هندوانه؛ميوه‌اي پر فايده


نوشته  : سيده سارا حكيم دانشجوی كارشناسي ارشد دانشگاه علوم پزشكي تهران 
هندوانه ميوه بومي جنوب آفريقا است. كه امروزه تقريبا در همه كشورها كشت مي‌شود. اين ميوه داراي پوستي كلفت بوده، اما درون آن گوشتي مانند است. هندوانه داراي پنج گونه مي‌باشد كه تفاوت آنها در سايز و رنگشان مي‌باشد. هندوانه حاوي مقدار زيادي آب است كه مصرف آن بسيار سودمند مي‌باشد.
6 درصد وزن هندوانه را ماده جامد و بقيه وزن آن را تقريبا آب تشكيل مي‌دهد. هندوانه منبع قابل توجه ويتامين C است و ساير ويتامين‌ها و مواد معدني آن اندك مي‌باشد، مگر آنكه چندين كيلوگرم آن در روز مصرف گردد.
هندوانه حاوي بتا‑كاروتن بالايي نيز مي‌باشد. ويتامين C و بتا‑كاروتن جزء آنتي اكسيدان‌هاي قوي هستند. راديكال‌هاي آزاد، موادي هستند كه موجب آسيب سلولي در بدن مي‌شوند.

راديكال‌هاي آزاد موجب اكسيد نمودن كلسترول و چسبيدن آن به رگ‌هاي خوني مي‌شوند كه اين حالت زمينه ايجاد سكته را فراهم مي‌نمايد. راديكال‌هاي آزاد موجب افزايش شدت آسم، آبريزش بيني، افزايش التهاب در استئوآرتريت و روماتوئيد مي‌شوند. ويتامين C و بتا‑كاروتن با اثر بر روي راديكال‌هاي آزاد، از ايجاد اين عوارض جلوگيري مي‌نمايند.
 يك فنجان هندوانه 3/24 درصد مقدار  توصيه شده دريافت در روز (RDA) ويتامين C
 دارد.
در هندوانه، ميزان كاروتنوئيد ليكوپن نيز بالا مي‌باشد. يك بررسي جديد نشان داد محتوي ليكوپن هندوانه حتي از گوجه فرنگي هم بالاتر است.
ليكوپن داراي توانايي كاهش خطر ابتلا به انواع سرطان‌ها به ويژه سرطان‌هاي پروستات، ريه و معده مي‌باشد. تعدادي از بررسي‌ها نيز بيان نموده‌اند كه هندوانه براي سرطان‌هاي پانكراس، كولون، ركتوم و سينه نيز مفيد است. ويتامين‌هاي B1 و B6 نيز از اجزاي تشكيل دهنده هندوانه مي‌باشند.
پتاسيم موجود در هندوانه به كاهش فشار خون و خطر تشكيل سنگ كليه كمك قابل توجهي مي‌كند.
اسيدآمينه سيترولين نيز از هندوانه استخراج شده است. هندوانه حاوي مقدار قابل توجهي سيترولين مي‌باشد كه بعد از مصرف چندين كيلوگرم هندوانه، غلظت آن افزايش مي‌يابد و حتي ممكن است با سيترولينميا يا ساير اختلالات سيكل اوره اشتباه شود.
همچنين هندوانه فاقد كلسترول و يا ساير چربي‌ها (فاقد چربي‌هاي اشباع) است. اين ميوه در تقويت سيستم ايمني و دفاع بر عليه عفونت‌ها نقش موثري دارد.
تحقيقات نشان داده‌اند كه مصرف هندوانه در كاهش علايم استئوآرتريت و روماتيسم نقش داشته است.

منبعک دنیای تغذیه  ش ۸۹

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر