تغذيه و رژيم‌درماني در حمله قلبي

نوشته  : فريدون ممقاني 
در طول اولين هفته حمله قلبي، دريافت چند وعده سبك غذاي حاوي نمك كمتر و همچنين خودداري از مصرف مايعات سرد توصيه مي‌شود. گل كلم، مارچوبه و هويج را به دليل اينكه به خوبي توسط بيمار تحمل مي‌شوند و حاوي نمك كمتر، ويتامين‌ها، مواد معدني و عناصر كمياب مفيدي هستند، مي‌توان مصرف كرد. اسيدهاي چرب ضروري موجود در روغن دانه‌ها و مغزهاي تصفيه‌نشده، كه تحت شرايط سرما استخراج شده‌اند، مانند روغن دانه كتان به منظور پاك كردن شريان‌ها مفيد خواهند بود.
مصرف روزانه روغن كتان به صورت سس روي سالادها و مخلوط با پوره سيب‌زميني و يا در غذاهايي كه به گرم كردن نيازي ندارند، توصيه مي‌شود.
توصيه مي‌شود كه از مصرف گوشت گاو، كره، مارگارين و غذاهاي تجاري و آماده خودداري شود، بنابراين علاوه بر مصرف سبزيجات و ميوه‌جات، غلات و دانه‌هاي روغني، بهتر است پروتئين غذا از ماهي و يا محصولات گياهي مانند سويا تأمين شود. مصرف زياد غذاهاي غني از منيزيم مانند گندم، كلم براكلي، سيب‌زميني، اسفناج، كنگر و ديگر سبزيجات برگ سبز در تنظيم عملكرد قلب موثر است.

تأثير تغذيه در كاهش اسيد اوريك خون و بيماري نقرس


نوشته  : دكتر نگار بهروز 
نقرس يا Gout نوعي بيماري است كه خود را با علايم افزايش اسيد اوريك خون، التهاب مفصلي دردناك و رسوب كريستال‌هاي اورات سديم و سنگ‌هاي كليوي اسيد اوريكي نشان مي‌دهد.

درمان تغذيه‌اي در بيماري نقرس و افزايش اسيد اوريك خون:
در واقع نقرس يك ناهنجاري متابوليسم پورين است كه علامت مشخصه آن سطوح غيرطبيعي و بالاي اسيداوريك در خون و رسوب اورات سديم در بافت‌هاي نرم و استخواني نظير مفاصل، غضروف‌ها و تاندون‌ها است، بنابراين يكي از مهم‌ترين مسايل رژيم غذايي اين بيماران مي‌تواند اعمال برخي محدوديت‌ها در پورين رژيم دريافتي، خصوصا در مرحله حاد بيماري باشد.
در اين رژيم منابع غذايي خوب و سرشار از پورين نظير جگر، ساردين و عصاره گوشت بايد از رژيم غذايي حذف و منابع متوسط پورين نظير ماهي و غذاهاي دريايي، گوشت، لوبيا، نخود، زردچوبه، قارچ خوراكي، گل كلم و اسفناج با توجه به شرايط بيمار محدود شود. مصرف اين غذاها در طي حمله حاد نقرس مجاز نمي‌باشد و هنگامي كه مرحله حاد فروكش مي‌كند فرد مجاز به مصرف يك سهم غذايي 60 گرمي از اين غذاها خواهد بود.

كنترل ميگرن با تغذيه مناسب


نوشته : فرشاد اميرخيزي 
سردرد ميگرني نوع خاصي از سردرد است كه به نظر مي‌رسد ناشي از پديده‌هاي عروقي غيرطبيعي باشد.
عوامل محرك سردردهاي ميگرني:
عوامل متعددي باعث تحريك و تشديد سردرد در افراد مبتلا به ميگرن مي‌شوند كه برخي از اين عوامل عبارتند از: تغييرات هورموني، استرس، نور شديد، بوي تند و زننده، فعاليت شديد بدني، تغييرات فصل، آب و هوا و برخي از تركيبات غذايي.
تركيبات غذايي محرك سردردهاي ميگرني:
تيرامين: تيرامين نوعي تركيب آميني است كه در پنير كهنه، باقلا و كلم پخته وجود دارد. به طور طبيعي، تيرامين خورده شده توسط آنزيم مونو آمين اكسيداز در روده و كبد متابوليزه مي‌شود. تصور مي‌شود افرادي كه با خوردن اين ماده دچار سردرد مي‌شوند، دچار كمبود اين آنزيم مي‌باشند.
مونو سديم گلوتامات: اين ماده كه باعث انقباض عروق مي‌شود، به بسياري از غذاهاي شرقي به عنوان طعم‌دهنده افزوده مي‌شود. همچنين بسياري از غذاهاي منجمد، انواع سوپ‌هاي كنسروشده، گوشت‌هاي فرآيندشده و انواع سس‌ها، حاوي مقاديري از اين ماده مي‌باشند.

دلايل تغذيه‌اي سفيد شدن مو


نوشته : مهسا جليلي زير نظر: دكتر سلطانعلي محبوب 
با افزايش سن به تدريج موها نازك‌تر و خاكستري رنگ مي‌شوند. به طور كلي در يك فرد سالمند، تعداد رگ‌هاي تغذيه‌كننده فوليكول‌ها كاهش مي‌يابد كه به شكل كاهش جريان خون به موها ظاهر مي‌شود. در نتيجه، مواد مغذي كمتري به ماتريكس فوليكول مو مي‌رسد و علايم پيري و سفيد شدن مو پديدار مي‌گردد. با تامين مواد مغذي شامل ويتامين‌ها، مواد معدني و اسيدهاي آمينه مي‌توانيم روند پيري و تخريب ساختار مو را به تاخير بيندازيم. برخي از مواد مغذي مهم و موثر در سفيد شدن مو به شرح زير مي‌باشند:
‌ ويتامين B5: اسيد پانتوتنيك از كاهش موها و سفيد شدن آنها پيشگيري مي‌كند. از منابع غني آن مي‌توان به گوشت عضلات، زرده تخم مرغ و غلات با پوسته اشاره كرد.
‌ ويتامين B6 و B12: ويتامين B6 توليد ملانين در فوليكول موها را افزايش مي‌دهد كه بدين ترتيب رنگ مو را حفظ مي‌نمايد. منابع خوب ويتامين B6، عبارتند از: دانه‌ها، غلات،‌ جگر، قلوه و گوشت‌هاي ديگر.
‌ بيوتين: بيوتين توليد كراتين در مو را افزايش مي‌دهد و از رنگ‌پريدگي و شكنندگي مو جلوگيري مي‌نمايد. منابع بيوتين شامل غلات دانه كامل، زرده تخم‌مرغ، برنج، شير و مخمرها مي‌باشد.
‌كولين: عدم وجود كولين در رژيم غذايي موجب عدم پيگمانتاسيون مو و رنگ‌پريدگي آن مي‌شود. از منابع مناسب كولين مي‌توان به جگر، سويا، كاهو، گل كلم، كلم‌پيچ و جو دو سر اشاره كرد.

كاهش وزن سريع با رژيم‌هاي لاغري نامتعادل (رژيم دكتر اتكينز)


نوشته  : دكتر سيدضياءالدين مظهري 
از جمله برنامه‌هاي غذايي به كار برده شده جهت كاهش سريع وزن، روش دكتر اتكينز مي‌باشد كه به علت عدم احساس گرسنگي و كاهش سريع وزن بدن، اين روش بسيار مورد توجه و استقبال افراد عجول و كم‌حوصله بوده و بدون توجه به پيامدهاي زيانبار آن به‌طور گسترده‌اي مورد استفاده قرار مي‌گيرد. در اين برنامه  غذايي با حذف كامل يا كاهش شديد مواد حاوي قندهاي ساده و مركب و گنجاندن بدون محدوديت پروتئين‌ها و چربي‌ها، از يك طرف، رضايت رژيم‌گيرندگان به علت امكان خوردن غذا به مقدار دلخواه فراهم مي‌شود و از طرف ديگر به علت عدم احساس گرسنگي ناشي از تجمع مواد كتوني يا ستوني رضايت آنها جلب مي‌شود.




نقش تغذيه در درمان انواع لاغري


نوشته : دكتر سيدضياءالدين مظهري 
تعيين ميزان لاغري:
براي درجه‌بندي كاهش وزن، ساده‌ترين روش تعيين شاخص توده بدن يا BMI است كه به آساني قابل محاسبه مي‌باشد:


BMI= 5/24-5/18: وزن متعادل و طبيعي، 9/29-25: اضافه وزن، 9/34-30: چاقي درجه يك، 9/39-35: چاقي درجه 2 و از چهل به بالا چاقي درجه سه يا مفرط را نشان مي‌دهد و طبيعتا ميزان BMI هر چه كمتر از عدد 5/18 باشد ميزان و شدت لاغري را مشخص مي‌سازد، مثلاً 5/18-5/17 لاغري درجه يك و كمتر از اين مقدار نمايان‌گر لاغري‌هاي شديد مي‌باشد.
اقدامات لازم در قبال افرادي كه هنوز به مرحله حاد نرسيده‌اند:
 در درجه اول برطرف نمودن عوامل تأثيرگذار چه از بعد روحي و چه از بعد نوع و نحوه تغذيه و مصرف داروها توصيه مي‌شود.

4+1 ماده غذایی كه عمر ما ايراني‌ها را كم مي‌كنند


توصيه‌هاي پروفسور جعفريان براي آن‌كه 120 سال زندگي كنيد

اين روزها نظريه‌هاي نويني در سطح دنيا مطرح شده كه تمام باورهاي ما را درباره تغذيه به چالش مي‌كشد.
برترین مجله اینترنتی ایران

اين روزها نظريه‌هاي نويني در سطح دنيا مطرح شده كه تمام باورهاي ما را درباره تغذيه به چالش مي‌كشد.  نظريه«خوب و سير بخوريد تا لاغر شويد» يكي از آن‌هاست كه پروفسور منوچهر جعفريان چهره نام‌آشناي تغذيه از آن مي‌گويد. او مي‌گويد چاقي ربطي به خوردن ندارد بلكه اين هورمون‌ها هستند كه ما را چاق مي‌كنند و معتقد است اگر افراد بياموزند عادت‌هاي اشتباه تغذيه‌اي خود را اصلاح كنند نه تنها دچار چاقي نمي‌شوند بلكه مي‌توانند از موهبت عمر طولاني بهره‌مند شده و عمر 120 سال را همراه با سلامت تجربه كنند. پروفسور جعفريان كه 45 سال پيش جلاي وطن كرده و در سوئيس تحقيقات علمي خود را در زمينه تغذيه ادامه داده 25 سال از عمرش را در آزمايشگاه‌ها مشغول مطالعه و تحقيق بوده است. حاصل تلاش علمي او علاوه بر تاليف چند كتاب در زمينه تغذيه، دستاوردهاي علمي نويني ا‌ست كه پنجره جديدي را در باب تغذيه و ارتباط تنگاتنگ آن با سلامت جسم و روح، روي ما گشوده است.او كه فارسی را با لهجه آلماني صحبت مي‌كند و در حاشيه نخستين همايش تغذيه روح و جسم كه به همت انجمن «راهيان مولانا» و با حضور استادان عرفان و تغذيه در تالار انديشه معلم سعادت آباد برگزار شد با ما هم صحبت شد.

مادران باردار دو برابر غذا بخورند

جام جم آنلاين: 

