غذاهاي مفيد براي بينايي

نوشته  : فاطمه مهدي‌پور 
 ماهي‌هاي چرب
براساس يك پژوهش استراليايي كه در سال 2008 انجام گرفت. امگا‌3‌ كه در ماهي‌هاي چرب و همچنين گردو، روغن كلزا، سمنه خوراكي و … وجود دارند، تا 38 درصد احتمال ابتلا به بيماري «تخريب ماكولاي شبكيه وابسته به سن» را كاهش مي‌دهند. اسيدهاي چرب امگا 3 سازنده اصلي غشاهاي سلولي و سلول‌هاي عصبي شبكيه چشم هستند و مصرف مداوم آنها از شبكيه محافظت مي‌كند. پس هفته‌اي دو تا سه بار ماهي‌‌هاي چرب ميل كنيد. توجه داشته باشيد داشتن يك تغذيه سرشار از امگا 6 (مثل برخي از غلات، گوشت و …) و چربي‌هاي ترانس (مثل بيسكويت و ساير محصولات صنعتي) تأثير كاملاً عكسي بر جاي خواهد گذاشت.

 تخم مرغ
نتايج يك پژوهش آمريكايي (سال 2006) نشان داده است كه مصرف مرتب تخم‌مرغ، چشم را در مقابل ابتلا به بيماري «تخريب ماكولاي شبكيه وابسته به سن» محافظت مي‌كند. زرده تخم‌مرغ در مقايسه با سبزيجاتي از قبيل اسفناج، حاوي مقدار كمي آنتي‌اكسيدان‌هاي محافظتي (ويتامين A و رنگدانه‌هاي لوتئين) مي‌باشد؛ با اين وجود آنتي‌اكسيدان‌هاي موجود در زرده تخم‌مرغ بهتر از سبزيجات جذب بدن مي‌شوند. بنابراين توصيه مي‌شود دو الي سه بار در هفته تخم‌مرغ ميل كنيد. البته تخم‌مرغ مرغ‌هايي كه در هواي آزاد پرورش مي‌يابند مقوي‌تر و حاوي آنتي‌اكسيدان‌هاي بيشتري است. لازم به ذكر است كلسترول موجود در تخم‌مرغ، اگر در مصرف آن زياده‌روي نشود، تأثيري در ميزان كلسترول خون ندارد.

آويـــشن

نوشته  : دکتر صدیقه نوبان متخصص بیو شیمی فیزیک اداره کل نظارت بر مواد غذایی و آشامیدنی وزارت بهداشت، درمان 
آویشن، گیاهی روح‌افزا و آرامبخش است. بخور آن برای سرماخوردگی مفید بوده و مصرف آن موجب افزایش پرزهای معده می‌شود.
آویشن گیاهی است خوراکی که با مصرف آن احساس بسیار خوبي به شخص دست مي‌دهد. مصرف دم کرده آن به عنوان دارویی روح افزا و آرامبخش توصیه می‌شود. آويشن گياهي است كه به خصوص به عنوان ادويه معطر از زمان‌هاي قديم مورد توجه بشر بوده و در عهد باستان در جوامع پيشرفته آن روز به عنوان بخور‌هاي معطر و تصفيه‌كننده به خصوص در معابد استفاده مي‌شده. برگ‌هاي آويشن سمبل شجاعت، تهور و رشادت بوده است. در يونان قديم، يعني قبل از ميلاد مسيح، مرسوم بوده که اگر مي‌خواستند شجاعت و رشادت مردی را تحسين و از او تعريف كنند، مي‌گفتند كه او عطر آویشن دارد و بوی آويشن مي‌دهد. در اساطير كهن مسيحيان آمده است، در علوفه‌ای كه برای تشك در رختخواب مريم عذرا و حضرت مسيح كودك مي‌آوردند، گياه معطر آويشن نيز وجود داشته است. سربازان رومي رسم داشتند برای افزايش شجاعت و تهور، در آب آويشن حمام كنند (حمام آويشن براي تسكين درد مفاصل و كوفتگي عضلات و ايجاد نشاط و تازگي و رفع كسلي مفيد است، به همين منظور مي‌توان جوشانده 6 درصد آويشن را داخل وان حمام ريخت و مدتي در آن نشست). آويشن به عنوان سمبل شجاعت قرن‌ها در جوامع بشری حاكم بوده است؛ به طوری كه حتي در قرون وسطي در دوران شواليه‌ها نيز هر وقت زن‌های زيبای اروپا قصد تحسين معشوق‌های شواليه خود را به عنوان مردي شجاع داشتند، روبان‌هاي زيبايي كه روي آن شكل گياه آويشن كار شده بود، به آنها هديه مي‌دادند.

