آلزایمر، دزد حافظه


نوشته  : منیره دادخواه كارشناس ارشدتغذیه، انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی كشور 
در كشور ما جوانان بخش قابل ملا‌ حظه ای از هرم جمعیتی را تشكیل می‌ دهند، این جمعیت جوان در آینده‌ ای نه خیلی دور به سالمندانی با مشكلا‌ ت، بیماری‌ ها و مسائل خاص خود تبدیل می‌ شوند. در ضمن بخش كوچكتری از جمعیت كشور در زمان حال را نیز سالمندان عزیز تشكیل می‌ دهند. بیماری آلزایمر یكی ازمشكلا‌ ت خاص دوران سالمندی است، كه متاسفانه در حال حاضر كمتر به این بیماری و معضلا‌ تش پرداخته می‌ شود، حتی بسیاری از خانواده‌ ها با آن آشنا نیستند و اغلب بر این تصورند كه فراموشی و اختلا‌ ل حافظه یک امر طبیعی و اجتناب ناپذیر در سالمندان است و به طبع آن را جدی نمی‌ گیرند. به همین دلیل این بیماری معمولا‌  در مراحل پیشرفته شناسایی می‌ گردد و مشكلا‌ ت و دشواری‌ های خاصی را برای اطرافیان بیمار ایجاد می‌ كند .
بیماری آلزایمر چیست؟
آلزایمر یک نوع اختلا‌ ل مغزی و زوال عقلی پیشرونده است كه در اثر تخریب سلول‌ های عصبی در مركز حافظه مغز بوجود می‌ آید. در اثر این بیماری توانایی‌ های ذهنی، حافظه و شخصیت افراد به آهستگی به یغما می‌ رود و در نهایت بیمار قدرت مراقبت از خود را از دست می‌ دهد. مرگ سلول‌ های عصبی در یک دوره زمانی طولا‌ نی ایجاد می‌ شود و فعالیت‌ های مغزی و فكری افراد مبتلا‌ ، به تدریج كاهش می‌ یابد. این مشكل اغلب با یک اختلا‌ ل جزیی در حافظه شروع شده و به دنبال آن توانایی بیماران برای حفظ تعاملا‌ ت اجتماعی، انجام فعالیت‌ ها و كارهای روزمره و ارتباط برقرار كردن با اطرافیان تحت تاثیر قرار می‌ گیرد. سالمندان مبتلا‌  به آلزایمر اجبارا برای ادامه زندگی به خانواده یا مراقبین بهداشتی حرفه‌ ای وابسته هستند.اطلا‌ عات در دسترس دررابطه با علت ایجاد این بیماری و اینكه در مغز فرد مبتلا‌ ، چه اتفاقی رخ می‌ دهد كه موجب فقدان حافظه و سایر مشكلا‌ ت شخصیتی می‌ شود بسیار اندک است.
بیماری آلزایمر به چند شكل دیده می‌ شود؟

سرطان معده از دیدگاه تغذیه

نوشته  : زیر نظر دكتر سعید حسینی پزشک و متخصص تغذیه و رژیم درمانی از آمریكا عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی 
میزان بروز و مرگ و میر ناشی از سرطان معده در طی ۶۵ سال اخیر، به دلا‌ یل نامعلوم كاهش یافته است، با این وجود سرطان معده، همچنان یكی از علل اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان در سراسر جهان است.شایع‌ ترین نوع سرطان معده، آدنوكارسینوم می‌ باشد كه حدود ۹۵ درصد موارد را شامل می‌ شود و در كشورهای در حال توسعه، شایع‌ تر از جوامع صنعتی است. میزان بروز آن با افزایش سن، بیشتر شده و به ندرت قبل از ۴۰ سالگی رخ می‌ دهد. علا‌ وه بر این در مردان، شیوع بیشتری دارد.به نظر می‌ رسد كه عواملی مانند شرایط نامناسب نگهداری غذا و مصرف طولا‌ نی مدت مواد غذایی حاوی نیترات بالا‌  مانند غذاهای دودی و یا نمک سود شده نیز موجب افزایش احتمال بروز گردند. همچنین عفونت مزمن با هلیكوباكترپیلوری، ممكن است در پیدایش سرطان معده، موثر باشد.

سلامت پوست با مصرف ميوه

جام جم آنلاين: پوست وسيع‌ترين عضو بدن است بنابر اين ترديدي نيست كه رژيم غذايي بتواند پوستتان را تحت تاثير خود قرار دهد.
افزودن ميوه‌هاي مغذي به برنامه غذايي روزانه، راهكار مناسبي براي كاهش علائم پيري در سطح پوست، روشن شدن و همچنين افزايش استحكام بافت پوست است.
ويتامين‌هاي ضروري كه در ميوه‌ها وجود دارد، در ديگر قسمت‌هاي بدن نيز مورد استفاده قرار مي‌گيرد.
شاتوت، توت‌فرنگي، تمشك و آلو قرمز حاوي آنتي‌اكسيدان هستند. آنتي‌اكسيدان‌ها و بويژه نوعي از آنها كه فلاونوئيد نام دارد، راديكال‌هاي آزادي را كه به پوست آسيب مي‌رساند، خنثي مي‌كند. گيلاس، انگور قرمز، پرتقال و همچنين ليمو نيز از جمله ميوه‌هاي حاوي آنتي‌اكسيدان هستند.
انبه ميوه‌اي است كه نه تنها مي‌توانيد از طعم آن لذت ببريد، بلكه موادي كه در اين ميوه وجود دارد، استحكام پوست را افزايش داده و مانع از شل شدن و افتادگي پوست مي‌شود.
اين ميوه كه در نواحي گرمسيري پرورش داده مي‌شود، علاوه بر اين‌كه سرشار از آنتي‌اكسيدان‌هاست، داراي مقادير زيادي بتاكاروتن، ويتامين C، فلاونوئيد، پتاسيم، منيزيم و فيبر است.

