دیابت، خطر بیماری قلبی عروقی را دو تا هشت برابر افزایش می شود



دیابت، خطری جدی برای بیماران قلبی عروقی است به صورتی که خطر این بیماری ها را دو تا هشت برابر افزایش می دهد.
به گزارش وب دا، پزشک متخصص قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: 75 درصد مرگ و میرهای بیماران دیابتی ناشی از بیماری های عروق کرونری است و این موضوع لزوم مراجعه بیماران دیابتی به متخصصان قلب و عروق را بیشتر می کند.
دکتر محبوبه خلیلی اظهار کرد: دیابتی های مبتلاء به بیماری های قلبی عروقی 15 سال از سن واقعی خود پیرتر در نظر گرفته می شوند به طوری که یک خانم 35 ساله دیابتی مثل یک خانم 50 ساله غیردیابتی بررسی می شود.
وی ادامه داد: مثبت بودن سه مورد از موارد زیر شامل دور کمر بیشتر از 102 سانتی متر در مردها و 88 سانتی متر در خانم ها، تری گلیسرید سرم مساوی یا بالاتر از 150 mg/dl ، کلسترول HDL کمتر از mg/dl 40 در مردها و کمتر از md/dl 50 درخانم ها، فشار خون مساوی یا بالاتر ازmmHg  85/130و سطح قند خون مساوی یا بالاتر از mg/dl 110 تعریف سندرم متابولیک است که فرد را مستعد بیماری قلبی و عروقی می کند.
دکتر خلیلی اضافه کرد: افراد مبتلاء به سندرم متابولیک در معرض بیماری های قلبی و عروقی هستند و خطر افزایش مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی عروقی در بین آن ها بالاتر از سایر عوامل است.

استفاده از داروهاي غير مجاز در ورزش خطر آفرين و پرعارضه است


استفاده از داروهاي غير مجاز از سوي ورزشکاران بسيار خطر آفرين و پرعارضه است.
به گزارش وب دا، مدير گروه سلامت جمعيت، خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکي خراسان شمالي اظهار داشت: شيوع بالاي مصرف داروهاي استروئيدي (تستسترون، ناندرولون، اکسي متولون، استانوز و لون، داروهاي محرک (آمفتامين، افدرين و کوکائين) ،هورمون رشد (سوماتوتروپين) و داروهاي ادرار آور (فوروسمايدو تیازيد) در ورزشکاران عوارض جانبي فراواني به دنبال دارد.
دکتر مريم پورآدينه افزود: در کشور ما معضل سوء مصرف داروهاي غير مجاز در ورزش به دليل مشاوره نکردن ورزشکاران با افراد مطلع، اخذ اطلاعات غلط از افراد ناآگاه و سودجو، ناآگاهي ورزشکاران آماتور و استاندارد نبودن بسياري از مکمل هاي ورزشي موجود در بازار رو به افزايش است.
وي خاطر نشان کرد: استروئيدهاي آنابوليک که از مشتقات هورمون مردانه تستسترون هستند و در ورزشکاران مرد با هدف افزايش وزن، حجم و قدرت عضلات مورد سوء مصرف قرار مي گيرند، عوارض مخاطره آميز فراواني براي سلامتي به دنبال دارند.

تغذيه درماني در التيام زخم‌ها


نوشته  : مريم آريافر كارشناس تغذيه، كارشناس ارشد صنايع غذايي 
علم تغذيه مبحثي جالب براي تمامي اقشار است. در نگاه اول تغذيه يعني مصرف غذاي كافي جهت زنده ماندن، ولي از نقطه نظر تاثير بر سلامتي يعني مبارزه عليه چاقي، ديابت، فشارخون و بيماري‌هاي قلبي- عروقي. با دقيق شدن در مبحث تغذيه اهميت موادمغذي در بدن روز به روز مشخص‌تر مي‌گردد.
ثابت شده كه براي تمامي فرآيندهاي منجر به سلامتي در بدن و حفظ سلامت بدن تغذيه نقش مستقيم و مثبت دارد. سيستم پيچيده بهبود زخم يكي از اين مكانيسم‌ها مي‌باشد كه در جهت حفظ سلامتي عليرغم جراحت وارده و هجوم ميكروارگانيسم‌ها عمل مي‌كند.
در اين مقاله اثر ريز مغذي‌ها و درشت‌مغذي‌ها بر روند بهبودي زخم مورد بررسي قرار مي‌گيرد.
به طور كلي روند بهبود زخم به پنج مرحله تقسيم مي‌گردد كه شامل هموستازي، التهاب، تكثير، انقباض و تغيير شكل مي‌باشد. به محض ايجاد بريدگي، انقباض عروقي جهت جلوگيري از خونريزي  زياد رخ مي‌دهد. درعين حال لخته به وجود مي‌‌آيد و از خونريزي بيشتر جلوگيري مي‌كند.

