كاهش وزن، كيفيت خواب را بهبود مي‌بخشد

كاهش وزن به ويژه در ناحيه شكم، باعث ارتقاي كيفيت خواب مي‌شود.
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه ساينس ديلي، نتايج يك مطالعه جديد توسط محققان دانشگاه جانزهاپكينز با قرار دادن گروهي از 77 فرد مبتلا به ديابت نوع 2 و يا پيش ديابت كه همگي آنها چاق بودند و يا اضافه وزن داشتند تحت رژيم غذايي و قرار دادن گروهي ديگر تحت رژيم غذايي همراه با انجام ورزش نشان داد، كاهش وزن به ميزان قابل توجهي با افزايش كيفيت خواب مرتبط است.
براساس اين گزارش محققان با ارزيابي شاخص وزن بدن و ميزان چربي شكمي و همچنين اختلالات خواب شامل آينه خواب، بي‌خوابي، خواب ناآرام و ديگر مشكلات خواب در افراد مورد مطالعه هنگام شروع و پايان مطالعه به اين نتيجه رسيدند كه در پايان آزمايش هردو گروه 7 كيلوگرم از وزن خود را از دست داده بودند و با توجه به ام آر آي اين كاهش وزن با كاهش 15 درصدي چربي شكم نيز همراه بوده است، در امتيازات كلي، خواب افراد مورد مطالعه نيز حدود 20 درصد بهبودي حاصل شده است.
نتايج حاصل از اين گزارش حاكي است كاهش چربي به ويژه چربي شكم بدون توجه به سن و جنس شركت‌كنندگان و يا كاهش وزن آنها به دليل گرفتن رژيم غذايي به تنهايي و يا استفاده از رژيم غذايي همراه ورزش، يك عنصر كليدي براي ارتقاي كيفيت خواب بوده است.
به گفته محققان داشتن خوابي آرام با كيفيتي مطلوب براي سلامت جسمي – رواني و همچنين سلامت سيستم قلب و عروق بسيار مهم است و متعاقباً چاقي خطر ابتلا به اختلالات خواب را افزايش مي‌دهد.

عصاره رازيانه باعث افزايش ميزان شير مادران باردار مي شود

 غذاي يك مادر باردار همان غذاي طبيعي ساير افراد خانواده است، فقط مصرف مايعات و شير بايد بيشتر شود.
به گزارش وب دا، مسئول مركز تحقيقات بهداشت باروري دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز، ضمن بيان این مطلب گفت: ميزان كالري دريافتي روزانه براي مادران باردار و مادراني كه شير مي دهند نسبت به بقيه حدود 500 كالري بيشتر است و چون همه انسانها مخصوصا خانمها در معرض ابتلاي به استوبروز(پوكي استخوان) قرار دارند در نتيجه مصرف كلسيم در اين افراد بايدافزايش بيشتري باشد.
افشاري افزود: در اين مادران به دليل افزايش مصرف كالري و پروتئين ميزان دريافتي اين مواد و به طور كل گروههاي مواد غذايي مفيد در طول روز بايد بيشتر باشد.
وی با بيان اين مطلب كه يك مادر باردار و  مادري كه زايمان خود را انجام داده يك فرد بيمار نيست كه نياز به يك رژيم غذايي خاص  داشته باشد، گفت: توصيه مي كنيم كه براي افزايش ميزان شير  خود از عصاره گياهاني مانند زيره و رازيانه استفاده كنند كه هم براي مادر و هم براي نوزاد ضد نفخ خواهد بود.
اين عضو هيئت علمي در پايان ضمن اشاره به اين نكته كه هيچ نوشيدني مناسبتر از شير و آب براي مادران باردار وجود ندارد، خاطرنشان ساخت: هر چقدر محيط زندگي و خانه براي اين  مادران آرام و بدون استرس باشد به همان ميزان اين آرامش محيط بر روي ترشح هورمون هاي مادر تاثير مثبت گذاشته و در ميزان شير و كيفيت آن هم تاثير مطلوبي خواهد گذاشت. طبق تحقيقات صورت گرفته بر روي مادران عصبي، ميزان عصبيت به همان ميزان كه روي كورتيزول خون وي اثر گذاشته و ميزان آن را افزايش مي دهد بر روي نوزاد هم تاثير منفي برجاي خواهد گذاشت.