كـراتـين بي‌ ضرر نيست!


نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
سالن‌هاي ورزشي مملو از مرداني است كه سعي دارند به حجم بدن خود بدون افزايش چربي‌ها، بيفزايند و تا جايي كه ماهيچه‌هاي‌شان قابليت بزرگ شدن دارد، به حجيم شدن آنها ادامه دهند. اين اتفاق ظاهراً با ورزش كردن به طور مرتب نمي‌افتد و آنها براي رسيدن به فرمي كه دوست دارند، كراتين مصرف مي‌كنند. چند دهه پيش، رسانه‌ها سعي در ارائه تصويري منفي از كراتين داشتند؛ تا جايي كه سوء استفاده از آن در مسابقات ورزشي و مسابقات بزرگ المپيك موجب حذف فرد مصرف‌كننده از بازي‌ها مي‌شد. اما امروزه اغلب مردم بر اين باورند كه كراتين يكي از مكمل‌هاي مورد نياز بدن است. كراتين تركيبي از دسته تركيبات پروتئيني است كه از سه آمينواسيد (ميتوناين، آرژي‌ناين و گليسين) تشكيل شده است. اين ماده كه در بدن به صورت تركيب فسفاته (كراتين فسفات) در مي‌آيد، نخستين بار در سال 1832 توسط «مايكل يوگن سوژول» به عنوان يكي از اجزاي آلي گوشت اسكلتي كشف شد. پانكراس، كبد و كليه‌ها به طور طبيعي مقداري كراتين در بدن توليد مي‌كنند. ما بدون اينكه بدانيم، كراتين موجود در ماهي را مي‌خوريم و بافت ماهيچه‌هاي‌مان قوي‌تر مي‌شود و به هيچ‌وجه دچار مشكل گوارشي نمي‌شويم؛ زيرا حجم بسيار پايين كراتين در رژيم غذايي (1-2 گرم در روز) هيچ عارضه و مشكلي ايجاد نمي‌كند. ولي برخلاف مردم عادي، ورزشكاران از پودر و قرص‌هاي كراتين استفاده مي‌كنند تا ماهيچه‌هاي‌شان بزرگ‌تر شوند. كراتين در سال‌هاي اخير به عنوان مكمل تقويت انرژي ورزشكاران محبوبيت زيادي پيدا كرده است. برخلاف استروئيدهاي بدن‌ساز، تنها عارضه مصرف كراتين، افزايش وزن است. هنگامي كه يك ورزش سنگين و كوتاه مدت انجام مي‌‌دهيد، يك واكنش شيميايي خاص اتفاق مي‌افتد تا انرژي كافي در اختيار عضلات قرار دهد. بدن انسان به طور طبيعي نيمي از كراتين مورد نيازش را مي‌سازد و نيم ديگر آن از طريق غذا تامين مي‌شود.

نكته‌هاي خواندني درباره قــند

نوشته : تحريريه دنياي سلامت 
1- به طور ميانگين افراد در طول يك سال بيش از
27‌كيلوگرم قند و شكر مصرف مي‌كنند كه حدود
11‌كيلوي آن مربوط به خوردن انواع شكلات‌هاست.
2- مصرف زياد شكر و شيريني‌جات طي فرايند گليكيشن بر چين و چروك‌هاي پوست مي‌افزايد؛ به اين ترتيب كه قند اضافه خون به كلاژن پوست مي‌چسبد و از انعطاف‌پذيري آن جلوگيري مي‌كند.
3- بهترين درمان براي پوستي كه در اثر مصرف زياد شكر و شيريني‌جات دچار چروك شده، كاهش مصرف آن است، نه چيز ديگري.
4- مردم هند دست‌كم دو هزار سال پيش نيشكر را به صورت بلوري كرده و از آن استفاده مي‌كردند؛ به طوري كه وقتي سربازان اسكندر مقدوني به اين سرزمين رسيدند، از توليد اين عسل بدون زنبور بسيار متعجب شده بودند.
5- در سال 1747، يك شيميدان آلماني به نام «آندرياس مارگراف» توانست قند را از چغندر به دست آورد. در سال 1802 نخستين پالايشگاه تصفيه چغندر قند، شروع به كار كرد. قند به دست آمده از اين پالايشگاه به سرزمين‌هاي سردتر فرستاده مي‌شد.
6- هر بطري نوشابه (حدود 60 گرم نوشابه) نزديك به 16 حبه قند و مواد شيرين‌كننده دارد.
7- نوشيدني‌هاي شيرين با طعم‌هاي مصنوعي تأثير زيادي در چاق شدن افراد دارند. براساس آزمايش‌ها، موش‌هايي كه از اين نوشيدني‌هاي شيرين مي‌خوردند، در مقايسه با موش‌هايي كه نوشيدني‌هاي شيرين شده با قند خوردند، كالري بيشتري دريافت كرده و چاق‌تر شدند.

