برای تقویت کبد از خوراکی های طبیعی استفاده کنید


با توجه به تاثیر مطلوب برخی خوراکی ها در کاهش سم های بدن و کمک به عملکرد کبد، بهتر است خوراکی های طبیعی مانند میوه ها و سبزیجات را بیشتر در برنامه غذایی خود بگنجانید.
به گزارش وب دا، کارشناس آزمایشگاه دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: روزانه هزاران هزار ماده از غذاهای مختلف وارد کبد می شود که این ارگان حیاتی نسبتا کوچک، به عنوان پالایشگاه بدن، کار سم زدایی را از این مواد انجام می دهد.
اکرم پایدار افزود: بر اساس تغییراتی که پالایشگاه بدن بر روی این مواد غذایی انجام می دهد، بخشی از آن ها به مواد مفید و مغذی برای بدن ما تبدیل می شوند و برخی دیگر نیز به صورت مواد مضر و سمی در می آیند.
وی ادامه داد: استفاده از خوراکی های حاوی رنگ ها، نگه دارنده ها، افزودنی ها و فست فود ها در رژیم غذایی، میزان تولید سم بدن را نیز افزایش می دهند که در سال های اخیر با ورود مواد شیمیایی و مصنوعی در برنامه غذایی، کبد نیز با امکان خطر تخریب سریع تری مواجه شده است.
این کارشناس آزمایشگاه دانشگاه علوم پزشکی یاسوج توصیه کرد: از آنجایی که قدرت خنثی کردن رادیکال های آزاد و میزان آنتی اکسیدان ها در برخی میوه ها و سبزیجات بیشتر است، می توان برای مقابله با تاثیر مخرب مواد شیمیایی، به میزان بیشتری در رژیم غذایی روزانه از آنها استفاده کرد.

مصرف مداوم قندها و كربوهيدرات ها در محيط كار موجب اضافه وزن مي شود

 مصرف مداوم كربوهيدرات ها وغلات مانند انواع كيك، كلوچه، بيسكوييت با توجه به كالري بالايي كه دارند مي تواند سبب اضافه وزن و چاقي به ويژه در افرادي كه فعاليت بدني كمي در محل كار دارند، مي شود.
سرپرست دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت،‌ درمان و آموزش پزشكي در گفت وگو با خبرنگار وب دا،‌ با تأكيد بر اين كه تغذيه در محيط هاي كار بايد متناسب با ميزان تحرك بوده و از تعادل و تنوع برخوردار باشد گفت: كاركنان براي حفظ سلامت خود به تغذيه مناسب نياز دارند و اضافه وزن و چاقي از عواقب پشت ميز نشيني و كم تحركي در محيط هاي كار است.
دكتر زهرا عبداللهي افزود: مصرف قند ها و كربوهيدرات هاي ساده مثل قند و شكر، ‌نان هاي سفيد و برنج سفيد در محيط كار اگر چه در كوتاه مدت به بالا رفتن قند خون كمك مي كند، ‌ولي با تحريك ترشح انسولين،‌ ورود گلوكز به سلول را تسريع كرده و در نهايت كاهش قند خون و عوارض ناشي از آن مانند خستگي، خواب آلودگي و كاهش بازده كاري را به دنبال دارد.

دیابت و فشار خون دو عامل مهم نارسایی کلیه


دیابت و فشار خون دو عامل مهم بروز نارسایی مزمن کلیه است.
 به گزارش وب دا، استاد گروه نفرولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه نارسایی مزمن کلیه به تدریج ایجاد می شود و زمانی علائم آن بروز می کند که عملکرد کلیه به کمتر از 30 درصد رسیده است، اظهار داشت:‌ به همين دليل است که بسياري از مبتلايان به نارسايي مزمن کليه از بيماري خود خبر ندارند و يکي از راه هاي تشخيص عارضه، انجام آزمايش هاي سالانه است که طي آن مي توان از سلامت کليه مطمئن شد.
دکتر مسیح نقیبی با اشاره به اینکه در راس علل اصلي نارسايي مزمن کليه ديابت قرار دارد و 40تا ۴۵ درصد مبتلايان به نارسايي مزمن کليه، ديابتي هستند، خاطر نشان کرد: اگر ديابت به خوبي کنترل شود، بيمار تحت نظر پزشک باشد، غذاهاي رژيمي خود را رعايت و فشار خون خود را کنترل کند نارسايي کليه بسيار ديرتر بروز پيدا مي کند و چه بسا اتفاق نيفتد.