استرس و رژیم غذایی نامناسب اصلی ترین علت ابتلا به دیابت در ایران است

رییس انجمن حمایت از بیماران دیابتی کشور گفت: استرس و تنش های زندگی شهری و رژیم غذایی نامناسب پس از عامل وراثت به عنوان اصلی ترین علت ابتلاء به بیماری دیابت در کشور ما به شمار می رود.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا،‌ ˈشکور امیدیˈ امروز در نشست خبری کنگره بین المللی روز جهانی دیابت اظهار داشت: 10 درصد از مردم کشور ما به بیماری دیابت مبتلا هستند که به طور متوسط حدود 7 میلیون از جمعیت ایران را تشکیل می دهند.

وی با بیان اینکه این آمار رسمی است و تعداد زیادی نیز از بیماری خود خبر ندارند، افزود: 23 درصد از مردم یزد و 16 درصد از مردم قزوین به این بیماری مبتلا هستند که آماری نگران کننده است.

رییس انجمن حمایت از بیماران دیابتی در مورد کنگره بین المللی روز جهانی دیابت اظهار داشت: این کنگره 23 آبان ماه همزمان با روز جهانی دیابت در بیمارستان 502 ارتش برگزار می شود.

امیدی افزود: کنگره امسال با شعار ˈآموزش و پیشگیری از دیابتˈ و با هدف معرفی فعالیت های این انجمن در زمینه پیشگیری و درمان دیابت به جهان برگزار می شود.

كاهش بيماري هاي رواني و عصبي با مصرف اسيدهاي چرب امگا 3

 اسيدهای چرب امگا 3 موجود در روغن ماهی بخش عمده­ای از چربي­های سيستم عصبی و مغز را تشکيل داده و هيچ جايگزينی برای نقش آنها در مغز وجود ندارد.
به گزارش خبرنگار وب دا، دکتر سميرا عشقی نيا متخصص تغذيه اظهار داشت:‌ نوع ديگری از اسيدهای چرب در دانه­ها و مغزها مثل آفتابگردان و به مقدار قابل توجهی در مغز گردو وجود دارد که به هيچ عنوان مغز گردو و يا دانه­ها جايگزين و تأمين کننده نياز بدن به ماهی و غذاهای دريايی نخواهد بود. ماهی ساردين و قزل­آلا از منابع خوب اين اسيدهای چرب هستند.
وی در ادامه مطلب افزود: تحقيقات اهميت و نقش مهم اين مواد را در پيشگيری و بهبود بيماري­هايی مثل بيش­فعالی، افسردگی، افکار خودکشی يا ديگرکشی، اسکيزوفرنی، اوتيسم و اختلالات دوقطبی ثابت کرده است.
دكتر عشقي نيا تصريح كرد: همچنين ديده شده کودکانی که مادران آنها در دوران بارداری ميزان مصرف کمتری از اين چربي­ها داشته­اند از ضريب هوشی پائين­تر و موفقيت­های اجتماعی کمتری برخوردار بوده­اند.
عضو هيئت علمی دانشگاه علوم پزشکی گلستان خاطرنشان كرد:‌ کمبود اين مواد در کودکانی که دچار اختلال کاهش تمرکز یا بيش­فعالی، اختلالات رفتاری و يا چاقی مفرط هستند ديده شده است. مصرف اين چربي­ها در درمان افسردگی کودکان در برخی مطالعات مفيد گزارش شده است.
وي يادآور شد: بخش ديگری از چربي­های مغز را اسيدهای چرب امگا 6 تشکيل مي­دهد که به وفور در روغن­های گياهی يافت مي­شوند.

براي لاغر شدن ميان بر نزنيد!

