نوشته : الهام رزم پوش زير نظر: دکتر مصطفی نوروزی و دکتر رزا زاوشی
عوامل بسیاری اعم از نوع رژیم غذایی و میزان فعالیتهای بدنی بر سطوح کلسترول خون تاثیر دارند. در این میان اکثر افراد از اثر مضر رژیم غذایی پرچرب و یا حاوی کلسترول بالا بر میزان چربی خون خود مطلع میباشند، ولی ذکر این نکته ضروری است که لزوما مصرف مواد غذایی حاوی کلسترول بالا باعث افزایش چربی خون نشده و یا تنها، محدود کردن چربی از رژیم غذایی باعث کاهش کلسترول خون نمیشود، بلکه دیگر مواد غذایی نیز بر کاهش یا افزایش کلسترول خون موثر میباشند. کلسترول، نوعی استرول بوده و جنس آن از چربی است. استرول از نظر ساختمانی به دو دسته کلسترول و فیتوسترول تقسیم میشود. کلسترول استرولی است که در حیوانات یافت میشود، در حالیکه فیتوسترول و مشتقات آن در گیاهان موجود میباشد. کلسترول در جریان خون، اعضای مختلف بدن و فیبر عصبی وجود دارد و حضور آن در بدن، به دلیل اعمال مهم آن، بسیار ضروری است. منشا کلسترول داخلی و خارجی میباشد، به این معنا که هم در درون بدن ساخته میشود، و هم ازطریق مواد غذایی به بدن میرسد. قسمت اعضم کلسترول در بدن، داخلی است و در کبد تشکیل میشود و تنها 20 درصد آن از مواد غذایی منشا میگیرد. با این حال، مواد غذایی مختلفی اعم از گیاهی و حیوانی به علت مواد تشکیل دهنده آنها بر میزان کلسترول خون تاثیر دارند.