نقش تغذيه در كنترل لوپوس


نوشته  : منيره دادخواه كارشناس ارشد تغذيه و رژيم‌درماني انستيتو تحقيقات تغذيه‌اي و صنايع غذايي كشور 
سيستم ايمني بدن ما با حفاظت از اندام‌هاي مختلف در پيشگيري و كنترل بسياري از بيماري‌ها نقش مهمي را ايفا مي‌نمايد، ولي با اين حال گاهي اوقات به علل ناشناخته به جاي سركوب عوامل بيماري‌زا به بافت‌هاي بدن حمله‌ور شده و خود سبب ايجاد بيماري مي‌شود. اين دسته از بيماري‌ها اصطلاحاً به عنوان بيماري‌هاي اتو‌ايميون يا خود‌ايمني شناخته مي‌شوند.
آرتريت روماتوييد و لوپوس از اين دسته بيماري‌ها محسوب مي‌گردند.

علل لوپوس:
اينكه به چه علتي سيستم ايمني بر عليه سلول‌هاي بدن تحريك مي‌شود، مسأله‌اي است كه هنوز مشخص نيست، شايد بروز برخي عفونت‌ها، مصرف پاره‌اي از داروها و آنتي‌بيوتيك‌ها، استرس زياد و زمينه ژنتيكي از عوامل مستعدكننده اين بيماري باشند. كما اينكه در تاييد اين گفته تحقيقات علمي نشان داده‌اند كه خويشاوندان نزديك بيمار در مقايسه با ساير افراد10 برابر بيشتر مستعد ابتلا هستند.

تخمدان‌هاي پر‌كيست و ارتباط آنها با تغذيه


نوشته : آزاده نجارزاده دانشجوي دوره دكتراي تخصصي تغذيه 
سندرم (نشانگان) تخمدان پلي‌كيستيك يك عارضه شايع در ميان دختران جوان و خانم‌ها مي‌باشد. از هر 10 زن يك نفر به اين بيماري مبتلاست. اين نشانگان در حقيقت يك اختلال هورموني است كه مي‌تواند باعث بي‌نظمي در قاعدگي، رشد موهاي زايد و آكنه و حتي ناباروري شود و داراي شدت‌هاي متفاوت در افراد مختلف است. از آنجا كه معمولاً داراي بيش از يك علامت است به آن نشانگان گفته مي‌شود.
در زنان مبتلا به تخمدان پلي‌كيستيك چه اتفاقي مي‌افتد؟
در اين خانم‌ها ميزان هورمون LH به طور معمول بالاتر از زنان سالم است و همچنين سطح آن از ميزان FSH بالاتر مي‌باشد، بنابراين در اين خانم‌ها افزايش شديد LH كه منجر به آزادسازي تخمك شود، وجود ندارد و به همين علت معمولاً تخمك‌گذاري در آنها اتفاق نمي‌افتد، بنابراين سيكل‌هاي عادت ماهانه در خانم‌هاي مبتلا به سندرم تخمدان پلي‌كيستيك بسيار نامرتب بوده و گاه هرگز خونريزي ماهانه ندارند.

سلامت، قرباني رژيم‌هاي غيرعلمي

نوشته  : دكتر سید ضیاء الدین مظهری متخصص تغذیه و رژیم درمانی از دانشگاه آ‌لمان دانشیار دانشگاه علوم پزشكی ایران
همان‌طور كه در شماره‌هاي گذشته اشاره كرده بودم، افزايش وزن و درگير شدن در هزارتوي راه‌هاي منتهي به چاقي در تمام افراد مبتلا يكسان نبوده و هر كدام از اين مبتلايان نيازمند اقداماتي مي‌باشند كه در خور و مناسب وضعيت شخصي آنها باشد و صرفاً كاهش دادن ميزان انرژي دريافتي و حذف اين يا‌ آن وعده غذايي و محروم گردانيدن از گروه‌هاي خاص مواد غذايي چاره‌ساز نمي‌باشد، لذا قبل از اينكه به ادامه مطلب و سرنوشت افرادي كه به زعم خود ميان‌بر زده و در آرزوي دستيابي به اندام موزون و رويايي به هر اقدامي دست زده‌اند و به جاي رسيدن به مقصد نه‌تنها راه به جايي نبرده‌‌اند، بلكه ده‌ها اشكال و عوارض جديد را نيز بر خود هموار ساخته‌اند و چاق‌تر و بيمارتر از قبل گرديده‌اند بپردازيم، از شما خوانندگان فرزانه و ژرف‌نگر درخواست بذل توجه به موارد زير را دارم تا در تصميمات آينده خود اول بينديشيد و سپس با در نظر گرفتن تمامي جوانب كار و پيامدهاي احتمالي اقدام بفرماييد.

6 خاصیت فوق‌العاده‌ی ادویه‌ها

6 خاصیت فوق‌العاده‌ی ادویه‌ها
اکثر ما ادویه‌ها را برای خوش طعم کردن غذاها استفاده می‌کنیم در حالی که معمولاً از خواص درمانی آن‌ها غافلیم.

