شیر مادر و جلوگیری از ایجاد چاقی

به تمام مزيت هاي استفاده از شير مادر بجاي شيرخشك اين نكته را هم اضافه كنيد كه استفاده از شير مادر ميتواند موجب جلوگيري از ايجاد چاقي در سالهاي بعدي زندگي يك كودك بشود.

بر طبق نتايج آزمايشي كه در مجله انجمن پزشكي آمريكا American Medical Assiciation  درج شده است كودكاني كه در شش ماهه اول زندگي شان بوسيله شير مادر تغذيه شده اند در سن 14 سالگي 22% كمتر از كودكاني كه بوسيله شير خشك تغذيه شده اند به عارضه چاقي دچار ميگردند. علاوه بر اين هر چه مدت زمان شيردهي بوسيله مادر بيشتر باشد احتمال ابتلاي كودك به عارضه چاقي در سنين نوجواني كاهش مي يابد.

نویسنده مطلب :رضا دهقان 
منبع : The Gournal of American Medicall Association 

عدم مصرف آب با غذا

 پدران ما ، بطور تجربي به بعضي از مسايل علمي پي برده بوده اند و از آنجايي كه ميدانستند  بسياري از مردم نه علم آن را دارند تا اين نكات را بفهمند و نه اگر بفهمند رغبتي به اجرايي براي اين احكام ايجاد كنند .
آنها را با مقدسات مذهبي و يا اعتقادات ملي عامه مردم گره ميزدند. يكي از اين نمونه ها اعتقادي قديمي   بيان ميدارد :
((آب را در سفره بگذارند شمر به آب ميرسد ))
اين دانشمندان اين واقعيت علمي كه خوردن آب به همراه غذا از هضم درست غذا جلوگيري ميكند را درك كرده بودند و براي ايجاد ضمانت اجرايي ، اين امر با به آب رسيدن شمر مربوط كردند . اينگونه ، هر كس اين قضيه را ميشنيد براي آنكه شمر - لعنته ا...عليه - به آب نرسد از آوردن آب بر سر سفره خودداري ميكرد. اينگونه هم به نوعي پا بستگي خود را به دين را نشان ميداد وهم بدون آنكه خود بداند سلامت خود و خانواده اش را تامين ميكرد. 

1 - صادق هدايت ، نيرنگستان ، احكام عمومي ، ص 66 

آيا افسردگي با رژيم غذايي درمان ميشود؟

تحقيقات نشان داده است كه كمبود اسيدهاي چرب امگا-3 ميتواند منجر به بروز افسردگي شود. مقاله اي در American Journal of Psychiatry درج شده است كه بيان ميدارد

مطابق تحقيق انجام گرفته در كشور اسرائيل اسيدهاي چرب امگا-3 ميتواند در درمان افراد افسرده اي كه سطح اسيدهاي چرب خونشان پايين است مورد استفاده قرار بگيرد.
اسيدهاي چرب با چند پيوند دوگانه اشباع نشده يا اسيدهاي چرب چند غير اشباعي بر حسب ساختمانشان به دو نوع امگا-3و امگا -6 تقسيم ميشوند.

مصرف زياد چربي براي ديابتي ها مضر است

افراد ديابتي مجبورند مصرف كربوهيدرات هاي تصفيه شده را در رژيم غذايي شان كاهش دهند.

تحقيقي كه در دانشگاه كمبريج انجام شده است نشان مي دهد كه افراد ديابتي همچنين موظفند مصرف چربيي هاي موجود در رژيم غذايي خود را كاهش دهند.
بعد از صرف غذا قند خون افزايش مي يابد. در صورتي كه قند خون بيش از اندازه افزايش يابد قند اضافي به ديواره سلولها چسبيده و سرانجام تبديل به ماده اي سمي بنام سوربيتول مي شود. اين ماده سمي با آسيب به سلولها ميتواند منجر به حملات قلبي و مغزي و نابينايي و ناشنوايي، نارسايي هاي كليوي ، ناتواني جنسي و ديگر عوارض ديابت ميشود.
آزمايش HbA1c نشان ميدهد كه چه مقدار قند به ديواره سلولها چسبيده است. مقادير بالا در اين تست نشانگر مصرف زياده از حد مواد قندي و كربوهيدرات هاي پيچيده از دو هفته قبل تا روز انجام آزمايش ميباشد.

چرا برخی از چربی ها برای سلامتی مضر است؟


مصرف بیش از اندازه ی برخی از چربی ها احتمال ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد. این روزها محققان سعی کرده اند که علت را به طور دقیق کشف کنند و تصور می کنند توانسته اند علت را ریشه یابی نمایند. مصرف بی رویه ی برخی از چربی ها خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی یا دیابت را بالا می برد. این خطر به خصوص به اسیدهای چرب اشباع شده مربوط می شود که در مواد غذایی چرب مانندگوشت قرمز یا محصولات لبنی وجود دارد. در مقابل مصرف زیاد اسیدهای چرب اشباع نشده ی پلی مانند روغن های گیاهی یا ماهی ها سلامت دستگاه قلب و عروق را بالا می برد.

