راهنماي تفسير نتايج آزمايش خون


نوشته  : بهناز عباسي‌مقدم كارشناس ارشد تغذيه 
ارزيابي تري‌گليسيريد بخشي از تست پروفايل ليپيدي است كه براي تشخيص احتمال بروز بيماري قلبي به كار مي‌رود. تري‌گليسيريد به همراه كلسترول (HDL، LDL و ...) پروفايل ليپيدي را تشكيل مي‌دهند كه بعد از سن 20 سالگي لازم است هر 5 سال يكبار انجام شود. تا احتمال بروز بيماري قلبي در افراد سالم ارزيابي گردد، بعضي از ريسك فاكتورهاي زمينه‌ساز بيماري قلبي عبارتند از:
سيگار كشيدن، سن (مردان بالاي 45 سال و زنان بالاي 55 سال)، فشار خون 90/140 به بالا، سابقه فاميلي و ديابت مليتوس.
اگر چنانچه فرد تحت رژيم يا دارودرماني قرار بگيرد، بسته به نظر پزشك آزمايش زودتر انجام مي‌شود (معمولاً بين 3 تا 6 ماه) تا تأثير دارو يا رژيم غذايي مشخص گردد. در افراد ديابتيك ارزيابي تري‌گليسيريد بسيار مهم است، زيرا هنگامي كه قند خون به خوبي كنترل نشود تري‌گليسيريد به ميزان زيادي افزايش مي‌يابد. در كودكان پرخطر بايد اولين تست پروفايل ليپيدي تا سن 10 سالگي انجام شود.

منشور غذايي براي كودكان بيمار


نوشته : ليانت بزرگمهر مشاور تغذيه و رژيم‌درماني 

بيماري ديگري كه در بين كودكان شيوع زيادي دارد و برعكس عفونت‌هاي تنفسي، معمولاً در فصول گرم سال بيشتر در اطفال بروز مي‌نمايد، عفونت‌هاي گوارشي است. دل‌درد، دل‌پيچه، اسهال و گاه تهوع، استفراغ و تب از علائم اين اختلال مي‌باشند كه در اين مقوله به برنامه غذايي در اسهال پرداخته مي‌شود.
اسهال عبارتست از عبور سريع مواد غذايي از روده كوچك. در اين حالت مواد مغذي موجود در دستگاه گوارش فرصت كافي جهت هضم و جذب را نداشته و قسمت اعظم آنها بدون استفاده از بدن دفع مي‌شوند. از جمله آب و الكتروليت‌هايي مانند سديم، پتاسيم، منيزيم، كلر، فسفر، سولفات و... . در حالت اسهال، دفع آب از بدن خيلي زياد است و چنانچه آب از دست رفته جبران نشود، بدن سريعاً در معرض كم‌آبي قرار مي‌گيرد.

روده‌ كوتاه سندرمي با عوارض متعدد


نوشته : دکتر احمدرضا درستی متخصص تغذيه و رژيم درمانی عضو هيأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران
ه در اين حال فقط 5/2-5/1 متر از روده کوچک باقی می‌ماند)، سوء جذب مایعات و مواد مغذی اتفاق می‌افتد که به آن سندرم روده كوتاه (SBS) گفته می‌شود. روده کوچک سالم به‌طور معمول حدود
8 متر طول دارد. گرچه روده كوچك سالم توان بالایی دارد، اما برداشت 40 تا 60 درصد آن برحسب محل برداشت و شرايط ديگر ممکن است به عوارض متعدد منجر شود. برداشت بخش انتهايی روده کوچک (ایلئوم دیستال) مهم‌ترین اثر را بر افزایش خطر SBS دارد، درحالی که برداشت روده بزرگ (كولون) به تنهایی، منجر به SBS نمی‌شود.
به‌دنبال برداشت قسمت بزرگی از روده در بزرگسالان به‌علت هر يک از بیماری‌های كرون، آنتریت ناشی از تابش اشعه، سكته مزانتریك، بیماری بدخیم و پیچ‌خوردگی روده باریك، خطر رهیدراتاسیون ناشی از اختلالات الکتروليت و همچنين سوءتغذيه وجود خواهد داشت. در اطفال، بیشترین موارد SBS ناشی از ناهنجاری‌های مادرزادی سیستم معدی- روده‌ای، فقدان سوراخ در روده باریك، پیچ‌خوردگی روده باریك و یا آنتروكولیت نكروزی می‌باشد.