 برای لاغر شدن نباید به دنبال راه میان بر بود زیرا میان بر ها تهدید کننده سلامتی هستند و منجر به ایجاد عوارض خطرناک برای بدن می شوند.
به گزارش خبرنگار وب دا، متخصص تغذیه دانشگاه علوم پزشکی کاشان با بیان اینکه چاقي در بين افراد جوامع امروزه با احتمال ابتلاء به بيماري هاي ديــابــت، بـيـمـاري‌هـاي قـلـبـي، سكته‌هاي قلبي و مغزي همراه است، افزود: افراد چاق و داراي اضافه وزن در پي راهكاري ساده، بدون فعالیت فيزيكي و تحمل سختی هستند كه بتوانند وزن خود را كنترل كنند.
دکتر محسن تقی زاده با اشاره به اینکه عده ای سودجو از چاقی افراد سودهای کلان می برند، تصریح کرد: رواج انواع و اقسام قرص ها، داروهای لاغری و وسایلی که بدون نیاز به رژیم و ورزش باعث کاهش وزن می شوند راههای میان بر لاغری محسوب می شود که پولهای کلانی را به جیب این شرکتهای به اصطلاح لاغری روانه کرده است.
وي اظهار داشت: تحقیقات پزشكی نشان می دهد این داروها عموماً بی اثر هستند و یا اثر آنها بسیار کم و كوتاه مدت است بطوری که پس از قطع دارو، وزن شخص نه تنها به حالت اولیه باز می گردد بلكه عوارض جانبي ناشي از مصرف آنها منجر به بروز بيماري هاي جديد در فرد و در بعضی موارد حتی منجر به مرگ مصرف کننده مي شوند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان یادآور شد: این راهها اثرات دائمی ندارند و با قطع مصرف آنها دوباره چاقی باز می گردد و این بار سرسخت تر از گذشته باقی می ماند.
به گفته وی، ایجاد جوش های پوستی،ریزش مو،عصبانیت، سرگیجه و سردرد، مشکلات قلبی، افزایش فشار خون، ناراحتی های هورمونی و اعتیاد از شایع ترین عوارض مصرف داروهای لاغری است.
وی تاکید کرد: بهتر است به عنوان گام اول، عادات غذایی غلط را تغییر داد و ورزش را مهمان خانه ها کرد.

بهبود تنگي شريان‌ها با مصرف گوجه‌فرنگي‌هاي مهندسي شده

 به كارگيري مهندسي ژنتيك در گوجه فرنگي توانست روند تشكيل پلاك در شريان گروهي از موش‌هاي آزمايشگاهي را كاهش دهد.
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه ساينس ديلي، محققان براي اولين بار توانستند با استفاده از مهندسي ژنتيك در گياه گوجه فرنگي در آنها توليد پپتيد نمايند كه هنگام مصرف مي‌تواند نقش كلسترول خوب را در بدن تقليد كند.
براساس اين گزارش محققان با بهره‌گيري از مهندسي ژنتيك در گوجه فرنگي، پپتيدهاي كوچكي به نام 6F‌ را در آنها ايجاد كردند كه عملي مشابه عملكرد آپوليپوپروتئين A-1 و پروتئين موجود در كلسترول خوب يا HDL‌ دارد و با خوراندن آن به موش‌هايي كه فاقد توانايي لازم در خون خود براي حذف كلسترول بد يا LDL  هنگام مصرف غذاهاي پرچرب هستند، مشاهده كردند مصرف اين گوجه فرنگي‌ها در موش‌هاي مورد مطالعه باعث ايجاد التهابات كمتر و كاهش تشكيل پلاك در شريان‌ها مي‌شود.
نتايج حاصل از اين گزارش افزود: موش‌هايي كه تحت تجويز اين نوع گوجه فرنگي مهندسي شده قرار گرفتند ضمن بروز سطوح پايين‌تر التهاب در خون، در معرض افزايش سطوح كلسترول خوب، افزايش فعاليت آنزيم آنتي‌اكسيدان‌هاي مرتبط با كلسترول خوب و كاهنده وقوع بيماري‌هاي قلبي به نام آنزيم پاراكسوناز، كاهش اسيد ليزوفسفاتيديك كه تسريع كننده ساخت پلاك در سرخرگ مدل حيواني است و در نهايت با تجمع كمتر پلاك در ديواره شريان‌ها مواجه شدند.
نتايج ديگر اين مطالعه افزود: اين روش يك راه جديد و عملي براي ايجاد يك پپتيد است كه مانند پروتئين اصلي در كلسترول خوب HDL‌ عمل مي‌كند و ضمن بروز تأثيرات بيشتر با خوردن محصولي گياهي حاصل مي‌شود.

سالم ترین نان، نان سبوسدار است

 
نانی که از آرد کامل و سبوسدار تهیه می شود و با خمیر مایه و بدون جوش شیرین به عمل می آید و با حرارتی ملایم، یکنواخت و شعله غیر مستقیم پخته می شود، سالمترین نان است.
به گزارش وب دا، کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان تصریح کرد: مصرف نان سبوسدار موجب کاهش انواع نارسایی های جسمی و روحی به ویژه نارسایی های روده ای، چاقی، بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت و همچنین انواع سرطانها می شود.
صغری فاتحی افزود: بهتر است نانی را خریداری کنیم که از آرد سبوسدار تهیه شده و به این نکته توجه داشته باشیم که ارزش غذایی و کیفیت نان مهمتر از ظاهر آن است.
وی با بیان اینکه نان در حال حاضر اهمیت ویژه ای در سبد مصرفی خانواده ها دارد، عنوان کرد: میانگین مصرف روزانه نان در کشورمان 450 گرم و در استان کرمان 462 گرم است.
فاتحی بیان داشت: نان تامین کننده بخشی از انرژی، پروتئین، سبوس، ویتامین ها و املاح مورد نیاز روزانه بدن است البته مقدار سبوس، ویتامین ها و املاح موجود در آن بستگی با این دارد که نان سبوسدار باشد یا نباشد.
کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان  با اظهار اینکه با وجود مزایای زیادی که سبوس گندم دارد متاسفانه در سالهای اخیر نانوائیها اقدام به استفاده از آرد سبوس گیری شده ( آرد سفید ) در تهیه نان کرده اند، تأکید کرد: هر چند این کار باعث بهبود رنگ نان و مشتری پسندی بیشتر آن می گردد اما در درازمدت اثرات جبران ناپذیری بر سلامت جامعه خواهد گذاشت.
فاتحی افزود: در نان سبوس دار به طور میانگین دو برابر ویتامین، مواد معدنی و سبوس نسبت به نان سفید وجود دارد.

تاثیر پودر کتان در کاهش عوارض دوران یائسگی

 پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی مشهد در تحقیقی تاثیر استفاده از پودر کتان را بر گر گرفتگی ناشی از دوران یائسگی مورد بررسی قرار دادند.
به گزارش وب دا، در بخشی از این تحقیق آمده است: گرگرفتگي و ازوموتور يكي از شايعترين مشكلات زنان حول و حوش يائسگي است و امروزه هورمون درماني، استاندارد طلايي درمان آن است؛ اما مطالعات نشان داده است استفاده از داروهای هورمونی حتی در مدت کوتاه موجب بروز عوارض و مخاطرات جدی برای فرد می شود. 
براساس این تحقیق آمده است:  اخیراً تمایل به استفاده از منابع گیاهی، جهت درمان گرگرفتگی افزایش یافته است. دانه كتان منبعي غني از ليگنان‌ها مي‌باشد و زنان تمايل زیادی به مصرف آن دارند و این مطالعه با هدف كلي تعيين اثر پودر دانه كتان بر گرگرفتگی وازوموتور زنان حول وحوش يائسگي انجام شد.
این تحقیق بر روی 62 زن حداقل 41 ساله با حداقل 5 مرتبه گرگرفتگی روزانه متوسط تا شدید و واجد شرايط مطالعه، در قالب دو گروه 31 نفری انجام شد و به مدت شش هفته روزانه 40 گرم پودر دانه کتان و دارو نما به این افراد خورانده شد.
برپایه این تحقیق، نتایج نشان داد که با مصرف پودر دانه كتان، شدت و مدت گرگرفتگيهاي روزانه، شدت تعريق هاي شبانه و نمره اختلال در خواب در مقايسه با دارونما كاهش بيشتري داشت (به ترتيب (009/0p=، 045/0p=، 005/0 p=و 028/0p=) ولي از نظر دفعات گرگرفتگي روزانه و تعريق‌هاي شبانه تفاوت آماري معني‌داری مشاهده نشد. با اين حال با مصرف پودر دانه كتان، ميانگين دفعات گرگرفتگي روزانه‌ افرادي كه در ابتداي مطالعه داراي 5 تا 7 مرتبه گرگرفتگي روزانه بودند و نیز دفعات تعريق شبانه آنان كمتر یا مساوي 2 مرتبه بود نسبت به دارونما،کاهش آماری معنی داري نشان داد (001/0p<).

