ويتامين D تأثير زيادي در كاهش بروز سرماخوردگي ندارد

 نتايج يك تحقيق نشان داد كه مكمل‌هاي ويتامين D3 تأثير قابل توجهي در شيوع و كاهش شدت سرماخوردگي ندارند. 
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه جاما، محققان با انجام يك كارآزمايي تصادفي باليني كنترل شده بر 322 فرد سالم به منظور بررسي تأثير مكمل ويتامين D‌ در بروز و شدت عفونت ويروسي دستگاه تنفسي دريافتند كه ارتباط معكوسي بين سطح سرمي ويتامين D‌و استعداد ابتلا و شدت بروز عفونت‌هاي ويروسي دستگاه تنفسي فوقاني (سرماخوردگي) در اين افراد نبوده است.
براساس اين گزارش محققان با تجويز تصادفي يك دوز اوليه خوراكي (IU‌ 200000) ويتامين D3  و سپس يك ماه بعد هم (IU 200000 ) و پس از آن (IU 100000) به صورت ماهانه در مجموع 18 ماه افزودند كه دريافت دوز ماهانه IU 100000 تأثيري در بروز و شدت سرماخوردگي افراد مورد مطالعه ندارد.
به گفته محققان، يافته‌هاي اين مطالعه حاكي از عدم تأثير استفاده از دوز IU‌100000 ويتامين D3‌ در شيوع و شدت سرماخوردگي افراد سالم بوده است و تحقيقات بيشتري لازم است تا روشن شود آيا بهره‌مندي از مزاياي اين مكمل در جمعيتهاي مورد آزمايش ديگر و يا استفاده از دوزهاي ديگر آن وجود دارد يا خير.
گفتني است كمبود ويتامين D  نيز مي‌تواند منجر به تراكم كمتر استخوان‌ها و پوكي استخوان شود.

رژیم غذایی، مصرف دخانیات و کم تحرکی عوامل اصلی ابتلا به بیماری قلبی

رژیم غذایی، مصرف دخانیات و کم تحرکی عوامل اصلی ابتلا به بیماری قلبی هستند.
به گزارش وب دا، کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی دانشکده علوم پزشکی نیشابور ضمن بیان این مطلب گفت: افزایش این نوع بیماری ناشی از تغییرات در رژیم  غذایی ,فعالیت بدنی ومصرف دخانیات می باشد که به دلیل تغییر درشیوه زندگی ناشی ازشهرنشینی وصنعتی شدن پدید آمده است.
لیلا شورورزی ادامه داد: امروزه مردم نسبت به گذشته بیشتر غذاهای پرکالری مصرف می کنند وازطرفی تحرک بدنی آنان نیز کمتراز گذشته شده است .بنابراین یکی از مهمترین مداخلات به منظور پیشگیری وکنترل بیماریهای قلبی عروقی اصلاح رژیم غذایی است.
این کارشناس تغذیه گفت: برای داشتن قلب سالم باید به فعالیت بدنی، ورزش متناسب با سن و شرایط جسمی  و همچنین روشهای کنترل و برخورد با استرس را یاد بگیرید.

