افزايش شير مادر با تغذيه مناسب


نوشته  : تحریریه دنیای تغذیه 
مادر شدن، يكي از عنوان‌هايي است كه به محض تولد كودك به هر زني داده مي‌شود و اين عنوان مادام‌العمر و هميشگي است يعني تا آخر عمر وي، مسووليت مادري و مقام مادري براي او محفوظ مي‌باشد، حتي اگر فرزندش به سن ميانسالي برسد، اما او هنوز يك مادر است. فرزند او در بزرگسالي و حتي زماني كه ميانسال مي‌شود در نزد ديگران يك فرد بزرگسال است، اما در چشم مادر، هميشه يك بچه است زيرا فرزند اوست. مادر شدن سرآغاز يك مسووليت خطير و طولاني مي‌باشد.
تغذيه يكي از موضوعات بسيار مهمي است كه يك مادر بايد از آن آگاهي كامل داشته باشد، زيرا تغذيه مادر، بر روي تغذيه فرزند او چه در دوران جنيني و چه زماني كه فرزند وي به دنيا مي‌آيد تأثير مهمي دارد. اغلب مادران از كم بودن شير خود گله دارند و اين امر يك مسأله جدي است، زيرا نوزاد تازه به دنيا آمده در چند ماهه اول زندگي به جز شير مادر، از چيز ديگري نمي‌تواند تغذيه شود. ترشح شير مادر با آنچه كه شما در طول روز مي‌خوريد و مي‌نوشيد ارتباط مؤثر دارد. نوشيدن مقدار زيادي آب در طول روز و در دوران شيردهي لازم است، اما برخي از مواد غذايي از عوامل مؤثر در توليد و ازدياد شير مادر هستند. غذاهاي لاكتوژن‌دار مي‌توانند در زياد شدن شيرمادر مؤثر باشند.

تغذيه در شرايط بحران


نوشته : مريم آريافر 
هر ساله بلاياي طبيعي و يا حوادث ساخته دست بشر در هر گوشه از جهان رخ مي‌دهد كه بر زندگي افراد آن منطقه تاثيرگذار خواهد بود.معمولا اين بلايا باعث تخريب محيط زيست واز دست رفتن جان تعدادي از انسان‌ها مي‌گردد. تعدادي نيز مجروح گشته وخانه‌هاي خود را از دست مي‌دهند و ممكن است از لحاظ فيزيولوژيك، اقتصادي، اجتماعي و روحي رواني زندگي افراد باقيمانده دستخوش تغيير شود.كمبود غذا اولين پيامد شرايط بحران مي‌باشد كه مي‌تواند منجر به قحطي و ايجاد سوء تغذيه‌هاي پروتئين انرژي وكمبود ريز مغذي‌ها و در نتيجه تشديد شرايط بحران و شيوع انواع بيماري‌ها و يا افزايش مرگ و مير شود.ذخيره غذايي در شرايط اضطرار بايد تامين كننده نيازهاي تغذيه‌اي همه گروه‌هاي سني هم از لحاظ كمي وكيفي وهم از جنبه‌هاي ايمني باشد. هدف از اين دستورالعمل ايجاد ابزاري براي تخمين نيازهاي تغذيه‌اي مردم در شرايط بحران مي‌باشد.

چند جايگزين‌ سالم نوشابه‌ گازدار


نوشته  : تحریریه دنیای تغذیه 
كوكا يا پپسي؟ اين سوالي است كه سال‌هاست مطرح شده و هم‌چنان نيز مطرح مي‌شود! تبليغات رنگارنگي كه هر كدام يكي از نام‌هاي اين نوشابه‌هاي ناسالم (اعم از رژيمي يا غيررژيمي) را تبليغ مي‌كنند مي‌آيند و مي‌روند اما هيچ كدام به اثرات ناسالم و مضر اين نوشابه‌ها هرگز اشاره‌اي نمي‌كنند در حالي كه مصرف نوشابه‌هاي گازدار با كاهش تراكم استخواني و استئوپروز در ارتباط مي‌باشد؛ بسياري از ما از اين واقعيت كاملاً آگاهي داريم اما عليرغم آن، همچنان به مصرف اين نوشابه‌هاي مضر ادامه مي‌دهيم، بدون اين نوشابه‌هاي گازدار، پيتزا و يا ساير غذاها از گلوي ما پايين نمي‌رود! اگر واقعاً براي رفع تشنگي از اين نوشابه‌هاي ناسالم استفاده مي‌كنيم چندين جايگزين مناسب و سالم در دسترس وجود دارند كه مي‌توانند تشنگي شما را برطرف كنند.

الگوهاي نادرست در تناسب اندام


نوشته  : دكتر رضا راست منش 
تصوری که هر یک از ما در مورد وضعیت بدن و شكل بدن خود داریم، تصویر ذهنی ناميده مي‌‌شود. اختلالات خوردن با مجموعه‌اي از نگرش‌ها، ناكارآمدي و آشفتگي‌ها در مورد تصوير بدن همراه است. در هر جامعه‌اي، استانداردهای ایده‌آل از بدن و چهره برای زنان و مردان وجود دارد و تضادها هنگامي ‌‌ایجاد مي‌‌شود که تصویر ذهنی ما با تصویر ایده آل ساخته و پرداخته ذهنمان مطابق نباشد. افزایش اختلالات تغذیه در سال‌های اخير عمدتا ناشی از تاکید بر لاغری و ارزنده سازی آن در جوامع غربی است. مدل‌هاي لاغري كه در وسايل ارتباط جمعي غربي و ماهواره‌ها تبليغ مي‌‌شوند مهم‌ترين عامل تمايل زنان به سمت لاغري بي‌حساب و كتاب هستند. بايد بدانيم هنگامي‌‌كه در مورد وزن بدن صحبت مي‌‌كنيم هم اضافه وزن و چاقي و هم لاغري مفرط مذموم و ناپسند هستند.
پس همانطور كه در مورد چاقي حساس هستيم بايد در مورد پيامدهاي زيانبار و رواني ناشي از تاثيرات ماهواره‌ها بر تعريف تناسب اندام نيز بسيار هوشيار باشيم. آيا «باربي» مطلوب‌ترين شكل بدن است؟ بسياري از خانم‌ها تصور مي‌‌كنند كه مطلوب‌ترين شكل بدن شكلي است كه اصطلاحا «باربي» خوانده مي‌‌شود، ‌غافل از اينكه حتي در جوامع غربي رسيدن به اين سطح از لاغري را تاييد نمي‌‌كنند.
بعضي از ما ممكن است فكر كنيم افرادي كه در مدل‌هاي غربي و فيلم‌هاي غربي و شوهاي لباس نمايش داده مي‌‌شوند افراد بسيار شاد و سالمي‌‌هستند.

الفباي مشاوره در تغذيه و كاهش وزن


نوشته  : دكتر سيدضياءالدين مظهري متخصص تغذيه و رژيم درماني 

در يك بررسي طولاني مدت و طرح سوال فوق از بيست هزار مراجعه‌كننده داراي اضافه وزن و چاقي نتايج زير به ترتيب فراواني و تعداد پاسخ دهندگان به دست آمده است.
علت اضافه وزن و چاقي شما كدام است؟
 زياد خوردن و نوشيدن
 بطور مداوم ولي بصورت ادواري چاق و لاغر شدن به علت اجرا يا عدم اجراي رژيم‌هاي گوناگون  (يويوافكت )
 ريزه‌خواري و ناخنك زدن مداوم به علل استرس، عصبانيت، بدشانسي آوردن و يا تحت فشار عصبي مداوم قرار داشتن
 عدم تحرك يا فعاليت بدني محدود
 عدم احساس سيري در وعده‌هاي غذايي
 حذف آني اين يا آن گروه غذايي و منحصر نمودن دفعات غذا به يك وعده

چاي را با چه بنوشيم؟



مريم منصوري/گفت و گو با دكتر تيرنگ نيستاني درباره قند، شکر، عسل، توت خشک و شيرين کننده هاي مصنوعي

کارشناسان صنعت قند اعلام كرده‌اند سرانه مصرف شكر براي هر ايراني 30 كيلوگرم است در حالي كه اين ميزان در جهان 5/13 كيلوگرم و بدون احتساب چين 8 كيلوگرم است...
 يعني هر ايراني 3 برابر ميانگين دنيا شكر مصرف مي‌كند. دكتر تيرنگ نيستاني، متخصص تغذيه و رژيم‌درماني و دانشيار انستيتو تحقيقات تغذيه كشور و دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي مي‏گويد: «آمار مصرف قند و شكر در كشور كه با بررسي مصرف و نه ميزان خريد و فروش در سطح خانوار در سال‏هاي 81-79 انجام شده، نشان مي‌دهد هر نفر به‏طور ميانگين حدود 60 گرم موادقندي شامل قند و شكر، مربا، عسل و...در روز مصرف مي‏کند كه حدود 51 گرم از اين ميزان فقط مربوط به قند و شكر است. اين آمار مربوط به شهر و روستاست و در آن تفاوتي بين يک کودک نوپا يا سالمند در نظر گرفته نشده است. از قند و شكر در كتاب‌هاي تغذيه قديمي با عنوان «انرژي خالي» ياد شده است، يعني اين مواد هيچ خاصيتي ندارند جز اينكه فقط انرژي اضافه وارد بدن ‌كنند.»

قـنـد آکـنـه مـي‌آورد؟



نگاه متخصص پوست/ دکتر محمدعلي نيلفروش‌زاده/رئيس مرکز تحقيقات پوست و سلولهاي بنيادي

مهم‌ترين عامل ايجاد آکنه افزايش ترشحات غدد سباسه است که به‌خصوص در صورت، سينه و پشت تمرکز دارند. با افزايش اين ترشحات و انسداد مجاري غدد سباسه، به تدريج عوامل ميکروبي و التهاب نيز اضافه مي‌شوند و آکنه به وجود مي‌آيد...
 شايد شايع‌ترين سوالي که يک متخصص پوست از بيمار خود مي‌شنود، نقش تغذيه در بروز يا شدت آکنه است. مطالعه جديدي که در سال 2007 در مرکز تحقيقات دانشگاهي در شهر ملبورن استراليا انجام گرفت، يافته‌هاي جديدي را ثابت کرد. در بررسي‌ها ديده شد ميزان بروز آکنه با تغيير شيوه زندگي‌ به سمت الگوي غربي تغيير کرده است به همين دليل محققان عوامل موثر بر شيوه زندگي از جمله تغذيه را بررسي کردند. در سال 1930، آکنه، بيماري‌اي شناخته شد که با به هم ريختگي متابوليسم کربوهيدرات رابطه دارد زيرا اولين مطالعه‌ها اختلال تحمل گلوکز را در بيماران مبتلا به آکنه نشان مي‌داد. اخيرا اين موضوع مطرح شده که چگونه تغذيه بر فعاليت سيستم اندوکرين يا هورموني فرد تاثير مي‌گذارد. کورداين در مطالعه‌اي نشان داد که انديس‌گلايسميک بالا مي‌تواند باعث شيوع بالاي آکنه شود. در اين مطالعه 43 نفر مرد در سنين 25-15 سال و مبتلا به آکنه خفيف تا متوسط انتخاب شدند. افراد هيچ داروي خوراکي يا موضعي‌اي استفاده نمي‌کردند و در 2 گروه مورد مطالعه قرار گرفتند. در گروه مداخله، بيماران تحت رژيم غذايي با بار گلايسميک پايين (25 درصد انرژي از پروتئين و 45 درصد با ايندکس کربوهيدرات پايين تامين مي‌شد)، قرارگرفتند اما به گروه کنترل، رژيم غذايي غني از کربوهيدرات داده شد. تعداد ضايعات و شدت آکنه اين مردان هر ماه بررسي مي‌شد. نتايج نشان داد در هفته 12، تعداد متوسط ضايعات در گروه با رژيم غذايي کم‌کربوهيدرات کاهش بيشتري نسبت به گروه کنترل داشت و وزن اين گروه نيز کاهش بيشتري داشت. در واقع بهبود آکنه پس از رژيم غذايي با بارکربوهيدرات کم، نشان‌دهنده اين واقعيت است که شيوه زندگي و تغذيه نقش مهمي در پاتوژنز آکنه دارد. اگر چه مطالعه‌هاي بيشتري براي اثبات تاثير واقعي عوامل مجزا بر بروز آکنه لازم است.

تابســــتان91 میوه درمانــی كنید


تابستان اگر چه با افزایش دمای هوا همراه است اما یك حسن بزرگ در مقایسه با دیگر فصل‌ها دارد در این فصل با تنوع و گوناگونی میوه‌ها و خوراكی‌ها در طبیعت روبه‌رو هستیم و می‌توانیم بیشترین استفاده را از خوراكی‌های موجود در طبیعت داشته باشیم.

برترین مجله اینترنتی ایران

 برترین ها:تابستان اگر چه با افزایش دمای هوا همراه است اما یك حسن بزرگ در مقایسه با دیگر فصل‌های سال دارد و آن حسن این است كه در این فصل با تنوع و گوناگونی میوه‌ها و خوراكی‌ها در طبیعت روبه‌رو هستیم و می‌توانیم بیشترین استفاده را از خوراكی‌های موجود در طبیعت داشته باشیم. به همین دلیل، با نزدیك شدن به روزهای تابستان، امیدواریم با مطالعه این مطلب بتوانید با ساده‌ترین و كاربردی‌ترین نسخه‌های گیاهی آشنا شوید و از آنها برای تسكین و بهبود برخی اختلال‌ها و بیماری‌های پوست و موی خود در این فصل استفاده كنید. 

بيشترين دروغي كه خانم‌ها مي‌گويند!


بهترین غذاها برای كاهش وزن چیست؟ چگونه در زمستان از سرماخوردن درامان بمانیم؟ چه غذاهایی بیشتر از بقیه ما را چاق می‌كنند؟ این‌ها سوالاتی است كه با خواندن این مطالب به پاسخ آن‌ها خواهید رسید.
«بخورید و لاغر شوید»، یك دروغ بزرگ است

 برترین ها:  حتما شما هم نام رژیم‌هایی را شنیده‌اید كه در آن‌ها ادعا شده با خوردن لاغر شوید یا بدون تغییر در مقدار كالری دریافتی وزن بدن‌تان را كم كنید اما اگر قصد كاهش وزن دارید، قبل از آن‌كه سراغ رژیم‌های مختلف با اسم‌های عجیب و غریب بروید بهتر است به یافته جدید دانشمندان توجه كنید.

محققان مطالعات گسترده‌ای را روی انواع مختلف رژیم‌های مشهور كه در سراسر دنیا طرفداران زیادی دارند انجام دادند و متوجه شدند راز لاغر شدن فقط و فقط در یك حقیقت ساده نهفته است:  هر چقدر شما كمتر غذا بخورید به همان اندازه وزن بدن‌تان كمتر می‌شود و در این بین میزان مصرف پروتئین و كربوهیدارت و درصد آن‌ها در رژیم غذایی چندان مهم نیست. در این مطالعات دانشمندان متوجه شدند، مهم‌ترین عامل تعیین‌كننده وزن یك فرد میزان كالری‌هایی است كه او مصرف می‌كند و رژیم‌های غذايي مختلف با اسم‌های عجیب و غریب هیچ مزیت بیشتری نسبت به رژیم‌های ساده ندارند.این در حالی است كه در بعضی از رژیم‌های غذایی به اشتباه به افراد چاق اعلام می‌شود، می‌توانند بدون كم‌كردن میزان پروتئین دریافتی وزن خود را كاهش دهند. عموما این رژیم‌ها با عنوان بخورید و لاغر شوید به دیگران معرفی می‌شوند كه تقریبا در اكثر موارد كاملا غیر علمی به حساب می‌آیند.دانشمندان از تعدادی از افراد خواستند رژیم‌های مختلف غذایی را امتحان كنند و در پایان مدت تحقیقات با استفاده از تجهیزات مدرن از بدن آن‌ها عكسبرداری كردند. این كار نشان داد، در بعضی از رژیم‌های بسیار معروف به جای چربی، قسمتی از ماهیچه‌های انسان را آب می‌كند كه این موضوع می‌تواند برای سلامت ضررهای زیادی داشته و زمینه را برای چاق شدن دوباره فراهم كند. به این ترتیب اثبات می‌شود رژیم‌هایی كه در آن میزان پروتئین دریافتی به‌شدت كاهش پیدا می‌كند موثرتر از رژیم‌های دیگر نیستند. راز یك كاهش وزن موفق این است كه هر فرد سعی كند به یك نسبت همه گروه‌های غذایی را كاهش داده و در مجموع كالری كمتری وارد بدنش كند.

بخور نخورهای گرمازدگی


بخور نخورهای گرمازدگی
بهترین راه پیشگیری از گرمازدگی خوردن آب حاوی چند قطره آب‌لیمو و کمی نمک است که می‌تواند جلوی گرمازدگی را تا حدی بگیرد.گرمازدگی به علت بالا رفتن درجه حرارت محیط بیش از 35 درجه اتفاق می‌افتد که این درجه از گرما را افراد به ویژه کودکان و سالمندان نمی‌توانند تحمل کنند لذا این افراد باید از بیرون رفتن در این دما خودداری کنند.
افرادی مانند کارگران ساختمان، رانندگان تاکسی و کشاورزان که مجبورند در این درجه از هوا و در ساعات ظهر کار کنند باید لباس روشن پوشیده، کلاه نقاب دار جهت محافظت از نور آفتاب به سر کنند و در هنگام عرق کردن مایعات زیادی بنوشند.
خسرونیا، رئیس جامعه متخصصان داخلی ایران، ضعف و خستگی، کشیدگی و درد عضلات، استفراغ و تهوع، پوست رنگ پریده و چسبناک، دمای طبیعی بدن، گرفتگی عضلات، سرگیجه، ضعف و غش، ادرار زرد تیره یا نارنجی، سردرد و اسهال را علائم نشان دهنده گرمازدگی دانست و تصریح کرد: در صورتی که فردی این علامت‌ها را مشاهده کرد باید سریعاً خود را به جای خنک مانند زیر سایه درخت برساند و شروع به نوشیدن مایعات خنک کند و در صورت داشتن اسهال، ضعف و بی حالی به پزشک مراجعه کند.