علائم پوكي استخوان و شيوه‌هاي مقابله با آن

جام جم آنلاين: استخوان‌ها با بافت كلسيم و فسفر، زنده و در حال تغيير هستند و مغز آنها، سلول‌هاي خوني توليد مي‌كند. بعضي بيماري‌هاي استخوان نظير استئوپروز (پوكي استخوان) شايع و بقيه نادر هستند.

مجمع ملي استئوپروز تخمين‌زده است كه حدود 44 ميليون نفر بالاي 50 سال در ايالات متحده آمريكا به پوكي استخوان مبتلا هستند يا در معرض ابتلا به آن قرار دارند.
اگرچه 68 درصد اين افراد را زنان تشكيل مي‌دهند، اما اين تعداد هم در زنان و هم در مردان در حال افزايش است.
براساس آنچه در وبسايت webmed‌ آمده ويژگي استئوپروز يا پوكي استخوان، كاهش تراكم و مقاومت استخوان‌هاست كه با شكستگي آنها همراه مي‌شود.
در عمل، استئوپروز موجب مي‌شود استخوان‌ها به ظاهر سوراخ‌ سوراخ (اسفنجي) به نظر رسيده و از استحكام و قوام آنها كاسته شده و در نتيجه نتوانند فشارهاي وارد بر خود را تحمل كنند.
شكستگي‌ها مي‌توانند به صورت ترك‌خوردگي (مانند شكستگي گردن استخوان ران)‌ يا خردشدگي (مانند خردشدگي‌هاي مهره‌هاي ستون فقرات در نتيجه تحمل وزن) باشند.
ستون فقرات، سر و گردن استخوان ران، دنده‌ها و مچ دست‌ها از جمله مكان‌هاي شايع اين‌گونه شكستگي‌ها به شمار مي‌روند.

تخم‌مرغ در برابر غلات

جام جم آنلاين: پژوهشي جديد نشان مي‌دهد شروع روز با تخم‌مرغ، شايد بيشتر بتواند جلوي گرسنگي شما را بگيرد.
دانشمندان دريافتند افرادي كه در وعده صبحانه تخم‌مرغ مي‌خورند، ديرتر از كساني كه يك كاسه غلات مي‌خورند، گرسنه مي‌شوند.
دانشمندان حدس مي‌زنند پروتئين موجود در تخم‌مرغ، بيشتر از پروتئين موجود در گندم، افراد را سير نگه‌مي‌دارد.
شايد براي افرادي كه مي‌خواهند مقداري از وزن خود را بكاهند، تغيير نوع پروتئين رژيم غذايي، به جاي كم كردن مقدار حجم غذا، مطلوب‌تر باشد لذا پژوهشگران بر اين باورند كه پژوهش‌هاي بيشتري بايد در اين باره انجام شود تا اين روش، به عنوان يك راهبرد براي كاهش وزن مورد استفاده قرار گيرد.
يكي از پژوهشگران مي‌گويد: «اين مطالعه نشان مي‌دهد رژيم غذايي‌اي كه پروتئين آن بيشتر است، شايد كيفيت سير شدن از غذا را افزايش دهد و لذا امكان موفقيت رژيم لاغري افزايش يابد.»
يك تخم‌مرغ بزرگ حدود 70 كالري انرژي، 6 گرم پروتئين و 5گرم چربي و 186 ميلي‌گرم كلسترول دارد.

۵ نوع روغن که باید در هر آشپزخانه ای باشد



 با تنوع روغن های آشپزی، انتخاب روغن مناسب تا حدی سخت شده است. انواع روغن های سرخ کردنی و مخصوص سالاد در بازار موجود است اما کدام یک از آن ها سالم تر است؟ به نوشته سایت «هلث نیوز»، هر آشپزخانه باید ۵ نوع روغن داشته باشد.

روغن کانولا؛

این روغن که به میزان پایین چربی دارد، یکی از سالم ترین روغن ها برای پخت و پز به حساب می آید. علاوه بر آن حاوی مقدار زیادی امگا۳ است که مو و پوست را تغذیه می کند. جالب است که بدانید گیاهی که برای تهیه این روغن استفاده می شود، از خانواده کلم است. مصرف این روغن میزان کلسترول خون را کاهش می دهد و منبع غنی ویتامین E است. این روغن که اغلب برای سرخ کردن به کار برده می شود، حالت ترد به غذا می دهد.