دوران بارداري دوره مهمي در زندگي انسان است و تغذيه و فعاليت‌هاي مادر در اين دوران نقش مهمي در شكل‌گيري نوزاد دارد.
معمولا هر كس با مادر باردار روبه‌رو مي‌شود، توصيه‌هايي در مورد تغذيه، فعاليت، خواب و تحرك او دارد؛ اما مادر در اين دوران به چه مقدار تغذیه نياز دارد؟
این كه به مادر باردار گفته مي‌شود باید به اندازه دو نفر غذا بخورد؛ توصیه درستي نیست.
خانم باردار از ماه سوم بارداری روزی 300 كالری نیاز دارد. یعنی یك‌ششم به نیاز معمول غذايي‌اش اضافه می‌شود، اين ميزان را می توان با یك لیوان شیر، دو عدد میوه بیشتر، یك كف دست نان و یك تكه گوشت بیشتر تامین كرد، مثلا اگر خانم بارداري دو لیوان شیر پيش از زمان بارداری می‌خورده، باید در زمان بارداری 2.5 لیوان شیر بخورد. بهتر است بدانید كه جنین بیش از نیاز مواد غذایی دریافت نمی‌كند.
بنابراین خانم‌های باردار اگر فكر می‌كنند باید غذای بیشتری بخورند تا جنین رشد بیشتري بكند، در اشتباه هستند؛ البته به دليل وجود جنين نياز به كالري، پروتئين، مواد معدني و ويتامين‌ها افزايش مي‌يابد.
خانم‌های باردار بايد از مواد غذایی مانند ماهی، گردو، زرده تخم‌مرغ و جوانه گندم كه برای رشد و تكامل سيستم عصبي جنین مورد نیاز است، بيشتر استفاده كنند.

بستني را جايگزين شير نكنيد

جام جم آنلاين: اين روزها بستني‌فروش‌ها بيش از هر زماني مشتري دارند. بستني قيفي، ويفري، سنتي، ميوه‌اي، يخي و... از جمله بستني‌هايي است كه تصور آن هم آدم‌بزرگ‌ها را به وسوسه مي‌اندازد، چه رسد به كودكاني كه دلشان كوچك است و طاقتشان اندك.
يكي از مهم‌ترين ويژگي‌هاي خوردن بستني در روزهاي گرم تابستان آن است كه درون را خنك كرده و حداقل براي ساعتي از خستگي و رخوت فرد مي‌كاهد.
اما آيا مي‌توان بستني را جايگزين شير كرد؟ بستني‌هاي ميوه‌اي، سنتي و قيفي غيركارخانه‌اي كه اين روزها توسط برخي مغازه‌داران در سطح شهر عرضه مي‌شود در مقايسه با بستني‌هاي كارخانه‌اي چه تفاوتي دارد؟ آيا مصرف بستني‌هاي خميري‌شكلي كه در ليوان‌هاي وكيوم‌شده با ني به مصرف مي‌رسد توصيه مي‌شود؟

بستني را جايگزين شير نكنيد

بستني محصول لبني منجمدي است كه از تركيب شير ، شكر، خامه، چربي گياهي، تخم‌مرغ، مواد طعم‌دهنده، رنگ‌هاي خوراكي و مواد قوام‌دهنده و نگه دارنده تهيه مي‌شود.
 30 تا 50 درصد بيشتر بستني‌ها را هوا تشكيل مي‌دهد و يك ليوان آن براساس خامه، چربي و شكر به‌كاررفته 300 تا 500 كالري انرژي دارد و تقريبا يك‌چهارم كالري مورد نياز روزانه بدن ما را تامين مي‌كند.

آويشن ضدعفوني‌كننده قوي

جام جم آنلاين: آويشن گياهي از خانواده نعناست كه براي طعم‌دادن و معطر‌كردن غذاها و نوشيدني‌ها از آن استفاده مي‌شود.

چاي آويشن در درمان سردرد ، سرماخوردگي و مشكلات گوارشي نيز مفيد است و عصاره گياه تازه آويشن اثرات ضداسپاسمي دارد.
بعضي معتقدند افشره آويشن به همراه سركه در درمان بعضي از تومورها و سرطان‌ها تاثير درمان‌كننده دارد و آويشن در بهبود برونشيت، آبريزش بيني، تب، نقرس، گلودرد، سياتيك، اختلالات طحال، ناراحتي‌هاي رحمي و سياه ‌سرفه به كار مي‌رود.
استفاده از آويشن براي درمان سوختگي‌ها، بوي ناخوشايند دهان، كوفتگي‌ها، التهاب لثه و مشكلات پوستي معمول است.
سوزاندن اين گياه به دور‌كردن حشرات منجر مي‌شود و اسانس آن، حاوي تيمول است و ضدعفوني‌كننده، قارچ‌كش دارد و بالاخره از خواص معروف آويشن، تقويت اعصاب، درمان افسردگي، رفع خستگي و بي‌خوابي است و به عنوان نشاط‌آور نيز مورد استفاده قرار مي‌گيرد.