سرد شدن انگشتان نشانه فقر آهن است/جذب آهن سبزی‌ها و عدس کمتر است

29-129.jpg
یک کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی گفت: سرد شدن انتهای انگشتان دست و پا از نشانه‌های ابتلا به فقر آهن است.
فرح روشن پور در گفت وگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه کرمانشاه، اظهار داشت: رنگ پریدگی چهره و مخاط پلک پایین چشم، تنفسهای کم عمق، خستگی زودرس و استرس‌های عصبی از دیگر نشانه‌های ابتلا به فقر آهن است.
روشن پور در ادامه تصریح کرد: فقر آهن یکی از شایع‌ترین اختلالات تغذیه‌ای است که سبب کاهش توان جسمی و روانی فرد می‌شود.

مصرف فست‌فود بروز آکنه را تشدید می‌کند


مصرف امگا۳ آکنه را بهبود می‌بخشد


عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه آکنه یکی از شایع‌ترین بیماریهای پوستی است که تمام سنین را درگیر می‌کند گفت: شایع‌ترین سنین درگیری آکنه دوران بلوغ و جوانی است.

دکتر زهره تهرانچی در گفتگو با خبرنگار سینانیوز با اشاره به اینکه فاکتورهای اصلی متعددی از جمله هورمون‌های آندروژن و پورپیون باکتریوم آکنه، عوامل ژنتیک، التهاب مجرای پیلوسباسه و اجزای ترکیب سبوم در بروز آکنه دخالت دارند تصریح کرد: علاوه بر فاکتورهای اصلی عوامل فرعی مانند تغذیه، نور آفتاب، رطوبت، ترماهای فیزیکی (دستکاری پوست و اپیلاسیون) مشاغل، دارو‌ها، استفاده از مواد آرایشی و نیز استفاده از روغن‌هایی که برای صاف بودن مو استفاده می‌شوند در ایجاد آکنه نقش دارند. 
وی افزود: مصرف کربوهیدرات‌ها و چربی‌های استفاده شده در فست فود‌ها که شامل امگا۶ هستند باعث بروز و تشدید آکنه شده در حالی که مصرف غذاهای حاوی امگا ۳ بهبود آکنه را به دنبال دارند. 

با رژيـــم پــر فـيـبـر، كمتر غذا بخوريد

نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
درباره اثرات مفيد مصرف فيبرها بر سلامتي بسيار سخن گفته شده است. انجمن رژيم امريكا توصيه مي‌كند كه افراد روزانه دست كم 25 گرم فيبر را در رژيم غذايي خود بگنجانند. وجود فيبر در رژيم غذايي بسيار مهم است؛ چرا كه به پايين آوردن سطوح كلسترول خون كمك مي‌كند و باعث مي‌شود فرآيند هضم غذا آسان‌تر صورت گيرد.
در واقع، بسياري از فيبرها بخشي از مواد غذايي هستند كه قابل هضم نبوده و در آب حل نمي‌شوند.آن دسته از فيبرهاي قابل حل در آب هم قابل هضم نيستند وفقط به نرم شدن مدفوع كمك مي‌كنند؛ ولي، اين دسته از مواد غذايي فرآيند هضم غذا را تسهيل مي‌كنند و غذا را در مسير گوارشي جلو مي‌برند.

خـــامــه؛ ارزش غذايي و ويژگي‌هاي استاندارد

نوشته  : مهندس مسعود خبازي کارشناس مسؤول اداره استاندارد كاشان 
مقدمه
خامه از جمله فرآورده‌های لبنی و تامین‌کننده بخشی از انرژی مورد نیاز بدن می‌باشد كه با استفاده از آن در وعده صبحانه يا بعضي فرآورده‌هاي قنادی (حاوی خامه) می‌توان به این هدف رسید. خامه انرژی بالایی دارد و در گروه چربی‌ها قرار گرفته است؛ بنابراين براي جلوگیری از اضافه وزن و چاقی توصیه می‌شود مصرف آن محدود گردد. این مقاله به اختصار به بیان ارزش غذایی و ویژگی‌های استاندارد این فرآورده می‌پردازد.

خوردني پرطرفدار فصل سرما


نوشته  : آذين سحابي 
همه ما لبو خورده‌ايم و در روزهاي سرد زمستاني از مزه خوشايند آن لذت برده‌ايم. اين خوراكي خوشمزه همان چغندر پخته است كه قند دارد و مزه شيرين و دوست داشتني آن هم به همين علت است. اين ماده غذايي داراي خواص مفيد بسياري است و سرشار از عناصر و مواد معدني ارزشمندي براي بدن است. درباره چغندر قند و خواص شگفت انگيز آن در زير مي‌خوانيد:
دانشمندان چغندر قند را با نام Beta vulgaris مي‌شناسند و انگليسي زبان‌ها به آن Beets‌ مي‌گويند. چغندر گياهي است كه بشر با آن آشنايي ديرينه دارد و شواهد نشان مي‌دهد كه در حدود چهار قرن پيش از ميلاد هم مردم با خواص درماني آن آشنا بوده‌اند. چغندر در ابتدا در ناحيه مديترانه و شرق اروپا وجود داشته، ولي در حال حاضر در بيشتر نقاط دنيا كشت مي‌شود.

