نوشته : فرشاد اميرخيزي
سردرد ميگرني نوع خاصي از سردرد است كه به نظر ميرسد ناشي از پديدههاي عروقي غيرطبيعي باشد.
عوامل محرك سردردهاي ميگرني:
عوامل متعددي باعث تحريك و تشديد سردرد در افراد مبتلا به ميگرن ميشوند كه برخي از اين عوامل عبارتند از: تغييرات هورموني، استرس، نور شديد، بوي تند و زننده، فعاليت شديد بدني، تغييرات فصل، آب و هوا و برخي از تركيبات غذايي.
تركيبات غذايي محرك سردردهاي ميگرني:
تيرامين: تيرامين نوعي تركيب آميني است كه در پنير كهنه، باقلا و كلم پخته وجود دارد. به طور طبيعي، تيرامين خورده شده توسط آنزيم مونو آمين اكسيداز در روده و كبد متابوليزه ميشود. تصور ميشود افرادي كه با خوردن اين ماده دچار سردرد ميشوند، دچار كمبود اين آنزيم ميباشند.
مونو سديم گلوتامات: اين ماده كه باعث انقباض عروق ميشود، به بسياري از غذاهاي شرقي به عنوان طعمدهنده افزوده ميشود. همچنين بسياري از غذاهاي منجمد، انواع سوپهاي كنسروشده، گوشتهاي فرآيندشده و انواع سسها، حاوي مقاديري از اين ماده ميباشند.
آسپارتام: آسپارتام نوعي قند مصنوعي است كه به بسياري از مواد غذايي كه با عنوان رژيمي (مانند نوشابه رژيمي، شكلات رژيمي و...) به بازار عرضه ميشوند، افزوده ميشود. مصرف آسپارتام دفعات، شدت و مدت سردردهاي ميگرني را در افراد مستعد افزايش ميدهد.
نيتريتها: نيتريتها با تغييراتي كه روي نيتراتها در بزاق و روده صورت ميگيرد، در بدن تشكيل ميشوند و ميتوانند عامل سردرد در افراد ميگرني باشند. نيتراتها به سوسيس، كالباس، هاتداگ و برخي از انواع كنسروها به عنوان نگهدارنده افزوده ميشوند كه با مصرف آنها نيترات موجود در اين مواد غذايي در بدن به نيتريت تبديل ميشود. همچنين گوشتهاي نمك سود داراي مقاديري نيتريت ميباشند كه مصرف آنها توصيه نميشود.
كافئين: مصرف مداوم مقادير زياد مواد غذايي كافئيندار (قهوه و نوشيدنيهاي كولادار) حتي ترك ناگهاني مصرف آنها باعث تحريك سردرد ميشود كه سردرد اغلب 48-24 ساعت پس از قطع مصرف كافئين شروع ميشود و شايد
6-1 روز طول بكشد.
شكلاتها: مواد محرك موجود در شكلاتها با تغيير جريان خون مغزي و آزاد كردن نوراپي نفرين از سلولهاي عصبي سمپاتيك باعث شروع سردرد در افراد ميگرني ميشوند.
مواد غذايي آلرژيزا: برخي از مواد غذايي نظير شير گاو، تخم مرغ، بادام زميني و گندم به دليل داشتن پروتئينهاي آلرژيزا مانند IG-E (ايمونوگلبولين نوع E) و كازئين به عنوان مواد غذايي آلرژيزا شناخته شدهاند كه در برخي از افراد مبتلا به سردردهاي ميگرني باعث تحريك سردرد ميشوند. اما به دلايل تغذيهاي، حذف آنها از رژيم غذايي توصيه نميشود، بلكه هدف بايد حفظ تعادل در مصرف آنها باشد.
غذاهاي پرچرب: اسيدهاي چرب، به ويژه اسيد لينولئيك و اسيد اولئيك در تحريك سردردهاي ميگرني نقش دارند، بنابراين افراد مبتلا به سردردهاي ميگرني بايد تا حد امكان از مصرف غذاهاي سرخكرده و پرچرب خودداري نمايند.
مواد غذايي سرد و منجمد: برخي از افراد مبتلا به ميگرن با خوردن بستني يا غذاهاي منجمد دچار سردرد ميشوند.
گرسنگي و كاهش قند خون: گرسنگي موجب تغيير و آزاد شدن هورمون استرس و كاهش قند خون ميشود كه تمام اين عوامل محرك سردرد ميباشند.
