آيا ظروف چدن بخريم؟


چدن، آلیاژی مرکب از آهن، کربن و سیلیسیم است که در شکل ‌هایی چون چدن‌های ضد سایش، مقاوم به خوردگی و مقاوم در برابر حرارت وجود دارند.
به گزارش خبرنگار کلينيک باشگاه خبرنگاران؛ استفاده از ظروف مختلف برای پخت غذا بسیار اهمیت دارد و افرادی که کیفیت و طعم غذا برای آن‌ها مهم است، باید به کیفیت ظرفی که درآن غذا تهیه می‌شود نیز اهمیت بدهند. جنس ظرف و روکش آن در پخش گرما و سرعت پخت غذا تأثیر دارد.

 چدن، آلیاژی مركب از آهن، كربن و سیلیسیم است كه ضد سایش، مقاوم به خوردگی و مقاوم در برابر حرارت است.

چدن رسانای حرارتی ضعیفی به شمار می‌رود، اما با این وجود حرارت را در خود نگه داشته و آن را به طور یکنواخت پخش می‌کند.

مصرف غذاهای دریایی سبب کاهش کلسترول خون نمی‌شود

کلسترول موجود در غذاهای دریایی اثر ناچیزی بر کلسترول خون در بیشتر افراد می‌شود.
سبحان ابراهیمی، متخصص تغذیه در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران در پاسخ به اینکه آیا مصرف غذاهای دریایی سبب کاهش کلسترول خون در افراد می‌شود گفت: در حقیقت کلسترول موجود در غذاهای دریایی و گوشت ها اثر ناچیزی بر کلسترول خون در بیشتر افراد می‌شود.

وی تصریح کرد: اسیدهای چرب اشباع و ترانس بیشترین اثر را در افزایش کلسترول خون دارند.

ابراهیمی خاطر نشان کرد: اسید های چرب اشباع معمولاً در غذاهای حیوانی مانند:‌ گوشت، محصولات لبنی، کره، خامه، روغن نارگیل و غذاهای آماده(Fast food) و اسید های چرب ترانس در غذاهای سرخ شده و غذاهای آماده، مارگارین، روغن های نباتی هیدروژنه وجود دارند.

احساس تنهايي در سالمندان موجب بي اشتهايي مي شود

 احساس تنهايي سالمندان سبب بي اشتهايي آنان مي شود و بهتر است سالمندان تا حد امكان غذا را دركنار اعضاي خانواده و يا دوستان خود صرف كنند.
دكتر پريسا ترابي كارشناس دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در گفت وگو با خبرنگار وب دا، ضمن بيان اين مطلب اظهار داشت: بهتر است سالمندان تا حد امكان غذا را دركنار اعضاي خانواده و يا دوستان خود صرف كنند و با ساير دوستان هم سن خود گروهي را تشكيل دهند و غذاي خود را به شكل دوره اي در كنار هم صرف كنند.
وي توصيه كرد: در سالمندان مبتلا به سوء تغذيه لازم است از غذاهاي پر انرژي و پر پروتئين استفاده شود براي افزايش انرژي و پروتئين غذاهاي سالمندان مي توان كمي پودر شير خشك  به غذاهايي مانند شير ، ماست ، سوپ  يا فرني اضافه كرد.
دكتر ترابي افزود: از بهترين توصيه ها براي مقوي و مغذي كردن غذا، اضافه كردن غلات جوانه زده (جوانه گندم، ماش يا عدس) و يا پودر غلات جوانه زده در برنامه غذايي است مصرف جوانه غلات، انرژي و پروتئين غذا را افزايش مي دهد. 
وي با بيان اين كه گاهي احساس تنهايي سبب بي اشتهايي مي شود، گفت: ممكن است تنهايي مانع شود كه سالمندان غذا را  فقط براي خودشان تهيه و طبخ كنند و شايد غذاها به نظر خيلي بي مزه و يا حتي بدمزه به نظر برسند اين مشكل ممكن است از عوارض داروهايي كه مصرف مي كنند يا به علت بالا رفتن سن و یا كم شدن طبيعي حس ذائقه باشد.
اين متخصص تغذيه توصيه كرد: با افزودن انواع ادويه، چاشني هاي گياهي و آب ليمو به غذايتان، طعم غذا را مطلوب تر كنيد تا اشتهايتان براي غذا تحريك شود ولی از اضافه کردن نمک برای طعم دار کردن غذا پرهیز کنید.