این دنیای رنگارنگ سرشار از خواصی هستند که به شیوه‌های مختلف روی سلامتی تأثیر می‌گذارند. در این مقاله شما را با گلچینی از این خواص مفید آشنا می‌کنیم. با ما همراه باشید.
شاخه میخک/ادویه‌ها: سرشار از آنتی اکسیدان و ضدالتهاب
چوب میخک سرشار از مواد مغذی است. در واقع این ادویه یکی از بهترین منابع آنتی‌اکسیدان‌ها محسوب می‌شود. باید بدانید که آنتی‌اکسیدان‌ها با رادیکال‌های آزادی که سرمنشأ بیماری‌ها هستند مقابله می‌کنند.

فست فودی سالم برای بدن!

فست فودی سالم برای بدن!
به همین دلیل شرکت های فعال در عرصه موادغذایی به فکر تولید غذاهای فست فودی افتادند که ضرری برای بدن نداشته باشد و در عین حال ارزش های غذایی فراوانی هم داشته باشد.
نمی دانم این از فواید زندگی در دنیای مدرن است یا معایب آن! اینکه هر کاری باید به سریع ترین شکل ممکن انجام شود! از حرکت کردن و کار کردن گرفته تا آماده کردن غذا! البته منظور از سریع آماده کردن غذا، سریع خوردن و بلعیدن غذا در یک چشم بر هم زدن نیست؛ چرا که سریع غذا خوردن آثار سوء بهداشتی فراوانی را به همراه خواهد داشت. منظور در اختیار داشتن غذایی است مقوی با در اختیار داشتن پروتئین و ویتامین های لازم برای بدن که بتوان آن را در کوتاه ترین زمان ممکن طبخ و نوش جان کرد.

تغذيه مناسب؛ راز روزهاي پرانرژي


نوشته  : زهرا فرهناک کارشناس ارشد تغذیه 
حال که در شروع سال جدید و در ماه‌های آغازین فصل قشنگ بهار هستیم، خوب است که در کنار اهداف و برنامه‌های سال جدید بر روی انتخاب‌های غذایی‌مان هم دقت بیشتری داشته باشیم تا بتوانیم با روحیه‌ای شاد و مضاعف که بدون شک بخشی از آن به تغذیه صحیح فرد برمی‌گردد، مصمم‌تر در راه رسیدن به اهداف سال جدید گام برداریم.
غذاها بر روی خلق و خو و حالات روحی افراد اثر دارند. رابطه تغذیه و خلق و خو از مباحث پیچیده و هیجان انگیز علم تغذیه است. با اصلاح شیوه زندگی و نوع تغذیه می‌توانیم در طول روز پرانرژی، سرزنده و شاد باشیم که به طور قطع روحیه فرد بر روی روند کاری، زندگی و همچنین سلامت جسم بسیار تاثیرگذار است. در زیر به نکاتی اشاره شده است که با رعایت آنها می‌توانید روز شاد و موفقی را سپری کنید:

سوخت‌گیری خوبی برای شروع روز داشته باشید
یک روز خوب با یک صبحانه خوب شروع می‌شود! به هیچ وجه وعده‌های غذایی خصوصا صبحانه را حذف نکنید. خوردن صبحانه انرژی کافی برای شروع یک روز فعال و پرانرژی به شما می‌دهد. در مطالعات و تحقیقات متعدد دیده شده است که بچه‌هایي که صبحانه نمی‌خوردند، در انجام عملیات ریاضی، خواندن و به خاطر آوردن مطالب نسبت به سایر دانش آموزان (که صبحانه خورده‌اند)، كندتر عمل می‌کنند.

آرامش شبانه با بابونه


نوشته  : زهره كرباسچيان كارشناس ارشد تغذيه 
گیاه بابونه (Chamomile) با نام علمیAnthemis L. گیاهی است کوچک، دارای بویی معطرکه در چمنزارها و اراضی شنی می‌روید. بابونه از نظر طب قديم ايران گرم و خشك است و از تقويت‌كننده‌هاي تلخ به‌حساب مي‌آيد. جالينوس حكيم آن را براي درمان تب و لرزهاي نوبه‌اي به‌كار مي‌برد.
برخی ترکیبات شیمیایی موثر در این گیاه شامل اسانس روغنی آنته‌مین (Anthemin)، روغن فراری به نام کامازولین، ‌تانن، فیتواسترول، یورونیک اسید، موسیلاژ، اسید آمینه گلایسین، فلاوونوئیدهایی از قبیل آپی جنین، هیدروکسی و متوکسی کومارین، ویتامین‌ها و املاح معدنی می‌باشند.
ویتامین‌های موجود در بابونه عبارتند از: ویتامین A، تیامین (B1)، ریبوفلاوین (B2) و فولات(B9). آهن، پتاسیم، روی، منگنز، منیزیم و مس هم از جمله املاح معدنی این گیاه هستند.

بد غذائی کودک


نوشته  : فاطمه کوپایه کارشناس تغذیه از دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران 
تا به حال کودکی را که علاقه‌ای به خوردن غذا (حتی خوش‌رنگ و لعاب‌ترین آنها) ندارد، دیده‌اید؟! اگر شما چنین فرزندی نداشته باشید و یا با یکی از آنها سروکار ندارید، احتمالا با خواندن این مطالب تعجب خواهید کرد. تصور ذهنی ما در مورد کودکان این است که همه آنها به‌طور ذاتی و طبیعی باید به غذا خوردن علاقه داشته باشند و زمانی که گرسنه شوند به راحتی سر سفره یا میز بنشينند تا غذایشان را بخورند، اما حقیقت این است که برخی از کودکان برای اینکه به اندازه کافی غذا بخورند نیاز به کمک والدین دارند.
آيا كودك شما به اندازه كافي غذا مي‌خورد؟
مهم‌ترین معیار برای اطمینان از اینکه فرزند شما به اندازه کافی غذا می‌خورد یا نه، بررسی نمودار وزن، قد و دور سر او در کارت رشد است. تغذیه نادرست و یا ناکافی به مرور زمان ابتدا موجب کندی و یا توقف رشد وزنی او شده و سپس مانع از افزایش به اندازه قد و دور سر در بچه‌ها می‌شود. اگر منحنی رشد کودک متناسب با سنش رو به افزایش است، ولی به نظر شما او به اندازه غذا نمی‌خورد در واقع او با همین مقدار غذا نیازش را تامین می‌کند و احتمالا شما بیش از اندازه از او انتظار دارید.

درمان گرفتگی عضلات با تغذيه


نوشته  : شیوا طباطبایی کارشناس ارشد علوم بهداشتی در تغذیه 
گرفتگی عضلات عبارت است از انقباض دردناک غیرارادی عضلات که بیشتر در عضلات پشت ساق پا و به میزان کمتر در عضلات ران رخ می‌دهد. انقباض عضلات بیشتر در شب و یا هنگام استراحت اتفاق می‌افتد. مدت گرفتگی عضله معمولاً چند دقیقه طول می‌کشد و با کشیدن عضله و یا ماساژ آن برطرف می‌شود. شیوع این بیماری بالا است، اما به نظر می‌رسد که بیشترین میزان شیوع در بین افرادی است که به دلایل متفاوت دچار تحلیل عضلات شده‌اند. گرفتگی عضلات بر حسب علل بروز به چند گروه تقسیم می‌شود.

فعاليت‌هاي بدني

شیوع این بیماری در ورزشکاران خصوصاً ورزشکاران غیرحرفه‌ای به میزان بالایی گزارش شده است. ورزشکاران حرفه‌ای به دلیل آمادگی جسمانی بالاتر، کمتر به گرفتگی عضلات دچار می‌شوند. یکی از دلایل مهم گرفتگی عضلات در ورزشکاران تعریق زیاد است. به هنگام تعریق مقدار زیادی آب و به همراه آن مواد معدنی از بدن دفع می‌شود. همین مشکل در معدن‌چیان نیز دیده می‌شود. فعالیت بدنی شدید در شرایط آب و هوایی گرم و مرطوب باعث اتلاف آب و املاح از بدن معدن‌چیان می‌شود. چنانچه جبران مایعات از دست رفته تنها با آب آشامیدنی بوده و املاح بدن جایگزین نشوند، گرفتگی عضلات تشدید خواهد شد. در کسانی که فعالیت بدنی شدید دارند (نظیر دو موردی که ذکر شد) مقدار زیادی کلرید سدیم به روش تعریق از بدن دفع می‌شود و در نتیجه تعادل آب و الکترولیت‌ها در بدن از بین می‌رود.

ورزش با سوت تغذيه


نوشته  : دكتر سيد علي كشاورز متخصص تغذیه استاد و مدير گروه تغذيه و بيوشيمي دانشگاه علوم پزشكي تهران 
در سال 1992 شورای ملی پژوهش پزشکی و بهداشتی استراليا راهنمای زير را برای استفاده ورزشکاران همگانی ارائه نموده است:

 بهره‌وری از تنوع گسترده غذاهای مغذی
 مصرف مقادير کافی نان‌‌ها و غلات(کامل)، سبزيجات و ميوه‌ها
 مصرف غذای کم‌چرب و كاهش چربي‌هاي اشباع شده
 حفظ وزن مناسب به‌وسيله دريافت غذای متعادل و فعاليت فيزيکی منظم
 مصرف متوسط مقادير قند و شکر
 انتخاب غذای کم‌نمک
 نوشيدن کافی آب و مايعات
 مصرف غذاهای حاوی کلسيم به‌ويژه برای دختران و زنان
 مصرف غذاهای حاوی آهن به‌ويژه برای دختران، زنان و گياهخواران