ويـــار شكايت شايع دوران حاملگي


نوشته  : آسیه محمدزاده کارشناس ارشد تغذیه 
ويار، شايع‌ترين بيماري گوارشي در سه ماهه اول بارداري است و معمولا در 50 تا 90 درصد خانم‌هاي باردار ايجاد مي‌شود. علت ويار تغييرات هورموني بدن در دوران بارداري مي‌باشد. عارضه فوق اغلب در حدود هفته 17 بارداري برطرف مي‌شود. معمولا خانم‌هاي مبتلا به تهوع صبحگاهي قادر به انجام كارهاي شخصي و يا حتي كار در خارج از منزل هستند و وزن كم نمي‌كنند.
عوامل تحريك‌كننده تهوع عبارتند از بوهاي نامطبوع، ادويه‌جات، حركت، سر و صدا، نور شديد و شرايط آب و هوايي نامساعد.
مصرف وعده‌هاي غذايي كم‌حجم و متعدد و مصرف آب در بين وعده‌هاي غذايي اصلي به بهبود تهوع كمك مي‌كند. همچنين حذف غذاهاي پرادويه از رژيم غذايي مبتلايان به ويار ضروري است.
مصرف غذاهاي گرم چرب به دليل تحريك حس بويايي، باعث تهوع مي‌شود، ولي مصرف غذاهاي چرب كه در دماي اتاق نگهداري شده‌اند (مانند چيپس) مشكلي ايجاد نمي‌كند.



مراقب پوكي استخوان باشيد


نوشته  : دكتر سیدمرتضی صفوی متخصص تغذیه عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكي اصفهان 
پوكي استخوان باعث كاهش توده استخواني، شكننده شدن استخوان‌ها و همچنين كوتاهي قد و شكستگي‌هاي دردناك مي‌شود. پوكي استخوان در حال حاضر مشكل بهداشتي جدي بسياري از كشورهاست. مثلا در آمريكا تقريبا 26 ميليون نفر به پوكي استخوان مبتلا هستند كه بيشتر از 5/1 ميليون نفر دچار شكستگي‌هاي ستون فقرات، مچ و لگن در اثر ابتلا به اين بيماري هستند. جالب است بدانيد كه 80 درصد مبتلايان را زنان تشكيل مي‌دهند. پوكي استخوان از علت‌هاي اصلي شكستگي‌هاي استخوان در زنان يائسه و مسن است.
كساني كه به آرتروز التهابي (روماتيسمي) مبتلا هستند و كساني كه داروهاي گلوكوكورتيكوئيدي مصرف مي‌كنند در معرض ابتلا به پوكي استخوان هستند.
 توده استخوان در سن 25 سالگي بيشترين ميزان خود را دارد و استخوان‌ها قوي و پرقدرت هستند. در 40 سالگي توده استخواني به مرور كاهش مي‌يابد و در زنان يائسه طي 5 تا 10 سال پس از يائسگي يك سوم توده استخواني از دست مي‌رود. استخوان‌هايي كه توده استخواني كمتري دارند، بيشتر در معرض شكستگي هستند.

براي مبتلايان به سندرم روده بزرگ تحریك پذیر...


نوشته  : دكتر احمدرضا درستی متخصص تغذیه عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران 
سندرم روده تحریك پذیر (IBS) یك بیماری نیست، بلكه یك سندرم (يک سری علایم و عوارض) شایع است كه شامل تغییر در حركت روده، افزایش حساسیت سیستم معدی- روده‌ای، و افزایش تأثیرپذیری احشاء از محرك‌های درونی و بیرونی می‌باشد.
بيماری می‌تواند هر ناحیه از روده‌ بزرگ را درگیر ‌كند، اما به دليل عوارض IBS، بيشتر توجه بر روی كولون متمركز می‌شود. سندرم به طور معمول شامل یكی از 3 علامت اسهال، یبوست یا دردشكمی است، اما بیماران ممكن است تركیبی از همه اين علايم را داشته باشند. ناراحتی معدی- روده‌ای بعد از وعده‌های غذایی یا همراه با پریشانی‌های روانی– اجتماعی،‌ نفخ، گاز، افزايش پاسخ معدی، كاهش حد آستانه ناراحتی‌های معمول معدی- روده‌ای و حركات غیرطبیعی روده در افراد مبتلا به IBS شایع هستند.
در IBS صدمه بافتی مشخص وجود ندارد، هیچ التهاب و درگیری ایمونولوژیكی هم وجود ندارد. در همه افراد مبتلا، سیستم عصبی- روده‌ای به وجود غذا، تركیب شیمیایی و مقدار آن حساس است و دستگاه معدی- روده‌ای انواع متفاوت پیام‌ها را از مغز و سیستم عصبی خودكار دریافت می‌كند. اشخاص مبتلا به IBS به بسیاری از این محرك‌ها بیش از حد عكس‌العمل نشان می‌دهند.

