كنسرو زير ذره‌بين تغذيه

نوشته : گفتگو: فاطمه استيري 
كنسرو كردن يكي از روش‌هاي نگهداري مواد غذايي است كه در صورت رعايت اصول تهيه، به ماندگاري بيشتر مواد غذايي كمك مي‌كند. امروزه به دليل در دسترس بودن كنسروها و استفاده آسان، مصرف آنها افزايش يافته است، اما در صورت رعايت نشدن نكات بهداشتي، ممكن است بسيار مضر بوده و پيامدهاي خطرناكي براي سلامتي به دنبال داشته باشند. اهميت اين موضوع، ما را بر آن داشت تا به سراغ تعدادي از متخصصان و كارشناسان تغذيه و صنايع غذايي برويم و اطلاعاتي را كسب نماييم.


طراوت و نشاط باسركه سيب


نوشته  : آسيه محمدزاده كارشناس ارشد تغذيه 
حتما اين جمله را شنیده‌ايد که «روزی یک سیب بخورید و بیمار نشوید». از گذشته‌هاي بسيار دور مردم از سرکه سيب به عنوان يک داروي خانگي بهره مي‌برند و معتقد بودند كه سرکه سیب باعث هضم بهتر غذا و پيشگيري از ابتلا به عفونت و پوکی استخوان مي‌شود.
سرکه سیب حاوي مواد معدنی از قبيل پتاسيم، سديم، كلسيم، منيزيم، فسفر، كلر، گوگرد، مس، آهن و فلور و برخي ويتامين‌ها از قبيل ويتامين‌هاي C ،E ، بتا-كاروتن (پيش‌ساز ويتامين A)،
B1، B2 و B6 و مقداري فلاونوئيد مي‌باشد. به طور كلي مواد مغذي موجود در سركه سيب موجب طراوت و نشاط سلول‌های بدن شده و جهت فعاليت دستگاه گوارش مفيد هستند.

ورزشكاران بخوانند... تغذيه و تسكين درد‌هاي مزمن ورزشكاران


نوشته  : آذين صحابي 
كساني كه آخر هفته‌ها ورزش مي‌كنند و آنهايي كه ورزشكار حرفه‌اي هستند، با درد‌هايي كه در نقاط مختلف بدنشان (با توجه به نوع ورزشي كه انجام مي‌دهند) ايجاد مي‌شود آشنايند. بيشتر آنها براي ساكت كردن درد‌شان مسكن مي‌خورند، ولي آيا مي‌دانيد كه با خوردن برخي غذاها و افزودن مقدار مناسبي از آنها به رژيم غذايي روزانه مي‌توان از بروز درد‌هاي پس از ورزش پيشگيري كرد يا از شدت درد كاست؟
آسيب‌هاي حاد:
وقتي ورزشكار حين ورزش صدمه جدي مي‌بيند، مثلا مچ پاي او پيچ مي‌خورد يا مي‌شكند، بايد سريع او را به مركز درماني و پزشك متخصص رساند تا اقدامي حرفه‌اي و تخصصي براي رفع اين آسيب انجام گيرد. علاوه بر اين مي‌توان تا رسيدن به مركز درماني براي تسكين درد او (كه در اين موارد زياد است)، از داروهاي ضد التهاب غير استروييدي (NSAIDs) استفاده كرد كه معروف‌ترين آنها ايبوپروفن و ناپروكسن هستند.

گياه درماني در بيماري‌هاي قلبي‑عروقي


نوشته: مريم آريافر كارشناس تغذيه، كارشناس ارشد صنايع غذايي 
از آغاز تمدن بشري گياهان نه تنها در طبخ غذاهاي مورد استفاده انسان‌ها نقش مهمي داشته‌اند، بلكه در درمان‌هاي طبي هم همراه انسان بوده‌اند. گياه‌پزشكي و گياه درماني منشا پيدايش داروهاي بسياري از جمله داروي افدرين بوده است كه از گياه افدرا به دست آمده و يا داروي ديگوكسين كه از گياه Digitalis purpurea توليد شده است. با پيشرفت‌هاي حاصل‌شده در امر پزشكي، طب سنتي و گياه پزشكي جايگاه خود را از دست داده است، ولي در بسياري از نقاط جهان هنوز اعتماد خاصي نسبت به اين‌گونه داروها وجود دارد.

