نوشته : تحريريه دنياي سلامت
امروزه مصرف نوشابههای گازدار به طور فزاینده در میان مردم دنیا، بخصوص ایرانیان که رکورددار مصرف آن هستند، رایج گردیده است. مصرف مداوم وبیش از اندازه این فرآورده عوارضی به دنبال دارد و تهدیدی برای سلامتی به شمار میآید. این مقاله به اختصار به معرفی نوشابههای گازدار، انواع آن و مضرات آنها میپردازد.
تعاریف
نوشابه گازدار فرآوردهای است که از اختلاط آب، گاز کربنیک، مواد افزودنی مجاز خوراکی، شکر و سایر شیرینکنندهها تهیه میشود.
نوشابههای رژیمی بدون قند: نوشیدنیهایی هستند که در فرمولاسیون آنها به جای شکر از شیرینکننده مصنوعی (در حال حاضر اسپارتام) استفاده میشود.
نوشابههای کمکالری (نیمه رژیمی): نوشیدنیهایی هستند که در فرمولاسیون آنها از شکر و شیرینکنندههای مصنوعی به طور همزمان استفاده میشود.
نوشابههای انرژی زا: در این نوشیدنیها به طور خاص از کافئین وشکر استفاده میشود. به طور كلي نوشابههای گازدار در انواع کولا، طعمدار رنگی، طعمدار بیرنگ، نوشابههای گازدار میوهای و نوشابههای گازدار بدون طعم و رنگ (سوداها) وجود دارند.
مواد اولیه
مواد اولیه اين نوشابهها شامل آب، شیرینکنندههای طبیعی، شیرینکنندههای مصنوعی، افزودنیهای خوراکی، طعمدهندهها، اسیدیکنندهها، نگهدارندهها، آنتیاکسیدانها، ضدکف، ابریکنندهها، بافرها، مواد پایدارکننده، ریزمغذیها و عصاره میباشد.
تعاریف
نوشابه گازدار فرآوردهای است که از اختلاط آب، گاز کربنیک، مواد افزودنی مجاز خوراکی، شکر و سایر شیرینکنندهها تهیه میشود.
نوشابههای رژیمی بدون قند: نوشیدنیهایی هستند که در فرمولاسیون آنها به جای شکر از شیرینکننده مصنوعی (در حال حاضر اسپارتام) استفاده میشود.
نوشابههای کمکالری (نیمه رژیمی): نوشیدنیهایی هستند که در فرمولاسیون آنها از شکر و شیرینکنندههای مصنوعی به طور همزمان استفاده میشود.
نوشابههای انرژی زا: در این نوشیدنیها به طور خاص از کافئین وشکر استفاده میشود. به طور كلي نوشابههای گازدار در انواع کولا، طعمدار رنگی، طعمدار بیرنگ، نوشابههای گازدار میوهای و نوشابههای گازدار بدون طعم و رنگ (سوداها) وجود دارند.
مواد اولیه
مواد اولیه اين نوشابهها شامل آب، شیرینکنندههای طبیعی، شیرینکنندههای مصنوعی، افزودنیهای خوراکی، طعمدهندهها، اسیدیکنندهها، نگهدارندهها، آنتیاکسیدانها، ضدکف، ابریکنندهها، بافرها، مواد پایدارکننده، ریزمغذیها و عصاره میباشد.