پيدا و پنهان آلرژي‌ها!


نوشته  : گفتگو: فاطمه استيري
دكتر محمدرضا بلورساز، فوق‌تخصص بيماري‌هاي عفوني اطفال در اين باره گفت: «افرادي كه زمينه حساسيت را داشته باشند بيشتر در معرض ابتلا به حساسيت فصلي هستند. اين افراد ممكن است نسبت به يك نوع آلرژن (ماده آلرژي‌زا) حساسيت داشته باشند كه اين آلرژن‌ها ممكن است در مواد غذايي، گياهان، حشرات، حيوانات و ... وجود داشته باشد و زماني كه فرد در تماس با اين مواد قرار مي‌گيرد، موادي در بدن توليد مي‌‌گردد كه موجب بروز واكنش‌هايي مي‌شود. اين واكنش‌ها مي‌توانند به صورت بروز علايمي همچون سرفه، خارش شديد، تنگي نفس، تورم و ... باشند.
مثلا كسي كه به توت فرنگي حساسيت دارد، بدن او بعد از خوردن آن كهير مي‌زند يا دچار عوارضي مانند تنگي نفس، خس‌خس سينه و ... خواهد شد. به اين افراد، افراد آلرژيك و به موادي كه ايجاد حساسيت مي‌كنند، مواد آلرژي‌زا مي‌گويند».

خواص شگفت انگيز روغـــن هستــه انگور


نوشته  : بهناز عباسي مقدم كارشناس ارشد تغذيه 
تاريخچه:
ارزش غذايي و درماني انگور متجاوز از هزاران سال پيش شناخته شده است. سابقه مصرف اين ميوه به حدود شش هزار سال پيش نزد مصريان مي‌رسد. بعدها اروپاييان از عصاره انگور براي بهبود بيماري‌هاي چشم و پوست بهره گرفتند. رفته رفته كاربرد درماني آن وسيع‌تر شد، به طوري كه از برگ‌هاي آن براي جلوگيري از خونريزي، التهاب و امراضي نظير بواسير استفاده گرديد. انگور نارس براي درمان گلو درد و كشمش براي رفع يبوست توصيه مي‌شد. امروزه انگور تازه براي درمان بسياري امراض نظير سرطان، عفونت چشم، پوست و بيماري‌هاي كليه و كبد تجويز مي‌شود. در اين راستا جالب است بدانيد تحقيقات جديد بيانگر اين موضوع مي‌باشند كه بسياري از خواص درماني انگور بدون شك مرتبط با هسته آن است.

میگو زير ذره بين تغذيه


نوشته  : ميناكاوياني سرپرست واحد آموزش همگاني انستيتو تحقيقات تغذيه‌اي و صنايع غذايي كشور 
مواد مغذی میگو:
میگوها منبع غنی از پروتئین با کیفیت خوب و درعین حال کم کالری هستند. آنها همچنین دارای اسیدهای چرب ضروری مانند اسیدهای چرب اُمگا-3 هستند. از سوي ديگر این موجودات دریایی کوچک تأمين كننده مقادیر مناسبی از مواد معدنی مانند سلنیوم، آهن، روي، فسفر و منيزيم و نيز ویتامین‌هایی مانند D، B12 و نياسين (يكي از ويتامين‌هاي گروهB) براي بدن مي‌باشند.
در اين بخش به بررسي تأثير مواد مغذي موجود در ميگو بر بدن انسان پرداخته مي‌شود:
سيستم قلبي- عروقي:
میگو با داشتن مقادیر بسیار خوبی از ویتامین  B12
به کاهش سطح خونی هموسیستئین که یکی از عوامل خطر مهم بیماری‌های قلبی- عروقی است، کمک مي‌کند.



فندق نبين چه ريزه...


نوشته  : آذين صحابي 
فندق سرشار از ويتامين‌هاست
اين مغز خوشمزه داراي ويتامين‌هاي B1، B2 و B6 و E و فولات است. مصرف غذاهاي حاوي اين ويتامين‌ها براي خونسازي و سلامت رواني به خصوص براي كودكاني كه در حال رشد هستند اهميت ويژه‌اي دارد. خوردن تنها 25 گرم فندق در روز مي‌تواند از بدن شما در مقابل بسياري از بيماري‌ها محافظت كند كه سرطان و بيماري‌هاي قلبي از اين دسته‌اند. مطالعات نشان داده‌اند كساني كه فندق يا روغن فندق مصرف مي‌كنند 50 درصد كمتر از كساني كه فندق نمي‌خورند در معرض خطر مرگ ناشي از سكته‌هاي قلبي هستند. اين مغز تركيباتي در خود دارد كه براي حفظ و ارتقاي سلامت قلب بسيار مفيد هستند.