نياز بدن به پروتئين چقدر است؟!


نوشته : تحريريه دنياي سلامت 
پروتئين‌ها مولكول‌هاي بزرگي هستند كه شامل آمينواسيدها مي‌شوند و آمينواسيدها مهم‌ترين عامل براي عملكرد صحيح سلول‌هاي بدن مي‌باشند. ساختار بدن ما، نظم سلول‌هاي بدن و كليه بافت‌ها و ارگان‌ها، بدون وجود پروتئين هرگز شكل نمي‌گيرند. ماهيچه‌ها، پوست، استخوان‌ها و بخش‌هاي زيادي از بدن حاوي مقدار زيادي پروتئين هستند و به طور كلي مي‌توان گفت كه اين ماده بيست درصد از وزن بدن را تشكيل مي‌دهد. آنزيم‌ها، هورمون‌ها، آنتي‌بادي‌ها از پروتئين ساخته شده‌اند. پروتئين‌ها انتقال‌دهنده عصبي هستند و به خون اكسيژن مي‌رسانند. آنها مسوول ساختن تمام چيزهاي زنده، از ويروس‌ها و باكتري‌ها و پروانه‌ها و ستاره دريايي گرفته تا بدن انسان هستند. بدن انسان تقريباً از صد تريليون سلول تشكيل شده است كه هر كدام عملكرد جداگانه‌اي دارند و از هزاران نوع پروتئين ساخته شده‌اند كه همگي در كنار هم به سلول‌ها كمك مي‌كنند تا وظايف خود را انجام دهند. پروتئين‌ها ماشين‌هاي بسيار كوچكي هستند كه در ميان سلول‌ها مشغول كارند. آنها از آمينواسيدها تشكيل شده‌اند و آمينواسيدها ساختار اصلي پروتئين‌ها را تشكيل مي‌دهند. در بدن ما حدود 20 نوع آمينواسيد وجود دارد كه عبارتند از: آلانين، آرچينين، آسپاراجين، آسپارتيك اسيد، كيستين، اسيدگلوتاميك، گلوتامين، ايزولوسين، لوسين، لي‌ساين، ميتوناين، فنيل آلانين، پرولين، سرين، تريپتوفان، تايروسين و والين. اين 20نوع آمينواسيد به ميليون‌ها شكل مختلف در كنار هم قرار مي‌گيرند و ميليون‌ها شكل پروتئين‌ها به وجود مي‌آورند كه هر يك عملكرد خاصي در بدن دارند. آمينواسيدها، مولكول‌هاي اصلي هستند. آنها از كربن، هيدروژن، اكسيژن، نيتروژن و گاه سولفور ساخته شده‌اند.

این سبزی، چربی خون را کاهش می دهد

شوید

استفاده از عصاره تخم شوید در كاهش كلسترول زیانبار خون، موثر است.
 
چند تن از پژوهشگران دانشگاه علوم پزشكی شهید صدوقی یزد، تاثیر نوعی داروی كاهنده چربی خون موسوم به لوواستاتین و عصاره تخم شوید را بر میزان چربی های خون موش های آزمایشگاهی با هم مقایسه كردند.
بر پایه این بررسی كه نتایج آن در مجله دانشگاه علوم پزشكی شهید صدوقی یزد منتشر شد، هر كدام از این داروها به تنهایی كلسترول زیانبار و تری گلیسیرید خون را كاهش می دهند.
این بررسی همچنین نشان می دهد، عصاره آبی تخم شوید میزان كلسترول زیانبار خون را از داروی لوواستاتین بیشتر كاهش می دهد.
پژوهشگران با توجه به این بررسی، عصاره تخم شوید را در كاهش چربی های خون، به ویژه كلسترول زیانبار موثر می دانند.
اختلال چربی های خون از مهم ترین عوامل خطرساز بیماری های قلبی عروقی است.

منبع : salamatnews.com
 

ارتباط مصرف نوشابه‌ و سرطان



نوشیدنیهایی که مردان را تهدید می‌کند
یک تحقیق 15 ساله نشان می دهد که صرف یک نوشابه گازدار در روز خطر ابتلا به سرطان تهاجمی پروستات را تا 40 درصد افزایش می دهد.
به گزارش خبرگزاری مهر، یک تحقیق نشان می دهد که مصرف تنها یک نوشیدنی گازدار در روز در افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات در مردان وجود دارد.
نتایج یک تحقیق 15 ساله نشان می دهد که افرادی که در روز یک نوشیدنی گازدار 300 میلی لیتری مصرف می کنند 40 درصد بیش از سایرین در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات قرار می گیرد.
نکته نگران کننده این است که این خطر در رابطه با بیماری که در مرحله اول باشد و به واسطه آزمایشهای خون تشخیص داده شده کاربرد ندارد بلکه سرطانهایی را هدف می گیرد که به قدری پیشرفته اند که علائم را نشان می دهند. این امر از اهمیت مهم برخوردار است چرا که احتمال مهلک بودن اشکال سرطان پروستات که به سرعت رشد می کند بیشتر است.
گفته می شود که شکر در این نوشیدنی ها موجب آزادسازی هرمونهای انسولین می شود که تومورهای سرطانی را تغذیه می کند.
سرطان پروستان شایع ترین نوع سرطان میان مردان است که برای مثال در بریتانیا سالانه 41 هزار نفر به آن مبتلا شده و بیش از 10 هزار نفر را به کام مرگ می کشد.

گیاه هایپریکوم پرفوراتوم(هایپیران) در درمان اضطراب موثر


بر اساس نتایج بدست آمده از یک پژوهش، گیاه هایپریکوم پرفوراتوم به عنوان یک درمان مکمل در کاهش اضطراب تاثیر مثبت دارد.

به گزارش سرویس پژوهشی ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، اضطراب از شایعترین اختلالات روانی است. طب مکمل، امروزه بخشی از هر درمان شده و بسیاری از بیماران به‌منظور کاهش عوارض جانبی و هزینه درمان‌ها تمایل به استفاده از آن دارند. هایپریکوم پرفوراتوم به‌طور سنتی برای درمان بسیاری از بیماری های جسمی و روانی مورد استفاده قرار می‌گیرد، در همین راستا مطالعه‌ای با هدف بررسی اثر هایپریکوم پرفوراتوم (هایپیران) بر اضطراب دانشجویان ساکن در خوابگاه‌ها توسط نیلوفر عرفانی کارشنای ارشد پرستاری دانشگاه علوم پزشکی البرز انجام شد.

این مطالعه به صورت یک کارآزمایی بالینی تصادفی شاهددار انجام شد. ابزار مورد استفاده فرم مشخصات فردی و پرسشنامه اضطراب اشپیل برگر بود. پرسشنامه اضطراب اشپیل برگر جهت آزمون غربالگری اضطراب توسط دانشجویان تکمیل شد. پس از غربالگری به‌طور تصادفی 180 دانشجو که معیار ورود به مطالعه را داشتند، به دو گروه مداخله و شاهد (در هر گروه 90 نفر) تقسیم شدند. افراد گروه مداخله روزانه 60 قطره هایپیران به مدت دو ماه دریافت کردند. اضطراب قبل و بعد از دو ماه در هر دو گروه ارزیابی شد. داده‌ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون‌های آماری تی زوجی و تی برای گروه‌های مستقل تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری P<0.05 در نظر گرفته شد.

یافته‌ها نشان داد: میانگین نمره اضطراب در گروه مداخله بعد از دو ماه دریافت روزانه 60 قطره هایپیران کاهش یافته بود. اما در گروه شاهد کاهش نیافته بود. مقایسه دو گروه تفاوت آماری معنی‌داری در میانگین نمره اضطراب بعد از مداخله نشان داد.

نتایج بدست آمده براساس یافته‌های این تحقیق حاکی از آن بود که هایپریکوم پرفوراتوم می‌تواند در درمان اضطراب موثر باشد.

گفتنی است، مشروح این پژوهش در مجله مراقبت‌های نوین به چاپ رسیده است.

نوشیدنی‌های شیرین، سرطان پروستات را افزایش می‌دهد


22-244.jpg
پژوهش  ۱۵ ساله محققان سوئدی نشان می‌دهد مردانی که روزانه میزان معمولی از نوشیدنی‌های شیرین را مصرف می‌کنند در خطر افزایش ابتلا به نوع تهاجمی سرطان پروستات قرار دارند.

به گزارش سرویس پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه اصفهان، محققان به منظور درک رابطه بین نوشیدنی‌های شیرین و خطر سرطان پروستات، هشت هزار مرد 45 تا 75 ساله را به مدت تقریبا 15 سال مورد بررسی قرار دادند.