دانستني هاي تغذيه


نوشته  : سارا حكيم كارشناس ارشد تغذيه، دانشگاه علوم پزشكي تهران  
راهكارهاي تغذيه‌اي براي تعادل هورمون‌ها

هورمون‌ها از غدد يا سلول‌هاي تخصص‌يافته‌اي به درون گردش خون مي‌ريزند و نقش كليدي در تنظيم تقريباً تمام اعمال بدن از جمله متابوليسم، رشد و تكامل، تعادل ‌آب و الكتروليت، توليدمثل و رفتار دارند.
عدم تعادل هورمون‌ها وضعيتي است كه امروزه نه‌تنها در زن‌ها بلكه در مردها نيز بسيار شايع شده است. هورمون‌ها نقش مهمي در سلامت فيزيكي و رواني افراد دارند و نيز در پردازش ذهني، حافظه، متابوليسم، رشد و بسياري ديگر از عملكردها موثر مي‌باشند.

تغذيه تكميلي؛ چقدر و چگونه


نوشته  : مینا کاویانی سرپرست واحد آموزش همگاني انستيتو تحقيقات تغذيه‌اي و صنايع غذايي كشور 
تغذيه مناسب از جمله مهم‌ترين عوامل موثر بر رشد و تكامل نوزادان و كودكان است. بر اين اساس بهترين تغذيه تا پايان 6 ماهگي تغذيه انحصاري با شير مادر است كه از لحظه تولد شروع شده و برحسب تقاضاي كودك در تمام ساعات شبانه‌روز ادامه مي‌يابد كه از جمله فوايد آن مي‌توان به اين موارد اشاره كرد: دارا بودن كليه مواد مغذي مورد نياز شيرخوار، عاري از ميكروب بودن شير، دارا بودن مواد موثر براي سيستم ايمني جهت مقابله با بيماري‌ها، در دسترس بودن و عدم نياز به فرآوري و آماده كردن. همچنين برقراري ارتباط عاطفي هرچه بيشتر در آغوش گرم مادر و احساس امنيت از ديگر فوايد تغذيه با شير مادر براي شيرخوار مي‌باشد.
تغذيه تكميلي و اهميت آن
همزمان با تكامل توانايي‌هاي جسمي كودك و افزايش نيازهاي تغذيه‌اي او در پايان 6 ماهگي، شير مادر به تنهايي قادر به تأمين نيازهاي تغذيه‌اي كودك نيست و بنابراين شروع تغذيه تكميلي ضروري است. تغذيه تكميلي به معني دادن غذاهاي ديگر علاوه بر شير مادر به كودك است. اين غذاهاي نيمه‌جامد و جامد، غذاهاي تكميلي ناميده مي‌شوند. در طول دوره تغذيه تكميلي، كودك به تدريج به خوردن غذاهاي خانواده عادت داده مي‌شود. بايد دانست تغذيه تكميلي مرحله بسيار مهمي در ايجاد عادات غذايي كودك است، چرا كه كودك علاوه بر شيرمادر از ساير غذاها نيز تغذيه مي‌شود.

5 دلیل خوب برای مصرف بیشتر پیاز

5 دلیل خوب برای مصرف بیشتر پیاز
پیاز یکی از پر مصرف‌ترین و پر طرفدارترین مواد غذایی موجود در هر آشپزخانه‌ای است. بیخود نیست وقتی کودکی را پشت سر می‌گذاریم یکی از طرفداران پر و پا قرص این ماده‌ی غذایی می‌شویم. چون همین پیاز خودمان ضدسرطان و ضد دیابت است، باعث جریان بهتر خون می‌شود، با کلسترول بالا مقابله می‌کند و غیره. با ما همراه باشید تا بگوییم این ماده‌ی غذایی چه خواصی دارد و چگونه باید از آن استفاده کنید تا خواص بیشتری عایدتان شود.
پیاز خواص ضد سرطانی دارد
پیاز از ابتلا به برخی از سرطان‌ها پیشگیری می‌کند و حتی می‌تواند جلوی رشد سلول‌های سرطانی را بگیرد. نتایج پژوهش‌های متعدد نشان می‌دهد که پیاز می‌تواند باعث پیشگیری از سرطان معده و سرطان لوله‌ی گوارش شود.
می‌پرسید چرا؟ به خاطر این که پیاز حاوی آنتی‌اکسیدان‌هایی مثل آنتوسیانین و کرستین است که خواص ضدسرطانی دارند. نتایج یک پژوهش فرانسوی که روی موش‌های مبتلا به سرطان کولون انجام شده نشان می‌دهد عصاره‌ی پیاز می‌تواند جلوی تکثیر سلول‌های سرطانی را بگیرد.