بهداشت مواد غذايي؛ دريچه‌اي به سوي تندرستي


نوشته : مهندس مسيح انصاري كارشناس ارشد صنايع غذايي 
بهداشت مواد غذايي، موضوع بسيار وسيعي است كه دامنه گسترده‌اي را در برمي‌گيرد. بهداشت موادغذايي را بايد در مراحل مختلف كاشت، داشت، برداشت، خريد، توزيع (فروش)، آماده سازي، فراوري، مصرف و نگهداري، مدنظر قرار داد كه ما در اين مقاله، به بهداشت مواد غذايي در مراحل خريد، آماده‌سازي، فراوري و مصرف اشاره مي‌نماييم.
بهداشت مواد غذايي در مرحله خريد:
با توجه به امكان آلودگي مواد غذايي از طريق آب، فاضلاب، خاك، هوا، دستكاري انسان و ... در مراحل قبل از خريد يا به عبارتي در مرحله توليد، بايد در هنگام خريد، براي رعايت بهداشت مواد غذايي از طريق جداسازي مواد خام خريداري شده با مواد آماده مصرف اقدام نمود، به عنوان مثال، بايد از تماس بين مواد غذايي خام (مانند گوشت، مرغ، ماهي، سبزيجات و ...) با موادي مانند نان و ... جلوگيري نمود.

چگونه گرسنگي را كنترل كنيم؟


نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
دانستن و درك علم گرسنگي و سيري و فرآيندهاي مربوط به آن به كارشناسان تغذيه كمك مي‌كند تا به مراجعان خود بيشتر كمك كنند.وقتي افراد مي‌خواهند وزن كم كنند، حس گرسنگي كه به آنها فشار وارد مي‌كند، مانع از موفقيت آنها مي‌شود. وقتي آنها ميزان كالري‌هاي دريافتي خود را كاهش مي‌دهند، بدن‌شان غذاي بيشتري طلب مي‌كند. پژوهشي كه در سال 2007 در امريكا انجام شد، نشان داد كه در حدود دوسوم امريكايي‌ها رژيم دارند. در اين بررسي، دو نفر از هر سه نفر افرادي كه رژيم داشتند، گفتند حس گرسنگي آنها را وادار به شكستن رژيم‌ مي‌كند و 56 درصد هم عنوان كردند كه لحظاتي بوده كه از گرسنگي در حال مرگ بوده‌اند.

آب؛ نوشيدني بدون جايگزين

نوشته  : گفتگو: فاطمه استيري 
آب از مهم‌ترين تركيبات بدن است. متخصصان تغذيه معتقدند 80 درصد مردم همواره دچار كم‌آبي يا بي‌‌آبي مفرط هستند، اما از اين موضوع اطلاع ندارند. نوشيدني‌هاي مختلف چون قهوه، چاي، آبميوه و ... گرچه به ظاهر مفيد است، اما پاسخگوي نياز بدن به آب نيست. متخصصان آب را نوشيدني بدون جايگزين مي‌دانند و معتقدند تنها نوشيدن آب مي‌تواند كمبود بدن را جبران كند.
هضم و جذب غذا، جذب ويتامين‌ها، تسهيل گوارش، جلوگيري از ابتلا به سنگ كليه، حفظ سلامت و شادابي و زيبايي پوست كاهش دماي بدن به‌ويژه در فصل گرما، دفع سموم بدن و ... تنها با نوشيدن آب امكان‌پذير و تسهيل مي‌شود.