زالـــــزالـك؛ رفيق پر خاصيت قلب


نوشته  : رزا گلشاهی کارشناس تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز 
تاریخچه:
زالزالک گیاهى است از تیره گل سرخیان که بیشتر به شکل درختچه است و داراى شاخه‌هاى خاردار و گل‌هاى سفید، معطر و میوه‌هاى زرد و نارنجى مى باشد. میوه آن خوراکى است و در اکثر نواحى معتدل مى روید. درخت زالزالک به صورت خودرو در گرگان، اراک، کلاردشت، ارومیه، بروجرد، کوهستان‌هاى البرز و حتى ناحیه شمال تهران وجود دارد و همچنین در شمال ایران، گونه‌هاى وحشى آن به شکل خودرو در جنگل‌ها مى روید و آن را ولیک مى نامند. به علت شباهت زالزالک با کنار (کنار کوهی را زال می‌گفتند)، به آن بچه زال یا زالزالک گفته مي‌شود.

به؛ طعم خوش زندگي

نوشته : تحريريه دنياي تغذيه 
همه ما ميوه «به» را مي‌شناسيم و به شكل‌هاي گوناگون از آن استفاده كرده‌ايم. اين ميوه نيز مانند بسياري از هديه‌هاي ديگر طبيعت به ما، داراي خواص مفيد بسياري است و از آن در درمان و پيشگيري از بيماري‌هاي زيادي مي‌توان استفاده كرد. در اينجا با ويژگي‌هاي جالب اين ميوه آشنا مي‌شويد:
نام علمي اين ميوه، Cydonia Oblonga  است و در زبان انگليسي به نام Quince ‌ خوانده مي‌شود.
اين ميوه از خانواده سيب و گلابي است و يكي از قديمي‌ترين ميوه‌هاي شناخته شده توسط انسان است. بيش از چهار هزار سال است كه ميوه به در كشورهاي آسيايي و مديترانه‌اي رشد مي‌كند.

خرما؛ ميوه‌اي پرانرژي


نوشته  : سالومه آرمين كارشناس ارشد علوم تغذيه انستيتو تحقيقات تغذيه اي و صنايع غذايي كشور
خرما، ميوه كوچك و بيضي ‏شكل درختي است كه در فارسي به آن «خرما بُن» و «درخت خرما»، به عربي «نخل» و به انگليسي «Date - Palm» مي‌گويند. اين ميوه را در كتاب‌هاي طب سنتي، «تَمْرْ» ناميده‌اند. از خانواده Palmaceae است و نام علمي آن dactyliferalPhoenix مي‌باشد.
گياهان كاشتني اندكي مانند درخت خرما يافت مي‏شود كه با زندگي آدمي نيز پيوستگي دارند. اين، مبالغه نيست كه بگوييم اگر درخت خرما نبود، گسترش و پراكندگي آدمي به مناطق گرم و بي‏آب و علف جهان قديم، بسيار محدودتر مي‏شد. خرما، نه تنها غذايي پرانرژي است، بلكه به راحتي نگهداري مي‌شود و انبار كردن و حمل و نقلش در مسافت‏هاي طولاني در صحرا آسان است و با ايجاد سايه و ايستادگي در برابر تندبادهاي صحرا، پناهگاه مناسبي براي اتراق صحرانشينان به وجود مي‌آورد.

تغذيه و اثرات آن در بیماري لوپوس


نوشته : سیده سارا حکیم كارشناس ارشد تغذيه دانشگاه علوم پزشكي تهران 
لوپوس یک بیماری خود ایمني است که با التهاب بافت پیوندی به ویژه در مفاصل همراه می‌باشد. سیستم ایمنی در این بیماری به جای حمایت از فرد، به بدن او حمله می‌نماید و علت ایجاد بیماری را تولید زیاد اينترفرون نوع I و دیگر عوامل سایتوتوکسیک (سمی برای سلول‌ها) بیان می‌کنند.
علائم این بیماری شامل خستگی مفرط، درد و التهاب مفاصل، تب بدون علت، راش‌های (قرمزی های) پوستی، زخم‌هایی در دهان و اختلالات کبدی می‌باشد.
لوپوس یک بیماری خود ایمني است که روی همه ارگان‌ها اثر می‌گذارد. این وضعیت موجب اختلال در عملکرد کلیه‌ها می‌شود که نتیجه آن دفع پروتئین می‌باشد.
در زنان در سنین باروری، این بیماری ایجاد می‌شود. داروهايي مانند پروکاینامید، هیدرالازین، متیل دوپا و کلرپرومازین موجب بروز علايمی شبیه به لوپوس می‌شوند.

غذاهاي مناسب در پيشگيري و درمان سنگ‌هاي صفراوی


نوشته  : آرزو رضازاده کارشناس ارشد علوم تغذیه (فارغ‌التحصیل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی) مدرس دانشگاه آزاد 
کیسه صفرا، اندامي گلابی شکل واقع در قسمت تحتانی کبد است که نقش آن ذخیره صفرا مي‌باشد. زمانیکه غذای نیمه هضم شده از معده وارد روده می‌شود، این اندام، صفرا را به داخل روده ترشح می‌کنند تا به هضم مواد غذایی به ویژه چربی کمک کند. صفرا حاوی میزان بالايی کلسترول است که به شکل محلول در صفرا وجود دارد؛ زمانیکه میزان کلسترول به حد فوق اشباع برسد، صفرای اضافی، تشکیل کریستال‌های ریز می‌دهد که به مرور زمان این کریستال‌ها تجمع مي‌يابند و منجر به تشکیل سنگ‌هایی می‌شوند که به تدریج بزرگتر شده و در مجاری صفراوی ایجاد انسداد می‌کنند. به تجمع سنگ‌ها در کیسه صفراوی، کوله لیتیازیس و به تجمع آنها در مجاری صفراوی کوله دوکولیتیازیس گویند.