میوه‌جات خشک شده؛ میان وعده‌ای خوشمزه و مفید

میوه‌جات خشک شده؛ میان وعده‌ای خوشمزه و مفید
میوه‌جات خشک شده، دارای مواد مغذی فراوانی هستند و گزینه‌های مناسبی برای میان وعده‌ها خواهند بود.به گزارش باشگاه خبرنگاران، میوه‌های خشک شده ، امروزه بیشتر در کنار سایر آجیل‌ها مصرف می‌شوند. بسیاری از ما به این دسته از مواد غذایی به دیده یک نوع آجیل و تنقلات نگاه کرده و متاسفانه از ارزش‌های واقعی این مواد غذایی غافل هستیم. این گروه از مواد خوراکی می‌توانند برای کمک به افرادی که قصد وزن کم کردن دارند بسیار مفید باشند.
در این مطلب قصد داریم تا شما را با تعدادی از این تنقلات سالم و طبیعی آشنا کنیم.
کشمش
این میوه خشک شده خوشمزه یکی از محبوب‌ترین آجیل‌ها و تنقلات در کشور ما محسوب می‌شود. این فراورده از خشک کردن انگور به دست می‌آید و منابع مغذی فراوانی است. با مصرف یک سوم فنجان کشمش شما 143 کالری انرژی ، 38 گرم کربوهیدرات ، 2 گرم فیبر ، یک گرم پروتئین ، 10 درصد پتاسیم و 2 درصد ویتامین C بدست می‌آورید.


خوشمزه‌هایی برای تابستان




فصل تابستان، فصلی است که در آن مردم بیشتر به سفر می‌روند و طبعا بین راه و حتی در رستوران‌های شهری بیشتر از دیگر ایام سال غذا صرف‌ می‌کنند.

بنابراین می‌توان گفت که فصل تابستان بیشتر احتمال دارد افراد در معرض انواع و اقسام بیماری‌های گوارشی و ناشی از مسمومیت غذایی و میکروبی قرار گیرند.

پرسشی که در این میان ایجاد می‌شود این است که چه باید کرد تا در فصل تابستان گرفتار تعریق، بیماری‌های گوارشی و گرمازدگی نشد؟

متخصصان معتقدند که پاسخ به این سؤال بسیار ساده است؛ استفاده از رژیم غذایی مخصوص تابستان.سفر از مقتضیات فصل تابستان است. در سفرها به‌طور طبیعی اشتهای انسان باز می‌شود و بیشتر تمایل به غذا خوردن پیدا می‌کنیم، برهمین‌اساس کارشناسان بیشتر توجه خود را بر رژیم غذایی مناسب در این فصل متمرکز کرده‌اند. بسیاری از افراد طبق علاقه‌ای که دارند در این فصل از خوردنی‌های شور و شیرین مانند چیپس، پفک، شکلات و کیک استفاده می‌کنند.

رژیم غذایی تابستانی


کودکان و سالمندان در گرما آسیب‌پذیرترند



کودکان و سالمندان در فصل تابستان بیشتر از سایر گروه‌های سنی در معرض آسیب‌های ناشی از گرما هستند و به‌ویژه از نظر رژیم غذایی نیازمند توجه بیشتری هستند.

در این باره با دکتر سیدمرتضی صفوی، متخصص تغذیه و دانشیار دانشگاه علوم‌پزشکی اصفهان گفت‌وگو کرده‌ایم.وی دراین گفت‌و‌گو می‌گوید: شرایط سالمندان درست مانند کودکان است زیرا نحوه تغذیه در این دوران به کودکی برمی‌گردد.

اين غذاها باعث مي‌شوند تصادف كنيد

خوردن یك وعده غذایی سنگین و مفصل نه‌تنها باعث بروز احساس خواب‌آلودگی در انسان می‌شود بلكه قدرت تمركز او را هم پایین می‌آورد.
برترین مجله اینترنتی ایران

نتایج یك تحقیق نشان می‌دهد، افرادی كه بلافاصله بعد از خوردن حجم زیادی از غذا پشت فرمان می‌نشینند قدرت تمركز كمتری دارند و با احتمال بیشتری در مسیر تصادف می‌كنند.  این برای نخستين‌بار است كه دانشمندان متوجه می‌شوند، غذاهای چرب و شیرین میزان اشتباهات رانندگان را بیشتر كرده و جان آن‌‌ها را در معرض خطر قرار می‌دهد. برای بررسی این موضوع، محققان تعدادی از رانندگان را به 2 گروه تقسیم كردند. به یك گروه یك ناهار سبك داده شد و گروه دیگر یك وعده غذایی سنگین و پرچرب دریافت كردند.با انجام این كار محققان مطمئن شدند حتی اگر یك فرد به اندازه كافی خوابیده باشد، تمركز او بدون هیچ شكی با خوردن غذای سنگین به هم می‌خورد. غذای پر چرب میزان هورمون كوله‌سیستوكینين را افزایش می‌دهد كه احساس خواب‌آلودگی را در انسان تقویت می‌كند، حتی تاثیر این وعده‌های غذایی سنگین روی قدرت تمركز انسان می‌تواند به اندازه نوشیدن الكل باشد.این موضوع نشان می‌دهد افراد پرخور و چاق تا چه اندازه می‌توانند حین رانندگی جان خود و دیگران را در معرض خطر قرار دهند. شاید به همین دلیل باشد كه تعداد تصادفات در میان افرادي‌كه اضافه‌وزن زیاد دارند، بیشتر از دیگران باشد.