نامنظم شدن ضربان قلب و فشار خون از عوارض کمبود پتاسیم

 
نامنظم شدن ضربان قلب و فشار خون از عوارض کمبود پتاسیم است.
به گزارش وب دا، عضو مرکز تحقیقات بیوشیمی و تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه خستگی، عکس‌العمل‌های کند، ضعف عضلانی و خشکی پوست از دیگر عوارض کمبود پتاسیم به شمار می رود، اظهار داشت: اگر میزان پتاسیم موجود در بدن به یکباره کاهش پیدا کند، ممکن است شخص مبتلا به بیماری‌های قلبی شود.
دکتر محسن نعمتی تعدیل میزان آب، اسید در خون و بافت های بدن، حجیم تر کردن عضلات، هضم و جذب پروتئین و کربوهیدرات بهبود ضربان منظم قلب، تنظیم انتقال مواد مغذی به درون سلول‌ها، بهبود انقباض طبیعی ماهیچه‌ای، حفظ تعادل آب در بافت‌ها و سلول‌های بدن، حفظ یا بهبود عملکرد طبیعی سلول‌های ماهیچه‌ای، قلبی، عصبی، کلیه‌ها و ترشحات شیره معده را از مزایای پتاسیم عنوان کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه پتاسیم و سدیم، نقش متقابلي دارند، خاطر نشان کرد: نشانه های كمبود پتاسيم را مي‌توان در افرادي مشاهده كرد كه فشارخون بالايي دارند. اين افراد به علت مصرف زياد سديم، جذب كمي از پتاسيم داشته و اين كمبود علاوه بر بالا بردن فشارخون، در طول زمان طولاني پوكي استخوان را نيز براي فرد ايجاد مي‌كند.
دکتر محسن نعمتی افزود: افرادی که دارای فشار خون بالایی هستند، معمولاً با رژیم‌هایی تحت درمان قرار می‌گیرند که میزان پتاسیم آن‌ها بالا بوده، اما سدیم به کمترین میزان کاهش پیدا می‌کند.

میوه و کلوچه کم چرب بهترین میان وعده برای دیابتی‌ها است

  
مبتلایان به دیابت از میوه‌های تازه و کلوچه‌های کم چربی و غلات به عنوان میان وعده استفاده کنند همچنین این افراد هر روز صبح، غلات پرفیبر را برای صبحانه انتخاب کرده و از مصرف غلات دارای مقادیر زیاد شکر خودداری کنند.
به گزارش وب دا، کار‌شناس صنایع غذایی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد ضمن بیان این مطلب اظهارداشت: بیماران مبتلا به دیابت نوع اول سعی کنند برنامه غذایی خود را به طور منظم تنظیم کنید، به نحوی که هر روز در ساعات معینی غذا بخورید.
علی اکبر کمالی اردکانی با اشاره به اینکه دیابتی‌ها روزانه بین ۴ تا ۵ وعده غذا بخورند خطاب به دیابتی‌ها گفت: در هر وعده مقادیر متناسبی از کربوهیدرات‌ها را مصرف کنید تا دچار عوارض ناشی از نوسانات قندخون نشوید.
این کار‌شناس صنایع غذایی با تاکید بر کاهش مصرف چربی دریافتی و مصرف قندهای ساده مانند شکر، شکر قرمز، عسل و شربت ذرت افزود: این بیماران مصرف فیبر را تا میزان ۲۵ میلی گرم به ازای هر ۱۰۰۰ کیلوکالری دریافتی افزایش دهند، از طرف دیگر دیابتی‌ها میزان کالری موردنیاز روزانه خود را با متخصص تغذیه مشورت کنند.
کمالی با تاکید بر افزایش مصرف منابع غذایی حاوی فیبر اعم از انواع میوه و سبزی، حبوبات و غلات سبوس دار در این بیماران توصیه کرد: دیابتی‌ها تلاش کنند از محصولات بدون قند مانند نوشابه‌های بدون قند، ژله بدون قند و بیسکوئیت‌های بدون قند استفاده کنند.

