نوشابه خطر سکته مغزی را در زنان تا 80 درصد افزایش می‌دهد


خبرگزاری فارس: نوشابه خطر سکته مغزی را در زنان تا 80 درصد افزایش می‌دهد
 محققان ژاپنی هشدار دادند مصرف نوشابه‌های گازدار خطر ابتلا به سکته مغزی را در زنان بیش از 80 درصد افزایش می‌دهد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس به نقل از نشریه تغذیه بالینی آمریکا، این تحقیقات جدید حاکی است: مصرف روزانه نوشابه های گازدار توسط زنان ممکن است خطر ابتلای آنها به سکته های مغزی را افزایش دهد.
محققان دانشگاه اوزاکای ژاپن گفتند: مصرف روزانه نوشابه های شیرین شده خطر ابتلای زنان به لخته های خونی در مغز را به میزان بیش از 80 درصد افزایش می‌دهد اما خطر ابتلا به این لخته ها در مردانی که از این نوشیدنی ها استفاده می کنند؛ بسیار ناچیز است.
بسیاری از تحقیقات در گذشته اشاره کرده بودند که مصرف زیاد نوشابه های گازدار می تواند خطر ابتلا به چاقی و دیابت نوع دوم را افزایش دهد که اینها عوامل خطرساز سکته های مغزی هستند.
این سکته ها روزانه نزدیک به 200 نفر را در انگلیس می کشد و هزینه درمان این افراد سالیانه 2 میلیارد و 300 پوند برآورد می شود.
محققان در جریان تحقیقات خود نزدیک به 40 هزار مرد و زن 40 تا 59 ساله را در طول 18 سال زیر نظر گرفتند و عادت های غذایی آنها از جمله مصرف نوشابه های گازدار را ثبت کردند.
در طول این دوره، دو هزار نفر از شرکت کنندگان در تحقیقات دچار سکته های مغزی شدند.

شكر قهوه‌اي رژيمي نيست

 درگذشته شكر قهوه‌اي يا همان شكر سرخ را براي درمان برخي بيماري‌ها استفاده مي‌كردند، اما بعدها متوجه شدند كه اين شكر به دليل وجود برخي ناخالصي‌ها به طور نسبي سمي بوده و براي سلامت مضر است. از اين‌رو عرضه و تقاضاي آن به طور چشمگيري كاهش يافت.
اما جالب آن‌كه اين روزها دوباره اين محصول در برخي مغازه‌ها در حال عرضه است و برخي افراد با اين تصوركه شكرقهوه‌اي ارزش تغذيه‌اي و درماني بالا و كالري كمتري دارد آن را يك شيرين‌كننده مغذي و رژيمي مي‌دانند و متاسفانه به وفور در رژيم غذايي مبتلايان به ديابت و افراد با اضافه‌وزن بالا راه يافته است، اما براستي ارزش تغذيه‌اي شكر قهوه‌اي بالاتر از شكر سفيد است؟ كالري آن چه ميزان است؟ آيا مي‌توان آن را جايگزين شكر سفيد كرد؟
بيشتر شكرهايي كه اين روزها با نام شكر قهوه‌اي در بازار عرضه مي‌شود، همان شكر سفيد تصفيه ‌شده به اضافه مقدار معيني ملاس است.
ملاس محصول جانبي كارخانجات توليد قند و شكر و حاصل پساب سوم پخت است كه بسيار چسبناك و قهوه‌اي‌رنگ بوده و به صورت لايه‌اي نازك روي ذرات كريستالي شكر سفيد را مي‌پوشاند و سرخ مي‌كند.
كيفيت رنگ ملاس بستگي به نوع فرآيند دارد و از قهوه‌اي روشن تا تيره دسته‌بندي مي‌شود، گرچه ملاس حاوي مقاديري كلسيم، منيزيم، سديم و پتاسيم است، اما به دليل آن كه شكر، محصول مضري بوده و نمي‌توان از آن به مقدار زيادي استفاده كرد اين محصول كاربرد تغذيه‌اي و درماني قابل توجهي ندارد.

دارچين ادويه‌اي پرخاصيت

 در طول تاريخ، دارچين يكي از ادويه‌هاي محبوب و پرمصرف بوده است. افزون بر اين، پژوهش‌هاي دانشمندان در سال‌هاي اخير نشان مي‌دهد اين ادويه فوايد بسيار زيادي نيز دارد؛ فوايدي كه اطلاع از آنها مطمئنا شما را قانع مي‌كند دارچين را به برنامه غذايي‌تان بيفزاييد.
پايين آورنده كلسترول: پژوهش‌ها نشان مي‌دهد تنها نصف قاشق چايخوري دارچين در هر روز مي‌تواند پايين آورنده كلسترول LDL خون باشد.
تنظيم‌كننده قندخون: مطالعات انجام شده گوياي آن است كه دارچين مي‌تواند تنظيم‌كننده قندخون، بويژه براي افرادي كه ديابت نوع دوم دارند، باشد.
ضدعفوني‌كننده: برخي پژوهش‌ها از توانايي شگفت‌انگيز دارچين در متوقف كردن مقاومت دارويي در برخي از انواع عفونت‌ها حكايت دارد.
پيشگيري‌كننده از سرطان: برخي از دانشمندان به اين نتيجه رسيدند كه دارچين مي‌تواند از پيشرفت سرطان خون و سلول‌هاي غدد لنفاوي جلوگيري كند.
ضد انعقاد خون: جلوگيري از لخته شدن خون نيز يكي ديگر از خواص دارچين است.

ويتامين E

يك ويتامين محلول در چربي است.اين ويتامين در بافت كبد و چربي و قلب و عضلات بيضه ها و رحم , خون و غده هيپوفيز و غدد فوق كليوي ذخيره ميگردد.
اين ويتامين را بعلت خواص آنتي اكسيداني اش ويتامين جواني ميدانند. همچنين اين ويتامين موجب رسيدن مقادير زيادي از اكسيژن به بدن مي شود و موجب افزايش طاقت و تحمل  حين انجام فعاليت هعاي بدني مي شود.
در اثر كمبود اين ويتامين عوارض زير مشاهده مي گردد.
تخريب گلبولهاي قرمز(آنمي هموليتيك) , تحليل عضلات , بعضي از انواع كم خوني ,برونكوپنوموني در كودكان نارس, نوروپاتي و ميوپاتي همراه با كراتين اوري در بزرگسالام مبتلا به سوجذب طولاني مدت.
ويتامين E به عنوان يكي از قدرتمندترين مواد مغذي روي زمين كاملاض به اثبات رسيده است.
بررسي ها نشان مي دهند كه اين ويتامين با بيماري هاي قلبي مقابله مي كند، مانع از بروز سرطان ها مي شود، مشكلات تنفسي را كاهش و توانايي دستگاه ايمني بدن شما را براي مقابله با بيماري هاي عفوني افزايش مي دهد.
اين ويتامين ممكن است از بروز برخي آسيب هاي ديابتي ، مخصوصاً آ.سيب چشمي ، جلوگيري كند.
چگونه يك ويتامين ساده چنين نتايج پيچيده اي را ايجاد مي كند؟ ويتامين E از طرق گوناگون عمل مي كند ، امايك مكانيسم كليي كه در آزمايشگاه مشاهده شده است توانايي اين ويتامين در خنثي كردن راديكال هاي آزاد مي باشد ،مولكول ناپايداري كه به طور طبيعي ايجاد شده و مي توانند از طريق دزديدن الكرتون ها براي متعادل كردن خودشان به مولكول هاي سالم بدن شما آسيب برسانند.
به نظر مي رسد آنچه را در آزمايشگاه روي مي دهد مي توان به زندگي واقعي تعميم داد. براي مثال ف دو بررسي مربوط به هم كه بر روي بيش از 127000 نفر انجام شد نشان داد كه خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي در افرادي كه از مكمل هاي ويتامين E براي مدت حداقل دو سال استفاده مي كردند در حدود چهل درصد كم تر از كساني بود كه ويتامين E مصرف نمي كردند.
دكتر مير استمپفر كه در اين بررسي شركت داشت مي گويد: «شواهد فراواني براي حمايت از فوايد احتمالي ويتامين E وجود داردف اما اين بررسي ها نخستين بررسي هايي است كه واقعاً فوايد آن را در مورد كاهش بيماري ها و حملات قلبي ارزيابي مي كند.»

