نوشته : بهارک آقاپور دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه
جو دو سر گیاهی است علفی به ارتفاع یک متر یا بیشتر، دارای میوههایی شبیه به جو که برگهای این گیاه باریک، بلند و نوک تیز است. ساقه آن نسبتاً نازک و قسمت مورد استفاده گیاه، دانه آن ميباشد. جو دو سر از خانواده گندمیان است و دارای گلهای بسیار ریز و نامشخص بوده و این گلها در دستجاتی که اصطلاحاً سنبله نامیده میشوند قرار گرفتهاند. جو دو سر در مقایسه با دیگر غلات، از ارزش غذایی بالایی برخوردار است و از نظر چربی و پروتئین، بسیار غنی بوده و حاوی مقدار بالایی بتاگلوکان نیز ميباشد. بتاگلوکان در گروه غذاهای عملگرا یا فراسودمند (Functional Food) قرار دارد. غذاهای عملگرا به غذاهایی اطلاق ميشود که از مواد طبیعی مشتق شده و باید به عنوان بخشی از رژیم غذایی روزانه مصرف شوند تا موجب تنظیم عملکرد قسمتهای مختلف بدن و در نهایت ارتقاي سلامت گردند.
بتاگلوکان چیست؟
دانه جو یکی از مهمترین غلات است و از گذشته دور تا امروز، به عنوان یک منبع غذایی مهم، در نقاط مختلف دنیا، مورد استفاده و توجه بوده است. با توجه به اینکه جو حاوی مقادیر بسیار زیادی فیبر محلول از جمله بتاگلوکان ميباشد، به عنوان دانه غذایی مناسب جهت استفاده در رژیم غذایی شناخته شده است.