نوشابه ها در جذب كلسيم اختلال ايجاد مي كند

 نوشابه ها علاوه بر قند زياد، داراي املاح فسفات هستند كه در جذب كلسيم غذا ايجاد اختلال مي كند و نهايتا“ مصرف مداوم نوشابه هاي گازدار كمبود كلسيم و بدنبال آن پوكي استخوان را بدنبال دارد.
سرپرست دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت در گفت وگو با خبرگار وب دا گفت: يكي ديگر از عوامل خطر بروز بيماري هاي متابوليك، افزايش مصرف مواد قندي است كه علت آن مصرف بي رويه نوشابه هاي گازدار است. بر اساس آمار موجود، سرانه مصرف نوشابه در كشور 42 ليتر در سال است و هر بطري معمولي 300 ميلي ليتري نوشابه حاوي 28 گرم قند است.
دكتر زهرا عبداللهي افزود: مصرف بي رويه نوشابه هاي گازدار يكي از عوامل عمده بروز چاقي است و چاقي زمينه ساز انواع بيماريهاي قلبي و عروقي، ديابت و انواع سرطان ها است.
وي با اشاره به اين كه شير و لبنيات، بهترين منبع تامين كلسيم هستند گفت: مصرف روزانه شير و لبنيات ضروري است و با بررسي هاي مصرف مواد غذايي، نشان مي دهد كه مصرف شير و لبنيات در كشور كمتر از مقادير توصيه شده است.
اين متخصص تغذيه تاكيد كرد: عادات و رفتارهاي غذايي غلط مثل سرخ كردن غذاها، مصرف چربي اضافي (استفاده از كره در كنار غذاها) مصرف نمك اضافي در موقع صرف غذا، استفاده از سس هاي چرب، همراه با سالاد، افراط در مصرف شيريني بخصوص شيريني هاي خامه اي در كنار كم تحركي و نداشتن فعاليت بدني كافي از جمله عواملي ديگري هستند كه سلامت مردم را به خطر انداخته اند.

جویدن آدامس برای کاهش وزن

جویدن آدامس برای کاهش وزن
آیا جویدن آدامس های بدون قند حقیقتا می تواند به کاهش کالری های روزانه شما کمک کند؟
جویدن آدامس ممکن است از جهاتی برای شما مفید باشد، نه تنها می تواند تنفس شما را تازه کند. بلکه می تواند به شما جهت غلبه بر اشتیاق به مصرف مواد غذایی پر انرژی مانند انواع اسنک ها، سیگار نیز کمک نماید و همچنین حافظه شما را تقویت می کند و حتی به کاهش وزنتان کمک نماید.
برخی مطالعات نشان داده اند که جویدن آدامس می تواند به کنترل تمایلات غذایی، مدیریت گرسنگی و تقویت کاهش وزن کمک کند. ولی هنوز این ایده تایید نشده است که مصرف چند تکه آدامس در طی روز موجب لاغر شدن می گردد. اگرچه مطالعات کمی نشان داده اند که جویدن آدامس می توانند به شما در کاهش کالری دریافتی تان کمک نماید.
به عنوان یک اصل باید بپذیریم که مسلما جویدن آدامس  منجر به کاهش وزن آشکار در شما نخواهد شد، مگر اینکه همچنین از رژیم غذایی کم کالری پیروی نمایید و فعالیت بدنی منظم داشته باشید. اگر عادت به مصرف آدامس در طی روز دارید، باید بدانید که آدامس های عاری از قند بهترین گزینه هستند چرا که معمولا کمتر از 5 کیلوکالری به ازای هر قطعه تولید می کنند( در مقایسه با 10 کیلو کالری انرژی به ازای هر قطعه آدامس عادی).  اما باید توجه شود که مصرف زیاد شیرین کننده مصنوعی (که در آدامس های بدون قند  نیز موجودند) ممکن است خاصیت ملین یابند وعوارضی را برای سلامت فرد در بر داشته باشند.
اثر جویدن آدامس بر کاهش وزن
در یک مطالعه ای که اخیرا انجام شده نشان داده شد که افرادی که آدامس می جویدند، در ناهارشان چیزی  در حدود 68 کیلوکالری کمتر کالری مصرف می نمودند و در بقیه اوقات روز کمتر دچار پرخوری شدند. جویدن آدامس همچنین به شرکت کنندگان مطالعه کمک کرد تا تمایلات غذایی شان را کنترل کنند و در مقابل رفتارهای چاق کننده مقاومت نمایند. افرادی که آدامس می جویدند در حقیقت در حدود 5% کالری بیشتری را نسبت به افرادی که آدامس نمی جویدند، می سوزانند.
یک مطالعه دیگر از دانشگاه Louisiana State University نشان داد جویدن آدامس در کنترل اشتها مفید است و 40% دریافت کالری روزانه شرکت کنندگان را کاهش می دهد و تمایل به مصرف میان وعده ها را کاهش می دهد.

