نوشته : دكتر احمدرضا درستی مطلق متخصص تغذیه و رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی كشور
الف) التهاب معده
التهاب و زخم معده (پپتيك) در اثر عفونت و یا ناهنجاریهای عصبی و شیمیایی كه مقاومت طبیعی مخاط معده را مختل ميكنند، به وجود میآید و شایعترین علت آن عفونت هلیکوباکترپیلوری است.
ميكرو ارگانیسم H پیلوری، باکتری گرم منفی و تاژکداری است که به وسیله تاژك خود به آسانی حرکت میکند. این ارگانیسم تا حدودی به اسید معده مقاوم است، ولی با ایجاد کلونی در زیر لایه مخاطی محافظ و تولید مقدار قابل توجهی اوره آز محافظت میگردد. اوره آز با تولید آمونیوم، محیط اطراف ارگانیسم را قلیایی میکند. اندازه و شکل این ارگانیسم بسته به محیط کشت معدی به صورت مارپیچ، حلقهای و میلهای است. شیوع عفونت H پیلوری در میان جمعیت بزرگسال از حدود 50 درصد در کشورهای پیشرفته تا بیش از 90 درصد در کشورهای در حال توسعه ميباشد. به هر حال، فقط 10 تا 15 درصد از افراد مبتلا به عفونت با این ارگانیسم، دچار زخم معده میشوند.
التهاب و زخم معده (پپتيك) در اثر عفونت و یا ناهنجاریهای عصبی و شیمیایی كه مقاومت طبیعی مخاط معده را مختل ميكنند، به وجود میآید و شایعترین علت آن عفونت هلیکوباکترپیلوری است.
ميكرو ارگانیسم H پیلوری، باکتری گرم منفی و تاژکداری است که به وسیله تاژك خود به آسانی حرکت میکند. این ارگانیسم تا حدودی به اسید معده مقاوم است، ولی با ایجاد کلونی در زیر لایه مخاطی محافظ و تولید مقدار قابل توجهی اوره آز محافظت میگردد. اوره آز با تولید آمونیوم، محیط اطراف ارگانیسم را قلیایی میکند. اندازه و شکل این ارگانیسم بسته به محیط کشت معدی به صورت مارپیچ، حلقهای و میلهای است. شیوع عفونت H پیلوری در میان جمعیت بزرگسال از حدود 50 درصد در کشورهای پیشرفته تا بیش از 90 درصد در کشورهای در حال توسعه ميباشد. به هر حال، فقط 10 تا 15 درصد از افراد مبتلا به عفونت با این ارگانیسم، دچار زخم معده میشوند.