نوشته : تحريريه دنياي سلامت
قند
نوعي كربوهيدرات بسيار ساده بلوري است كه قابليت استفاده به عنوان يك
چاشني شيرين را دارد. قند، شكلهاي مختلفي دارد، اما تمام انواع آن ويژگي
شيرين بودن را دارند. انواع اصلي قند عبارتند از: ساكارز، لاكتوز و
فروكتوز. قندي كه معمولاً همه ما در منازل خود استفاده ميكنيم، ساكارز است
كه از نيشكر و چغندر به دست ميآيد. لغت شكر از واژه عربي سوكَر گرفته شده
و سوكَر نيز از زبان سانسكريت كه در اصل «شاركارا» بوده وارد زبان عربي
شده است. ترجمه لغت شكر به زبانهاي مختلف دنيا يك ريشه دارد؛ مثلاً
اسپانياييها به آن «آزوكار» و فرانسويها به آن «سوكِر» ميگويند. تمام
انواع قندها نيز به حروف «ose» خاتمه مييابند مثل گلوكز، دِكستروز و
فروكتوز. ساكارز از گلوكز و فروكتوز ساخته شده است. ميوه ها و عسل حاوي
فروكتوز ميباشند و شير لاكتوز دارد. گلوكز نيز نوعي قند است كه در خون ما
گردش دارد و به آن قند خون ميگويند. توليد محصولات غذايي در سرتاسر دنيا
پيش از 120 ميليون تُن در سال است كه هفتاد درصد آن از نيشكر به دست
ميآيد. نيشكر معمولاً در نواحي گرمسير رشد ميكند. 30 درصد از قند و شكر
دنيا از چغندر به دست ميآيد. چغندر بيشتر در نواحي خنك كره زمين ميرويد.
برزيل، بيشترين توليد قند و شكر را در دنيا دارد. گياهان قند توليد
ميكنند. آنها براي ذخيره انرژي طي فرآيند فتوسنتز، قند ميسازند. گياهان
CO2 هوا و آب زمين را گرفته، اين دو وارد يك فرآيند شيميايي ميشوند و
ساكارز توليد ميكنند. در گذشته قند و شكر فقط از نيشكر بهدست ميآمد.