ویژگی‌های خاص وعده‌های غذایی سالمندان

 وعده‌های غذایی سالمندان باید دارای ویژگی‌های خاصی باشد.
به گزارش وب دا، مدیرگروه سلامت خانواده و جمعیت دانشکده علوم پزشکی نیشابور گفت: در مرحله اول بشقاب‌ها باید بزرگ و سفید باشد تا به ‌راحتی تمام غذا مشاهده شود.
میترا رضا‌اف در ادامه بیان داشت: گوشت سفید مرغ و ماهی باید به‌صورت کبابی یا بخار‌پز مصرف و کنار غذا از پوره سیب‌زمینی،هویچ، نخودفرنگی نیز استفاده شود تا ارزش غذایی‌اش بالا رود.
مدیرگروه سلامت خانواده دانشکده علوم پزشکی نیشابور عنوان کرد: یک نوبت شیر و دو نوبت آب‌میوه تازه باید نوشیدنی هر روز این گروه از افراد باشد.
رضا‌اف با اشاره به استفاده از ادویه‌در غذا‌ها بیان کرد: ادویه‌هایی مانند دار‌چین، زیره وگلپر ضمن از بین بردن نفخ، غذا را نیز خوش طعم‌تر می‌کند.
وی تاکید کرد: ماست یکی دیگر از همراهان مناسب برای غذا است که نه تنها باعث نرمی غذا بلکه پروتئین وکلسیم مورد نیاز بدن را نیز تامین می‌کند.
مدیرگروه سلامت خانواده دانشکده علوم پزشکی نیشابور اضافه کرد: مصرف روغن را کاهش دهید و تا حد امکان از روغن زیتون وکنجد استفاده شود.
رضا‌اف خاطرنشان کرد: این افراد باید شامی سبک میل کنند و به‌جای نمک از انواع ادویه و چاشنی در غداهایشان استفاده کنند.

سیب را گاز بزنید


داشتن توانايي لازم براي گاز زدن وجويدن خوراكي‌ها به كاهش خطر ابتلا به فراموشي مرتبط است. 
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه انجمن طب سالمندان آمريكا، تيمي متشكل از محققان وزارت دندانپزشكي علوم پزشكي و مركز تحقيقات افزايش سن مؤسسه كارولينسكا در سوئد با بررسي از دست دادن دندان‌ها و توانايي جويدن و مشاهده عملكرد شناختي و توانايي‌هاي ذهني يك نمونه تصادفياز 557 فرد 77 ساله و بالاتر دريافتند كه افرادي كه در گاز زدن و جويدن مواد غذايي با بافتهاي سفت‌تر مانند سيب دچار مشكل مي‌شوند، بيشتر از بقيه در معرض بروز اختلالات شناختي و فراموشي قرار مي‌گيرند.
براساس اين گزارش محققان افزودند ارتباط بين مشكلات در جويدن و توسعه بروز مسائل شناختي و ادراكي در افراد مورد مطالعه با كنترل عوامل مؤ‌ثر بر ميزان درك و فهم مانند سن، جنس، آموزش و پرورش و مشكلات سلامت رواني نيز همچنان ثابت باقي مانده است.
نتايج ديگر اين مطالعه حاكي است يكي از عوامل از دست دادن عملكردهاي شناختي و افزايش خطر ابتلا به زوال عقلي وابسته به نداشتن و يا كمتر داشتن دندان‌ها كه جويدن را مشكل مي‌سازند مي‌تواند به دليل كاهش رسيدن جريان خون به مغز باشد.
به گفته محققان اثر توانايي جويدن افراد با دندان‌هاي طبيعي و مصنوعي پايدار بوده و به تأثيرات آنها در كاهش بروز فراموشي ارتباطي ندارد.

کودکان چاق بیشتر دارو مصرف می کنند

 كودكان و نوجوانان چاق نسبت به هم سن و سالان خود با وزن طبيعي، به داروهاي بيشتري نياز پيدا مي‌كنند.
به گزارش وب‌دا، به نقل از تحقيقات جديد در آرشيو بيماري‌هاي كودكي، محققان دانشكده بهداشت عمومي آلبرتا با تجزيه و تحليل ميزان مصرف داروها در بيش از 2000 كودك چاق 19 تا 12 ساله در سال‌هاي 2007 تا 2009 دريافتند كه بچه‌هاي چاق تا 59 درصد بيشتر از كودكان با وزن متناسب در معرض استفاده از داروهاي تجويزي قرار مي‌گيرند.
براساس اين گزارش محققان افزودند كودكان چاق و داراي اضافه وزن همچنين تا 2 برابر بيشتر از بقيه به مصرف دارو جهت ناراحتيهاي دستگاه تنفسي از جمله آسم و آلرژي قرار مي‌گيرند .
نتايج حاصل از اين گزارش با بررسي بيشتر كودكان مورد مطالعه حاكي است كودكاني كه وزن نرمال دارند كمتر از كودكان چاق در معرض خطر ابتلا به ديابت قرار مي‌گيرند و احتمال بروز حمله قلبي و يا سرطان در آنها نيز 40-30 سال ديرتر از احتمال بروز آنها در كودكان چاق تخمين زده شده است.