درباره اورتوركسيا، يك نوع اختلال خوردن

وقتي غذاهاي سالم بلاي جان شما مي‌شوند...

نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
بين سالم غذا خوردن و اصلا چيزي نخوردن مرز باريكي وجود دارد، چرا كه برخي از كساني كه سعي دارند سالم غذا بخورند يا وزن كم كنند  به وضعيتي دچار مي‌شوند كه خود يك بيماري است و نيازمند درمان و مداخله پزشكي خواهند شد. در واقع ميل و قصد خوردن غذاهاي سالم و داشتن وزني متناسب حالتي وسواس‌گونه به خود مي‌گيرد و رفتارهاي سالمي چون خوردن غذاهاي كم چرب و كم كلسترول و خوردن ميوه و سبزي بيشتر جاي خودشان را به رفتارهاي بيمارگونه‌اي مي‌دهند كه نه تنها سالم نيستند بلكه سلامت فرد را نيز در معرض خطر قرار مي‌دهند. در اين بين نقش متخصص تغذيه بسيار مهم است و اوست كه مي‌تواند با راهنمايي‌هاي لازم و صحيح و نشان دادن ارزش تمامي مواد غذايي و لزوم مصرف به اندازه همه آنها از بروز چنين اختلالي جلوگيري كند.

منشور غذايي براي كودكان بيمار


نوشته : برليانت بزرگمهر محقق و مشاور تغذيه و رژيم درماني
در كشور ما عادات و سنن خاصي در مورد تغذيه در بيماري‌ها وجود دارد كه در برخي موارد منطبق با اصول صحيح تغذيه‌اي نيست و مي‌تواند بسيار زيان‌آور و مخاطره‌آميز باشد. اين مسأله در كودكان اهميت بيشتري دارد، زيرا اين گروه سني به علت رشد سريع و تغييرات وسيعي كه در بدنشان انجام مي‌شود، و نيز به دليل مواجهه كمتر با ميكروب‌ها و عفونت‌ها، در برابر بيماري‌ها حساس‌ترند و چنانچه برنامه غذايي آنان به‌خصوص در بيماري‌ها به طور صحيح مديريت نشود، لطمات بسيار مهم و گاه جبران‌ناپذيري به سلامت آنان وارد مي‌شود.

بيماري‌هاي التهابي روده


نوشته : دكتر احمدرضا درستی متخصص تغذیه عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران 
در ادامه مطالب گفته‌شده در شماره قبل، به بررسي تغذيه درماني در بيماران مبتلا به IBD (بيماري‌هاي التهابي روده) مي‌پردازيم:
اشخاص مبتلا به IBD به‌علت عوارض بيماری و حتی به‌خاطر عوارض ناشی از درمان، در معرض افزایش خطر مشكلات تغذیه‌ای هستند، بنابراین اولين هدف، بهبود و حفظ وضعیت تغذیه‌ای بیمار است. برای نیل به این هدف، ممكن است از غذاها، مكمل‌های رژیمی ‌و ریزمغذی‌ها و تغذیه وریدی و روده‌ای استفاده شود. رژیم غذایی و نوع مکمل‌هاي مورد استفاده ممكن است در طی دوره‌های ایجاد موقتی و عود بیماری تغییركند. اشخاص مبتلا به IBD اغلب نسبت به عوارض خفیف یا شدید بیماری معدی- روده‌ای و همچنین نسبت به انتخاب غذای مناسب و روش تغذیه دچار سردرگمی ‌هستند. گرچه آموزش، شكل اصلی و كلیدی درمان است، بیماران اغلب در نتیجه راهنمایی‌های متفاوت رسانه‌های گروهی مختلف و دست اندركاران مراقبت‌های بهداشتی، سر در گم می‌شوند.