غذا‌های مطبوع با رنگ‌های فریبنده



اکرم فراهانی کار‌شناس آزمایشگاه اسانس در سازمان غذا و دارو در خصوص نحوه کنترل اسانس‌های وارداتی گفت: کل اسانسهای وارداتی که وارد آزمایشگاه می‌شود روند مشخصی را طی می‌کنند تا به مرحله مصرف برسند این اسانس‌ها از استاندارد‌های بین المللی تبعیت می‌کند یعنی هنگام ورودشان به کشور با مدارک و مستنداتی همراه هستند که توسط معاونت سازمان غذا و دارو کنترل می‌شود.

وی افزود: مدارک آنالیز به همراه نمونه وارد آزمایشگاه می‌شود مثلا اسانس موز که طعم دهنده مواد غذایی است کنترل می‌شود و پس از ان که بو، طعم و با ویژگی‌های آن با کاغذ و مستندات نامبرده شده مطابقت داشت مورد تایید قرار خواهد گرفت. فراهانی در خصوص میزان مصرف هر نوع اسانس در مواد غذایی و نحوه کنترل ان گفت: کیفیت این محصولات توسط ازمایشگاه اسانس سنجیده می‌شود و بنا بر کیفیت و دزی که دارند میزان ان در ماده غذایی خاص تعیین می‌شود. بحث‌های میکروبی آلاینده‌ای اگر فلز سنگین داشته باشد به بخش‌های مربوطه می‌رود و آنجا کنترل می‌شود در ‌‌نهایت جواب نهایی از بخش ما صادر می‌شود.

کودکان در خوردن از بزرگ ترهاي خود الگو می گیرند

کودکان در خوردن، مانند بقیه کارها از بزرگ ترهاي خود الگو می گیرند.

دکتر سعید خزاعی فوق تخصص بیماری های کودکان در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران افزود: یکی از مشکلات شایع جامعه امروزی افزایش بی رویه وزن است،  به طوری که به ویژه در شهر های بزرگ شیوع چاقی در کودکان، والدین را به یافتن راهی برای حل این معضل ترغیب کرده است.
وی گفت: در سنین پایین بسیاری از والدین کودکان خود را به خوردن بیشتر تشویق می کنند بسیاری از کودکان کم سن و سال در مورد غذا ایراد گیر و به عبارتی بد غذا هستند و اشتهای کمی و به طبع آن کمبود وزن نیز دارند.
 خزاعی تصریح کرد:.والدین باید توجه داشته باشند که همواره کودک را به غذا خوردن صحیح و خوب تشویق کنند و این به معنای تشویق کودک به پرخوری نیست.
 این فوق تخصص بیماری های کودکان اظهار کرد: والدین باید مراقب سبک تغذیه کودک خود باشند و به طور معقول غذا بخورند چرا که کودکان درخوردن نیز مانند بقیه کارها از بزرگترهای خود الگو برداری می کنند.

در زمان امتحانات چه مواد غذايي را بيشتر مصرف كنيم؟

تغذیه مناسب که شامل مصرف میوه ها و سبزیجات تازه و پرهیز از مصرف غذاهای آماده و پرچرب در زمان امتحانات موجب کارایی و عملکرد بهتر مغز می شوند.
محمد علیمی متخصص تغذیه در گتفگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران گفت: در زمان امتحانات وعده های غذایی را افزایش داده و در هر وعده غذایی حجم غذايتان را كاهش دهيد، از مصرف غذاهای مانده و گرم کردن دوباره آنها بپبرهیزید چون این عمل موجب از بین رفتن خاصیت مواد مغذی می شود که در نتیجه  ترکیبات گوگردی نامطبوعی را آزاد می کند که منجر به تولید گاز می شود.
 وی ادامه داد:  با مصرف میوه ها و سبزیجات تازه و آبدار که حاوی مواد مغذی می توانید از احساس خستگی، بی حالی و خواب آلودگی در زمان امتحانات جلوگیری کنید.

مصرف جوانه ها، نقش مؤثري در حفظ و سلامت پوست دارد

ويتامين E موجود در جوانه ها، نقش موثري در حفظ و سلامت پوست و پيشگيري يا كندي روند پيري سلول ها دارد.
به گزارش سرويس علمي،‌ پزشكي باشگاه خبرنگاران به نقل از وب دا؛ سعيده معاني، كارشناس دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت،‌ درمان و آموزش پزشكي، ضمن بيان اين مطلب اظهار داشت:‌ جوانه‌ها به طور كلي، در گروه سبزيجات قرار دارند اما تركيبات بسيار بهتر و بيشتري نسبت به اين گروه دارند و معمول‌ترين جوانه‌ها جوانه گندم، عدس و ماش است.

سعيده معاني افزود: در روند جوانه زدن، ميزان ويتامين‌ها و پروتئين‌ها افزايش پيدا كرده و ميزان انرژي و كربوهيدرات موجود در آنها كاهش مي يابد، كه اين نكته مي تواند براي كساني كه به كاهش وزن فكر مي كنند مفيد باشد.