كاهش یبوست در سالمندی با اصلاح شيوه زندگي

 یبوست در سالمندی یکی از مشکلاتی است که در دوران سالمندی به علت کاهش حرکات روده‌ای ایجاد می‌شود ولی با اصلاح شیوه زندگی می‌توان بروز آن را کاهش داد.
به گزارش وب دا، کارشناس برنامه سالمندان شبكه بهداشت و درمان فامنين اصلاح عادات غذایی را يكي از راه‌هاي كاهش يبوست دانست و گفت: خوردن مواد غذاهای حاوی فیبر مانند سبزی‌ها، میوه‌ها مانند پرتغال، هندوانه،گلابی رسیده، آلو، توت، انگور، گوجه فرنگی و کاهو برای رفع یبوست كمك مي‌كند.
پریسا زارعی گفت: در صورتی که سالمندان مشکل دندانی دارند و جویدن بر ایشان سخت است مي‌توانند از سبزی و میوه‌های خرد شده یا رنده شده استفاده کنند.
وی ادامه داد: همچنين مصرف غلات سبوس‌دار مانند برنج سبوس‌دار، نان جو و نان کامل گندم، مصرف روغن زیتون ناشتا، مصرف روغن کرچک ( نه بطور مداوم ) و عدم مصرف مواد غذایی نفاخ  نظیر گیلاس، زردآلو، حبوبات ( نخود، لوبیا) گل کلم ضرورت دارد و بايد به کاهش مصرف گوشت، لبنیات پرچرب، تخم مرغ، دسر‌ها و تنقلات خیلی شیرین توجه شود.

نوع تغذيه یکی از عوامل موثر در بروز افسردگي

 عوامل تغذیه ای نقش مهمی در بروز افسردگی دارند. كسانی كه دچار افسردگی هستند معمولا تغذیه نامناسبی دارند  و بنابراین از این جهت در معرض خطر هستند.
به گزارش وب دا، کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی دانشکده علوم پزشکی نیشابور ضمن بیان این مطلب گفت: هنگامی كه فردی دچار افسردگی باشد سطح انرژی در او كمتر از حد معمول است و اشتیاق و اشتها برای بسیاری از چیزها از جمله غذا در او از بین می رود و در نتیجه تغذیه فرد دچار اختلال می شود.
لیلا شورورزی ادامه داد: مطالعات نشان می دهد كاهش یا افزایش وزن ناخواسته و جذب ناكافی ویتامین ها و مواد معدنی غالبا با افسردگی ارتباط دارد.
وی اظهار داشت: افرادی كه بیشتر در معرض این خطرات هستند افراد مسنی هستند كه تنها زندگی می كنند و یا كسی كه آنها را تشویق به خوردن مواد غذایی مناسب و كافی كند را ندارند.

مصرف آسپرين زوال مغزي در زنان مسن را کاهش می دهد

توسعه زوال مغزي در زنان مسن و مستعد ابتلا به سكته مغزي و قلبي با مصرف آسپرين كاهش مي‌يابد.
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه BMJ‌، محققان با انجام بررسي‌هاي خود در يك دوره 5 ساله بر روي 681 زن 92 -70 ساله كه 601 نفر آنها در معرض خطر بالايي براي وقوع بيماري قلبي و سكته مغزي بودند و اندازه‌گيري سلامت جسماني آنها و بهره‌گيري از آزمون MMSE‌ كه ميزان حافظه، زوال عقل و نيز سرعت تسلط كلامي آنها را اندازه مي‌گرفت، دريافتند كه خوردن آسپرين با دوز كم به صورت روزانه روند كاهش قدرت مغز و زوال مغزي در زنان مسن مستعد ابتلا به سكته مغزي و قلبي را آهسته‌تر مي‌كند.
براساس اين گزارش محققان همچنين با تجويز آسپرين با دوز كم (160 – 75 ميلي‌گرم) به صورت روزانه براي دفع حمله قلبي و سكته مغزي در گروهي از زنان مورد مطالعه و قرار دادن گروهي ديگر در معرض دريافت انواع داروهاي ضدالتهابي غير استروئيدي (NSAIDs)‌ افزودند امتيازات آزمون MMSE‌ در سراسر گروه در اين دوره 5 ساله كاهش يافت ولي ميزان كاهش آن در شمار زيادي از زناني كه هر روز آسپرين مصرف مي‌كردند به طور قابل توجهي كمتر از بقيه بوده است.

