نوشته : نازیلا امین کارشناس ارشد بیوشیمی
با
پیشرفت جوامع بشری، بهویژه دستیابی به علم و تکنولوژیهای برتر در صنایع
غذایی و از طرفی شیوع بیماریهای مزمن، امروزه نقش تغذیه و مواد غذایی، از
عاملی جهت حفظ بقا و رفع انرژی مورد نیاز بهعنوان فاکتوری برای ارتقا
سلامت، پیشگیری و کمک به درمان بیماریهای مختلف تغییر یافته است.
پروبیوتیک واژهای است که امروزه عنوان بسیاری از مطالعات پزشکی را به خود
اختصاص داده است.پروبیوتیک کلمهای یونانی و به معنی «برای زندگی» است. سازمان جهاني بهداشت، اين اصطلاح را به میکروارگانیسمهای زندهای اطلاق ميكند كه نه تنها بیماریزا نبوده بلکه در صورت مصرف کافی و مداوم، سبب ارتقاي سلامتی ميزبان خود میشوند و شامل انواعی از باکتری، قارچ و مخمر میباشند. روده انسان حاوی تقریبا 100 تریلیون باکتری زنده است که فلور میکروبی روده را بهوجود میآورند، این باکتریها شامل انواع مفید و مضر هستند. باکتریهای مفید در تولید ترکیبات مورد نیاز بدن مانند ویتامینهای گروه B، K واسیدهای چرب کوتاه زنجیره، اسیدهای آمینه و آنتیاکسیدانهای مختلف و همچنین مهار رشد باکتریهای مضر و مبارزه با عوامل عفونی و بیماریزا نقش دارند. از جمله معروفترین گونههای باکتریهای پروبیوتیک میتوان به لاکتوباسیلوس و بیفیدو باکتریوم اشاره کرد.