پاستيل نوعی شیرینی است که از شکر و شربت گلوکز، طعم دهنده، رنگهای خوراکی و ژلاتین ساخته شده است. ژلاتینی که در ساخت پاستیل استفاده میشود از استخوان حیوانات به دست میآید و در واقع استفاده از ژلاتین در ساخت و تولید پاستیل باعث میشود که به پاستیل حالت ژلهای بدهد و هنگام خوردن در دهان آب شود و باعث چسبناک شدن آن میشود. پاستیلها نوعی آبنبات کوچک و لاستیکی هستند که بیشتر به شکل خرسهای کوچک رنگارنگ به بازار عرضه میشوند و منشاء پاستیل خرسی شکل اولین بار در آلمان بود و به فرمهای مختلف دیگر از جمله کرم، قورباغه، توتفرنگی، همبرگر، آلبالو و بطری نوشابه نيز وجود دارد.
آموزش تغذیه - خواص مواد خوراکی - بیماری ها در رابطه با تغذیه - گیاهان دارویی - رژیم های غذایی -ترکیبات مواد غذائی
هفت كليد طلایی برای سلامت قلب( قسمت دوم)
نوشته : زهرا فرهناک کارشناس ارشد تغذیه
كليد سوم: سالم غذا بخورید
رژیم غذایی سالم بهترین سلاح برای مبارزه علیه بیماریهای قلبی عروقی است. غذاهای سالم غذاهایی سرشار از انواع ویتامین، مواد معدنی و فیبر با محتوی کالری پایین هستند.
میوهها و سبزیها سرشار از ویتامین، مواد معدنی و فیبر هستند، در حالی که کالری بسیار پایینی دارند. مصرف انواع و اقسام آنها به کنترل وزن و فشار خون کمک میکند.
غلات کامل تصفیه نشده حاوی فیبر هستند و به کاهش کلسترول کمک ميكنند. همچنین به فرد سریع تر احساس سیری میدهند و مصرف آنها در حفظ و کاهش وزن موثر است.
ماهی بايد حداقل 2 بار در هفته مصرف شود. طبق مطالعات جدید نشان داده شده است که مصرف ماهیهای چرب (سالمون، شاه ماهی، ماهی تن و قزل آلا) به واسطه داشتن امگا-3 ، خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی عروقی را کم میکند. از گوشت لخم و بدون چربی و ماکیان بدون پوست استفاده کنید و تا حد امكان در روش طبخ آنها کمتر از سرخ کردن استفاده نماييد.
رژیم غذایی سالم بهترین سلاح برای مبارزه علیه بیماریهای قلبی عروقی است. غذاهای سالم غذاهایی سرشار از انواع ویتامین، مواد معدنی و فیبر با محتوی کالری پایین هستند.
میوهها و سبزیها سرشار از ویتامین، مواد معدنی و فیبر هستند، در حالی که کالری بسیار پایینی دارند. مصرف انواع و اقسام آنها به کنترل وزن و فشار خون کمک میکند.
غلات کامل تصفیه نشده حاوی فیبر هستند و به کاهش کلسترول کمک ميكنند. همچنین به فرد سریع تر احساس سیری میدهند و مصرف آنها در حفظ و کاهش وزن موثر است.
ماهی بايد حداقل 2 بار در هفته مصرف شود. طبق مطالعات جدید نشان داده شده است که مصرف ماهیهای چرب (سالمون، شاه ماهی، ماهی تن و قزل آلا) به واسطه داشتن امگا-3 ، خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی عروقی را کم میکند. از گوشت لخم و بدون چربی و ماکیان بدون پوست استفاده کنید و تا حد امكان در روش طبخ آنها کمتر از سرخ کردن استفاده نماييد.
بیــماریهــای ناشـــی از غــــــذا
نوشته : دکتر سلطانعلي محبوب
بیماریهای ناشی از غذا یکی از شایعترین و شدیدترین مشکلات بهداشت عمومی در جهان امروزی است که بار سنگینی را بر زندگی انسانها تحمیل کرده است. این بیماریها از مصرف غذاها و آشامیدنیهای آلوده بوجود میآیند و تاکنون بیشتر از 250 نوع از این بیماریها کشف شدهاند که غالبا عفونی بوده و توسط باکتریها، ویروسها و انگلهای مختلف ایجاد میشوند. سایر بیماریها نيز از مسمومیت حاصل از سموم ایجاد میگردند. میکروبها و سموم از طریق دستگاه گوارش وارد بدن میشوند و علائمی را ایجاد مینمایند که از ناراحتی روده تا دهیدراتاسیون شدید، اسهال خونی و مرگ تغییر مییابد. البته برخی از آنها علائمی از خود نشان نمیدهند.
شدت و عوارض بیماریهای ناشی از غذا از طرف مسؤولین بهداشت عمومی معمولا غیر واقعی برآورد میگردد و فقط در سالهای اخیر آن هم به علت عوارض تهدید كننده شیوع تعدادی از بیماریهای ناشی از غذا در برخی از کشورهای جهان، نگرانی در مورد اهمیت بهداشت عمومی این بیماریها افزایش یافته است. بعلت ضعف سیستم گزارش دهی، آمارهای قابل اعتمادی در مورد این بیماریها در دسترس نمیباشد، لذا برآورد میزان شدت آنها بسیار مشکل است. با وجود این از روی شیوع بیماریهای اسهالی در کودکان و نوجوانان میتوان به وخامت اوضاع پی برد. سالانه حدود 1500 میلیون کودک بصورت مستقیم از این بیماریها جان میسپارند و بطور غیر مستقیم میلیونها کودک از اثرات توام اسهال و سوء تغذیه رنج میبرند.
شدت و عوارض بیماریهای ناشی از غذا از طرف مسؤولین بهداشت عمومی معمولا غیر واقعی برآورد میگردد و فقط در سالهای اخیر آن هم به علت عوارض تهدید كننده شیوع تعدادی از بیماریهای ناشی از غذا در برخی از کشورهای جهان، نگرانی در مورد اهمیت بهداشت عمومی این بیماریها افزایش یافته است. بعلت ضعف سیستم گزارش دهی، آمارهای قابل اعتمادی در مورد این بیماریها در دسترس نمیباشد، لذا برآورد میزان شدت آنها بسیار مشکل است. با وجود این از روی شیوع بیماریهای اسهالی در کودکان و نوجوانان میتوان به وخامت اوضاع پی برد. سالانه حدود 1500 میلیون کودک بصورت مستقیم از این بیماریها جان میسپارند و بطور غیر مستقیم میلیونها کودک از اثرات توام اسهال و سوء تغذیه رنج میبرند.
راهنماي خريد فراوردههاي پروتئيني
نوشته : دکتر پيمان غلامنژاد
فرآوردههاي پروتئيني با منشا دامي غذاهايي سرشار از مواد مغذي، ويتامينها و مواد ضروري براي تامين نيازهاي بدن و يكي از پر مصرفترين گروههاي مواد غذايي در جامعه ميباشند. اين مواد قابليت فساد بالايي دارند و مواد مغذي موجود در آنها محيط مناسبي براي رشد ميکروبها است، بنابراين دقت در هنگام خريد و اطمينان از سلامت و كيفيت مناسب اين مواد اهميت زيادي در بهداشت و سلامت خانواده ايفا ميکند.
مــاهـــي:
ماهي را از مراکز فروش معتبر که آن را تحت شرايط بهداشتي و در يخچالهاي مناسب نگهداري ميکنند خريداري نماييد.
انباشته کردن ماهيها روي هم يا نگهداري خارج از يخچال و در کنار يخ سبب تسريع در فساد ماهي ميشود.
هنگام خريد ماهي توجه کنيد که ماهي بوي تازگي و ملايمي داشته باشد، مرطوب، سفت و الاستيک باشد و وقتي با انگشت خود فشار ميدهيد، جاي انگشت روي ماهي نماند.
مــاهـــي:
ماهي را از مراکز فروش معتبر که آن را تحت شرايط بهداشتي و در يخچالهاي مناسب نگهداري ميکنند خريداري نماييد.
انباشته کردن ماهيها روي هم يا نگهداري خارج از يخچال و در کنار يخ سبب تسريع در فساد ماهي ميشود.
هنگام خريد ماهي توجه کنيد که ماهي بوي تازگي و ملايمي داشته باشد، مرطوب، سفت و الاستيک باشد و وقتي با انگشت خود فشار ميدهيد، جاي انگشت روي ماهي نماند.
بـهتـــرين غـــذاهـا بــراي سـه مــاه اول
نوشته : زهرا سادات موسوي
در سري مقالاتي كه در اين بخش از دنياي تغذيه چاپ ميگردد قصد داريم شما را با مواد غذايي مفيدي آشنا كنيم كه براي زنان در دورانهاي مختلف بارداري و شيردهي سودمند ميباشند. پس با ما همراه باشيد.
سه ماهه اول بارداري زماني است كه رشد و تغييرات سريع اتفاق ميافتد و ضروري است تا مواد مغذي مورد نياز براي اين تحولات تامين شود. اين درست هنگامی است كه اغلب زنان اشتهايي به خوردن غذا ندارند و يا دچار تهوعهاي متعدد ميشوند.
خوشبختانه، بيشتر مواد غذايي ذكرشده در اينجا هم مغذي هستند و هم راحت هضم ميشوند. بادام، برنج قهوهای، پوره سیب و جو دوسر نمونههایی از مواد مغذی با هضم راحت هستند. فولات، پادشاه مواد مغذي است که باید در این سه ماه مصرف شود. اکثر غذاهای آورده شده در اين سري مقالات حاوی فولات و سایر مواد مغذی لازم برای رشد و تکامل جنین در سه ماه اول بارداری میباشند. به ياد داشته باشيد كه برخورداری از یک رژیم متنوع و مغذی همیشه بهترین انتخاب برای مادران است.
در اين شماره ضمن ارائه توضيحي مختصر در مورد تغذيه مناسب براي سه ماهه اول بارداري يكي از مواد غذايي مفيد براي اين دوران يعني بادام را با هم مرور ميكنيم.
سه ماهه اول بارداري زماني است كه رشد و تغييرات سريع اتفاق ميافتد و ضروري است تا مواد مغذي مورد نياز براي اين تحولات تامين شود. اين درست هنگامی است كه اغلب زنان اشتهايي به خوردن غذا ندارند و يا دچار تهوعهاي متعدد ميشوند.
خوشبختانه، بيشتر مواد غذايي ذكرشده در اينجا هم مغذي هستند و هم راحت هضم ميشوند. بادام، برنج قهوهای، پوره سیب و جو دوسر نمونههایی از مواد مغذی با هضم راحت هستند. فولات، پادشاه مواد مغذي است که باید در این سه ماه مصرف شود. اکثر غذاهای آورده شده در اين سري مقالات حاوی فولات و سایر مواد مغذی لازم برای رشد و تکامل جنین در سه ماه اول بارداری میباشند. به ياد داشته باشيد كه برخورداری از یک رژیم متنوع و مغذی همیشه بهترین انتخاب برای مادران است.
در اين شماره ضمن ارائه توضيحي مختصر در مورد تغذيه مناسب براي سه ماهه اول بارداري يكي از مواد غذايي مفيد براي اين دوران يعني بادام را با هم مرور ميكنيم.
الگوي غذايي سالم براي كودكان
نوشته : تحريريه دنياي تغذيه
آنچه بچهها میخورند هم بر سلامت فعلیشان و هم بر سلامت آیندهشان تاثیرگذار است. آنها نیازمند یک برنامه غذایی مناسب برای رشد، سلامتی و غلبه بر بیماریها هستند.
یک برنامه غذایی کامل و مغذی هنگامی است که بچهها:
انرژی زیاد داشته باشد.
احساس سرخوشی و چالاکی کنند.
در مدرسه تمرکز کافی داشته باشند.
کمتر مریض شوند.
پوستی شفاف، چشمانی درخشان و موهایی براق داشته باشند.
تغییر و اصلاح عادات غذایی در بچهها نه تنها باعث تضمین سلامتی آنها ميشود، بلکه بر اخلاق، رفتار و تمرکزشان در مدرسه نیز تاثير میگذارد. مدارسی که به تغذیه دانشآموزان اهمیت میدهند شاهد رشد بهتر آنان از لحاظ جسمی و روحی و نیز موفقیتهای پیاپی درسیشان خواهند بود.
یک برنامه غذایی کامل و مغذی هنگامی است که بچهها:
انرژی زیاد داشته باشد.
احساس سرخوشی و چالاکی کنند.
در مدرسه تمرکز کافی داشته باشند.
کمتر مریض شوند.
پوستی شفاف، چشمانی درخشان و موهایی براق داشته باشند.
تغییر و اصلاح عادات غذایی در بچهها نه تنها باعث تضمین سلامتی آنها ميشود، بلکه بر اخلاق، رفتار و تمرکزشان در مدرسه نیز تاثير میگذارد. مدارسی که به تغذیه دانشآموزان اهمیت میدهند شاهد رشد بهتر آنان از لحاظ جسمی و روحی و نیز موفقیتهای پیاپی درسیشان خواهند بود.
تغذیه، اضطراب و افسردگی
در حال حاضر مجموع نتایج تحقیقات بلند مدت انجام شده بر روی گروههای جمعیتی مختلف نشان ميدهند افرادی که رژیم غذایی آنها حاوی مقادیر زیادي گوشت، غذاهای فرآوری شده، غذاهای تخمير شده، دسر، شیرینیجات، شکلات، غلات بدون سبوس، لبنیات چرب و تنقلات است، بیشتر علائم افسردگی را گزارش ميکنند و خبر خوب آن است که افرادی که رژیم غذایيشان بیشتر بر پایه سبزیجات، ميوه جات و ماهی است، کمتر به افسردگی مبتلا ميشوند. این نتایج تايیدکننده یافتههایی است که ارتباط مثبتی بین استفاده از رژیم غذایی مدیترانهاي (مصرف بیشتر ماهی، سبزیجات و ميوهجات و مصرف کمتر گوشت و لبنیات) و شیوع کمتر بیماری پارکینسون و آلزایمر گزارش کردهاند.
نــوجـواني، دوران مهم تغذيــه
نوشته : برليانت بزرگمهر
دلايل اهميت تغذيه دختران نوجوان:
دختران نوجوان در سنين رشد سريع هستند و براي تامين رشد، نياز به تغذيهاي كافي، مناسب و متنوع دارند.
دختران نوجوان امروزي مادران فردا هستند. سلامت مادران در دوران بارداري و شيردهي ارتباط تنگاتنگي با وضعيت تغذيه آنان در كودكي و نوجواني دارد.
سلامت جنين و كودك شيرخوار به ميزان زيادي تحت تأثير تغذيه مادر در دوران كودكي و نوجواني ميباشد.
خانمهايي كه در دوران كودكي و نوجواني از تغذيه كافي و مناسب برخوردار نيستند، بطور معمول در سنين ميانسالي و سالمندي، خيلي بيشتر از ساير خانمها در معرض پوكي استخوان قرار ميگيرند.
خانمها چنانچه در دوران قبل از بارداري و بخصوص دوران كودكي و نوجواني تغذيه كافي، متعادل و متنوع نداشته باشند، در دوران بارداري و شيردهي ذخاير بدنشان را به ميزان قابل توجهي از دست ميدهند و اين امر موجب بروز لطمات مهمي به سلامت جنين، كودك شيرخوار و مادر ميشود.
بنابراين به دلايل ذكرشده، لازم است دختران نوجوان به تغذيه خود توجه و دقت فراوان نموده و از الگوي غذايي مناسب و متعادلي برخوردار باشند.
دختران نوجوان در سنين رشد سريع هستند و براي تامين رشد، نياز به تغذيهاي كافي، مناسب و متنوع دارند.
دختران نوجوان امروزي مادران فردا هستند. سلامت مادران در دوران بارداري و شيردهي ارتباط تنگاتنگي با وضعيت تغذيه آنان در كودكي و نوجواني دارد.
سلامت جنين و كودك شيرخوار به ميزان زيادي تحت تأثير تغذيه مادر در دوران كودكي و نوجواني ميباشد.
خانمهايي كه در دوران كودكي و نوجواني از تغذيه كافي و مناسب برخوردار نيستند، بطور معمول در سنين ميانسالي و سالمندي، خيلي بيشتر از ساير خانمها در معرض پوكي استخوان قرار ميگيرند.
خانمها چنانچه در دوران قبل از بارداري و بخصوص دوران كودكي و نوجواني تغذيه كافي، متعادل و متنوع نداشته باشند، در دوران بارداري و شيردهي ذخاير بدنشان را به ميزان قابل توجهي از دست ميدهند و اين امر موجب بروز لطمات مهمي به سلامت جنين، كودك شيرخوار و مادر ميشود.
بنابراين به دلايل ذكرشده، لازم است دختران نوجوان به تغذيه خود توجه و دقت فراوان نموده و از الگوي غذايي مناسب و متعادلي برخوردار باشند.
9روش برای سوزاندن چربی
نوشته : تحريريه دنياي تغذيه
با بالا رفتن سن، سوخت و ساز بدن به طور طبیعی افت میکند. محققان اظهار میدارند که در سن 40 سالگی بدن شما 100 تا 300 كيلوکالری کمتر از هنگامی که 30 سال سن داشتید میسوزاند، اما شما میتوانید با رعایت برخی نکات در زندگی روزمره این چربیها را سریعتر سوزانده و وزنایدهآلی داشته باشید.
تامین سوخت بدن در صبح:
تحقیقات متعددی نشان دادهاند افرادی که به طور منظم هر روز صبحانه میخورند به نسبت کسانی که صبحانه نمیخورند لاغرتر هستند. سوخت و ساز بدن به طور طبیعی در شب کاهش مییابد، اما شما میتوانید با خوردن صبحانه دوباره آن را فعال کنید.
پروتئینهای مفید:
افزودن مقدار کمی پروتئین با کیفیت بالا و چربی کم (مانند مرغ، ماهی و سفیده تخم مرغ) در برنامه غذایی، سبب سریعتر سوزاندن چربیها میشود، زیرا پروتئین نیاز به انرژی بیشتری برای هضم شدن دارد و در نتیجه سوخت و ساز بدن سرعت میگیرد و البته پروتئین برای از دست ندادن بافت عضلانی ضروری میباشد.
تامین سوخت بدن در صبح:
تحقیقات متعددی نشان دادهاند افرادی که به طور منظم هر روز صبحانه میخورند به نسبت کسانی که صبحانه نمیخورند لاغرتر هستند. سوخت و ساز بدن به طور طبیعی در شب کاهش مییابد، اما شما میتوانید با خوردن صبحانه دوباره آن را فعال کنید.
پروتئینهای مفید:
افزودن مقدار کمی پروتئین با کیفیت بالا و چربی کم (مانند مرغ، ماهی و سفیده تخم مرغ) در برنامه غذایی، سبب سریعتر سوزاندن چربیها میشود، زیرا پروتئین نیاز به انرژی بیشتری برای هضم شدن دارد و در نتیجه سوخت و ساز بدن سرعت میگیرد و البته پروتئین برای از دست ندادن بافت عضلانی ضروری میباشد.
سلامت، قرباني رژيمهاي غيرعلمي
نوشته : دكتر سيدضياءالدين مظهري متخصص تغذيه و رژيم درماني
مفهوم سوخت و ساز و دريافت و مصرف انرژي:
متابوليسم يا سوخت و ساز بدن به روند فعاليتهاي مختلف و فعل و انفعالات شيميايي و مكانيكي گستردهاي اتلاق ميگردد كه به كمك آن بدن انسان ميتواند مواد غذايي ميلشده يا گازهاي استنشاقي يا توليدشده را جابجا و همچنين تمام مواد مغذي مصرفشده را تجزيه و تركيب كرده و به مصرف برساند. گرچه اطمينان دارم همه شما عزيزان كم و بيش به رخدادهاي دريافت و مصرف و تجزيه و تركيب مواد مغذي موجود در گروههاي غذايي واقف ميباشيد، ولي بيمناسبت نميدانم كه بهطور شماتيك و به سادهترين وجه ممكن مثالي را براي شما ترسيم نمايم.
دستگاه گوارش ما از لب، دهان، دندان، زبان، زبانچه، غدد بزاقي، مري، معده، دوازدهه، روده كوچك و بزرگ و ضمائم گوارشي كبد، كيسه صفرا و لوزالمعده تشكيل گرديده است. غذاهاي پخته يا خام در آغاز توسط دندانها جويده شده و با بزاق آغشته ميگردد و از طريق مري به معده فرستاده ميشود و در معده و رودهها مواد قندي مركب به تكقنديها (مثلاً نشاسته به گلوكز يا دوقنديها به گلوكز و فروكتوز يا گلوگز و گالاكتوز و ...) تجزيه ميشوند. چربيها نيز گرچه در آب محلول نميباشند، ولي به كمك صفرا امولسيون گرديده و با كمك آنزيمهاي ديگري به اسيدهاي چرب و گليسرول تجزيه ميگردند. پروتئينهاي مختلف هم اعم از گياهي و حيواني طي مراحل مختلف به اسيدهاي آمينه تجزيه و تبديل و تغيير فرم ميدهند.
متابوليسم يا سوخت و ساز بدن به روند فعاليتهاي مختلف و فعل و انفعالات شيميايي و مكانيكي گستردهاي اتلاق ميگردد كه به كمك آن بدن انسان ميتواند مواد غذايي ميلشده يا گازهاي استنشاقي يا توليدشده را جابجا و همچنين تمام مواد مغذي مصرفشده را تجزيه و تركيب كرده و به مصرف برساند. گرچه اطمينان دارم همه شما عزيزان كم و بيش به رخدادهاي دريافت و مصرف و تجزيه و تركيب مواد مغذي موجود در گروههاي غذايي واقف ميباشيد، ولي بيمناسبت نميدانم كه بهطور شماتيك و به سادهترين وجه ممكن مثالي را براي شما ترسيم نمايم.
دستگاه گوارش ما از لب، دهان، دندان، زبان، زبانچه، غدد بزاقي، مري، معده، دوازدهه، روده كوچك و بزرگ و ضمائم گوارشي كبد، كيسه صفرا و لوزالمعده تشكيل گرديده است. غذاهاي پخته يا خام در آغاز توسط دندانها جويده شده و با بزاق آغشته ميگردد و از طريق مري به معده فرستاده ميشود و در معده و رودهها مواد قندي مركب به تكقنديها (مثلاً نشاسته به گلوكز يا دوقنديها به گلوكز و فروكتوز يا گلوگز و گالاكتوز و ...) تجزيه ميشوند. چربيها نيز گرچه در آب محلول نميباشند، ولي به كمك صفرا امولسيون گرديده و با كمك آنزيمهاي ديگري به اسيدهاي چرب و گليسرول تجزيه ميگردند. پروتئينهاي مختلف هم اعم از گياهي و حيواني طي مراحل مختلف به اسيدهاي آمينه تجزيه و تبديل و تغيير فرم ميدهند.
اشتراک در:
پستها (Atom)