چگونه سالمند شادتري باشيم؟



دکتر مريم بختياري/روان‌شناس و عضو هيات علمي‌ دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي/سالمندي و توانمندي

افسردگي يكي از مشكل‌هاي فراگير در ميان سالمندان است و ترس از ابتلا به آن يكي از دغدغه‌هاي اساسي سالخوردگان و فرزندان آنهاست...
 عده زيادي معتقدند كه اين بيماري، از عوارض اجتناب‌ناپذير سالمندي است و درمان خاصي براي آن وجود ندارد ولي اين نظر، از لحاظ علمي هيچ جايگاهي ندارد. بروز افسردگي مانند بسياري از بيماري‌ها و اختلال‌هاي رواني به عواملي نياز دارد كه آن را تقويت كنند.
در واقع اين خود افراد هستند كه با كنترل يا ‌كنترل نكردن عوامل ايجاد‌كننده افسردگي، از بروز آن جلوگيري يا آن را تقويت مي‌كنند. در عين حال عواملي نيز وجود دارند كه خطر ابتلا به افسردگي را كاهش مي‌دهند و توجه بيشتر به آنها مي‌تواند به شادابي و سرزندگي افراد سالمند كمك كند.

زردچـوبه کـبد را تـقويت مي‌کـند



نگاه متخصص فارماکوگنوزي/ دکتر محمدحسين صالحي سورمقي استاد دانشکده داروسازي دانشگاه تهران

خوشبختانه زردچوبه که يکي از ادويه‌هاي بسيار مفيد و پرخاصيت است، در بيشتر آشپزخانه‌هاي ايراني پيدا مي‌شود و معمولا تمام خانم‌هاي ايراني از اين ادويه مفيد براي طبخ غذاهاي سنتي و فرنگي کمک مي‌گيرند...
 سم‌زدايي از بدن و ضدسرطان بودن، جزو مهم‌ترين خاصيت‌هاي زردچوبه است. در کنار اين 2 خاصيت مهم بايد به ضد درد، ضدگرفتگي و اسپاسم، ضدنفخ و ضدورم بودن زردچوبه هم اشاره‌اي داشته باشيم.
به دليل همين فايده‌هاي فراوان زردچوبه است که در حال حاضر شما مي‌توانيد کپسول‌هاي زردچوبه را هم در داروخانه‌ها ببينيد و تهيه کنيد.
به کار بردن زردچوبه در طبخ انواع غذاها به مرور زمان مي‌تواند باعث تقويت کبد هم بشود. بسياري از متخصصان، مصرف زردچوبه را به افرادي که به بيماري‌هاي کبدي مانند کبد چرب يا هپاتيت مبتلا هستند، توصيه مي‌کنند زيرا زردچوبه هم کبد را تقويت مي‌کند و هم باعث از بين رفتن سم‌هاي موجود در اين عضو حساس بدن مي‌شود.
بهتر است در مصرف زردچوبه هم مانند هر ادويه يا خوراکي ديگري حد تعادل را رعايت کرد تا مشکلي براي سلامت پيش نيايد. افرادي که مي‌خواهند بيشترين فايده را از مصرف زردچوبه ببرند، بايد حدود 3 تا 4 گرم از اين ادويه مفيد را در وعده‌هاي غذايي خود استفاده کنند.

آنچه درباره زردچوبه نمي‌دانستيد



ندا احمدلو/دکتر محمد حجتي مي‌گويد زردچوبه را هرچه ديرتر به غذا اضافه کنيد، بهتر است

