طب سنتي به اهميت اضداد كه تشكيلدهنده حيات ميباشد، پي برده است. در واقع خواص سردي و گرمي غذا هم يكي از اين اضداد است كه باعث ادامه زندگي ميشود. اين مفهوم در فرهنگهاي مختلف نيز بكار ميرود (مثل يين و يانگ در طب چيني يا اسيدي و قليايي كه مفاهيمي جهاني هستند). در واقع خود بدن و نيز بعضي غذاها، خاصيت اسيدي و يا قليايي دارند، به طوري كه براي رسيدن به توازن بعد از دريافت زياد مواد اسيدي، بايد خوراكيهاي قليايي دريافت كرد و يا برعكس به هنگام قليايي شدن بدن، دريافت مواد اسيدي را افزايش داد. واژه ديگري تحت عنوان خشك و مرطوب وجود دارد، به طوري كه ممكن است در بدنمان احساس تري يا خشكي كنيم.
آموزش تغذیه - خواص مواد خوراکی - بیماری ها در رابطه با تغذیه - گیاهان دارویی - رژیم های غذایی -ترکیبات مواد غذائی
اهميت سردي و گرمي غذاها
طب سنتي به اهميت اضداد كه تشكيلدهنده حيات ميباشد، پي برده است. در واقع خواص سردي و گرمي غذا هم يكي از اين اضداد است كه باعث ادامه زندگي ميشود. اين مفهوم در فرهنگهاي مختلف نيز بكار ميرود (مثل يين و يانگ در طب چيني يا اسيدي و قليايي كه مفاهيمي جهاني هستند). در واقع خود بدن و نيز بعضي غذاها، خاصيت اسيدي و يا قليايي دارند، به طوري كه براي رسيدن به توازن بعد از دريافت زياد مواد اسيدي، بايد خوراكيهاي قليايي دريافت كرد و يا برعكس به هنگام قليايي شدن بدن، دريافت مواد اسيدي را افزايش داد. واژه ديگري تحت عنوان خشك و مرطوب وجود دارد، به طوري كه ممكن است در بدنمان احساس تري يا خشكي كنيم.
اگر کورتون مصرف ميكنيد حتما بخوانيد...
نوشته : شیوا طباطبایی کارشناس ارشد علوم بهداشتی در تغذیه
کورتیکواستروئیدها
و یا به اصطلاح کورتونها داروهایی هستند که هورمونهای مشابه آنها در بدن
انسان بطور طبیعی برای مقابله با استرس، جراحت و بیماری ترشح میشوند.
کورتیکواستروئیدها به میزان زیادی در افراد مبتلا به آسم، التهابات ریه،
بیماریهای بافت همبند، بیماریهای التهاب روده، پیوند اعضاء و بسیاری دیگر
از بیماریها نظیر بیماریهای اتوایمیون مصرف میشوند. مصرف طولانی مدت
این داروها همانند بسیاری داروهای دیگر عوارضی در بر دارد که در اینجا به
مهمترین آنها و راهکارهایی برای پیشگیری از بروز آنها و یا تخفیف عوارض
ناشی از مصرف این داروها اشاره میشود.كنترل پرفشاري خون حاملگي با تغذيه مناسب
كنترل اين مشكل:
در شرايط پره اكلامپسي خفيف، ويزيت سه بار در هفته توسط پزشك يا ماما توصيه ميشود و طي آن اندازهگيري فشارخون و آلبومين ادرار انجام ميگيرد. ضمنا كنترل وزن روزانه، استراحت و تغذيه مناسب باعث كنترل اين مشكل و جلوگيري از بدتر شدن اوضاع و پيشرفت به سوي اكلامپسي خواهد شد. در موارد خفيف، مراقبت در منزل كافي خواهد بود، اما در صورت شديدتر شدن نشانهها، مراقبت بايد در بيمارستان انجام شود، چون ممكن است در برخي شرايط به دليل وخامت اوضاع، نياز به سزارين و زايمان زودهنگام وجود داشته باشد.