ويتامين K

 ويتامين k يك ويتامين محلول در چربي ميباشد. باكتريهاي روده نيز ميتوانند اين ويتامين را بسازند.
از آنجايي كه در تشكيل عوامل انعقادي ٢و۵ و٩ و۰١نقش دارددر پيشگيري از خونريزي هاي داخلي و خارجي و كم كردن خونريزي عادت ماهيانه نقش ايفا مينمايد. همچنين در اكسيداسيون اسيد گلوتاميك نيز نقش دارد. كمبود آن مي تواند منجر به افزايش زمان پروترومبين و خونريزي , اكيموز و سلياك و كوليت و اسپرو گردد.
از جمله منابع اين ويتامين ميتوان به ماست آلفا آلفا, زرده تخم مرغ, روغن بزرك يا كتان, روغن سويا, روغن كبد ماهي و برگ سبز سبزيجات اشاره نمود.
اشعه ايكس و اسعه راديواكتيو و آسپرين و آلودگي هوا از جمله عوارض لز بين برنده آن هستند و مقدار اين ماده مغذي در غذاهاي منجمد شده كمتر از غذاهاي طبيعي است.
احتمال وجود كمبود ويتامين K در بدن شما بسيار اندك است، مگر آن كه در ظرف چند دقيقه گذشته به دنيا آمده باشيد
بدن شما به مقادير ناچيزي از اين ويتامين نياز دارد تا در زمان آسيب به انعقاد خون كمك كند- اين عمل اوليه ويتامين K است – و به احتمال زياد شما به راحتي بيش از مقدار كافي از اين ويتامين را به دست مي آوريد.
شما حتي قادر به ساخت ويتامين K مورد نياز خود هستيد. در حدود نيمي از ويتامين K مورد نياز بدنتان به طور طبيعي توسط باكتري هاي روده خودتان توليد مي شود.
نوزادان استثنا بزرگ اين موضوع هستند. آن ها فاقد باكتري هاي لازم جهت توليد ويتامين K هستند و معمولاً در رژيم غذايي آن ها سبزي پر برگ وجود ندارد. هر چند شير مادر داراي مقدار اندكي از اين ويتامين مي باشد، ولي اين يكي از موارد انگشت شماري است كه شير مادر به تنهايي تكافوي نياز بدن نوزاد را نمي كند. بنابراين معمولاً در موقع تولد يك آمپول ويتامين K به نوزادان تزريق مي كنند.
به گفته دكتر جيمز سادوسكي ، رئيس آزمايشگاه ويتامين K در مركز پژوهشي تغذيه انسان در دانشگاه تافتز در بوستون ، تنها افراد ديگري كه به مكمل ويتامين K اضافي نياز دارند، مبتلايان به بيماري هاي گوارشي نظير فيبروز كيستيك مي باشند.
اما افرادي هم وجود دارند كه از مصرف زياد ويتامين K مي ترسند. بسياري از افرادي كه داروهاي ضد انعقاد ريال يا رقيق كنند خون ، جهت پيشگيري از حمله قلبي و سكته مغزي مصرف مي كنند ، مقدار مصرف سبزي هاي پر برگ خود را واقعاً كاهش مي دهند، زيرا از آن مي ترسند كه اين مواد غذايي موجب بروز همان حوادثي شوند كه با خوردن دارو سعي در پيشگيري از آن دارند.

ويتامين C يا اسيدآسكوربيك

 اين ويتامين جزو ويتامين هاي محلول در آب بوده و از آنجايي كه تقريبا شناخته شده ترين نوع ويتامين است احتياج به معرفي چنداني ندارد.
تقريبا تمام جانوران به جز انسان و ميمون و خوكچه هندي آنرا در بدن خود ميسازند.اين ويتامين به جذب آهن در بدن كمك مي كند و همچنين در تشكيل كلاژن نيز نقش دارد,زخم و سوختگي و خونريزي لثه را التيام بخشيده و در پايين آوردن كلسترول خون نقش دارد و احتمال ايجاد لخته هاي خوني در سياهرگ را كم ميكند.
همانطور كه همه شما داستان ملواناني را كه به راههاي دوردست ميرفتند و ... را شنيده ايد و ميدانيد كه كمبود اين ويتامين در بدن منجر به ابتلا به اسكوربوت خواهد شد. همچنين استفاده از مقادير فوق العاده زياد اين ويتامين ميتواند منجر به بروز اسهال متناوب و تكرر ادرار و سنگ هاي كليوي گردد.
مركبات و سبزيها و ميوه ها از جمله منابع غني اين ويتامين هستند و نگهداري طولاني مدت در يخچالها,پختن, حرارت, اكسيژن, نور و دخانيات از جمله عوامل از بين برنده آن هستند.

دكتر لينوس پاولينگ در سن 93 سالگي بر اثر سرطان فوت كرد . اما در مؤسسه علم و طب لينوس پاولينگ در پالوآلتو كاليفرنيا ، و در آزمايشگاه هاي پژوهشي كشور ، ميراث علمي وي هنوز زنده است. متخصصان هنوز به بررسي آثار شفابخش ويتامين C ، يا اسيد آسكوربيك ، ادامه مي دهند.
استفان لوسن، سرپرست امور اجرايي اين مؤسسه مي گويد : « ما در حال انجام دادن آزمايش هاي تحقيقي اي هستيم كه نقش ويتامين C را در بيماري هاي قلب و عروق ، سرطان ، عفونت HIV ، آب مرواريد ، سلامت پوست و ساير حالت هاي فيزيولوژيك و پاتولوژيك آشكار مي سازد.»
براي اعتقاد به اين كه تحقيق بيش تر ثمره بيش تري خواهد داشت ، دلايل خوبي وجود دارد. در حالي كه افراد بدبين به عيبجويي ادامه مي دهند ، ده ها بررسي به شدت از نقش ويتامين C براي درمان بيماري ها استفاده مي كنند در حال افزايش است.
تصور مي شود كه ويتامين C در برابر سرطان هاي مري ، دهان ، معده و لوزالمعده و احتمالاً گردن رحم ، راست روده و پستان – نقش محافظتي دارد. ويتامين C چگونه اين نقش را ايفا مي كند؟

نقش ويتامين D

ويتامين D از جمله موادي است كه در افزايش جذب كلسيم از كليه و خصوصاً روده نقش مؤثري دارد و در واقع بخش اعظمي از مكانيسمهاي جبراني كه قادر به جذب كلسيم غذاست در حضـــور ويتامين D انجــــــام مي گيرد. در حقيقت ويتامين D مانند يك هورمون عمل مي كند و رابطه مستقيمي ميان آن و جذب كلسيم از روده وجود دارد. از آنجايي كه منابع غذايي مورد استفاده ازنظر ويتامين D فقير هستند، لذا بخش اعظمي از ويتامين D مورد نياز بدن ما مي تواند از طريق پيش ساز اوليه آن و با استفاده از نور خورشيد در پوست بدن ساخته شود.
بنابـــــراين چنانكـــه ملاحظه مي شود ساخته شدن ويتامين D در ارتباط با ميزان و شدت رسيدن نور مستقيم خورشيد به پوست بدن است. بديهي است ميزان ساخته شدن ويتامين D با فرا رسيدن زمستان به علت كاهش شدت نور خورشيد از يك سو و از سوي ديگر در معرض قرار نگرفتن پوست بدن ، كاهش مي يابد و سبب بروز عوارض ناشي از كمبود ويتامين D و كلسيم مي گردد. اين عوارض حتي بـــــا افزايش ناخوشي هاي مكرر و بيماريهاي فصلي بخصوص در افراد دچار سؤتغذيه و همچنين كاهش فعاليت و تحرك، تشديد مي گردد. كه قطعاً در گروههاي در معرض خطر از جمله مادران شيرده و باردار، جوانان، نوجوانان و كودكان، ايجاد عوارض از حساسيت بالايي برخوردار است.
عوارض ناشي از كمبود كلسيم و ويتامين D :
از جمله علايم واضح قابل مشاهده در كمبود كلسيم و ويتامين D ، تغييراتي است كه در اسكلت استخواني و سيستم هاي ارتباطي سلولي ايجاد مي شود. راشيتيسم كودكان، استئومالاسي و يا نرم شدن استخوانها در بزرگسالان، تأخير رشد طولي و عرضي استخوانها، بسته نشدن و يا مستحكم نشدن غضروفها از جمله عوارض استخواني هستند كه نهايتاً منجر به تأخير رشد فيزيكي استخوانها مي گردد. بعلاوه استئوپروز و يا پوكي استخوانها كه غالباً در زنان مسن بوجـــود مي آيد نيز در ارتباط با مصرف منابع غذايي سرشار از كلسيم و ميزان فعاليت افراد در سنين جواني و پايين تر است.
پايين آمدن كلسيم در استخوانها نيز سبب اختلال در فعاليت سلولي مي شود، به طوري كه در اعصاب حركتي با افزايش تحريك پذيري، موجب بروز انقباضاتي به نام تتاني ( فلج شديد و دايم ) در دستها و پاها مي شود. به علاوه كاهش كلسيم در سلولهاي ديگر نيز سبب تأخير در رشد و تكامل و همچنين پايين آمدن توانايي بافتها مي گردد.

ضرورت مصرف کلسیم و ویتامین D

ضرورت توجه به كلسيم:
كلسيم يكي از عناصر ضروري مورد نياز بدن است كه بيشترين ميزان را در مقايسه با ساير عناصر در بدن دارا است.
بدن يك فرد بزرگسال حدود ۱۲۰۰ ميلي گرم كلسيم دارد؛ حدود ۹۹ درصد آن در اسكلت استخواني و ۱ درصد آن در مايعات بدن توزيع شده است كه هر دو شكل آن از نظر نقشي كه به عهده دارند بسيار حايز اهميت هستند.
تأمين نياز كلسيم بدن در افراد سالم علاوه بر موادغذايي مورد استفاده به شدت تحت تأثير عوامل جوي و موقعيت جغرافيايي است. به نظر مي رسد تأمين كلسيم در فصل زمستان از اين نظر مهم است كه اولاً تحت شرايط جوي، تابش مستقيم و شدت نور آفتاب كاهش مي يابد؛ ثانياً با توجه به سرماي فصل، ميــزان پوشش افراد كاملتر مي شود و از رسيدن نور آفتاب به پوست جلوگيري مي كند و ثالثاً به دليل كاهش تحرك و فعاليت ، ميزان دفع كلسيم افزايش مي يابد. رابعاً تنوع مواد غذايي در فصل زمستان در سبد كالايي خانوار نيز كاهش مي يابد. به همين دليل انتظار مي رود كه از ذخاير كلسيم موجود در بدن به تدريج با كاهش جذب كلسيم، در طول فصل زمستان كاسته شود و عوارض كمبود آن در اواخر فصل زمستان و يا در فصل بهار بروز نمايد.

نقش كلسيم:
بيشترين ميزان كلسيم در استخوانها قرار دارد بنابـــــراين نقش كلسيم در استخوان سازي بخصوص در سنين كودكي، نوجواني و بلوغ كاملاً اساسي است. استخوانها نه تنها به عنوان محافظ فيزيكي بدن به شمــــــار مي روند بلكه به عنوان ذخيره عظيمي از كلسيم نيز محســــوب مي شوند كه در شرايط كمبود در دورة كوتاه مــــدت ، مي توانند كلسيم مورد نياز ساير بافتها را تأمين نمايند.
ميزان كلسيم در ساير بافتها نيز اگر چه بسيار كم است، اما وجود آن در سلولها براي فعاليت و حيات سلولي و نهايتاً عملكرد بافتها كاملاً ضروري است . كلسيم در انتقال پيامها در بين و داخل سلولها و در رشد و تمايز سلولي نقش انكار ناپذيري دارد؛ بعلاوه كلسيم در انعقاد خون نيز مؤثر است.
به واسطه اهميت كلسيــم در بافت هـــــاي مختلف بدن ، مكانيسم هايي در بدن وجود دارند، كه غلظت كلسيم را در خــــــون ثابت نگه مي دارند. بنابراين در شرايط كمبود لبني كلسيم، ميزان كلسيم خون نمي تواند فاكتور مناسبي براي كمبود آن تلقي گردد و حتي در اوايل مراحل تغذيه اي بد و نامطلوب نيز ممكن است علايم باليني ناشي از كمبود كلسيم آشكار و واضح نباشد.

ويتامين D

ويتامين D يك ويتامين محلول در چربي است. بدن انسان اين توانايي را دارد كه در مقابل نور خورشيد اين ويتامين را بسازد.
بديهي است وجود بخار زياد و همچنين هواي آلوده به سبب جلوگيري از تابش مستقيم و كافي نور خورشيد ميتواند موجب كاهش توليد اين ويتامين در داخل بدن گردد.
مقدار توصيه شده اين ويتامين ۰۰۴ واحد بين المللي(معادل ده ميكروگرم ) در روز ميباشد.
اين ويتامين موجب تسهيل در جذب و استفاده از فسفر و كلسيم و استحكام اسكلت بندي ميشود و كمبود آن در دوران كودكي منجر به راشي تيسم و در دوران بزرگسالم منجر به استئو مالاسي و هيپوكلسيمي و هيپوفسفاتمي مي گردد.
حرف D در ويتامين D نشانه بسيار خوبي براي لغت Different (= متفاوت) مي باشد. به چه طريق ديگري مي توان تنها ماده مغذي اي را كه هم بدن شما قادر به ساخت آن است (ويتامين D در داخل پوست توسط عمل پرتو ماوراء بنفش خورشيد ساخته مي شود) و هم در رژيم غذايي مورد نياز است ، توصيف كرد؟
بدون در نظر گرفتن اين موضوع، حرف D يادآور لغت Devastating (=مخرب) است. كودكاني كه ويتامين D كافي به دست نمي آورند مبتلا به راشيتيسم مي شوند، بيماري اي كه توسط پهن شدن مچ دست و پا و برآمدگي قابل توجه آن ها همراه با نرمي و ضعف استخوان هاي ساق پا كه تحت فشار وزن كودك حالت كماني پيدا مي كنندف مشخص مي شود.
به طور مشابهي ، افراد بالغ در معرض خطر نرمي استخوان (اُستئومالاسي) قرار دارند، حالتي كه شبيه راشيتيسم بوده اما در استخوان هاي بالغ روي مي دهد. برخي از متخصصان معتقدند كه به دست نياوردن ويتامين D كافي مي تواند پوكي استخوان (اُستئوپوروز) را بدتر كند. پوكي استخوان يك بيماري تضعيف كننده استخوان است كه به شكستگي استخوان ها و لق شدن دندان ها منجر مي شود.
ويتامين D مسئول جاي گرفتن كلسيم و فسفر ، سازنده هاي استخوان ،در بدن است. به گفته دكتر بينيتا آر. شا ف استاد بيماري هاي كودكان و رئيس بخش اورژانس اطفال در مركز علوم بهداشتي دانشگاه ايالتي نبوبورك در بروكلين ، ويتامين D اين كار را ابتدا به وسيله جذب اين مواد معدني خاص در روده ،دوم از طريق حمل كبسيم از استخوان ها به خون و سوم توسط كمك به بازجذب كليوي اين دو ماده معدني انجام مي دهد. دكتر شا مي گويد: «در مورد راشيتيسم ، بدن پيوسته براي ساختن استخوان تلاش مي كند، اما كلسيم و فسفر كافي در دسترس نيست. اين يك تلاش مذبوحانه است. نتيجة اين تلاش ، توده اي حاصل از انباشته شدن استخوان معدني نشده مي باشد.»

بتا – كاروتن

بتا – كاروتن غالباً به عنوان يك ماده مغذي بسيار مؤثر معرفي شده است كه جهان را از دست سرطان ،‌بيماري هاي قلبي ، پيري ،‌آب مرواريد و بسياري از بيماري هاي ديگر نجات خواهد داد.
اين مطلب ممكن است كاملاً درست باشد .
مطالعات اوليه اي كه در خلال چند سال گذشته انجام شده است نشان ميدهد كه هرچه مردم بيشتر از ميوه ها و سبزي هاي غني از بتا – كاروتن استفاده كنند ، احتمال ابتلاي آن ها به سرطان – مخصوصاً سرطانهاي ريه ، معده ، مري ، دهان و در زنان سرطان دستگاه تناسلي – كم تر مي شود.
مثلاً در مركز مطالعه سلامتي پزشكان در دانشكده پزشكي هاروارد ، يك گزارش ابتدايي نشان داد كه احتمال خطر حمله قلبي در گروهي از مردان چهل تا 84 ساله كه يك روز در ميان پنجاه ميل گرم (83000IU) بتا – كاروتن مصرف مي كردند پنجاه درصد كاهش يافت .
اما در سال 1994 ، محققان در مورد آثار درماني بتا – كاروتن دچار ترديد شدند. مطالعه اي كه برروي 29000 مرد فنلاندي سيگاري انجام گرفت ثابت كرد مرداني كه روزانه بيست ميلي گرم (در حدود 33000IU) بتا- كاروتن مصرف مي كردند ، حقيقتاً ميزان بروز سرطان ريه و بيماري هاي قلبي نزد آنها افزايش يافت.
دكتر نورمن كرينسكي ، استاد بيوشيمي در بخش بيوشيمي دانشكده پزشكي دانشگاه تافتز در بوستون اعتراف مي كند : « اين يك نتيجه غير قابل پيش بيني بود و با آنچه انتظار مي رفت همخواني نداشت.»
برخي از دانشمندان معتقدند كه ممكن است يكي از دو مشكل زير باعث افزايش غير قابل انتظار در ميزان بروز بيماري هاي قلبي و سرطان ريه در فنلاندي ها شده باشد. نخست آن كه افراد سيگاري مورد آزمايش به مدت چندين دهه – دقيقاً سه دهه- سيگار مي كشيدند ، لذا روند ايجاد سرطان حتي قبل از آن كه محققان شروع به تجويز بتا – كاروتن كنند ، آغاز شده بوده است. به عقيده دكتر جوان كوران – كلنتانو ، دانشيار علوم تغذيه اي دانشگاه نيو همپ شاير در دورهام ، دليل دوم عبارت است از مصرف شديد مشروبات الكلي توسط افراد سيگاري مورد بحث – كه در مطالعه اوليه گزارش نشده است – و مي تواند تأثير بتا- كاروتن را تغيير دهد . دكتر كوران – كلنتانو به اين نكته اشاره مي كند كه از مطالعه پژوهشگران فنلاندي نمي توان نتيجه گيري كرد كه تجويز بتا- كاروتن موجب افزايش ميزان بروز سرطان يا بيماري هاي قلبي مي شود. او مي گويد كه سوء تغذيه و مصرف طولاني مدت و افراطي سيگار و مشروبات الكلي ممكن است احتمال ابتلاي اين مردان به بيماري هاي مذكور را افزايش دهد.