چه ویتامینهایی برای مغز مفیدند؟

چه ویتامینهایی برای مغز مفیدند؟
امروزه همگی بر این امر واقفیم که مصرف یک رژیم غذایی سالم و غنی از غلات کامل، میوه ها و سبزیجات می تواند به حفظ لاغری و کاهش خطر بیماری قلبی کمک کند. ولی آیا  می دانید که شمار رو به رشدی از تحقیقات نشان می دهند که این نوع رژیم غذایی همچنین در حفظ حافظه، ارتقای هوشیاری، پیش گیری از افسردگی و پیشگیری از آلزایمر و زوال مغز موثر است. در واقع ممکن است بتوانیم با کمک تغذیه  مناسب، یک ذهن سالم و فعال را حتی تا دهه های 80 و 90 زندگی مان حفظ نماییم. لذا ما در اینجا 5 ماده غذایی دوستدار مغز که به حفظ هوشیاری و توانایی ذهنی شما کمک می کنند را معرفی می نماییم:
افزایش مصرف ویتامین E:
 برای مدت زمانی طولانی مردم بر این باور بودند که یک فرم رایج از ویتامین E تحت عنوان آلفا-توکوفرول، از اهمیت بیشتری برخوردار است، ولی نوع دیگر از ویتامین E تحت عنوان گاما توکوفرول نیز یقینا یک آنتی اکسیدان محافظت کننده برای اختلالات مغزی است. وقتی که شما غذاهای غنی از ویتامین E شامل: بادام، سبزیجات برگ سبز، روغن ذرت، روغن آفتابگردان، فندق و آردهای تهیه شده از دانه های کامل و غیره  را مصرف کنید؛ هر دو مورد آلفا و گاما توکوفرول را دریافت می کنید. اگر شما بنا به دلایلی استفاده از مکمل های غذایی را انتخاب می کنید؛ به دنبال مکمل های ویتامین Eمخلوط( ترکیبی از توکوفرول ها باشید) و دوز مصرفی تان نیز حداکثر باید 400 IU در روز باشد.
عملکردهای ویتامین E از لحاظ خواص آنتی اکسیدانی آن مورد توجه است، و مغز نیز نسبت به رادیکالهای آزاد آسیب پذیر است. برخی تحقیقات نشان می دهند که ویتامین E می تواند توسط کاهش اثرات تخریبی رادیکالهای آزاد، توسعه بیماری آلزایمر را به تاخیر اندازد و یا از ایجاد آن پیشگیری نماید.
ویتامینهای ب برای شما مفیدند:

لبنیات باید در رژیمهای لاغری گنجانده شود

لبنیات باید در رژیمهای لاغری گنجانده شود
امروزه چاقی به عنوان ریشه بسیاری از بیماری های مزمن موضوع بحث جامعه علمی است و پیشگیری از آن یکی از مهم ترین الویت های سیستم های بهداشتی - درمانی است. از اینرو مصرف بیشتر لبنیات به عنوان راهکاری برای پیشگیری از بروز چاقی و کاهش توده چربی مطرح است. اگر چه مطالعات بسیاری به بررسی تاثیر مصرف لبنیات بر وزن و ترکیب بدن پرداخته اند اما نتایج متفاوتی در این زمینه وجود دارد.
به همین منظور در مطالعه ای برگرفته از ژورنال International Journal of Obesity که از طریق ترکیبی از روشهای سیستماتیک و متا آنالیز و بصورت کاملاً تصادفی، بالینی و کنترل شده صورت گرفت، به بررسی تاثیر مصرف لبنیات بر وزن، توده چربی بدن، توده بدون چربی و میزان دور کمردر بزرگسالان پرداخته اند.
با بررسی منابع معتبری از جمله PubMed, ISI Web of Science, SCOPUS, Science Direct و EMBASE از ژانویه 1960 تا  اکتبر2011  بیش از 30 مطالعه مورد بررسی قرار گرفت.
تحقیقات بر روی داده های مختلفی از جمله وزن، توده چربی بدن، توده بدون چربی بدن و دور کمر نیز برخوردار بودند صورت گرفت. بطور کلی نتایج این بررسی نشان دادکه  تفاوت معنا داری در نتایج حاصل از مصرف لبنیات بر وزن بدن دیده شد. در این پژوهش مشاهده شد، افزایش مصرف لبنیات منجر به کاهش قابل توجهی در توده  چربی بدن و اندکی افزایش در توده بدون چربی و 19/2 cm کاهش در میزان دور کمرگروه مداخله گر نسبت به گروه شاهد می گردد. همچنین تحلیل های زیر گروهی نشان داد که افزایش مصرف لبنیات (بدون محدودیت انرژی) در هر دو گروه، تاثیر چندانی بر وزن، توده چربی بدن، توده بدون چربی و دور کمر نداشته است، اما مصرف رژیم غذایی کاهش وزن همراه با مقادیر بالای لبنیات، منجر به 29/1 کیلو کاهش وزن بیشتر، 11/1 کیلو کاهش بیشتر در توده چربی بدن، 72/0 کیلو افزایش حجم عضلانی بدن و 43/2 سانتیمتر کاهش بیشتر در میزان دور کمر این افراد در مقایسه با گروه شاهد گردیده است.
نکته عملی : نتایج حاکی از آنند که افزایش مصرف لبنیات بدون محدودیت انرژی ممکن است منجر به تغییرات قابل توجهی در وزن و ترکیب بدن نگردد، در حالیکه گنجاندن محصولات لبنی در رژیم غذایی کاهش وزن با انرژی محدود تاثیر بسزایی بر وزن، توده چربی بدن، توده بدون چربی و دور کمر افراد در مقایسه با رژیم غذایی کاهش وزن (فاقد لبنیات) دارد.
منبع:International Journal of Obesity 17 January 2012

مصرف امگا 3 در طول بارداری و تجمع بافت چربی در نوزاد

مصرف امگا 3 در طول بارداری و تجمع بافت چربی در نوزاد
ترکیب اسیدهای چرب بلند زنجیره چند زنجیره ای غیر اشباع  در رژیم غذایی مادر ممکن است در چاقی نوزاد تاثیر گذار باشد. در این مطالعه میخواهیم این فرضیه را بررسی کنیم که کاهش نسبت امگا-6 به امگا-3 در رژیم غذایی زنان باردار و شیرده ممکن است از رشد زیاد بافت چربی در نوزادانشان در طول سال اول زندگی جلوگیری کند یا خیر؟
 در این مطالعه به 208 زن باردار سالم به طور تصادفی یا  1200 میلی گرم اسید چرب چند زنجیره ای غیر اشباع  به عنوان یک مکمل روزانه داده شد و بطور همزمان  اسید آراشیدونیک دریافتی شان کاهش یافت و یا اینکه از هفته ی 15 بارداری تا ماه چهارم شیردهی تحت یک رژیم کنترل قرار گرفتند .
در مرحله اول برررسی، چربی بدن نوزادان این مادران بعد از به دنیا آمدن در هفته اول، 6 هفتگی، 4 و 12 ماهگی در 4 نقطه از بدنشان مورد ارزیابی قرار گرفت. در مرحله ی دوم بررسی، چربی شکمی، توزیع چربی و رشد نوزاد به وسیله ی سونوگرافی تخمین زده شد.
نتایج این مطالعه نشان داد چربی زیرجلدی این نوزادان در سال اول زندگی و یا در رشدشان هیچ تفاوتی نداشته است. بررسی های سونوگرافیکی نیز هیچ تفاوت شاخصی را در توده ی چربی شکمی و یا توزیع چربی نشان نداد. در نهایت هیچ مدارکی دال بر اینکه مصرف مکملهای اسیدهای چرب امگا-3 و نیز کاهش دریافت اسید آراشیدونیک در طول بارداری و شیردهی می تواند توده چربی نوزاد را در سال اول زندگی کاهش دهد، یافت نشد.
نکته عملی: با توجه به اینکه نتایج بدست آمده نشان داد مصرف مکملهای اسیدهای چرب امگا-3 هیچ تاثیری بر روی توده چربی بدن نوزاد ندارد لذا مصرف و یا عدم مصرف این مکملها در طول دوران بارداری تفاوتی ندارد و در نتیجه نمی توان مصرف آن را به مادران باردار و شیرده توصیه کرد.
منبع:Am J Clin Nutr Dec 2011