در شرايط پره اكلامپسي خفيف، ويزيت سه بار در هفته توسط پزشك يا ماما توصيه ميشود و طي آن اندازهگيري فشارخون و آلبومين ادرار انجام ميگيرد. ضمنا كنترل وزن روزانه، استراحت و تغذيه مناسب باعث كنترل اين مشكل و جلوگيري از بدتر شدن اوضاع و پيشرفت به سوي اكلامپسي خواهد شد. در موارد خفيف، مراقبت در منزل كافي خواهد بود، اما در صورت شديدتر شدن نشانهها، مراقبت بايد در بيمارستان انجام شود، چون ممكن است در برخي شرايط به دليل وخامت اوضاع، نياز به سزارين و زايمان زودهنگام وجود داشته باشد.
سلامت، قرباني رژيمهاي غيرعلمي
نوشته : دكتر سيدضياءالدين مظهري متخصص تغذيه و رژيم درماني
در
شماره قبل به تعدادي از عوامل زمينه ساز چاقي اشاره شد. در ادامه مطالب در
خصوص اختلالات متابوليكي و غدد درون ريز در ارتباط با چاقي، افزايش تعداد و
حجم سلولهاي چربي و تئوري جديدي در اين راستا و نيز اضافه وزن و چاقيهاي
چند علتي مطالبي را حضور شما همراهان گرامي دنياي تغذيه ارائه مينماييم.افزايش تعداد و حجم سلولهاي چربي:
افزايش تعداد سلولهاي چربي (هايپرپلازي) كه در دوران كودكي بهعلت وادار نمودن كودك به مصرف غذاي اضافي رخ ميدهد و در 2-3 سالگي كودك به اوج سرعتگيري خود ميرسد و تعداد سلولهاي چربي را در كودكان پرخور و يا وادار شده به پرخوري تا 3 برابر تعداد سلولهاي چربي كودكان با وزن طبيعي افزايش ميدهد.
همه فوايد پنيــــرك
نوشته : زهره کرباسچیان کارشناس ارشد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران
پنیرک
با نام علمی (MalvaSylvestris) و از تیره Malvaceae گیاهی است دو ساله و
یا پایا (دائمی) و ندرتاً یک ساله که به وسیله بذر تکثیر و انتشار مییابد.
این گیاه خودروي مکانهای خشک و آفتابی است و ريشههاي آبدار و سفيدرنگي
دارد. ساقههای آن نیمه خوابیده به ارتفاع 50-10 سانتیمتر بوده و برگهای
آن دارای دمبرگ طویل و پهنک قلبی شکلی به طول 8-2 سانتیمتر است. این گیاه
در ماههاي ارديبهشت تا تير ماه ظاهر ميشود. از نظر طب سنتي، گياه پنيرك
را معتدل ميدانند. از برگ و گل این گیاه در طب استفاده میشود.
مهمترین ماده موثر گلهای پنیرک را موسیلاژ (لعاب نباتی) تشکیل میدهد که در اثر هیدرولیز آن گالاکتوز، آرابینوز، گلوکز، رامنوز و گالاکتورونیک اسید حاصل میشود.
مهمترین ماده موثر گلهای پنیرک را موسیلاژ (لعاب نباتی) تشکیل میدهد که در اثر هیدرولیز آن گالاکتوز، آرابینوز، گلوکز، رامنوز و گالاکتورونیک اسید حاصل میشود.
خواص درماني والــــک
نوشته : زهره کرباسچیان کارشناس ارشد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران
نام
علمی آن Allium akakaGmelو مترادفهای آن Allium latifoliumcilibو
Allium ursinum L میباشند. نام انگلیسی Broad leagved garlic و Wild leek
برای والک استفاده میشود. این گیاه از خانواده Liliaceae است. والك یكی از
گونههای سیر و به اصطلاح نوعی سیركوهی ميباشد که با نامهای پیاز خرسی،
سیر جنگلی، سیر خرس نیز نامیده میشود.