مولتي ويتامين‌ها تأثيري در پيشگيري از بيماري‌هاي قلبي عروقي ندارند

مصرف مولتي‌ويتامين‌هاي روزانه درميان مردان، خطر وقوع عمده بيماري‌هاي قلبي عروقي را كاهش نمي‌دهد. 
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه جاما، گروهي از محققان با انجام يك مطالعه تصادفي روي حدود 15000 پزشك مرد ميانسال در مطالعه بهداشت پزشكان  به مدت بيش از 10 سال دريافتند استفاده از مولتي‌ويتامين‌هاي روزانه، تأثيري در كاهش بروز وقايع عمده قلبي عروقي، حملات قلبي، سكته‌هاي مغزي و يا مرگ و مير ناشي از بيماري‌هاي قلبي عروقي ندارد.
نتايج حاصل از اين گزارش همچنين افزود هيچ اثر قابل توجهي از مصرف مولتي ويتامين‌هاي روزانه و كاهش ميزان نارسايي احتقاني قلب و آنژين صدري در گروه مورد مطالعه مشاهده نشده است و نيز هيچ منافع خاصي درخصوص ارتباط بين استفاده از اين مولتي ويتامين‌هاي روزانه و وقوع سكته‌هاي قلبي و مغزي در مرداني كه در شروع مطالعه مبتلا به بيماري‌هاي قلبي عروقي و يا غير مبتلا به اين بيماري‌ها بودند ديده نشده است.
براساس اين گزارش محققان افزودند با وجود عدم قطعيت در مورد منافع درازمدت سلامتي از مصرف ويتامين‌ها، بسياري از افراد مستعد ابتلا به بيماري‌هاي قلبي عروقي و يا افرادي كه سابقه ابتلا به سكته‌هاي قلبي عروقي و ديگر بيماري‌هايي از اين قبيل را دارند به اين اميد كه در آينده از وقوع انفاركتوس ميوكارد و سكته مغزي در خود جلوگيري كنند به طور منظم از ويتامين‌ها و ساير مكمل‌هاي غذايي استفاده مي‌كنند اما همچنان يك زندگي بي‌تحرك دارند، فست فود مي‌خورند، سيگار مي‌كشند و از مصرف داروهاي تجويز شده خودداري مي‌كنند كه اين شيوه صحيح نيست.
به گفته محققان، بيماري‌هاي قلبي عروقي تا حد زيادي قابل پيشگيري است و آن را مي‌توان با خوردن غذاهاي سالم، انجام ورزش منظم و اجتناب از فرآورده‌هاي تنباكويي به دست آورد و براي كساني كه در معرض ريسك بالاتري از وقوع اين بيماري‌ها قرار دارند و يا سابقه اين بيماري‌ها را دارند، مصرف داروهاي تجويز شده امن و مؤثر اثبات شده است.

نوشابه ها و آب ميوه ها جايگزين مناسبي براي دريافت مايعات روزانه نيست

 نوشابههاي گازدار، آبميوهها و شربتهاي صنعتي و تجاري جايگزين مناسبي براي دريافت مايعات روزانه نيست.
دكتر پريسا ترابي متخصص تغذيه در گفت وگو با خبرنگار وب دا، اظهار داشت: لازم است افراد روزانه 6 تا 8 ليوان آب ساده و سالم بنوشند و مصرف انواع نوشابههاي گازدار و آبميوههاي صنعتي را به دليل داشتن گاز، مواد رنگي، مواد نگهدارنده و شكر محدود كنند.
وي افزود: شير پاستوريزه به دليل داشتن درصد بالاي آب، كلسيم و پروتئین يك نوشيدني بسيار خوب محسوب مي شود همچنين نوشيدن انواع دوغ كم نمك يا ترجيحاً دوغ كفير، شربتهاي خانگي كمشيرين علاوه برداشتن ارزش غذايي و رفع تشنگي ميتواند مقداري از نياز روزانه بدن را به مايعات تامين كند.
دكتر ترابي تأكيد كرد: افراد بايد از نوشيدن چاي، قهوه يا هر نوع دم نوش گياهي بلافاصه قبل و يا بعد از غذا به دليل كاهش جذب آهن غذا خودداري كنند.
كارشناس دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت گفت: نوشابههاي گازدار، آبميوهها و شربتهاي صنعتي و تجاري جايگزين مناسبي براي دريافت مايعات روزانه نيست و اگر شاغل هستند همواره يك پارچ يا بطری آب روي ميز كار خود داشته باشند و به طور مرتب آب بنوشند.