منبع: دنیای تغذیه د ش100
عوامل محرك سردردهاي ميگرني:
عوامل متعددي باعث تحريك و تشديد سردرد در افراد مبتلا به ميگرن ميشوند كه برخي از اين عوامل عبارتند از: تغييرات هورموني، استرس، نور شديد، بوي تند و زننده، فعاليت شديد بدني، تغييرات فصل، آب و هوا و برخي از تركيبات غذايي.
تركيبات غذايي محرك سردردهاي ميگرني:
تيرامين: تيرامين نوعي تركيب آميني است كه در پنير كهنه، باقلا و كلم پخته وجود دارد. به طور طبيعي، تيرامين خورده شده توسط آنزيم مونو آمين اكسيداز در روده و كبد متابوليزه ميشود. تصور ميشود افرادي كه با خوردن اين ماده دچار سردرد ميشوند، دچار كمبود اين آنزيم ميباشند.
مونو سديم گلوتامات: اين ماده كه باعث انقباض عروق ميشود، به بسياري از غذاهاي شرقي به عنوان طعمدهنده افزوده ميشود. همچنين بسياري از غذاهاي منجمد، انواع سوپهاي كنسروشده، گوشتهاي فرآيندشده و انواع سسها، حاوي مقاديري از اين ماده ميباشند.
آسپارتام: آسپارتام نوعي قند مصنوعي است كه به بسياري از مواد غذايي كه با عنوان رژيمي (مانند نوشابه رژيمي، شكلات رژيمي و...) به بازار عرضه ميشوند، افزوده ميشود. مصرف آسپارتام دفعات، شدت و مدت سردردهاي ميگرني را در افراد مستعد افزايش ميدهد.
نيتريتها: نيتريتها با تغييراتي كه روي نيتراتها در بزاق و روده صورت ميگيرد، در بدن تشكيل ميشوند و ميتوانند عامل سردرد در افراد ميگرني باشند. نيتراتها به سوسيس، كالباس، هاتداگ و برخي از انواع كنسروها به عنوان نگهدارنده افزوده ميشوند كه با مصرف آنها نيترات موجود در اين مواد غذايي در بدن به نيتريت تبديل ميشود. همچنين گوشتهاي نمك سود داراي مقاديري نيتريت ميباشند كه مصرف آنها توصيه نميشود.
كافئين: مصرف مداوم مقادير زياد مواد غذايي كافئيندار (قهوه و نوشيدنيهاي كولادار) حتي ترك ناگهاني مصرف آنها باعث تحريك سردرد ميشود كه سردرد اغلب 48-24 ساعت پس از قطع مصرف كافئين شروع ميشود و شايد
6-1 روز طول بكشد.
شكلاتها: مواد محرك موجود در شكلاتها با تغيير جريان خون مغزي و آزاد كردن نوراپي نفرين از سلولهاي عصبي سمپاتيك باعث شروع سردرد در افراد ميگرني ميشوند.
مواد غذايي آلرژيزا: برخي از مواد غذايي نظير شير گاو، تخم مرغ، بادام زميني و گندم به دليل داشتن پروتئينهاي آلرژيزا مانند IG-E (ايمونوگلبولين نوع E) و كازئين به عنوان مواد غذايي آلرژيزا شناخته شدهاند كه در برخي از افراد مبتلا به سردردهاي ميگرني باعث تحريك سردرد ميشوند. اما به دلايل تغذيهاي، حذف آنها از رژيم غذايي توصيه نميشود، بلكه هدف بايد حفظ تعادل در مصرف آنها باشد.
غذاهاي پرچرب: اسيدهاي چرب، به ويژه اسيد لينولئيك و اسيد اولئيك در تحريك سردردهاي ميگرني نقش دارند، بنابراين افراد مبتلا به سردردهاي ميگرني بايد تا حد امكان از مصرف غذاهاي سرخكرده و پرچرب خودداري نمايند.
مواد غذايي سرد و منجمد: برخي از افراد مبتلا به ميگرن با خوردن بستني يا غذاهاي منجمد دچار سردرد ميشوند.
گرسنگي و كاهش قند خون: گرسنگي موجب تغيير و آزاد شدن هورمون استرس و كاهش قند خون ميشود كه تمام اين عوامل محرك سردرد ميباشند.
منبع: دنیای تغذیه د ش100
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر