ويتامين C كيوي، بر جذب آهن موجود در داروهاي گياهي تاثير بيشتري دارد

ويتامين C موجب جذب بيشتر آهن در بدن مي‌شود و ويتامين C موجود در كيوي، بر جذب آهن موجود در داروهاي گياهي تاثير بيشتري دارد.


به گزارش وب دا، یك متخصص تغذيه گفت: كيوي داراي مقدار زيادي ويتامين C است. در هر 100 گرم از كيوي 90 ميلي‌گرم ويتامين C وجود دارد كه بسيار مطلوب است. در شرايط معمول مقدار ويتامين C مورد نياز يك زن در روز 75 ميلي‌گرم و براي مرد 90 ميلي‌گرم است كه اين ميزان نياز را كيوي مي‌تواند به راحتي رفع كند.
دكتر دردانه حسين در ادامه افزود: ويتامين‌هاي گروهB  نيز در كيوي موجود است كه فولات يكي از اين ويتامين‌ها است. پتاسيم نيز كه يكي از عناصر الكتروليت‌هاي ضروري بدن است نيز در كيوي وجود دارد.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز گفت: ‌ويتامين E نيز در اين ميوه زياد است. ويتامين‌ E و C هر دو آنتي‌اكسيدان‌هاي قوي هستند كه براي پيشگيري از بسياري از بيماري‌هاي مفيد هستند.
وي ادامه داد: كيوي همچنين كراتين دارد كه پيش‌ساز ويتامين A است. مقداري هم فيبر دارد كه البته بيشتر فيبر آن درون پوست اين ميوه قرار دارد.
دکتر حسين تصريح كرد: بهتر است پوست ميوه  به دليل استفاده از حشره‌كش‌ها در مزارع كشاورزي، مصرف نشود چرا كه ممكن است سمي در پوست ميوه باقي مانده باشد. به هر حال براي استفاده از پوست ميوه، بايد آن را خوب شست‌وشو كرد.

مصرف قهوه خطر ابتلا به ديابت را كاهش مي‌دهد

 نوشيدن قهوه در حد متوسط خطر ابتلا به ديابت نوع 2 را تا 25 درصد كاهش مي‌دهد.
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه مديكال اكسپرس، تحقيقات اخير نشان مي‌دهد كه مصرف 3 تا 4 فنجان قهوه در طول روز در مقايسه با نوشيدن آن كمتر از 2 فنجان و يا عدم مصرف آن تا 25 درصد خطر ابتلا به ديابت نوع 2 را كاهش مي‌دهد.
نتايج حاصل از اين يافته‌ها نشان مي‌دهد طبق فرضيه صرف انرژي، كافئين موجود در قهوه با تحريك متابوليسم، باعث افزايش مصرف انرژي مي‌شود و نيز طبق فرضيه متابوليك كربوهيدرات تصور مي‌شود اجراي قهوه نقشي كليدي در تعادل قند خون داخل بدن دارد و زير مجموعه‌اي از نظريه‌ها نيز بيان مي‌كنند كه قهوه حاوي موادي است كه ميزان حساسيت به انسولين را هرچند در مكانيسم‌هايي مانند تعديل مسيرهاي التهابي وساطت استرس اكسيداتيو سلول‌ها، اثرات هورموني و غيره بهبود مي‌بخشد.
علاوه بر اين، مطالعات نشان داده‌اند كه مصرف قهوه در حد تعادل با افزايش خطر ابتلا به فشارخون بالا، سكته مغزي و يا بيماري تنگي عروق كرونري ارتباطي نداشته و در اين ميان خطر ابتلا به نارسايي‌هاي قلبي را نيز كاهش مي‌دهد.
به گفته محققان هرچند هنوز هم تحقيقات بيشتري در مورد اثرات مصرف قهوه در ميزان سلامتي مورد نياز است اما اطلاعات كنوني نشان مي‌دهد كه مصرف قهوه به آن نامطلوبي كه در گذشته در نظر گرفته شده است، نمي‌باشد.

روغن جامد را از برنامه غذایی خود حذف کنید

 ارتباط مستقیمی‌ میان رژیم غذایی و بیماری قلبی وجود دارد و با دریافت یک رژیم غذایی سالم و جلوگیری از مصرف روغن های جامد می‌توان سلامتی قلب و دستگاه گردش خون را حفظ کرد.

کارشناس دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در گفت وگو با خبرنگار وب دا، ضمن بيان اين مطلب اظهار داشت: میزان بالای کلسترول بد در خون، فشارخون بالا، اضافه وزن و چاقی، از عوامل خطر بیماریهای قلبی است، که البته قابل شناسایی، کنترل و درمان است.
سعیده معانی ادامه داد: اگر دارای عوامل خطر بیماری قلبی مانند اضافه وزن، فشار خون بالایا کلسترول بالا هستید، لازم است در برنامه غذایی روزانه خود تغییراتی را ایجاد کنید و با داشتن رژیم غذایی مناسب می توانید کلسترول خود را کاهش دهید.
وي اضافه كرد: چربی های ترانس (مانند روغن جامد) کلسترول خون را افزایش می دهند . این روغن ها در هنگام طبخ در اکثر رستوران ها و غذاهای فوری(فست فودها) استفاده می شوند . این چربی ها همچنین در محصولات لبني ، گوشت قرمز، چيپس، كيك ها هم یافت می شوند.
اين کارشناس تغذيه اظهار داشت: چربیهای غیر اشباع در روغن های نباتی مایع و نیز روغن ماهی و روغن زیتون یافت می شوند . زمانیکه این روغن ها به میزان متوسط استفاده شوند و جایگزین چربیهای اشباع و ترانس در رژیم غذایی شوند ، سبب کاهش کلسترول خون می شوند.

چای سبز؛ داروی شفابخش بسیاری از بیماری‌ها

معروف است که با چای سبز می‌توان بسیاری از بیماری‌ها را درمان کرد: سرطان روده و غده‌ی پروستات، بیماری قند، آلزایمر، ام اس و نیز چاقی را. دانشمندان آمریکایی در پژوهشی درستی این ادعا را در یک مورد ثابت کرده‌اند.

نتایج بررسی یک گروه پزشکی آمریکایی نشان می‌دهد که نوشیدن دو فنجان چای سبز پس از صرف یک وعده غذای مفصل (با ماکارونی یا سیب‌زمینی و غلات) مانع افزایش قند خون می‌شود. دلیل این امر وجود ماده‌ای ‌است به نام Epigallocatechingallat که در پزشکی به EGCG معروف است. این ماده باعث می‌شود که تجزیه‌ی نشاسته‌ی موجود در مواد خوراکی به کندی صورت گیرد و در نتیجه به گلوکز تبدیل نشود. نتایج آزمایش‌های این گروه پزشکی، به‌ویژه برای مبتلایان به بیماری قند، ‌بسیار امیدوارکننده است.
ماده‌ی ضد عفونت
این که EGCG موجود در چای سبز در درمان بیماری‌های خونی موثر است، نکته‌ای است که در نتیجه‌ی آزمایش‌های یک پزشک آلمانی متخصص بیماری‌های خونی به نام ورنر هونشتاین در سال ۲۰۰۵ مشخص شد. این پزشک که در آن زمان ۷۲ سال داشت و خود از نوع ویژه‌‌ای از بیماری کم‌خونی رنج می‌برد، با مطلع شدن از محتوای سخنرانی‌ای در باره‌ی خواص چای سبز، نوشیدن آن را آغاز کرد و میزان مصرف آن را به دو لیتر در روز رساند.

غذاها چه تأثيري روي دندان‌ها دارند


نوشته : دكتر كوروش جعفريان متخصص تغذيه 
آيا برنامه‌ غذايي شما به دندان‌هايتان آسيب مي‌رساند؟ براي داشتن لبخند زيبا و سالم، چه چيزي بايد بخوريد و چه چيزي بنوشيد؟
اسيد، ميناي دندان‌ها را فرسوده و ساييده كرده و باعث فساد دندان‌ها و كرم خوردگي آنها مي‌شود.
نوشيدني‌هايي كه به مقدار زياد اسيدي هستند، مثل آب ليمو، مي‌توانند ميناي دندان‌ها را فرسوده كنند؛ اما معمولاً مصرف آب ليمو آنقدر زياد نيست كه مشكل جدي ايجاد كند. برخي ديگر از آب‌ميوه‌ها (مركبات) نيز اسيدي هستند، اما چندان خطرساز نيستند. آب‌ميوه‌‌هاي شيرين كمتر اسيدي هستند، ولي مقدار زيادي قند دارند؛ بنابراين در مورد استفاده از آنها بهتر است بيشتر دقت كنيد؛ چرا كه علاوه بر دندان‌ها ممكن است مشكلات ديگري نيز ايجاد كنند.دغدغه اصلي، غذاهايي هستند كه به دندان‌ها مي‌چسبند. قندها و نشاسته‌ها وقتي گوارش مي‌شوند، باكتري‌ها آنها را به محصولات تجزيه‌شده اسيدي تبديل مي‌كنند. هر چه اين مواد اسيدي مدت طولاني‌تري با دندان‌ها در تماس باشند، احتمال فساد و خرابي دندان‌ها بيشتر مي‌شود. غذاهاي چسبنده قند و نشاسته بيشتري دارند و به راحتي در فضاي ميان دندان‌ها جاي مي‌گيرند و آسيب‌هاي جدي ايجاد مي‌كنند. نان، شيريني‌ها، كلوچه‌ها، چيپس، حبوبات و غلات از اين قبيل هستند. توصيه پزشكان اين نيست كه از مصرف اين مواد غذايي پرهيز كنيد؛ اما براي جلوگيري از به وجود آمدن چنين شرايطي بايد دندان‌ها را مسواك زد و از نخ دندان استفاده نمود. بهتر است بعد از هر وعده غذايي دهان و دندان‌هايتان را بشوييد. استفاده از دهانشويه نيز مفيد است؛ زيرا برخي باكتري‌ها را از بين مي‌برد.

چه زماني بايد دندان‌ها را مسواك زد؟

تغذيه مناسب كليد موفـقيت در ورزش


نوشته : حوريه دانش‌بدي دانشجوي كارشناسي ارشد تغذيه 
مطمئناً هيچ‌یک از شما بدون داشتن تجهیزات ضروری به فوتبال نمي‌روید. براي ورزش فاکتورهاي زيادي لازم است كه ورزشكاران نبايد آن را فراموش كنند و يكي از آنها سوخت مناسب است. مهم نيست كه براي تناسب اندام، كاهش وزن و يا سلامتي ورزش مي‌كنيد، اگر قبل و بعد از ورزش، غذاي مناسب بخوريد، نتايج بهتري خواهيد گرفت. بيشتر مردم به اشتباه تصور مي‌كنند براي كاهش وزن نبايد نزديك زمان ورزش هيچ نوع ماده غذايي را بخورند ولي اين تصور كاملاً نادرست است. كالري دريافت شده قبل از ورزش به ندرت به اضافه وزن منجر مي‌شود و معمولاً به عنوان سوخت عضلات مورد استفاده قرار مي‌گيرد. مصرف كربوهيدرات قبل از ورزش نيز براي سوزاندن چربي‌ها ضروري است. كربوهيدرات انرژي لازم براي ورزش را تأمين مي‌كند. ورزش در حالي كه قندخون افت كرده است، مي‌تواند بسيار خطرناك باشد.

آماده‌سازي قبل از شروع ورزش
 يكي دو ساعت قبل از ورزش حداقل يك غذاي سبك بخوريد (200 كالري و يا كمتر) اگر كلاس ورزشي شما ظهر شروع مي‌شود و صبح صبحانه خورده‌ايد، حتماً لازم است كه نزديك ظهر كمي غذاي سبك ميل كنيد. بهتر است نيمي از ساندويچ خود را قبل از ورزش، حدود ساعت 10 ميل كنيد. اگر ورزش شما بعدازظهر است، نيمي از شام خود را در اواسط بعدازظهر بخوريد، اين كار باعث مي‌شود بدون اينكه كالري زيادي دريافت كنيد، سوخت بدن شما هم براي بعد و هم قبل از ورزش تأمين شود. اگر صبح به محض بيداري از خواب ورزش مي‌كنيد و احساس مي‌كنيد با خوردن صبحانه معده شما سنگين مي‌شود شب قبل از رفتن به رختخواب (يك ساعت قبل) يك غذاي سبك بخوريد؛ مثلاً يك ظرف كوچك بلغور و جوي دو سر و يا برنج قهوه‌اي. اين نوع غذاهاي فيبردار درون بدن باقي مي‌مانند و سوخت كافي را براي ورزش تأمين مي‌‌كنند. مي‌توانيد صبح بعد از بيداري يك غذاي سبك همچون موز بخوريد كه سريع هضم مي‌شود و يك ساعت بعد ورزش را آغاز كنيد.