آيا خوردن بادمجان مفيد است؟


نوشته  : سالومه آرمين كارشناس ارشد علوم تغذيه انستيتو تحقيقات تغذيه‌اي و صنايع غذايي كشور
تاريخچه
از زمان‌هاي بسيار قديم بادمجان در هند كشت مي‌شده و از آنجا به نقاط ديگر جهان، راه يافته است. چين از قرن نهم هجري شروع به كشت آن كرد. تجار انگليسي اين گياه را در قرن هفدهم ميلادي از گينه به انگلستان بردند و آن را كدوي گينه‌اي ناميدند. در ايران نيز مرغوب‌ترين نوع آن را به كاشان نسبت مي‌دهند و در تمام مدت سال کشت می‌شود.
مشخصات گياه
بادمجان گياهي است يك ساله با برگ‌هاي بيضي شكل و نوك باريك، داراي ساقه نسبتا ضخيم و پوشيده از كرك  و گل‌هاي بنفش رنگ که ارتفاع ساقه آن تا 70 سانتيمتر مي‌رسد.  ميوه اين گياه دراز و باريك و يا گرد است که به رنگ‌هاي بنفش، سياه، زرد و سفيد ديده مي‌شود. بادمجان انواع مختلفي دارد که يکي از معروف‌ترين آنها به شکل گلابي مي‌باشد، پوست آن براق و رنگ آن بنفش پررنگ مي‌باشد در حاليکه گوشت آن به رنگ کرم است.

تفاوت‌هاي شير حيوانات


نوشته : دكتر پيمان غلام‌نژاد كارشناس آزمايشگاه كنترل مواد غذايي دانشگاه علوم پزشكي ايران 
مقدمه:
شير تنها غذاي نوزادان در اوايل زندگي و حاوي تركيبات مغذي و ضروري جهت حفظ حيات و رشد مناسب نوزاد مي‌باشد. شير حيوانات به دليل تركيب مشابه شير انسان به طور گسترده مورد استفاده قرار مي‌گيرد، به طوري كه انسان‌ها در تمامي سنين از شير حيوانات به عنوان يك غذاي مناسب و مكمل جهت تامين نيازهاي خود استفاده مي‌كنند. استفاده از شير مادر و حيوانات مختلف به شدت تحت شرايط مختلفي قرار دارد. مشكلات مادر يا نوزاد ممكن است سبب استفاده از شير خشك يا دايه به جاي شير مادر شود. همچنين ممكن است افراد بالغ به دليل مشكلات فيزيولوژيك، نقص آنزيمي، آلرژي و محدوديت دسترسي به يك نوع شير از شيرهاي مختلفي تغذيه نمايند.

آنچه مي‌خواهيد درباره شكلات بدانيد....


نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
 شكلات يكي از پرطرفدارترين خوراكي‌هاي دنياست كه در سراسر دنيا مصرف دارد و كارخانه‌هاي شكلات‌سازي بسياري با استفاده از اين ماده غذايي خوشمزه درآمد‌هاي هنگفتي دارند. متخصصان تغذيه درباره خواص تغذيه‌اي شكلات تحقيقات فراوان كرده‌اند و خواص مثبت و منفي بسياري براي شكلات معرفي كرده‌اند. دانستني‌هاي بسياري نيز درباره شكلات وجود دارد كه تعدادي از آنها را در زير مي‌خوانيد و با خواص اين ماده غذايي خواستني و لذيذ بيشتر آشنا خواهيد شد:

هندوانه؛ميوه‌اي پر فايده


نوشته  : سيده سارا حكيم دانشجوی كارشناسي ارشد دانشگاه علوم پزشكي تهران 
هندوانه ميوه بومي جنوب آفريقا است. كه امروزه تقريبا در همه كشورها كشت مي‌شود. اين ميوه داراي پوستي كلفت بوده، اما درون آن گوشتي مانند است. هندوانه داراي پنج گونه مي‌باشد كه تفاوت آنها در سايز و رنگشان مي‌باشد. هندوانه حاوي مقدار زيادي آب است كه مصرف آن بسيار سودمند مي‌باشد.
6 درصد وزن هندوانه را ماده جامد و بقيه وزن آن را تقريبا آب تشكيل مي‌دهد. هندوانه منبع قابل توجه ويتامين C است و ساير ويتامين‌ها و مواد معدني آن اندك مي‌باشد، مگر آنكه چندين كيلوگرم آن در روز مصرف گردد.
هندوانه حاوي بتا‑كاروتن بالايي نيز مي‌باشد. ويتامين C و بتا‑كاروتن جزء آنتي اكسيدان‌هاي قوي هستند. راديكال‌هاي آزاد، موادي هستند كه موجب آسيب سلولي در بدن مي‌شوند.