نوشته : آسیه حسن زاده كارشناس ارشد صنايع غذايي
روغن ماهی از جمله روغنهای خوراکی است که از انواع ماهیها مثل ماهی تن، ماهی قزلآلا، ماهی ساردین و ... گرفته ميشود. روغن ماهی سرشار از ویتامینهاي D ،A و املاح کلسیم و فسفر و دارای مقدار کميآهن، مس و سلنیوم ميباشد. عامل اصلی که سبب ایجاد مزیت در روغن ماهی به نسبت سایر روغنها و چربیهای نباتی و حیوانی ميگردد، اين است كه چربی ماهی غني از دو نوع اسید چرب غیر اشباع امگا- 3 به نامهای DHA و EPA ميباشد، البته اسیدهای چرب ضروری دیگری نيز در روغن ماهی وجود دارند كه عبارتند از: اسید آلفالینولنیک و اسید گامالینولنیک كه براي سلامتي بسيار مفيدند. ماهیهای مختلفی میتوانند به عنوان منبع تهیه روغن، مورد استفاده قرار بگیرند، مثل ماهی تن، ماهی قزلآلا، ماهی کولی، ماهی ساردین و … ، اما در میان انواع مختلف ماهی، به طور معمول روغن ماهی از ماهیهایی همچون شاه ماهی، خال مخالی، ساردین، قزل آلا و ماهی تن به دست میآید.
همچنين از کبد انواع ماهیان خانواده Gadus مانند کاد، هایليبوت و مانند آنها روغنهای مرغوبی بدست ميآید که سرشار ازویتامینهاي A و D است. ویتامین A در شبکوری، تقویت سیستم ایمنی، رشد استخوانی و رشد سلولهای بدن ضروری بوده و ویتامین D در جذب کلسیم و فسفر دخالت دارد و برای رشد استخوانها لازم است.
همچنين از کبد انواع ماهیان خانواده Gadus مانند کاد، هایليبوت و مانند آنها روغنهای مرغوبی بدست ميآید که سرشار ازویتامینهاي A و D است. ویتامین A در شبکوری، تقویت سیستم ایمنی، رشد استخوانی و رشد سلولهای بدن ضروری بوده و ویتامین D در جذب کلسیم و فسفر دخالت دارد و برای رشد استخوانها لازم است.