جام جم آنلاين: سالها
پيش كارشناسان اتفاق نظر داشتند كه سبوس گندم مانع عمل آوري آرد شده و
اسيد فتيك موجود در آن مانع جذب املاحي چون كلسيم، آهن، روي و منيزيم
ميشود.
از اين رو هنگام آسياب،
دانههاي گندم، سبوسگيري و آرد سفيد حاصله براي تهيه نان و انواع
شيرينيها به كار ميرفت اما بعدها متوجه شدند كه با حذف سبوس قسمت اعظم
ريزمغذيها (املاح و ويتامينها) از دانه جدا و غذاي اغلب مردم بيارزش
ميشود.
بر اين اساس براي رفع سوءتغذيه، استفاده از سبوس خام در ماست، سالاد، سوپ و ساير غذاها توصيه شد.
اما مشكلاتي چون التهاب
روده، نفخ معده و جذبنشدن كلسيم و آهن شايعتر شد تا اينكه تحقيقات نشان
داد، حرارت پخت و مخمرهاي طبيعي كه براي عملآوري به آرد نان افزوده
ميشود، بخش عمدهاي از اسيد فتيك سبوس را از بين برده و از اثرات مخرب آن
ميكاهد و در ضمن باعث سنتز ويتامينهاي گروه B ميشود، اما سبوس در چه دانههايي وجود دارد و خواص بارز آن كدام است؟
سبوس غلاف نازكي است كه
در زير پوسته زبرغلاتي چون گندم، جو، چاودار، برنج و... وجود دارد و بخش
اعظم مواد مغذي دانه در آن نهفته است.