برنامه غذايي كودكان مبتلا به سلياك


نوشته: دكتر زهرا نوع‌پرست متخصص كودكان 
سلياك، نام يك نوع بیماری است كه باعث مي‌شود بدن به پروتئين‌غذايي كه گلوتن نام دارند، حساسيت نشان دهد.  اگر كودكاني كه از بيماري سلياك رنج مي‌برند غذاهاي حاوي گلوتن بخورند، سيستم دفاعي بدن‌شان به ديواره روده كوچك آسيب مي‌رساند. اين اتفاق ممكن است با بروز برخي علائم همراه باشد و در اغلب موارد باعث آسيب ديدگي روده مي‌شود. يك روده سالم پر از برآمدگي‌هاي بسيار كوچك بندانگشتي است كه «ويلي» نام دارند. هدف آنها افزايش پوشش روده است و به جذب مواد مغذي غذاها كمك مي‌كنند. وقتي كه بيمار مبتلا به سلياك، گلوتن جذب مي‌كند، ويلي‌هاي روده او آسيب مي‌بينند و به صورت مسطح در مي‌آيند بنابراين جذب مواد مغذي سخت مي‌شود و به همين دليل رشد و سلامت كودك به خطر مي‌افتد. در ایران شیوع بیماری  نیم درصد در کودکان و تا یک‌درصد در بزرگسالان گزارش شده است که مشابه شیوع جهانی است.

علائم
علائم بیماری ممکن است خود را به صورت گوارشی یا غیر گوارشی نشان دهند.برای مثال فردی ممکن است اسهال و دردهای شکمی داشته باشد، در حالی که فرد دیگر تحریک‌پذیر و افسرده باشد. در حقیقت تحریک‌پذیری از عمومی‌ترین علائم بیماری سلیاک در کودکان است.

چگونه روند كاهش وزن را تسريع كنيم؟


نوشته  : زهرا فرهناک کارشناس ارشد تغذیه 
اگر شما در پي كاهش وزن هستيد، اما موفقيت چنداني به دست نمي‌آوريد، دانستن نكات زير كمك مي‌كند تا اين‌كار را راحت‌تر انجام دهيد. اغلب ما براي تغيير برنامه غذايي خود، ابتدا كالري دريافتي‌مان را كاهش مي‌دهيم و يك برنامه براي رسيدن به تناسب اندام در پيش مي‌گيريم. در واقع ايجاد نوعي عدم تعادل در بدن مي‌كنيم كه كمك مي‌كند چربي بيشتري از دست بدهيم. اما بدن ما تعادل داشتن را ترجيح مي‌دهد؛ بنابراين كم‌كم خود را با تغييرات جديد مطابقت مي‌دهد تا تعادل بيشتري ايجاد شود؛ يعني كالري كمتري مي‌سوزاند تا از ذخيره‌هاي چربي‌اش بيشتر محافظت كند. اين همان زماني است كه شما رژيم غذايي خود را دنبال مي‌كنيد، اما ديگر نتيجه‌اي نمي‌گيريد. علت اين اتفاق آن است كه:
 بدن شما  نياز به استراحت دارد تا خود را با كاهش كالري مطابقت دهد.   ميزان كالري دريافتي شما ممكن است با ميزان كالري مصرفي تعادل نداشته باشد.  روند كاهش كالري مصرفي وقتي‌كه بسيار شدت مي‌گيرد، باعث كند شدن متابوليسم بدن مي‌شود. با محدود كردن بيش از اندازه كالري مصرفي، شما در خطر از دست رفتن و تحليل عضلات قرار مي‌گيريد.
 عدم تعادل هورموني ارتباط كاملي به توانايي بدن براي سوزاندن چربي‌ها دارد.   در مورد خانم‌ها برخي نوسانات در وزن (كاهش يا افزايش چند كيلو وزن) مي‌تواند در اثر سيكل ماهانه و يا حفظ و نگهداري آب صورت گيرد.

جو پدر غلات


نوشته : آسیه حسن زاده مدرس دانشگاه جامع علمی 
جو با نام علمي«Hordeum vulgare» گیاهی است علفی و یکساله که ارتفاعش بسته به انواع مختلف آن، تا یک متر می‌‏رسد. برگ‌‏های آن متناوب، باریک و دراز به رنگ سبز تیره می‌‏باشند. جو که بیش از دوازده هزار سال پیش شناخته شده، بومی آسیای غربی و آفریقای غربی است كه به سرعت در نواحی مدیترانه منتشر شد. اين گياه از آغاز پيدايش انسان و احتمالا قبل از گندم کشت می‌‏شده و هنوز یکی از غذاهای عمده انسان به شمار می‌‏رود، در ايران، جو در گیلان، آذربایجان، اصفهان، لرستان، خوزستان و به عبارت ديگر، در همه جای كشورمان به طور وسیعی کشت می‌‏شود.

ترکیبات شیمیایی جو
جو حاوی انواع پُلی‌ساکاریدها، نظیر نشاسته و دکسترین است. گیاهک جوانه جو حاوی ترکیبات روغنی، از جمله اسیدهای چرب (شامل: اسید استئاریک، اسید پالمتیک، اسید اولئیک و اسید لینولئیک) می‌‏باشد. بنابراین از نظر مواد غذایی، بین دانه جو و دانه‌‌های در حال رشد و جوانه‌زده اين گياه تفاوت عمده‏ای وجود دارد. جدول زير مواد موجود در 100 گرم جو را نشان می‌‏دهد. جو به طور معمول به سه صورت در بازار عرضه می‏‌شود. 1- جوي پوست نگرفته که هنوز سبوس آن جدا نشده است. 2- جوي پوست‌کنده که پوست آن گرفته شده است. 3- جوي سفید که پوست و سبوس آن گرفته شده و به نام «جوي مرواریدی» معروف است.

همه خوبي‌هاي انگور وزغال اخته


نوشته : آذین کریم زاده کارشناس ارشد تغذیه 
انگور فواید فراوانی دارد، از جمله درمان یبوست، رفع خستگی و کوفتگی بدن، بهبود اختلالات کلیوی و حتی پیشگیری از آب مروارید؛ هم‌چنین انگور یکی از خوش طعم‌ترین میوه‌ها و سرشار از ویتامین‌های A، C،B6  و فولات است. علاوه بر این ویتامین‌ها، انگور منبع کاملی از املاح معدنی مانند پتاسیم، کلسیم، آهن، فسفر، منیزیم و سلنیوم محسوب مي‌‌شود. فلاونوئید‌‌ها ترکیبات آنتی اکسیدانی هستند که با از بین بردن رادیکال‌‌هاي آزاد، وقوع واکنش‌‌هاي شیمیایی مضر در بدن را مهار مي‌‌کنند. انگور حاوی مقدار زیادی فلاونوئید است، در نتیجه در پیشگیری از پیری پوست بسیار موثر است.
انگور در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری‌‌ها موثر است، در ادامه شاهد اثر انگور در درمان برخی بیماری‌‌ها خواهیم بود:


آسم
در کنار تمام خواصی که انگور دارد، می‌توان از آن در درمان آسم نیز استفاده کرد. انگور باعث افزایش رطوبت ریه‌ها می‌شود و از خشکی ریه و تحریک پذیری آن پیشگیری می‌کند.

بیماری‌های قلبی
انگور با افزایش ترکیبی به نام اکسید نیتریک در خون، از تشکیل لخته و بروز سکته پیشگیری مي‌‌کند. هم‌چنین آنتی اکسیدان‌‌هاي موجود در انگور مانع اکسیداسیون کلسترول LDLشده و از انسداد عروق خونی پیشگیری مي‌‌کند.