا در کنار آنها سیب‌زمینی سرخکرده نیز خورده می‌شود.

رشته چه ویژگی‌هايی بايد داشته باشد

نوشته  : مهندس مسعود خبازی کارشناس مسؤول اداره استاندارد کاشان 
مقدمه
از جمله فرآورده‌های خمیری حاصل از آرد گندم، انواع رشته مانند رشته پلویی و آشی است که در کشور ما به صورت سنتی، کارگاهی و صنعتی تولید مي‌شود و از لحاظ ارزش غذایی در گروه نان و غلات قرار می‌گیرد. با توجه به کاربرد و مصارف گوناگون انواع رشته‌ها، اطمینان از کیفیت مطلوب محصول و بهداشتی بودن آن نقش مهمی در تامین سلامت افراد دارد. این مقاله به اختصار به بیان روش تهیه، ویژگی‌های فیزیکی، شیمیایی و بهداشتی مطلوب این فرآورده می‌پردازد.
 




غذا، خواب، آرامش

نوشته  : مهديه رشيدي‌نيا مشاور تغذيه و رژيم درماني فارغ‌التحصيل از دانشگاه علوم پزشكي شهيدبهشتي
چنانچه مشكل به خواب رفتن، يا بيدار شدن از خواب را داشتيد و يا اينكه شب مدت زيادي خوابيديد، اما باز هم در طول روز احساس خستگي كرديد، بدانيد كه با مشكل اختلال در خواب مواجه هستيد. خواب براي انسان و سلامت وي بسيار ضروري است. افرادي كه خوب مي‌خوابند و خوابشان كافي و عميق است، روز بعد، آمادگي بيشتري براي كار كردن دارند، تا آنهايي كه كم خوابند و يا خوابشان عميق نيست.
اصولا بي‌خوابي به سه شكل ظاهر مي‌شود:
1- گروهي از افراد وقتي به رختخواب مي‌روند تا مدت زيادي بيدار مي‌مانند و خوابشان نمي‌برد كه به اين نوع بي‌خوابي، بي‌خوابي اوليه (initial insomnia) مي‌گويند.

كلينيك تغذيه

نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
دكتر سيدضياءالدين مظهري
متخصص تغذيه و رژيم درماني
دانشيار دانشگاه علوم پزشكي ايران
مدير گروه تغذيه دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم و تحقيقات



آيا گرم كردن غذا در ظروف پلاستيكي در مايكروويو ضرر دارد؟

پاسخ مثبت است، زيرا به هنگام گرم نمودن غذاهاي مصرفي در اغلب ظروف پلاستيكي (به خصوص غذاهايي كه مملو از روغن مي‌باشند)، تحت تأثير حرارت ماده زيانبار و سرطانزايي به نام ديوكسين آزاد مي‌گردد و ايمني غذاها را كه همواره در كنار امنيت غذايي توصيه مي‌شود، دچار مخاطره مي‌نمايد و اين موضوع نه تنها در مورد قرار دادن مواد غذايي در درون ظروف پلاستيكي صدق مي‌كند، بلكه لفاف‌هاي پلاستيكي نيز بايد قبل از قرار دادن مواد غذايي در درون مايكروويو از دور غذاها جدا و برداشته شوند، مگر در مورد پلاستيك‌هايي كه مخصوص اين كار تهيه شده‌اند و داراي مهر و يا نوشته‌ microwave- safe مي‌باشند.

راهنماي تفسير نتايج آزمايش خون

نوشته  : بهناز عباسي‌مقدم كارشناس ارشد تغذيه 
براي اغلب ما اين اتفاق افتاده است كه نسبت به تفسير نتايج آزمايش خون خود يا نزديكانمان حساس شده باشيم، البته اغلب نتايج آزمايشات خون همراه با مقادير مرجع و رفرانس هستند كه كار را بسيار راحت‌ نموده است. با وجود اين، در بعضي موارد، علامت‌هاي اختصاري و يا در برخي موارد اطلاعات مختصر ما در مورد نقش بعضي مواد شيميايي در بدن، ممكن است ما را گيج كنند كه البته همين اتفاق ما را به دانستن سريع‌تر نتيجه آزمايش حساس‌تر مي‌كند.
در اغلب موارد، به دنبال بروز مشكل يا بيماري مكلف به انجام تست خون مي‌شويم، اما در موارد بسياري هم تغييراتي در اجزاء خوني ما رخ مي‌دهد كه بدون انجام آزمايش هيچ موقع متوجه آن نمي‌شويم و اين تغييرات در درازمدت بر روي سلامتي ما اثر سوء خود را نشان مي‌دهند.
امروزه، نتايج آزمايشات خون در قسمت‌هاي هماتولوژي، بيوشيمي، ايمونولوژي و ارزيابي هورمون‌ها به تفكيك ارائه مي‌شوند. مي‌توان گفت بيشترين تأثير تغذيه در قسمت بيوشيمي خون قابل مشاهده است، چون مواردي نظير قند خون، چربي خون، اوره و... در اين بخش اندازه‌گيري مي‌شوند.