تغـذيـــه و ســردرد(۲)


نوشته : دكتر سيدضياءالدين مظهري متخصص تغذيه و رژيم درماني دانشيار دانشگاه علوم پزشكي ايران 
در شماره‌هاي قبل، در مورد عوامل موثر در بروز سردرد‌هاي ميگرني صحبت كرديم. در اين شماره نيز در خصوص مواد غذايي مفيد و مضر مرتبط با اين درد‌ها مطالبي را حضور شما خوانندگان عزيز تقديم مي‌كنيم:
ارتباط حساسيت و آلرژي به شير با بعضي از سردردها و ميگرن
الف- عدم تحمل قندشير يا لاكتوزاغلب شما همراهان فرهيخته و دانش‌دوست در قبال عدمتحمل لاكتوز موجود در شير اطلاعات كافي و تجربه وافي در خود يا در وابستگان دور و نزديك داشته‌ايد و بيشترين عوارض ناشي از عدم تحمل به شير را در دستگاه گوارش در قالب نفخ، اسهال، دل درد و دل‌پيچه، دل به‌هم‌خوردگي، حالت تهوع و سر و صداي به گوش رسيده از كانال گوارش در ذهن خود داريد،

گل‌سرخ؛ اسانسي با ارزش

نوشته  : دكتر محمدحسين صالحي سورمقي 
گياه‌شناسي:
گل سرخ گياهي است دائمي به ارتفاع تا 5/1 متر و گاهي مرتفع‌تر كه داراي ساقه‌هاي خاردار مي‌باشد. برگ‌ها مركب از 7 و گاهي 9 برگچه‌ بيضي‌شكل نوك‌تيز و دندانه‌دار هستند. اين دندانه‌ها منظم و كوچك مي‌باشند. برگچه‌ها بر روي محور خود به طور متقابل قرار مي‌گيرند. گل‌هاي گياه نسبتاً درشت، صورتي‌رنگ و داراي بوي معطر و مطبوعي هستند. گاهي گلبرگ‌ها ممكن است سفيدرنگ باشند.

تاريخچه:
برحسب تجربيات گذشته گل روز براي سلامت پوست و روح و روان مفيد مي‌باشد و از زمان‌هاي بسيار قديم در پزشكي كاربرد داشته است. روميان روز وحشي (روزا كانينا) را براي درمان گازگرفتگي سگ‌ هار توصيه مي‌كردند. روز در دهه سي همچنان به عنوان يك داروي رسمي به كار مي‌رفت. در آن زمان تنتور روز عطار (روزا گاليكا) به منظور درمان گلودرد تجويز مي‌شد. امروزه روز همچنان از ارزش بسيار بالايي برخوردار است. اسانس آن بسيار گرانقيمت بوده و يكي از مهم‌ترين اسانس‌ها در اسانس درماني است.

فوايد دارويي ختمی (برگ و گل)


نوشته  : دكتر محمدحسين صالحي سورمقي 
گیاه شناسی:
ختمی، گیاهی است علفی و پایا به ارتفاع تا 5/1 متر و پوشیده از کرک. برگ‌های این گیاه با پهنک بزرگ و شامل 5-3 لب
 دندانه دار است. ختمی گل‌هایی به رنگ سفید مایل به گلی یا ارغوانی دارد که در قسمت‌های انتهایی ساقه اکثرا به صورت 3 تایی دیده می‌شوند. انواع زینتی آن دارای گل‌هایی به رنگ‌های مختلف بوده، ولی از نظر خواص، تا حد زیادی به گونه‌ اصلی شبيه می‌باشند. قسمت مورد استفاده‌ ختمی گل، ریشه و برگ آن است.

ترکیبات مهم:
گل و برگ ختمی دارای حدود 9-6 درصد  موسیلاژ می‌باشد که بیشترین درصد آن، کمی قبل از گل دادن آن است. همچنین ترکیبات فلاونوئیدی و مقدار بسیار کمی اسانس، از دیگر مواد گل و برگ ختمی هستند.