والك گیاهی وحشی، خودرو و پایا به ارتفاع 25 تا 50 سانتیمتر با پیاز كشیده به رنگ سفید مایل به زرد و دو یا سه برگ بیضوی نوكتیز است. ساقه ضخیم و گلدار آن كم و بیش سهوجهی است و در انتها به چتری شامل 15تا 25 گل در هر یك به پهنای 5/1 سانتیمتر با شش گلبرگ سفید یا صورتی ختم میشود. اين گياه در ماههای فروردین تا خرداد روییده و برداشت میشود و برای استفاده در فصول دیگر به دو روش فریز کردن و یا خشک کردن نگهداری میگردد.
والك گیاهی وحشی، خودرو و پایا به ارتفاع 25 تا 50 سانتیمتر با پیاز كشیده به رنگ سفید مایل به زرد و دو یا سه برگ بیضوی نوكتیز است. ساقه ضخیم و گلدار آن كم و بیش سهوجهی است و در انتها به چتری شامل 15تا 25 گل در هر یك به پهنای 5/1 سانتیمتر با شش گلبرگ سفید یا صورتی ختم میشود. اين گياه در ماههای فروردین تا خرداد روییده و برداشت میشود و برای استفاده در فصول دیگر به دو روش فریز کردن و یا خشک کردن نگهداری میگردد.
برچســـــــب؛ شناسنامه سلامت غذا
نوشته : دکتر پيمان غلامنژاد کارشناس آزمايشگاه کنترل مواد غذايي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي
مقدمه:
نوشتهها و برچسبهاي روي بستهبندي مواد غذايي معمولا اطلاعاتي در زمينه نام محصول، تاريخ توليد و انقضا، نحوه مصرف، شرايط نگهداري قبل و حين مصرف و گاهي اطلاعاتي در زمينه ارزش تغذيهاي محصول به مصرفکننده منتقل ميکنند. در ايران مرجع قانونگذاري در اين زمينه موسسه تحقيقات و استاندارد ملي ايران ميباشد که استاندارد ملي ويژگيهاي عمومي برچسب بستهبندي مواد غذايي را تدوين نموده است. طبق اين استاندارد، آگاهيهاي توجيهي کالا روي برچسب بستهبندي مواد غذايي نوشته ميشود.
نوشتهها و برچسبهاي روي بستهبندي مواد غذايي معمولا اطلاعاتي در زمينه نام محصول، تاريخ توليد و انقضا، نحوه مصرف، شرايط نگهداري قبل و حين مصرف و گاهي اطلاعاتي در زمينه ارزش تغذيهاي محصول به مصرفکننده منتقل ميکنند. در ايران مرجع قانونگذاري در اين زمينه موسسه تحقيقات و استاندارد ملي ايران ميباشد که استاندارد ملي ويژگيهاي عمومي برچسب بستهبندي مواد غذايي را تدوين نموده است. طبق اين استاندارد، آگاهيهاي توجيهي کالا روي برچسب بستهبندي مواد غذايي نوشته ميشود.
بررسي مندرجات روي بستهبندي محصولات در ايران:
برچسب مواد غذايي ارائهکننده اطلاعات مفيدي در مورد محصول به
مصرفکننده ميباشد و فرصت مناسبي در جهت انتخاب محصول مورد نياز در اختيار
او قرار ميدهد.
تغذيه سالم؛ يار مهربان سلامتي
نوشته : دكتر پروين ميرميران استاديار دانشكده و انستيتو تحقيقات تغذيه كشور
در
سالهاي اخير ميزان شيوع بيماريهاي غيرواگير شامل سكتههاي قلبي،
سكتههاي مغزي، پرفشاري خون، ديابت، چربي خون بالا و سرطانها افزايش
چشمگيري داشته است. در ميان علل مختلفي كه در رابطه با بروز چنين اختلالات و
بيماريهايي شناخته شده است، تغذيه نامناسب و ناسالم يكي از مهمترين
علتهاي زمينهساز در ايجاد و پيشرفت اين دسته از بيماريها ميباشد،
بنابراين ميتوان با رعايت يك برنامه غذايي سالم متعادل و متنوع به ميزان
زيادي از ابتلا به بيماريهاي مزمن پيشگيري نمود.