زردچوبه گياهي يک‌ساله است و بومي هند و مناطق استوايي جنوب شرق آسيا. پودر زردچوبه‌اي که به عنوان ادويه مصرف مي‌شود از ريزوم‌هاي (ساقه زيرزميني) اين گياه به دست مي‌آيد...
 قدمت مصرف زردچوبه بيش از 4 هزار سال است و به عنوان يکي از مهم‌ترين و پرمصرف‌ترين ادويه‌هاي جهان در انواع غذاها، مواد آرايشي، بهداشتي و دارويي به کار مي‌رود. ابتدا از اين ادويه فقط براي توليد رنگ استفاده مي‌شد ولي در سال‌هاي اخير تحقيقات زيادي در مورد ويژگي‌هاي تغذيه‌اي و آثار شفابخش آن در بهبود و پيشگيري از بيماري‌ها و سرطان‌هاي مختلف به ثبت رسيده است. توليد جهاني زردچوبه بيش از يک ميليون تن در سال است و هند بيش از 80 درصد توليد جهاني و 60 درصد بازار صادرات آن را در اختيار دارد. از طرفي بزرگ‌ترين مصرف‌کننده و صادر‌کننده زردچوبه هم محسوب مي‌شود. چين، پاکستان، بنگلادش، نيجريه و تايلند از ديگر توليدکنندگان زردچوبه دنيا هستند. ايران، ژاپن، سريلانکا، امارات متحده عربي، انگلستان، کشورهاي خاورميانه و شمال آفريقا هم از وارد‌کنندگان اصلي زردچوبه در دنيا هستند. سراغ دکتر محمد حجتي، متخصص صنايع غذايي و استاديار دانشگاه کشاورزي و منابع طبيعي رامين خوزستان و رييس دانشکده علوم دامي و صنايع غذايي، رفته‌ايم تا اطلاعات خود را درباره اين ادويه پرکاربرد، بيشتر کنيم.

ويتامين D و مکمل کلسيم بخوريم يا نخوريم؟



نگاه متخصص ارتوپدي/دکتر محمدنقي طهماسبي/استاد دانشگاه علوم پزشکي تهران

متاسفانه در کشور ما پوکي‌استخوان با نرمي استخوان و چاقي همراه شده است و دليل آن هم آلودگي هوا، نوع پوشش مردم، شيوه‌هاي نادرست زندگي و نداشتن تحرک کافي است که براي درمان اين بيماري‌ها بايد علاوه بر مصرف منابع غذايي حاوي کلسيم، مکمل اين ماده معدني و ويتامين D و در صورت نياز، برخي داروها مصرف شود...
بسياري از پزشکان توصيه مي‌کنند فرد مبتلا به پوکي‌استخوان بيشتر از منابع غذايي حاوي کلسيم استفاده کند تا مکمل کلسيم. اين باور وجود دارد که مصرف مکمل کلسيم مي‌تواند باعث رسوب کلسيم و بروز بيماري‌هاي کليوي و سنگ کليه شود. در توضيح اين مساله بايد گفت که استفاده از مکمل کلسيم به سن و شدت بيماري فرد بستگي دارد و به‌هيچ‌وجه نبايد آن را سرخود مصرف کرد. البته مصرف مکمل کلسيم در بيماران کليوي بايد تحت نظر پزشک انجام شود. نکته جالب ديگري که معمولا در مواجهه با بيماران به آن برمي‌خوريم، اين است که بيشتر آنها فکر مي‌کنند پوکي‌استخوان درمان‌پذير نيست و با‌ پذيرفتن بيماري خود، مصرف لبنيات، مکمل کلسيم يا ساير دارو‌ها را کنار مي‌گذارند، در حالي که به‌خصوص در مواردي که بيماري شدت پيدا نکرده، مي‌توان از پيشرفت بيماري جلوگيري کرده و آنرا تا حدودي درمان کرد. البته هر چه سن بالاتر رود و بيمار دچار اختلال‌هاي هورموني يائسگي و عدم‌تحرک شود و به بيماري خود بي‌توجه باشد، احتمال بهبودي کمتر مي‌شود.

برخورد غذايي قاطع با پوکي استخوان



سميه مقصودعلي/دکتر سعيد حسيني متخصص تغذيه مي‌گويد حتي پس از ابتلا به اين بيماري هم مي‌توان با آن مقابله کرد

مادر بزرگم از روزي که فهميده به پوکي استخوان مبتلاست، با شير، ماست و پنير قهر کرده. وقتي به او مي‌گوييم حالا بايد بيشتر از قبل لبنيات بخوري، مي‌گويد: «آبي را که ريخت نمي‌توان ديگر جمع کرد. ديگر خوردن دارو، مکمل و منابع کلسيم بي‌فايده است و بايد با بيماري‌ کنار بيايم.» متاسفانه اين نه تنها نظر مادر بزرگ من، بلکه باور بسياري از عزيزاني است که به پوکي استخوان مبتلا مي‌شوند...

 در حالي که مطالعه‌هاي علمي حقايق ديگري را به اثبات رسانده‌اند و مي‌گويند حتي بعد از ابتلا به پوکي استخوان مي‌توان با مصرف کافي منابع کلسيم و ويتامين D و اصلاح شيوه زندگي، جلوي تخريب هر چه بيشتر استخوان‌ها را گرفت و حتي در مراحل اوليه، بيماري را درمان کرد. با دکتر سعيد حسيني، متخصص تغذيه و رژيم درماني و استاديار دانشکده بهداشت و پژوهشکده غدد و متابوليسم دانشگاه تهران، در اين‌باره گفت‌وگو كرده‌ايم.