تغذیه نامناسب کودک عواقب غیرقابل برگشتی به دنبال دارد

 
دوران كودكي دوران مهمي است كه برای دست یابی به رشد کافی و پایه ریزی برای تأمین سلامت در دوره های بعدی زندگی است.
به گزارش وب دا، عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي بندرعباس با ابراز نگراني از عدم توجه برخي والدين به تغذيه صحيح و اصولي در دوران كودكي گفت: تغذیه نامناسب کودک در این دوران عواقب غیرقابل برگشتی به دنبال دارد. کوتاه قدی، کم وزنی، لاغری همراه با کاهش ضریب هوشی، کاهش قدرت یادگیری، افزایش ابتلا به بیماریها و کاهش توانمندی های جسمی و ذهنی مهم ترین عوارض سوء تغذیه در دوران کودکی است.
دكتر فرهاد قهرماني تنقلات غذایی کم ارزش نظیر چیپس، پفک و نوشابه فاقد مواد مغذی لازم را برای رشد کودک دانست و افزود: مواد غذايي همچون آب ميوه صنعتي و كيك، سیری کاذبی را ایجاد می کنند که موجب محروم شدن کودک از غذاهای اصلی و مواد مغذی و در نهایت موجب بروز لاغری و سوء تغذیه وی می شود.

تحرک کم كودكان دلیل افزایش چشمگیر چاقی کودکان

افزایش آمار چاقی در کودکان یکی از مشکلات بهداشتی دنیا شناخته شده است.
به گزارش وب دا، كارشناس تغذيه مركز بهداشت استان هرمزگان با اشاره به اين نكته كه زندگی در خانه های آپارتمانی و کوچک، مجال دویدن و بازی کردن را از کودکان گرفته است، گفت: يكي از دلایل افزایش چشمگیر چاقی کودکان، تحرک کمتر كودكان است.
 لادن صديق در ادامه گفت: از سال 1986 تا کنون, آمار کودکان چاق دو برابر افزایش را نشان می دهد. بیشتر کودکانی که در سنین کم، خصوصا" زیر 7 سال مبتلا به چاقی می شوند، در نوجوانی و بزرگسالی افرادی چاق خواهند بود.
وی افزود: كودكان زمان فعالیتشان را پای تلویزیون یا بازيهاي رايانه می گذرانند، از این رو یا خیلی کم اشتها و کم خوراک می شوند و یا پرخور و چاق، از سوي ديگر تبلیغات تلویزیونی، در دسترس بودن شیرینی و تنقلات فراوان و علاقه شدید به خوردن نوشیدنیهای گازدار و پر کالری ، دلایل مهمی برای چاقی کودکان است.
صديق از عواقب چاقی دوران کودکی, افزایش آمار بیماریهای دوران کودکی مرتبط با تغذیه دانست و اضافه كرد: فشارخون، چربی بالا، میزان قند خون بالاتر از حد نرمال همه از عوارض چاقی در سنین کم و ادامه این مشکلات تا سنین بالاتر است.
وي به رفتار والدین و عادت خانوادگی که از عوامل تعیین کننده تمایل کودک به غذا خوردن است اشاره كرد و ياد آور شد: کودکان آنچه می بینند اجرا می کنند، پس اگر به فکر سلامت کودکمان هستیم ابتدا باید از خود شروع کنیم و عملا" به وی بیاموزیم کدام غذاها مفید تر است و باید بیشتر خورده شود، این که غذا خوردن زمان خاصی دارد و خوردن زیاد شکلات و شیرینی مضر است.