اولين گام در راه رسيدن به يك برنامه غذايي سالم مصرف وعدهها و ميانوعدهها در فواصل منظم و در ساعات معين ميباشد. هيچيك از وعدههاي غذايي بهويژه وعده صبحانه نبايد حذف شود، زيرا سبب افزايش ابتلا به چاقي ميگردد.
اولين گام در راه رسيدن به يك برنامه غذايي سالم مصرف وعدهها و ميانوعدهها در فواصل منظم و در ساعات معين ميباشد. هيچيك از وعدههاي غذايي بهويژه وعده صبحانه نبايد حذف شود، زيرا سبب افزايش ابتلا به چاقي ميگردد.
غذاهای عملگرا و اثرات آنها بر سلامتی
نوشته : دكتر محمد حضوری عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی قم
از
آنجا که مصرف سبزیها، میوهها، غلات و مغزدانهها بر ارتقای سطح سلامتی
تاثیر دارد، تحقیقات وسیعی در مورد عملگرا بودن این مواد غذایی انجام شده
است. اغلب اثرات مواد غذایی گیاهی بر ارتقا و بهبود وضعیت سلامتی افراد، به
محتوای فیبر و برخی ترکیبات مشتق از گیاهان (فیتونوترینتها و
فیتوکِمیکالها) با خاصیت آنتیاکسیدانی و اثرات تحریکی و یا مهاری این
مواد غذایی بر آنزیمها نسبت داده میشود. برخی از ترکیبات فیتوکِمیکال
تاثیرات خود را بر سلامتی با تغییر بیان ژن انجام میدهند. به عنوان مثال،
کاروتنوئیدها در تولید یک پروتئین خاص (کانکسین 43) نقش دارند که این
پروتئین در تنظیم ارتباط بین سلولی مؤثر است. اثرات حفاظتی مصرف
کاروتنوئیدها بر پیشرفت سرطانها بیش از آنکه به خصوصیات آنتیاکسیدانی
آنها و یا تبدیل این ترکیبات به رتینول مرتبط باشد، به توانایی تولید این
پروتئین مربوط است.
مهرباني نوش جان كنيد
نوشته : نازلي نمازي دانشجوي كارشناسي تغذيه تبريز
مردم
از قرون وسطی به این موضوع که غذاها و نوشیدنیها بر خلق و خوی آنها موثر
هستند، پی برده بودند. بقراط از اولین کسانی بود که غذاها را به دودسته خوب
و بد تقسیم بندی کرد و از غذاها برای درمان بیماریها استفاده نمود.
توجه ویژهای از قرن 12 به اثر رژیم غذایی بر خلق و خو و سلامت ذهنی و رفتاری اختصاص داده شد.
وجود الکل، کافئین، ویتامینها و موادمعدنی و حتی بافت غذا و صدای ایجادی در نتیجه جویدن آن در دهان و... میتواند بر اثر غذا بر خلق و خو موثر باشد.
باید خاطر نشان کرد که ویژگیهای فردی، جنسی و شرایط محیطی نیز بر خلق وخو موثر هستند.
توجه ویژهای از قرن 12 به اثر رژیم غذایی بر خلق و خو و سلامت ذهنی و رفتاری اختصاص داده شد.
وجود الکل، کافئین، ویتامینها و موادمعدنی و حتی بافت غذا و صدای ایجادی در نتیجه جویدن آن در دهان و... میتواند بر اثر غذا بر خلق و خو موثر باشد.
باید خاطر نشان کرد که ویژگیهای فردی، جنسی و شرایط محیطی نیز بر خلق وخو موثر هستند.
اشتراک در:
پستها (Atom)