بر اساس این گزارش، افرادی که روزانه 330 میلی لیتر نوشیدنی شیرین مصرف می‌کردند، 40 درصد بیش از سایرین در خطر ابتلا به نوع مزمن سرطان پروستات که مستلزم درمان است، قرار دارند.

مصرف رژیم غذایی غنی از برنج و پاستا خطر ابتلا به نوع خفیف‌تر این بیماری را که نیازی به درمان ندارد، 31 درصد و مصرف بالای غلات صبحانه‌ای شیرین این درصد را به 38 درصد افزایش می‌دهد.

به گفته "ایزابل دریک" محقق دانشگاه لوند و سرپرست این پژوهش، گرچه تحقیقات بیشتری برای هرگونه رهنمودهای غذایی لازم است اما باید در نظر داشت که دلایل کافی و بسیاری برای عدم مصرف نوشیدنی‌های شیرین وجود دارد.

تحقیقات پیشین نشان داده است چینی‌ها و ژاپنی‌های مهاجر به آمریکا، بیش از سایر همتایان خود که در کشورشان زندگی می کنند به سرطان پروستات مبتلا می‌شوند.

"دریک" در این رابطه می‌گوید: " مطالعات بیشتری برای درک تاثیر رژیم‌های غذایی متفاوت بر ژن‌ها لازم است تا بتوان برای گروه‌های خاص پر خطر رهنمودهای غذایی و نوشیدنی را در نظر گرفت."

این پژوهش در مجله "the American Journal of Clinical Nutrition " منتشر شده است.

مصرف فست فود بر ضریب هوشی کودکان تاثیر منفی دارد




نتایج یک پژوهش نشان می دهد میزان تاثیر نوع تغذیه (  بخصوص انتخاب  فست فود به جای غذاهای تازه )  در آینده فرزندان می تواند بیش از ثروت خانواده و یا موقعیت اجتماعی والدین باشد.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ،  این تحقیقات که بر روی کودکان اسکاتلند انجام شده نشان می دهد، کودکانی که بیشتر از فست فود استفاده می کنند، نسبت به دیگر کودکانی که غذای سالم می خورند ضریب هوشی پایین تری دارند.
غذای اصلی کودک بر رشد و توانایی های ذهنی او تاثیر بلند مدت می گذارد و کودکانی که دراین میان دائما از فست فود و غذاهای آماده استفاده کنند شانس کمتری برای بالا رفتن بهره هوشی دارند.
این تحقیق روی بیش از ۴هزار کودک ۴ تا ۵ساله اسکاتلندی انجام و تاثیر مصرف فست فود و غذاهای تازه روی سلامت کودکان مقایسه شده است.
محققین می گویند والدینی که با تحصیلات دانشگاهی بالاتر نگران شیوه تغذیه کودکشان بودند و سعی می کردند بیشتر غذاهای تازه برای وعده اصلی او تدارک ببینند، موجب تاثیرات مثبتی روی بهره هوشی آنها شدند.
در عوض کودکان خانواده هایی که چندان شرایط مالی خوبی نداشتند در اکثر روزها به فرزندانشان غذاهای آماده ویا فست فود می دادندو این مسئله روی بهره هوشی آنها تاثیر منفی داشت.
دکتر سوفی فون اشتام رییس تیم تحقیق دانشگاه لندن در مورد این موضوع گفت : برخی والدین زمان کافی برای مهیا کردن غذای تازه برای  فرزندانشان ندارند و تکرار این قضیه در بلند مدت سبب کاهش بهره هوشی و مشکلات تحصیلی برای فرزندانشان می شود.
به گفته محققان، نوع غذا روی رشد مغزی کودکان تاثیر می گذارد.این یافته نشان می دهد تازگی و کیفیت ماده غذایی به ویژه در سن رشد از میزان مصرف موادغذایی مهم تر است.
مصرف غذاهایی مانند چیپس، پیتزا و شیرینی قبل از ۳ سالگی با کاهش آی کیوی کودکان در ارتباط است.
همچنین بر اساس تحقیق مشابهی که در دانشگاه آدلاید در استرالیا صورت گرفته ، فاصله بهره هوشی کودکان با تغذیه سالم وفست فود با بالا رفتن سن بیشتر می شود و می تواند تاثیراتش را تا اواخر دهه دوم زندگی افراد نشان دهد.
پژوهشگران تاکید دارند، لازم است مدارس در مناطقی که کودکان خانواده های فقیر را پذیرا هستند، روی رژیم غذایی دانش آموزان نظارت بیشتری داشته باشند .